IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 36>
Автор
Порака
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Статус: Офлајн
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 16:44
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Da go procitav napisot i tuka jas moram da dojdam do zaklucok deka tie ajeti mora da se zemat vo kontekst na teorijata na relativitetot t.e deka duri togas bog imal svacanje i na nekoj nacin sakal da ni pokaze deka vremeto e relativno za toa potvrda naodjame vo ajetite koi se navedeni vo k*ranot...znaci bog sakal da ni navesti deka poimanjeto na vremeto onaa coveckoto ovozemnoto koe nie go imame i onaa univerzalno bozje da kazam se razlicni i od toa izleguva deka k*ranot saka da ni kaze deka vremeto e relativno. Toa pak doveduva deka teorijata na relativitetot na nekoj nacin bila vece poznata...

аплаузаплауз
аплауз
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 23:50
Se nadevam deka nema da sum of-topic so mojot post, bidejki ja potvrduva NEKONTRADIKTORNOSTA  NA k*rAN CASNI!

Na slikite podolu se gleda teloto na faraonot Merenbtah, koj sto go progonuval na Mojsej a.s. preku moreto, a Allah dz.s. go utopil na faraonot i negovotata mumija e pronajdena vo Dolinata na Kralevite (Vadul-Mulk) vo 1898 godina. bas onaka kako i sto k*ran Casni ni potvrduva.

Bismillah

Zatim smo, poslije njih, Musaa i Haruna poslali sa cudima Našim faraonu i glavešinama njegovim, ali su se oni uzoholili - a bio je to grješan narod: kad im je od Nas došla Istina, rekli su: "Ovo je doista prava carolija!" (10:75-76)

"Zar za istinu koja vam je došla kažete da je carolija?" - rece Musa - "a carobnjaci nece nikada uspjeti!” (10:77)

A oni rekoše: "Zar si došao da nas odvratiš od onoga na cemu smo zatekli pretke naše, da bi vama dvojici pripala vlast na Zemlji? E necemo mi vama dvojici vjerovati!” (10:78 )

I faraon rece: "Dovedite mi sve vješte carobnjake!" (10:79)

I kad carobnjaci doðoše, Musa im rece: "Bacite što imate baciti!’ (10:80)

I kad oni baciše, Musa uzviknu: "Ono što ste priredili carolija je! Allah ce je uništiti, jer Allah ne dopušta da djelo pokvaranjaka uspije, Allah ce svojom moci istinu utvrditi, makar što ce to nevjernicima krivo biti!" (10:81-82)

I ne povjerova Musau niko, osim malo njih iz naroda faraonova, iz straha da ih faraon i glavešine njegove ne pocnu zlostavljati, a faraon je doista na Zemlji silnik bio i u zlu svaku mjeru prevršio. (10:83)

I Musa rece: "O narode moj, ako u Allaha vjerujete, u Njega se pouzdajte ako ste muslimani!” (10:84)

"U Allaha se uzdamo!" - rekoše oni. "Gospodaru naš, ne ucini da zbog nas doðu u iskušenje ljudi koji nasilje cine, i spasi nas, milošcu Svojom, od naroda koji ne vjeruje!” (10:85-86)

I Mi objavismo Musau i bratu njegovu: "U Misiru svome narodu kuce izgradite i bogomoljama ih ucinite i u njima molitvu obavljajte! A ti obraduj vjernike!” (10:87)

I Musa rece: "Gospodaru naš! Ti si dao faraonu i glavešinama njegovim bogatstva da u raskoši žive na ovome svijetu, pa oni, Gospodaru moj, zavode s puta Tvoga! Gospodaru naš, uništi bogatstva njihova i zapecati srca njihova, pa neka ne vjeruju dok ne dožive patnju nesnosnu!" (10:88 )

"Uslišena je molba vaša!" - rece On - " a vas dvojica na Pravome putu ostanite i nikako se za neznalicama ne povodite!" (10:89)

I Mi prevedosmo preko mora sinove Israilove, a za petama su im bili faraon i vojnici njegovi progoneci ih ni krive ni dužne. A on, kad se poce daviti, uzviknu: "Ja vjerujem da nema boga osim Onoga u kojeg vjeruju sinovi Israilovi i ja se pokoravam!" (10:90)

"Zar sada, a prije si neposlušan bio i razdor sijao?! (10:91)

Danas cemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poucan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama. (10:92)

I Mi smo sinove Israilove u lijep predjel naselili i ukusnom hranom ih opskrbili, i tek kad im je došlo pravo saznanje, oni su se u mišljenju razišli. A Gospodar tvoj ce im, sigurno, na Sudnjem danu presuditi u onom u cemu su se razilazili. (10:93)

Изменето од muhadzir - 18.Март.2008 во 00:08
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:06

22:47. Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, a Allah ce ispuniti prijetnju Svoju; samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem racunanju.

Vo ovoj ajet e opisano deka denot trae 1000 iljada godini.

Тоа не е ништо ново Темплариус. Тоа, околу релативноста на времето, Библијата го има кажано 6 века пред Кyранот. Читај:

"Но едно не смее да ви биде непознато, возљубени: дека за Господ еден ден е како илјада години, и илјада години како еден ден."
(2 Петрово 3:8)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:37
Muhadzir... ova ne beshe vo Stariot Zavet pishano... neshto poznato mi zvuchi...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:39
E pa ubavo sega znaci deka pak nekoj od nekogo prepisuval...?
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:41
Ne sakam nitu jas da gi razocharuvam vernicive, no za apsolutnata relativnost na vremeto napraveni se celi "doktorski disertacii" vo vremeto na Buda i posle nego. Duri sega im stanuva jasno na fizicharite deka onoa sto go doznavat so kvantnata mehanika odamna go znaele lugjeto od dalechniot istok.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:52
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Muhadzir... ova ne beshe vo Stariot Zavet pishano... neshto poznato mi zvuchi...

Mozebi zidarski ne vikam deka ne pisuva za toa vo Stariot Zaved, ama ubavo e da navedes stihovi sto e kazano i kako e kazano.
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne sakam nitu jas da gi razocharuvam vernicive, no za apsolutnata relativnost na vremeto napraveni se celi "doktorski disertacii" vo vremeto na Buda i posle nego. Duri sega im stanuva jasno na fizicharite deka onoa sto go doznavat so kvantnata mehanika odamna go znaele lugjeto od dalechniot istok.

Ние верниците воопшто не се разочаруваме кога за една во прв поглед контрадикторна појава во Светите Книги ќе се дигне огромна фама,за после тоа истото науката да го потврди или пак да се потврди дека постоело запишано во некое постаро време.Напротив тоа нам ни годи,и го докажува фактот на Qur,anskata Вистинитост,која ете е поткрепена и од други извори,без разлика постари или помлади.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:56

E pa ubavo sega znaci deka pak nekoj od nekogo prepisuval...?

Aha...mnogu e prepisuvano, dopisuvano, briseno, pa pak vracano...ehe samo koj da go svate toaбакнеж
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:57

Ако мислиш за фараонот во времето на Муса а.с. ,кажи ми каде пишува во Стариот Завет дека неговото тело ќе биде сочувано од уништување?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 00:59
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ако мислиш за фараонот во времето на Муса а.с. ,кажи ми каде пишува во Стариот Завет дека неговото тело ќе биде сочувано од уништување?

I za od koj faraon smetate deka e teloto koe e sacuvanoтрепкање
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 01:04
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Na slikite podolu se gleda teloto na faraonot Merenbtah, koj sto go progonuval na Mojsej a.s. preku moreto, a Allah dz.s. go utopil na faraonot i negovotata mumija e pronajdena vo Dolinata na Kralevite (Vadul-Mulk) vo 1898 godina. bas onaka kako i sto k*ran Casni ni potvrduva.

Пази да не бил тоа фараонот што го прогонувал Мојсеј голема%20насмевка
Кој го обвиткал неговото тело во мумија? Брановите на мртвото море ли?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 01:09
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Pecatna greska prijatele, se izvinuvam za toa, mislev na negoviot trup, dobro socuvan trupсреќа
Da toa bil faraonot koj go progonuval na Mojsej a.s.
Moze da navedes stihovi od Torata okolu toa, koj vsusnost bil toj faraonтрепкање
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Март.2008 во 01:10
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зошто си толкав скептик кога станува збор за некое Qur,ansko откритие?

Danas cemo izbaviti samo tijelo tvoje da bi bio poucan primjer onima poslije tebe"- ali mnogi ljudi su ravnodušni prema Našim poukama. (10:92)

Еве овој ајет таман пасира за тебе.
А науката докажала дека е тој фараонот од времето на Муса а.с. за кого станува збор во погорниот ајет.
Е сега цркни од завист.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.