IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХРИСТИЈАНСТВО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХРИСТИЈАНСТВО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
Автор
Порака
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 01:13
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by aladin aladin напиша:

interesno e sto pashata na hristijanite ne smee da se slavi i praznuva vo ist den so evrejskata pasha............znae li nekoj poveke za ova zosto e taka ?????

Каква ти е таа пасха на христијаните? збунетост
Во христијанството нема таков празник. Тоа е старозаветен празник, кој беше претслика на Христовата жртва. Христос го замени овој празник со Господовата Спомен вечера, позната кај нас како причеста.

kaj pravoslavnite veligden se narekuval pasha....
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 01:21
епа ако кај православните велигден се нарекувал пасха, тогаш пишувај "православна пасха", а не "христијанска пасха" бидејќи кај христијаните не постои празникот пасха.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 01:25
ako mislis deka terminot hristijani se odnesuva na denesnite ----razno-razni griupacii koi postojat edno 500 -do 300 -do 100 god....god dobro  ..jas citav nekoi knigi za crkvite znaci pred 1500 god ...taka zapovedaat...pasha da ne se slavi zaedno so judejcite vo ist den... a na koi hristijani se misli toa pred 1500god --ti vidi....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 01:34
Јас не зборам за тие "христијани" кои постојат пред 100, 300, 500, 1500 години, туку ти зборам за првите христијани, за Христос и апостолите.
Последната пасха Христос ја прослави со своите ученици во горната соба, каде за нивно изненадување недостасуваше вообичаеното пасхално јагне. И кога тие вечераа Исус им даде раскршен леб и вино, велејќи им дека тоа е Неговото тело и Неговата крв, крвта на Новиот Завет која се пролева за мнозина, за проштевање на гревовите. Значи тука Исус не јадеше пасха на овој ден, туку ги причести Своите ученици. Тука е заменета пасхата со причеста. По овој момент христијаните не јадат пасха, туку се причестуваат. Значи зборувам за Христос, апостолите и првите генерации на христијани, а не на оние подоцна што ќе ја изветоперат цела Христова наука.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 01:38
odnapred go promasuvas -predlogot za nacin na diskusija tuka pomegju hristijanite.......... nema potreba da go prodolzam razgovorot so tebe......

ve molam da odgovori nekoj sto znae...i doboronamerno raspolozen ...
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 11:32
I jas bi sakal da znam zosto se zabranuva slavenjeto na Veligden i na Evrejskata pasha zaedno, dobro razbiram deka ne smeat da bidat vo ist den zosto neli tajnata vecera ili poslednata vecera ili svetata vecera na Hristos se sovpagja so Evrejskiot praznik, pa zatoa Veligden treba da bide Barem tri dena pokasno, potocno prvata nedela po ovoj praznik. Jas samo razmisluvam obedinitelno i smetam deka na toj nacin bi se izbegnale ovie nedorazbiranja za praznuvanjeto. Bas me interesira ovaa godina koga se slavi Evrejskata Pasha. i dali nekoja Hristijanska crkva e blizu do nivnoto slavenje.
Inaku bi sakal da zaklucam deka Isus nikade ne potenciral deka toa mora da se pravi na toj den ama sepak so svojot primer pokazal deka toj den koj go slavele Evreite mnogu godini e denot na ispolnuvanjeto na slobodata od ropstvoto na smrtta, pa sto ako ima uste nekoja simbolika i poraka vo toj datum i sto ako na toj praznik treba i vo idnina da se slucuvaat mnogu ubavi raboti. Jas znam deka kade se sostanuvaat dvajca vo imeto na Boga tamu e Bog, pa moze da zamislime kolku poveke ke bide Bog tamu kade se sostanuvaat dve ili povekje podreligii vo Imeto na Boga.

Za kraj smetam deka nema nisto loso vo toa sto jas sakam da se pricestam bas na denot koj Isus go zapazil, a koj Evreite go slavele iljadnici godini porano, i znam deka sekoj den e veligden i sekoe vreme e dobro za da se poveruva no sepak za sehristijansko slavenje vo koe site ke si go cestitame najgolemiot od site praznici mora da se najde resenie a spored mena najdobro resenie e ona koe so primer ni go dal Isus.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 11:42
UTRE KATOLICITE GO SLAVAT VELIGDEN,BI SAKAL DA IM GO CESTITAM VO OVAA PRIGODA.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 11:46
Pa i jas sekako ama Utre i jas  sum na gosti kaj eden moj drugar katolik, sega me interesira za Evreite dali nekoj znae koga tie ja slavat ovaa godina Pashata.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Март.2008 во 12:42

Евреите ја слават Пасхата на 14 Нисан според нивниот календар. Не знам точно кога е таа по нашиов Јулиански календар.

Но знам дека Јеховините Сведоци денес ја слават Господовата Спомен вечерата која според нив се совпаѓа со старозаветната пасха која била саботата после пролетна рамноденица - а тоа е денес.
Така што можете да му го честитате празникот на KGB бидејќи ова е голем ден за него, а и за мене, иако јас не ја врзувам строго Господовата Спомен вечера само за овој ден.

Изменето од EvAngelos - 22.Март.2008 во 12:43
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 05:16
Srekjen praznik i na KGB i na tebe EvAngelos...
Ama i dvajcata prestanete so navredi kon pravoslavieto. Toa shto vie smetate deka vie sledite pravilna forma na hristijanstvo, ne vi dava za pravo na ostanatite da im go negirate pravoto da se narekuvaat hristijani. Ako nishto drugo - povreda na tugjite verski chuvstva e. Kako shto mnogu pati tuka muslimanite imaat kazhano - tebe tvojata, a mene mojata vera...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Март.2008 во 10:52
Cestit praznik na site koi go proslavuvaat Veligden denes so zelba da se obedinime pred se duhovno vo Hrista i da go slavime imeto Bozje vo koe veruvame i se nadevame, i zaradi koe sme pomiluvani i dadeno ni e da sakame.
Hristos Voskrese sega sekogas i vo vecni vekovi Amin, pa i na ovoj den a i po okolu eden mesec koga nie pravoslavnite ke go slavime.

Кон врв
justinijan Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 14.Јануари.2008
Поени: 62
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај justinijan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 02:12
zosto katolickite popovi ne se zenat?
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 22:31
Сите го знаеме Христијанскиот став за Иса а.с.-Исус ,тој е Господ,тој е Божји Син,тој е Светиот Дух.Сето ова го сочинува Светото Тројство.
Јас не можам никако ова да го разберам и сватам,па ќе молам за подетално и појасно објаснување.Но,пред тоа би сакал да ви посочам еден

ПРИМЕР ЗА РАЗМИСЛУВАЊЕ

кој се случил во времето на Мухаммед а.с.,кога тој водел дијалог со Христијанската делегација од племето Неџран.

Ел-Вахиди во своето дело “Esbabun-nuzuli”(Поводи за Објавите)го наведува случајот со христијанската делегација од племето Неџран,која дошла во Медина кај Аллаховиот Пејгамбер Мухаммед а.с.,за да се информираат за Исламот.Делегацијата броела 60 членови,а од тоа 40 племенски угледници.

Откако Мухаммед а.с. ја обавил Икиндиската Молитва(Намаз),му пришле двајца од нив кои биле најугледни,па Мухаммед а.с. им рекол:”Примете го Исламот!”-”Ние пред тебе го примивме Исламот”-му одговориле.”Излажавте”-им рекол Мухаммед а.с.,па продолжил:”Вас од примањето на Исламот ве одвраќа тоа што на Аллах му припишувате син и што го обожавате крстот и што јадете свинско месо”.Тие му рекле:”Ако Иса не е Божји Син,па кој муе тогаш татко?”. На тоа Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека децата личат на своите татковци?”-Му одговориле:”Секако дека знаеме”.Мухаммед а.с. им рекол:”Зарем вие не знаете дека нашиот Господар е Жив,Кој што не умира,а Иса исчезна,?”-Му рекле:”Секако дека знаеме”. Мухаммед а.с. им рекол:

“Зарем вие не знаете дека нашиот Господар бдее над се,давајќи му опскрба и чувајќи го?”
Му одговориле:”Секако дека знаеме!”-Мухаммед а.с. продолжил:”Па зарем Иса може нешто од ова да направи?”.Му одговориле:”Не”.-Потоа Мухаммед а.с. им рекол:”Навистина нашиот Господар го обликувал Иса во материцата онака како што Тој сакал,и нашиот Господар не јаде,не пие,не говори(со човечкиот говор)?”-Му рекле:”Tака е”.

Мухаммед а.с. продолжил:”Зарем не знаете дека Мерјема на Иса го носела(во својот стомак),како што секоја друга жена го носи своето дете,потоа го родила како што секоја жена раѓа,потоа го хранела како што секое дете се храни,потоа самиот Иса јадел,пиел и зборувал?”-Му одговориле:”Секако дека знаеме”.

“ПА КАКО ТОГАШ МОЖЕ ДА БИДЕ ОНАКА КАКО ШТО ВИЕ ТВРДЕТЕ?”-им рекол Мухаммед а.с.

Тие замолчиле,немале одговор.

Ова го пренесов од делото:
En-Nejsaburi,el-Vahidi,Ebul-Hasan,Esbabun-nuzuli,Darul-Fedzril-Islamijj,1416/1995,стр.65,66.

Затоа ќе ве молам да ми одговорете на погорново со разумни докази,а ако ги немате,тогаш постапете како што постапила Христијанската делегација која што била кај Аллаховиот Пејгамбер Мухаммед с.а.в.с.-МОЛЧЕТЕ.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 23:12
Затоа ќе ве молам да ми одговорете на погорново со разумни докази,а ако ги немате,тогаш постапете како што постапила Христијанската делегација која што била кај Аллаховиот Пејгамбер Мухаммед с.а.в.с.-МОЛЧЕТЕ.

Ќе молчам, не зашто немам разумен доказ, но зашто што и да кажам на оваа тема за вас ќе биде неразумно.
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.