![]() |
|
Инџилот |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 36> |
Автор | ||
postariot brat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Allah veli i ne opomenuva da se drzime do ona sto mu bilo objaveno na
MUSA (Ne Ezekiel,Melehija....) i na ona sto mu e objaveno na Isa (ne na
Marko,Matej,Luka....). I na Qur'anot (Nitu Hadisite tuka se spomnati za
moralni).(svemirski duh)
So ova poslednovo za hadisite bas me pogodi v srce, pa jas tuka se iznacitav postirani hadisi a toa nitu vie ne ste im veruvale. Zatoa odsega samo Suri, ke ve molam da postirate i eventualno od Biblijata , inaku ke go povtoram prasanjeto od Evangelos koga ete Allah ve opomenuva a ne nie da go sledite ona sto mu e objaveno na Musa vo Torata i na ISa vo Indzilot, togas daj poslusajte go, Pa togas da pravime muabet za K*ranot, ako ne ubedite i ete ni donesete originalen Indzil od 6 ti vek koj se kontra so denesniot nov zavet, ili donesete Tevrat koj se razlikuva od Mojseevoto pettoknizie, togas moze da razgovarame pa durii da priznaeme deka nekoj od Hristijanite go smenil Indzilot no sepak mora da priznaeme deka postojat eden kup Biblii koi datiraat od mnogu poodamna i koi sporedeni so denesnata se recisi identicni. - Ako postoi denes Indzil od 4-ti vek i koj e osnova na hristijanskoto veruvanje, - i koj e identicen so denesniot - i ako taa kniga e nepromeneta do sega i site ja zemaat za verodostojna i za osnova za preveduvanje - i ako Allah koj znae se i koj sigurno znael deka sledbenicite na knigata veruvale vo nea veke dvesta godini pred da mu se obrati na Muhamed preku Gavril i uste 1400 godini podocna seuste veruvaat vonea, - i ako Allah gi opomenuva izricno site da veruvaat podednakvo vo site tri knigi - i ako ne postoi sura koja tvrdi deka Indzilot e smenet, ami samo deka vernicite vo Isa skrsnale od patot - ako k*ranot ne spomnuva veruvanje vo Hadisi - Dali e vozmozno da nekoj avtor na hadisi se drznal i nadopolnuval kniga koja ne smee da se nadopolnuva-K*ranot. - i dali mozebi Hadisite go menuvaat originalnoto Muhamedansko veruvanje koe podrazbiralo pocituvanje megju religiite i nenapagjanje se dodeka ne bides napadnat - i dali ne hristijanite ami avtorite na Hadisite izmislile deka Indzilot e smenet koga videle deka tie treba da gi pocituvaat i nenapagjaat sledbenicite na knigata koi tvrdele deka indzilot (noviot zavet)i k*ranot se razlikuvaat po nekoi bitni tocki i zatoa ne e mozno da se sledat i dvete, - Jas veruvam deka mozebi k*ranot e kniga vdahnovena od Boga no e nameneta ne za sledbenicite na Knigata bidejki nikade nema los zbor za niv, ami e nameneta za onie koi ne poveruvale so ljubov na prikaznata za ljubovta, znaci toa e kniga koja ke ja primat tie koi ne veruvaat vo Isa kako Bog i mozebi mozat da se spasat no samo dokolku go pocituvaat se ona sto im e dadeno vo site tri knigi, i nema tuka pardon ami site tri i zatoa prestanete da ni ja napagjate knigata koja i samiot Alah vo K*ranot, a ne vo nekoi si Hadisi ve opomenuva, sekako moze da ni zamerite dali si ja sledime doslovno svojata religija, vprocem mozebi toa e i Bozjata promisla da gi progonuvate site koi ke zastranat od vistinskiot pat i da ni pomognete da staneme posilni vo svojata vera. Znaci ne e Indzilot smenet ami verata na lugjeto e smeneta, zatoa sto se izmesalo originalnoto Hristovo veruvanje so tradicijata na lokalnite naselenija kade sto se prosiril. i prezel nekoi obicai koi se vo sprotivnost so vistinskata vera, na pr, kaj nas Pravoslavnite se preteruva so veruvanje vo ikoni, kaj Katolicite vo bisti, kaj protestantite vo slobodata na tolkuvanje na Bozjiot zbor, poradi sto si imaat problem so oslabenata funkcija na semejstvoto i zgolemen broj razvodi, pa duri i podsekti koi blagoslovuvaat brak pomegju homoseksualci, no seto toa e mozebi patot koj covestvoto mora da go izodi za da so sopstven primer uvidi sto e dobro a sto ne. Изменето од postariot brat - 25.Март.2008 во 12:28 |
||
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
||
![]() |
||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
Ок, значи се согласувате дека Инџилот бил сокриен во Рим.
Тогаш ме интересира на кој "Инџил" посочувал Мухаммед кога им велел на следбениците на Книгата да се придржуваат?
"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш."
(Сура 5:68)
На скриениот ли?
Како може човек да се придржува до нешто што е скриено? ![]() |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
![]() |
||
svemirski_duh ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
|
Naknadno ke objasnam. 1. Indzilot prestavuva Bozja objava. Allah dz.s vo Qur'anot na edno mesto isto taka veli: SURA IV 45. Zar ne vidiš kako oni kojima je dat dio Knjige pravi put zamjenjuju za zabludu i žele da i vi s pravog puta skrenete? A i Evreite i Hristijanite i Muslimanite vo Qur'anot se nareceni kako sledbenici na KNIGA. Del od Qur'anot mu bil objaven i na David i na Mojsie i na Isus a na Muhammed konecnata objava,posledna. Objavata inaku bila objavuvana postepeno. Toa e veke logicki i dokaz za toa se i pratenicite bozji koi za sekoj narod bile prakjani. Da bila torata posledna togas nemalo potreba za evangelie,da bilo toa posledno nemalo potreba za Qur'an... posto Qur'anot e POSLEDNA nema da se promeni do suden den. Mojsie dojde da go nadopolni zakonot prethoden a Isus Mojsieviot a Muhammed site prethodni. Znaci Indzilot,kratko,prestavuva del od Qur'anot a.sh. 2. Kade se naogjal vo vremeto na Muhammed. Nekogas se postavuvaat tolku izgubeni prasanja,neznam radi koja namera. Citaj pogore. Eden period Evangelieto ne bese dostapno vo javnosta,bese sokrieno a spaluvan sekoj koj go poseduval. OVA E ISTORISKI FAKT ! Toa bese dobata,pogore ja spomnav,koga lugeto,PRAVITE VERNICI gi narekuvaa ERETICI. Evangelos ovoj Fakt ni go potvrdi vo edna tema. Kaza deka biblijata se naogjala vo "fiokite" na rimo-katolickata crkva. Muhammed s.a.w.s vo eden Hadis veli (kolku e verodostoen Allah naj ubavo znae): Koga ke vlezete vo rim,odite vo istocnata crkva i vlezete vo vratata od istok,koga ke gi pominete sedum ploci,osmata razbijteja,tamu e sokrieno Evangelieto i stapot na Mojsie. Ete,ako gi povrzime Istoriskite dokazi deka biblijata bila sokriena od rimo-katolicite,togas Hadisov e brilijantno jasen i kazuva kade bila za vremeto na Muhammed a.s.
Toa sto Allah od Muhammed s.a.w.s bara da go pocituva i bara sekoj vernik da go pocituva Indzilot e samo potvrda deka Site prethodni Pratenici povikuvale kon EDNO I EDEN. Da ne se pravi razlika pomegju Allahovite pratenici a.s. Da se pocituvaat site pod ednakvo. Pa taka,tokmu zaradi toa,nie Muslimanite,kolku sto smeeme loso za Muhammed a.s da kazeme tolku i za Isus a.s pa i za sekoj Bozji pratenik. Tie site bile ISTO. 4. Verovatno i denes e pod taa ploca. A ALLAH NAJ UBAVO ZNAE. |
||
![]() |
||
efendija ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
|
![]() Зидарски твоите одговори,барај ги во ова излагање од братот Свемирски Дух. |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
![]() |
||
svemirski_duh ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 676 |
|
EvAngelos... me potsekjas na persijskiot pratenik koj vo medina go baral Halifata. Vo potraga baral golema palata,covek sednat na fotelja... zatoa sto taka go zamisluval toj eden vladar... dodeka onoj koj go baral pokraj nego bil potpren pod nekoe drvo i sokrien od sonceto taka zaspal. Ottuka e i izrekata "si vospostavil mir pa mirno si zaspal o Omere" Ona sto si go zamislil ti vo glavata,ne ocekuvaj sekoj so toa da se slozi i site kako tebe da razmisluvaat o Evangelos. Sto dobivas neznam od toa sto na oci slep se pravis. Samiot so sebe inaet teras. Sto ne ti e jasno povtorno. Neli sam prizna deka Evangelieto nekogas ne bese dostapno,bilo sokrieno od javna upotreba ? Toa Evangelie e toj Indzil. Ili mozebi ocekuvas da se slizne nekoj pa da ti kazeme deka toj Indzilot e ovoj denes ? Treba da imas na um deka kaj Muslimanite objavata e EDNA i ISTA ZA SITE. Ke ti objasnam eve povtorno iako na istava tema ti e objasneto. Kako sto na poveketo Bozji pratenici mu bila dostavena Objava od Sozdatelot/Allah dz.s taka i na Isus (Isa a.s.). Allah veli i ne opomenuva da se drzime do ona sto mu bilo objaveno na MUSA (Ne Ezekiel,Melehija....) i na ona sto mu e objaveno na Isa (ne na Marko,Matej,Luka....). I na Qur'anot (Nitu Hadisite tuka se spomnati za moralni). Imate li Evangelie po Isa a.s (po Isus) ??? NEMATE ! Ova denes sto se smeta za Evangelie moze (na nekoj nacin) da se sporedi so hadisite. Dela vo koj lugeto gi zapisuvale delata i praksata i govorot na Isus (NE BOZJI). Pavle veli: ZA DEVICITE NEMAM ZAPOVEDI Jasno e deka NE E BOZJA ZAPOVED. Oti sam priznava. NEMA ZAPOVEDI. Koga sozdatelot mu go objavil Indzilot na Isa a.s i posle negovoto vozdignuvanje na nebo LUGETO GO SOKRILE I VO ZAMENA NAPRAVILE DRUGO. Sam kaza deka Evangelieto dolgo ne bilo dostapno za javnosta. Sokrieno vo rimo-katolickata crkva. Dzaba gi ubivale site naucnici za tvrdenjeto deka zemjata e kugla. Sokrieno e i izmeneto onaka kako sto bila i TORATA. Da ne bila izmeneta i taa evreite nemase da imaat protiv Isus i da ne recam go ubile ama pokusale. Od samata togasna tora evreite tvrdele deka Isus e lazen mesija,deka devica marija e k*rva (neuzubillah) deka Isus e kopil (estagfirullah). Citaj Talmud. Indzilot,Evangelos i ponataka i seuste e tamu,vo rimo-katolickata crkva. Ti ostaviv hadis,odi pa proveri :) Zatoa sozdatelot go prati i posledniot Negov pratenik resulullah salallahu alejhi ve sellem da ja kaze vistinata za Isus,Mojsie,Aron (koj ne im go izlil teleto zlatno tuku Samirija),za Avram,David,Solomon itn. Sea povtorno ke prasas: Ama kade e Indzilot ?? I dali e prasanjeto prvo vo red ? Dokazano ni e od sekade i sekako deka Evangelieto NE E BOZJE VDAHNOVENIE. Qur'anot go priznava Indzilot koj mu bil objaven na ISA A.S. Qur'anot e sovrsenstvo bez mana. Nisto od Indzilot ne e skrateno i izmeneto vo Qur'anot nitu pak od torata. Kako sto Isus dosol da gi nadopolni zakonite (a ne da gi zmeni) taka i Muhammed s.a.w.s da gi nadopolni SITE PRETHODNI. A koj zakon Isus dosol da go nadopolni. Fakt e deka dobil objava i novi zakoni od Boga a kade se tie,TOA E VASA SRAMOTA EVANGELOS. Nie go zacuvavme Qur'anot do den denes i nikogas ne bil sokrien sekogas bil dostapen i do den denes nitu edna bukva od nego ne e promeneta. Toa e nasata rabota. A jas ke te prasam za kraj DALI OVA E BOZJE VDAHNOVENIE: Pavle do Koritjanite. Glava 7 10 А на сопружниците не им наредувам јас, туку Господ: жената да не го напушта мажот; Znaci,moze da se kaze deka e od Boga.No ponataka veli: 12 А на другите им велам јас, а не Господ: ако некој брат има жена која не верува, а која се согласува да живее со него, да не ја напушта! [b/] OVA NE E BOZJA OBJAVA ! Povtorno priznava: 25 За девиците немам заповед од Господа, но го кажувам своето мнение како оној, кој, добивајќи ја Господовата благодат, е достоен за доверба. Qur'an 2-79: A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju! Eve i link kade vo istava tema ti e odgovoreno: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6755&PID=669671 Sekoe dobro. |
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
Dzem - blagodaram na odgovorot, no ne odgovori rechisi na niedno od prashanjata koi gi postaviv.
1. Shto TOCHNO pretstavuva Indzhilot - dali e KNIGA ili e samo usno predanie? 2. Kade se naogjal vo vremeto na Muhammed - zatoa shto ima jasna referenca vo k*ranot deka treba da se pochituva. 3. Ne prashuvam dali imalo potreba da go ima ili ne - prashuvam dali go imal? (zatoa shto ima baranje da se pochituva, bez ogled na naredbite koi se potoa dadeni vo k*ranot) 4. Ako go imalo Indzhilot - shto se sluchilo so nego? Ne tolkuvanje dali e potreben ili ne - a shto se sluchilo - so jasen fakt, i dokaz. |
||
![]() |
||
dzem ![]() Сениор ![]() Регистриран: 07.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 117 |
|
2.Kade se naogjal pa toa samo Semokjniot znae da se znaelo sigurno Allah dz.s.ne bi go isprakjal K*ranot 3.Nemalo potreba da go ima , koga vo samiot K*ran se soodrzjani site naredbi (dozvoli I zabrani) sto gi imalo vo indzil (seta sodrzjina na indzilot kako opomena na toj narod(izraelcite) e vo K*ran-koj e poopshiren-pousovrshen ine samo toa K*ranot ima opfateno SE od poc etokot pa se do krajot do sudniot den. 4.Ako vekje e objaven K*ranot kako takov. manje – vishe shto bi se reklo kade e Indzilot ,dali bil izmenet -vodignat -skrien K*ranot se zema vo predvid .znaci site treba da go sledime vazji za site Jas mislam kratko jasno |
||
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
||
![]() |
||
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
|
I da se vratime na temata za Indzhilot.
Za da prestaneme so banalni raspravii tuka, molam nekoj shto navistina gi poznava rabotite (pretpostavuvam nekoj kako Efendija, Tamimi, mozhebi i Khaleefot), da dadat konkreten, jasen odgovor za toa: 1. Shto tochno pretstavuva Indzhilot 2. Kade se naogjal toj indzhil vo vremeto na Muhammed 3. Dali Muhammed go imal Indzhilot i ako go nemal, zoshto Bog od nego bara da go pochituva 4. Ako go imal Indzhilot - kade e toj denes? Ve molam jasen, koncizen odgovor i po mozhnost so fakti. Ve molam ne kopirajte celi knigi tuka, bi sakal da chujam vash odgovor, konkreten, na edno mesto. Vi blagodaram za trudot i vremeto... |
||
![]() |
||
|
Ushte ednash za vakov komentar kje te baniram na mesec dena. Vekje si opomenat dva pati za ova! Vo kontekst na temata - ti objasniv se shto prashuvash. Mnogu validno objasnuvanje pri toa. Dali kje go prifatish ili ne, toa e tvoe pravo, no ne mi kazhuvaj deka e nejasno objasnuvanjeto, zatoa shto sam si ja vregjash sopstvenata inteligencija so toa, a ne mojata. Bidi mi pozdraven. |
||
![]() |
||
ShumadinChe ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
|
Ah Zlaten. Za Indzilot Mnogu Pati e Objasnato Ovde na Ovoj Forum. Ne Ti E Jasno Tebe. Mislam Kolku Pati i Da Ti objasnime Nema Da Ti Bide Jasno. Zosh si Najjgolem Inaetdzija. ![]() |
||
Nothing Remains !!
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|
564156015615564654146546 пати го заобиколивте прашањето, а не дадовте ни ЕДЕН одговор. А од тебе најмалку очекувам одговор. Тебе одамна решив да те заобиколувам![]() |
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
|
564156015615564654146546 Pati Ti Objasnavme. Ne Samo Jas. Site Muslimani. |
||
Nothing Remains !!
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Не ми е јасно зошто на оваа тема дискутирате за евангелијата, кога тука темата е Инџилот?
![]() Кажете веќе еднаш што се случило со Инџилот, а ако не знаете не морате да го менувате топикот на темава.
|
||
|
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Celta mi e Da Svatam Zoshto Vo Da Se Veruva Vo Zabludata, Vo Lagata, Vo Nishto, Vo Neshto Shto Ne Postoi. I Red Drugi Raboti. ![]() |
||
Nothing Remains !!
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 1011121314 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |