IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 36>
Автор
Порака
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

efendija, не се убацувај кога не си во тек со муабетот. Зборувавме за аресивните брошурчиња, оние кои плукаат по туѓите вери, кои, во Македонија, изобилуваат меѓу муслиманите, а воопшто ги нема меѓу христијаните.
А за форумов, друг е муабетот, фрли само еден брз поглед низ темиве и ќе видиш дека половина од темите на форумов се антихристијански теми. Затоа подобро не отварај уста за тоа.

А другата половина е значи анти исламска. Ајде вака да те прашам,ама да бидеш искрен:
-Дали е твоја Христијанска обврска да им укажиш на останатите христијани од типот на православните,католиците и другите,дека тие по одредени прашања се во заблуда и дека далеку забегале од Вистината?
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:56
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ok spored linkovite sto mi gi dade doadjam do zaklucok deka spored istrazuvanja se raboti za mumjta na
Ramses II koja bila otkriena od nekoi britanski arheologisti i deka bila malku poznata se dodeka Mauris Bukal ne ja ispital i nejzinata ocuvanost go oduzevila odejci od toj fakt toj bara (patokaz mu e negoviot egipetski prijatel) i naodja deka vo k*ranot postoi nagovestuvanje za takvo nesto i na osnova na toa doadja do zaklucok deka vsusnost toa e toj faraon sto se spomenuva vo k*ranot.

Токму така.Но,тоа е работа на археолозите и другите научници.За нас муслиманите е битно што Аллах џ.ш. во Qur,anot рекол дека ќе го сочува телото на фараонот,имаш во претходните страни за кој ајет станува збор.И ние длабоко сме убедени дека телото на фараонот е сочувано.А за другото науката нека си го каже последниот збор.

Da naukata treba da si go kaze svojot zbor no vo ovoj slucaj naukata mora da raboti so religiite za da dojde do zaklucok koj ce go potvrdi toa, kako sega stojat rabotite se uste ima somnevanja no ... nikogas ne se znae ce procepkam uste malku za ovaa da vidam sto moze da se najde...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 23:59

Ok spored linkovite sto mi gi dade doadjam do zaklucok deka spored istrazuvanja se raboti za mumjta na
Ramses II koja bila otkriena od nekoi britanski arheologisti i deka bila malku poznata se dodeka Mauris Bukal ne ja ispital i nejzinata ocuvanost go oduzevila odejci od toj fakt toj bara (patokaz mu e negoviot egipetski prijatel) i naodja deka vo k*ranot postoi nagovestuvanje za takvo nesto i na osnova na toa doadja do zaklucok deka vsusnost toa e toj faraon sto se spomenuva vo k*ranot.

Токму така.Но,тоа е работа на археолозите и другите научници.За нас муслиманите е битно што Аллах џ.ш. во Qur,anot рекол дека ќе го сочува телото на фараонот,имаш во претходните страни за кој ајет станува збор.И ние длабоко сме убедени дека телото на фараонот е сочувано.А за другото науката нека си го каже последниот збор.

Da naukata treba da si go kaze svojot zbor no vo ovoj slucaj naukata mora da raboti so religiite za da dojde do zaklucok koj ce go potvrdi toa, kako sega stojat rabotite se uste ima somnevanja no ... nikogas ne se znae ce procepkam uste malku za ovaa da vidam sto moze da se najde...

Е таков те сакам Темплариус,секогаш спремен за дијалог.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:06
a izvinete da ve prasham znaete li deka telata na faraonite se balsamiraat ushte eheheeee i deka ushte od samiot pochetok na balsamiranje na telata na faraonite site znaele deka toa se pravi i shto ima tuka misterija shto postoi mumija ne mi e jasno?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:12
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

a izvinete da ve prasham znaete li deka telata na faraonite se balsamiraat ushte eheheeee i deka ushte od samiot pochetok na balsamiranje na telata na faraonite site znaele deka toa se pravi i shto ima tuka misterija shto postoi mumija ne mi e jasno?

Ајде малце да те потсетам:Вероватно си слушнал за Мојсеј и Фараонот,ја знаеш Библиската приказна за ова,значи Фараонот се удавил заедно со својата војска во Мртвото Море,и Qur,anot е идентичен со ова кажување,само што додава дека телото на фараонот ќе биде сочувано како поучен пример за идните генерации,еве во кој Ајет се укажува на тоа:Danas cemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poucan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama. (10:92)

Е сега откриено е телото на тој фараон и со некои посебни стручни анализи е докажано дека се работи за истиот од времето на Мојсеј-Муса а.с.,значи се потврдува Qur,anskoto кажување.Погоре во темава имаш поопширно за ова.
Инаку јасно ние дека телата на Фараоните одамна се балсамирале.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:12

Pri obdukcija na mumjata e najdena izvesna kolicina na sol vo tkivata pa spored toa se odi kon tezata deka smrta nastanala so davenje vo morska voda.Ali sega za sega toa e samo teza...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:15

Pri obdukcija na mumjata e najdena izvesna kolicina na sol vo tkivata pa spored toa se odi kon tezata deka smrta nastanala so davenje vo morska voda.Ali sega za sega toa e samo teza...

Која е многу интересна за истражување.Темплариус дали си ја читал книгата: Qur,anot ,Библијата и Науката од Морис Бикај?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:20
Bas sega citam nekoi fragmenti od nea...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:29
salamurata se koristi i deneska kako siguren metod konzerviranje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:44

Е сега откриено е телото на тој фараон и со некои посебни стручни анализи е докажано дека се работи за истиот од времето на Мојсеј-Муса а.с.,значи се потврдува Qur,anskoto кажување.Погоре во темава имаш поопширно за ова.
Инаку јасно ние дека телата на Фараоните одамна се балсамирале.

Баш ме интересираат овие "посебни стручни анализи" кои докажале дека тој леш на сликите што го покажавте е телото на фараонот што ги прогонувал Израелците пред 3500 години.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 00:47
Ne ne ne

Ne e dokazano se raboti za teza koja treba da se dokaze ili ne, ostanuva na naukata da go dokaze toa...da ne donesuvame izbrzani zaklucoci...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 05:07
Efendija... nam, kako na hristijani, ne ni e dolzhnost da im kazhuvame na drugite vo shto da veruvaat. Ako im treba pomosh, treba da im pomogneme, no inaku - treba da si ja sledime sopstvenata vera. Vo k*ranot imate mnogu ubav ajet - Tebe tvojata, a mene mojata vera... (prosti ako ne e bash taka tekstot, ama toa e znachenjeto).
Da te prasham, ama navistina iskreno - zoshto vo broshurka koja treba da go reklamira islamot i da pokazhe deka vo islamot e vistinskiot pat, voobichaeno ima tekstovi koi se protiv Biblijata i Hristijanstvoto?! Tekstovi koi se obiduvaat da "dokazhat" deka tamu ne e tochno, deka tamu ne e vistinata...
Pa neli, kako shto kazha Aisha - na chovek mu treba samo k*ranot da go vidi i vednash kje poveruva. Zoshto ne zboruvate samo za k*ranot i negovite vrednosti, a mora toa da go "potkrepite" so negiranje na hristijanstvoto i na Biblijata?!
Sekoj den dobivam barem po dve-tri takvi broshurchinja ili vo poshtata ili na ulica.
Te molam odgovori mi na ova...
Кон врв
mudzahid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2007
Поени: 818
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mudzahid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 08:54
Ev Angelos ajde namesto da mi postavuvas kontra prasanje, i da me ispituvas potrudise da go objasnis ova:

Originally posted by mudzahid mudzahid напиша:

KRSTITELOT KONTRADIKTOREN NA ISUS

Koga Isus tvrdel deka e Mesijata na Evreite, Evreite pocnale da go isprasuvaat za toa kade e Ilija? Evreite imale paralelno prorostvo deka pred doaganjeto na Mesijata, Ilija mora prethodno da dojde so svoeto vtoro doaganje. Isus go potvrduva ova veruvanje na Evreite:  "...Ilija ke dojde porano i ke uredi se; no vi velam deka Ilija veke dojde i ne go poznaa,...togas ucenicite razbraa, deka on im zboruva za Jovan Krstitel" Matej 17:11-13

Spored Noviot Zavet, Evreite ne se onie sto bi gi progoltale zborovite na koj bilo bozemen Mesija. Vo svoite istrazuvanja tie minale niz golemi teskotii, so cel da go najdat vistinskiot Mesija. Ova go potvrduva Evangelieto po Jovan: " I toa e svedostvoto na Jovan(Krstitelot) koga Judejcite ispratija od Erusalim svestenici i leviti za da go prasaat ,Ko
j si ti? Toj ptizna i ne odrece, a objavi; jas ne sum Hristos". Jovan 1:19-20
" I go prasaa; , A koj si? Ilija li si ti? Odgovori ,Ne sum"
Ovde Jovan Krstitelot e kontradiktoren na Isus, bidejki Isus veli deka Jovan e "Ilija", a Jovan go negira toa. Zarem mozel da laze-ne veruvam. Vo svedostvata na Isus, Jovan Krstitelot bil najgolem megu prorocite na Izraelcite. Megutoa ova ke im go ostavime nie na samite hristijani da si go resat problemot megu Jovan i Isus, da ne se mesame. Nas samo ne interesira poslednoto prasanje koe mu e postaveno na Jovan Krstitelot od strana na evrejskata elita- "Prorok li si?  odgovori ; ,Ne" Jovan 1:21
Dodeka pak samiot Isus veli
deka Jovan Krstitelot bil najgolem megu prorocite.

Изменето од mudzahid - 19.Март.2008 во 09:02
И НЕ СЛЕДИ ГО ОНА ШТО НЕ ГО ЗНАЕШ.
И ИЗБЕГНУВАЈ ТЕ ГОВОР ЛАЖЕН.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2008 во 10:51
muzhahid, дозволи ми да ти поставам едно СООДВЕТНО прашање на она кое што ти ми го поставуваш мене:

Зошто вие го негирате Христос за Бог, кога Мухамед за Него вели дека бил најголем меѓу боговите? среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1718192021 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.