IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 36>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 17:49
Vo koja smisla "od nedozvolena vrska"? (za David)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:07
Perez (Farez, zavisi od izgovorot) e sin na Juda. Juda bil vdovec vo vremeto koga go zachnal, a isto i Tamar bila vdovica. Toa shto te buni e shto koga ja nosat kaj Juda, i ja obvinuvaat deka bludnichela (a trebalo da se chuva za sinot na Juda iako ne bila mazhena za nego!), togash toj ja poznava duri togash i ja prifakja. Taka shto Perez ne e roden od nedozvolena vrska.
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:08
Peres e roden od nedozvolena vrska, a David poteknuva od nego, odnosno toj mu e pra,pra pra pra.. devet pati, ili deset pra dedo. Pa spored citatot od biblijata David nema da vleze vo saborot Gospodov.
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:09
blagodaram na odgovorot, postiravme vo isto vreme.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:29
Ne e od nedozvolena vrska, kako shto objasniv vekje, a i tekstot "nedozvolena vrska" se odnesuva na incest i slichno... Vo toa vreme imalo dosta razlichni obichai okolu brakot, otkolku shto imame denes, taka shto pogreshno e da se gleda so deneshni ochi na toa.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:33
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Ne e od nedozvolena vrska, kako shto objasniv vekje, a i tekstot "nedozvolena vrska" se odnesuva na incest i slichno... Vo toa vreme imalo dosta razlichni obichai okolu brakot, otkolku shto imame denes, taka shto pogreshno e da se gleda so deneshni ochi na toa.

A so kakvi Oci da gledame,na kakov nacin da gledame!!??

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:41
Halid, ako se obiduvash da razberesh neshto shto se sluchilo pred 4000 godini, a razmisluvash so deneshniot mentalitet i razbiranja, nishto nema da razberesh. Treba da ja poznavash dobro istorijata, obichaite od toa vreme, nachinot na koj lugjeto zhiveele i kako togash postapuvale. I samo togash mozhesh da razberesh zoshto postapile vaka ili onaka.
Vo konkretniov sluchaj - vo toa vreme, nemalo oficijalen brak. Eden mazh, zema edna zhena da zhivee so nego i tolku. Nema dokumenti, sveshtenici (sveshtenstvoto doagja podocna), burmi i slichno. Vo ovoj sluchaj, zhenata ne bila mazhena - bila vdovica. Toj ne bil zhenet, bil vdovec. Toj samiot ja ubedil nea da bide negova, pred da legne so nea. Odnosno, po togashnite kriteriumi - toj ja pobaral za zhena.
Blud bi bilo - ako taa imashe mazh, a spieshe so nego ili ako toj beshe zhenet, a spieshe so nea.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 18:52
mudzahid
Сениор
Сениор
Лик
Регистриран: 15.Декември.2007 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 310
Цитирај mudzahid Одговорbullet Испратена: Денес во 17:08
U knjizi Postanak(6:3)
"Onda Jahva rece: Nece moj duh u covjeku ostati dovjeka; covjek je telesan, pa neka mu vjek bude stotinu i dvadeset godina"

Ova e netocno, bidejki Vo istata kniga Postanak (5:1-31) Adam ziveel 930 godini, Set 912, Enos 905, Kenan 910, Noe 950 i dr.
И НЕ СЛИДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
IP IP логиран Измени%20порака

zidarski
Модератор
Модератор

Регистриран: 17.Декември.2007 Онлајн статус: Онлајн
Пораки: 1151
Цитирај zidarski Одговорbullet Испратена: Денес во 17:23
Ne znachi deka e netochno ako ostavil nekoi lugje da zhiveat podolgo... Chudni se patishtata Gospodni.
Zosto mislis ti pak deka e tocno, kako mislis dek se cudni patistata Gospodni, ako Bog veli deka negoviot duh neme da ostane vo teloto podolgo od sto i dvaese godini. Zarem bog ne mozel da ne izvesti, deka nekoi luge ke ziveat podolgo. Mozel no ovde jasno veli deka zivotniot vek ke trae sto i dvaeset godini, sto moze d se zbelezi deka e netocno.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 19:04
Pa, kolku godini zhiveat lugjeto denes?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 19:07
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Pa, kolku godini zhiveat lugjeto denes?

Smeska!!!Zarem samo za denssno vreme Bog go rekol toa!!?>??

I sto ke se slucet ako nekoj,pominet 120 god vo denesno vreme!>??

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 19:36
Da, ama ne rekol deka nema da ima lugje koi kje zhiveat povekje. Ne e nashe da sudime shto toj pravi. Ne gledam kontradiktornost tuka.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 20:21
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Adam Klark - ne e filozof voopshto, a kamo li "najistaknat"...

Не само штое филозоф,туку и голем протестантски коментатор,ученик и пријател на Исак Њутн.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 20:45
Efendija - Adam Klark ne e filozof, a e teolog. Se zanimava so prouchuvanje na Biblijata i toa od protestantski aspekt i pishuva tolkuvanja na Biblijata, onaka, kako shto toj gi razbira. No - ne e filozof, za da bide toa treba da sozdade originalno delo, originalna teza, da pishuva svoi viduvanja za zhivotot i smislata. Toj pishuva samo komentari i objasnuvanja na Biblijata, nishto povekje. Zatoa - ne se smeta za filozof.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 23:41
i do kakov zaklucok dojdovme???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2122232425 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.