|
ВЕРСКИ ОБИЧАИ |
Внеси реплика | страница 123 25> |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 19.Март.2008 во 17:50 |
При практикувањето на повеќето вероисповеди, како
неизоставен, пропратен дел влегуваат и низа обичаи, кои потекнуваат од
менталитетот, местото на живеење, самата вероисповед. Тоа е
така-насекаде. Постојат разноразни обичаи кои го следат човекот од
неговото раѓање па се до смртта, заклучно со погребните обичаи.
Многу од овие “обичаи“, и “ритуали“ немаат вистинска поткрепа во Светите Книги, но понекогаш традицијата била толку силна, што тие станале неизоставен дел од некои вери. При изведување на истите, секогаш некако поголема улога имала жената отколку мажот. На форумов често доаѓаме во разни разијдувања но и нејаснотии кога ќе треба да се направат некои разграничувања меѓу она што е верски поткрепено-а што е обичај. Па....оваа тема е токму за тоа. Да наведуваме одредени обичаи/ритуали/верски практики и да дознаеме за нивното потекло. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајдете бе... |
|
|
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas smteam deka pravoslavcite pogotovo imaat najmnogu obichai koi gi povrzuvaat so verata mozebi mislam taka zoshto toa mi e najblisku pa mislam deka skoro celoto pravoslavie e eden gooooolem ,gooolem obichaj od kako chovekot se roti dodeka umre zivootot mu e ispolnet so obichai.Pa i ne e losho da se ima obichai taka se zachuvuvaat i kulturata i istorijata na eden narod ,nekade velat ,,bolje da selo izgori nego da umru obichai,,.Moe mislenje za obichaite e da si postojat ama da ne se meshaat so verata,sega paganski bile vakvi bile dZamalari,koledari,kalavesnica vprochem i decata najvec'e se raduvaat na tie raboti.Koga se izveduvaat obichaite se veli toa go pravime ,,ZA ADET,,i toa e jasno deka nema vrska so religija.
|
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Muslimanite kako gledaat na svoite verski obichai?
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве да го рабијам мразот. Во прилог на погорниот пост на лаки би го поставила следново прашање до муслиманските членови од форумот: каков е ставот на Исламот по однос на носењето амајлии?
Имено, најчесто муслиманите кај децата ставаат разни приврзоци во вид на окца, но го употребуваат и возрасните (знаете на какво окце мислам), или пак истото во вид на разни украси е присутно во домовите, или пак ако не е нешто со окце, задолжително е сина мониста макар и на најскап накит прилепена... Нешто вакво http://www.luckymojo.com/evil-eye-bracelet-blue.jpg 1.Зошто сино 2.Зошто окце. Благодарам. Изменето од maria_magdalena - 19.Март.2008 во 23:41 |
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prekrasna tema
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве и ова ми текна, Фатимината рака, често присутен симбол.
Еднаш си најдов една Фатимина рака (златна) со полудраг камен тиркиз на нејзе. Ќе сака ли некој да го објасни нејзиното значење, и потекло, мислам, нешто околу Фатима, и сл. http://www.brochins.com/product_images/small/hamsa-gi.jpg |
|
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Fatima Zahra bila edna od cerkite na Muhamed inaku pette prsti gi presdstavuvaat pette pilari na islamot. Inaku sluzi za sreca i zastita od loso. Mislam deka taka bese ...ako gresam neka me ispravi nekoj...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И сега значи таа симболично ги потсетува муслиманите на петте пилари, но и штити од лошо и носи среќа. Како тоа штити од лошо или носи среќа?
|
|
|
|
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa neznam mislam deka nekoj od muslimanite na forumov ce objasni pubavo...
|
|
Give me your secrets
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Eve jas ke te ispravam!
Amajlijata i sekakov vid na sueverie koe se praktikuva MNOGU kaj muslimanite, nema vrska so islamot, i e STROGO ZABRANETO! Veruvanjeto deka nekoj predmet ke ti pomogne vo nesto i ke te zastiti od nesto spaga vo SHIRK (Pripisuvanjeto na sopranik na Boga), bidejki Bog e edinstvenito koj moze da ne zastiti od zloto i da ni podari dobro, nikakvi specijalni efekti ne se potrebni, samo nasa molba i tolku..... Toa so paunovoto oko, Marija, e premnogu zastapeno. Kako kaj muslimanite taka i na kaj nemuslimanite! NEma nikakva logika, edno okce da moze da te zastiti. Pratenikot Muhamammed, n.b.m.n., ni kazal sto treba da pravime za da se zastitime od zlo i sl. taka da amajlii ne! Inaku za Fatiminata raka! Pa ete odgovorot e ist! Inaku Temp. Pogodi Fatima Ez Zehra bila kerka na Pratenikot Muhammed, n.b.m.n., edna od 4 najdobri zeni vo Islamot. Inaku raka, noga, grav i sl. raboti koi se povrzuvaat so takva prekrasna licnost nemaat vtemelenost vo islamot! Inaku Marija, temata e dobra, samo nekako ne bev raspolozena za pisuvanje. Utre, nov den novi sili Bidi mi pozdravena |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Поздрав Ајша и до тебе, драго ми е што ти се допаѓа темата, и благодарам за одговорот.
Па не ни е последен ден на форумов, ехе, има време, да не запнуваме, и јас легнувам кај да е. Лека ноооооќ |
|
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Leka nok Marija!
Slatki snista! |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добар пост Аиша. Ова истото важи и за христијанството.
Многу "христијани" веруваат дека крстчето обесено на врат ги штити од ѓаолот, дека миниикончето во џеп ќе им го положи испитот, дека иконата или крстот во кола ги штити од сообраќајќи, дека осветената водичка ќе ги излечи од некоја болест, дека бројаницата со 33 чворови ќе им помогне во молитвите итн итн... се се освен дирекната молитва до Бог.
Ето видиш, и исламот и христијанството имале нешто заедничко
|
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Внеси реплика | страница 123 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |