IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Инџилот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Инџилот

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 36>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:57
Efendija - seushte ne mi odgovori na prashanjeto...
Koja kniga e Indzhilot i koja kniga e Tevratot? Koi se knigite na koi Muhammed povikuva?!
Dali e toa evangelieto po Barnaba? (vo vremeto na Muhammed, toa evangelie e nepoznato i mnogu pred toa ischeznalo - duri mnogu pred soborot vo Nikjea)
Ako se toa knigi koi ja nosat radosnata vest, a potoa Konstantin gi menuva (spored tebe), togash vo vremeto na Muhammed tie knigi vekje se izmeneti, a toj prenesuva, onaka kako shto Bog mu zapovedal deka "bez tie knigi ste bez nikakva vera"?
Ne e mozhno Toj da gi povikuva da sledat kniga shto e izmeneta i koja ne e Bozhje, a chovechko slovo...
Toa znachi ostanuvaat dve mozhnosti - ili knigite postoele vo vremeto na Muhammed taka kako shto trebalo da se sledat i toa bile dostapni za arapite (znachi daleku od racete na rimjanite i vizantijcite) i zatoa Bog dava takov jasen ukaz do svoite sledbenici, ili davate pogreshno tolkuvanje na toj ajet (ne velam ajetot e pogreshen!).
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 15:07
Originally posted by ShumadinChe ShumadinChe напиша:

Kade Vo Ku ranot Pishuva Deka Isa.A.S Bil Vozdignat So Se Indzilot. ? намигнување

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Прашај го temini. Тој рече дека Инџилот бил кренат заедно со Иса А.С. голема%20насмевкаВака, пошо гледам дека еден со друг си давате контрадикторни изјави, предлагам вака да направиме.
Вие да си се договорите по лични пораки во што верувате, а потоа еден од вас да излезе како претставник и јас да дискутирам со него. Вака ептен смешно изгледа кога сите давате различни одговори и само ја умрсувате ситуацијата среќа

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Dobar predlog

Bi Te Zamolil Da Mi Dajsh Ajet od Ku ranot Kade Shto Pishuva Isa.A.S Bil Vozdignat Sose Indzilot.
Muhammed.A.S Im Napishal Na Sledbenicite (Allah.D.S Mu Objavil).
Deka Ne Se Nishto Dodeka Ne Go Prochitaat Indzilot Sekoj Eden Musliman Veruva Deka Indzilot E Vo Rimskata Katolicka Crkva.
A Ne Deka Indzilot E Vozdignat So Isa.A.S.
Sega Valjda Ti E Jasno Da Svatish Na Koj Indzil Povikuva Muhammed.A.S.
Toj Povikuva Na Indzilot Sho e Kaj Sledbenicite na Knigata.
Ako Go Izvadite Indzilot Ke Svatite Sho Isus (Isa.A.S) Kazuva Za Allah.D.S
Mislam Deka Mnogu Ubavo I Jasno Vi Objasniv. Ako Ne Svakate Jas Neznam Sho Da Vi Kazham. Pozdrav. намигнување
Nothing Remains !!
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 15:07
Originally posted by muhadzir

Evo ti i Tefsir (tumacenje):Uzviseni Allah kaze: "Reci, Muhammede:'O sljedbenici Knjige vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridr-zavali Tevrata i Indzila'",    tj. dok ne budete vjerovali cjelovito u sve knjige koje su vama objavljene od Allaha, preko vjerovjesnika i dok ne budete praktikovali ono sto one sadrze, a medzu onim sto one sadrze u sebi jeste i vjerovanje u Muhammeda, s.a.v.s., imperativ slijedzenja njega, vjerovanje u njegovo poslanstvo i prihavatanje njegova vjerozakona "...i onoga sto vam objavljuje Gospodar vas", tj. casnog k*r'ana, smatra Mudhahid ( ova e Naucnik) Tumacenje Allahovih rijeci.

Ова е краток коментар на ајетот.

-Тевратот е книгата која му била објавена на Муса а.с.
-Инџилот е книгата која му била објавена на Иса а.с.

За овие две книги говори Qur,anot.

"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 15:23
Efendija - dali sakash da kazhesh deka Alah povikal da se sledat knigi koi ne postoele, bile vidno izmeneti ili do koi nemalo dostap vo vremeto vo koe ja napravil objavata?
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 16:40
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija - dali sakash da kazhesh deka Alah povikal da se sledat knigi koi ne postoele, bile vidno izmeneti ili do koi nemalo dostap vo vremeto vo koe ja napravil objavata?

Zidarski mojot odgovor bi glasel vaka:

Koga stanuva zbor za isceznuvanje na knigata, ne se misli po analogija deka Knigata bila edna pisuvana i kako takva isceznala, neliнамигнување
So samoto toa sto doslo do promena na Indzil,, (koj sto se nasol brisel stihovi, prepisuval, dopisuval i sto ja znam sto uste ne), Indzil isceznal od na scena, ne bil atraktiven,, jer pogolemiot del od Sledbenicite na Isus a.s. pocnale da gi sledat Modeficiranite Indzili (Bog znae kolku gi imlao).  Cistite sledbenici na Isus a.s. i negovoto ucenje ostanale mnogu malce, bile marginirani, izmacuvani i sto ja znam sto uste ne...  Indzil ostanal vo nasledstvo na nekoi Monasi i Bobozni ludze odredeno vreme, i vo usmena i pismena forma... se dodeka ne doslo vremeto na Muhammed a.s.
 i k*ranskite zborovi se odnesuvaat tocno na tie Ludze, na nivniot Indzil mislel Allah vo k*ran (ne veruvam uste da ima takviголема%20насмевка), koi so netarpenie go ocekuvale doadzanjeto negovo, zatoa sto i vo Indzil bilo pretskazano, i vednas se pridruzile na Muhammed a.s.

Bi sakal da dobijam mislenje od efendija i drugi muslimani za mojot  odgovor, ako gresam neka me ispravat.
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 16:56
Brat!!

Se soglasuvam so vasiot Odgovor,i bratot Efendija,dade jasno objasnuvanje!!!

nemat so povec da se debatirat,A toa so Zidarski i red drugi ne prifacaat,toa e vece Nivno!!

Zidarski,eve vaka da ti objasnam,neso!!

Eden od Imanskite Sartovi e Veruvanje vo Allahovite Knigi!!!

Den deneska Nie veruvame vo Allahovite Knigi!!

sekoj eden Musliman koj ce kazet deka ne veruvat vo Knigite ne e Vernik!!!

Znaci nie,Gi prifacame i Veruvame vo Prvobitniot Tevrat Indzil,Zebur.. No samo Veruvame,iako tie ne se Deneska Dostapni,se Izvitopereni,Nie veruvame vo Originalot,Prvobitnite.....

Isto,ko so deneska imaat Luge,koi Veruvaat i gi sledat use Zakonite na TITO...iako ne vazat tie zakoni,Vece bile samo za eno vreme,sepak nie imame Luge,koi si rabotaat po tie zakoni!! i ako gi prasas,kaj vi se Tie Zakoni>??? ke ti kazat,Tito gi imase Vospostaveno tie zakoni,i nie veruvame vo tie Titovi zakoni....

E i nie veruvame vo Prvobitniot Isusov Indzil!!!

No si raboteme Spored Plemenitiot k*ran!!!

Poso Indzilot,Tevratot Zeburot,Bile za eden narod i Ednop Vreme!!
A Dodeka Quranot e za Site Narodi i site vreminja!!

!

Изменето од Halid ibn Velid - 17.Март.2008 во 16:57
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:07
Bi sakal Halid da se nadovrzam na tvojot odgovor.
Nie muslimanite veruvame deka tie Knigi se od Allah dz.s. isprateni kako patokaz na Narodite na David a.s. Mojsej a.s. Isus a.s.,  no ne vo smisla deka ne obvrzuva da gi sledime. Kako sto vie Hristijanite ne se obvrzuvate da go sledite Stariot zavet, nie ne sme obvrzani da go sledime ni Stariot ni Noviot zaved, Zatoa sto sega e vremeto na k*ran, vremeto na  Muhammed a.s., i koga ALLAH bi sputil na zemjava Mojsej a.s. Isus a.s. tie ce se dolzni da se pokoravaat na k*ran, i ce bidat eden  od Narodot na Muhammed a.s.  ( Ova e i malo objasnuvanje za mojot post pogore)
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:08
'O sljedbenici Knjige vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridr-zavali Tevrata i Indzila'

Ovde, najbukvalno e kazhano - ako ne se pridrzhuvate do Tevratot i Indzhilot, nemate vistinska vera. Se odnesuva na sledbenicite na KNIGATA, shto znachi na k*ranot, shto znachi - se odnesuva na MUSLIMANITE. Ne na periodot pred Knigata, a na periodot po knigata! Obrakjanjeto e kon onie koi ja sledat knigata, shto znachi deka treba da e taa kniga vekje Objavena.
Bidejki ne e mozhno Alah da ve povikal da se pridrzhuvate do knigi koi ne postojat, se izmeneti ili se poznati samo na nekoi skrieni monasi, toa znachi deka vo vremeto vo koe e objaven ovoj ajet, Tevratot i Indzilot mora da bile poznati na arapite koi stanale muslimani i sledbenici na Muhammed. Ako e taka - toa znachi deka gi imale i Tevratot i Indzilot - i se pridrzhuvale do niv. Ako gi imale - toa znachi deka ili treba da gi imaat i den denes (muslimanite, ne vatikan) ili znachi deka tie gi skrile, unishtile ili izmenile.
Ne mozhe da se objasnuva deka Indzilot se sodrzhi vo k*ranot, zatoa shto ovde jasno gi razgranichuva "Knigata" (k*ranot) i "Tevrat i Indzil". I jasno veli - za da bidesh musliman - treba da se pridrzhuvash do Tevratot i Indzilot. Kako toa se pridrzhuvate do Tevratot i Indzilot, ako nikogash ne vi bile poznati tie objavi?!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:11
Ili - vo nadopolnuvanje na toa shto go kazha Halid - ako ne postojat vekje - togash kako znaete shto pishuva vo niv i kon shto treba da se pridrzhuvate?! Kade e napishano shto pishuva vo Tevratot i Indzilot?! Konkreten odgovor baram.
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:13
i jas bi sakal toa da go slusnam?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:15
Imajte vo predvid, deka ako ne znaete jasno shto tochno pretstavuvaat Tevratot i Indzilot i shto tochno pishuva vo niv, i ako ne se pridrzhuvate kon niv, toa znachi deka "ste bez nikakva vera", spored ajetot. Znachi - ne davajte objasnuvanja, tolkuvanja, vashe lichno razbiranje - a fakt - kade se naogja i shto tochno pretstavuva ona kon koe shto vi e naredeno da se pridrzhuvate?
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:26
nesto kako da nemaat odgovor?????збунетост  ili se trudat da go izbegnat???????црвенеење

nikako konkretno da kazat!тага
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:31
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Аллах џ.ш. повикува кон Книгите претходници на Qur,anot а тие се Тевратот и Инџилот,кои биле патоказ за луѓето,опомена,верозаконик итн,но,кои со текот на времето почнале да попримаат измени и да се оддалечуваат се повеќе и повеќе од Оригиналниот Божји Збор.Евреите се спомнати како луѓе кои го фалсификувале Аллаховиот Збор,внесувале во него Исраилијати(приказни),кои немаат ништо заедничко со она што во оригинал било објавено,но,сепак постоеле исклучоци кај двете страни кои биле добро упатени во претходните Божји Објави(Тевратот и Инџилот),и кои знаеле да ја одделат Вистината од невистината која била во нив,можно е,дека сеуште постоеле веродостојни верзии на Тевратот и Инџилот кои биле сочувани од промени.Доказ за тоа се многу Еврејски Рабини и Христијанските свештеници кои се увериле во пејгамберските знаци кои ги поседувал Мухаммед а.с.,а кои биле застапени во Тевратот и Инџилот.Еве некои од нив:

Христијани

1.Монахот Бехира
2.Монахот Ностора
3.Абесинскиот владар Негус-Неџаши,
4.Христијанската делегација која се упатила во Мекка

Евреи

1. Абдуллах ибн Селам
2. Зејд ибн Са,не
3.Мухајрик Ел Јехуди   итн.

Се поставува прашањето од каде овие знаеле за последниот Пејгамбер?
-Сигурно од светите Книги.Оти и самите потврдиле дека во Светите Книги ,ги имало тие пејгамберски белези,знаци по кои тие се увериле во Мухаммедовото пратеништво.Значи,се дава и те како основа да се тврди дека во тоа време и покрај сите обиди за фалсификување на Светите Книги,останало дел од оригиналната верзија.Ако прашате каде се сега тие,ќе ви одговорам ги нема!-А ако мислете дека тие се денешните верзии на Библијата и Тората (Стариот и Новиот Завет),тогаш дајте ми ги цитатите во кои се говори за последниот Аллахов пејгамбер,и јас ќе ви верувам.

Нам на муслиманите едно ние јасно,а тоа е следново:

[/SIZE

"Тој (Мухаммед) е спомнат во книгите на претходните пејгамбери." (26:196)и:

"Зарем на овие не им е доказ тоа што за него (Мухаммед) знаат учените луѓе од Синовите Исраилови?"(26:197)

Е за овие свети книги за овој Теврат и Инџил ,Зидарски говори Qur,anot,очигледно тогаш сеуште ги имало.Каде се сега?-мислам дека вие треба да ми одговорите.Јас повеќе не се замарам со тоа шрашање.Ако мислете дека денешниот Стар и Нов Завет ги имаат тие пасуси во кои се вели дека по Иса а.с. ќе има уште еден друг пејгамбер,тогаш гордо и тебе и на ЕвАнгелос ќе ви речам: Да! Тие се Книгите за кои говори Qur,anot!

Вие сте на потег.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 17:33
Во еден пост некоја страна поназад, некој од муслиманите на форумот, на прашањето за тоа каде се наоѓа Инџилот рече дека Инџилот е содржан во к*ранот.

Но јас пак во к*ранот на ниту едно место не наидов ни траг од Исусовото учење. Само се споменува како Пејгамбер и ништо повеќе. Поставив прашање во кој дел од к*ранот е барем споменат дел од Исусовите проповеди, но не мибеше одговорено.

Еве, моето прашање е тоа.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,176 секунди.