IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 36>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:13
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Kontradiktoren si ti samiot..........k*ran e cist i nisto nema kontradiktorno vo nego, no se raboti za Bozja rec, pa tvoeto nikakvo poznavanje od Islam nemoze ni da percepcira za sto stanuva zbor.Vidi sega vaka:Zemlju je stvorio u dva dana a zatim je stvorio nebesa, usmjerio ka nebu i u dva druga dana ih stvorio, a zatim je Zemlju poravnao, a njeno je poravnanje izvodzenje vode i pasnjaka iz nje. I stvorio je planine i pijesak, neorgansku tvar, brezuljke i ono sto je izmedzu njih u dva druga dana." Rijeci Uzvisenog: "Poravnao" i rijeci Uzvisenog: "U dvadana Zemlju je stvorio", tj. stvorio je Zemlju i ono sto je na njoj u cetiri dana, a stvorio je nebesa u dva dana.2 plus 2 plus 2= 6

Aj sega uste ednas procitaj go moeto prasanje i odgovori ako znaes kako bez da napadjas ok??
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:21
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Kontradiktoren si ti samiot..........k*ran e cist i nisto nema kontradiktorno vo nego, no se raboti za Bozja rec, pa tvoeto nikakvo poznavanje od Islam nemoze ni da percepcira za sto stanuva zbor.Vidi sega vaka:Zemlju je stvorio u dva dana a zatim je stvorio nebesa, usmjerio ka nebu i u dva druga dana ih stvorio, a zatim je Zemlju poravnao, a njeno je poravnanje izvodzenje vode i pasnjaka iz nje. I stvorio je planine i pijesak, neorgansku tvar, brezuljke i ono sto je izmedzu njih u dva druga dana." Rijeci Uzvisenog: "Poravnao" i rijeci Uzvisenog: "U dvadana Zemlju je stvorio", tj. stvorio je Zemlju i ono sto je na njoj u cetiri dana, a stvorio je nebesa u dva dana.2 plus 2 plus 2= 6

Aj sega uste ednas procitaj go moeto prasanje i odgovori ako znaes kako bez da napadjas ok??

Se uste li ne ti e jasno??  Aj procitajgo ti mojot odgovor, a ako ne go razberes zalam togas jas nemozam da ti pomognamтрепкање

ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:24
tvojot odgovor ne ja objasnuva kontradiktornosta pomedju ajetite i zatoa ce cekam nekoj poupaten da mi odgovori - loso go imas svateno moeto prasanje toa e prasanje ne provokacija .....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 23:53
7:54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noci prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

10:3. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju za šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda - upravljajuci Aršom, svemirom zagospodario. Niko se nece moci zauzimati ni za koga bez dopuštenja Njegova. Eto to vam je Allah, Gospodara vaš, pa se Njemu klanjajte! Zašto ne razmislite?

11:7. On je u šest vremenskih razdoblja nebesa i Zemlju stvorio - a Njegov prijesto je iznad vode bio - da bi vas iskušao koji ce od vas bolje postupati. Ako ti rekneš: "Poslije smrti bicete doista oživljeni", nevjernici ce, sigurno, reci: "Ovo nije ništa drugo do ocita varka!"

25:59. koji je za šest vremenskih razdoblja nebesa i Zemlju i ono što je medu njima stvorio, a onda cijelim svemirom zavladao; On je Milostivi i upitaj o Njemu onoga koji zna.  ( Vistinata ja kazal Allah dz.s)

Vo ovoj del se veli deka zemjata ja stvoril za 6 dena no postoi eden del od k*ranot koj pak veli deka traelo malku podolgo

41:9. Reci: "Zar, zaista, necete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

Znaci 2 dena    2

41:10. On je nepomicna brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je ucinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u cetiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,

Ovdeka veli 4 .....2+4   Kade gledas tuka 4 dena ziti se..zarem ne ja poznavas osnovnata matematicka funkcija sobiranje? 
  Ajetot broj 9 objasnuva deka zemjata ( osnovniot oblik, bez vnatresnost) ja stvoril za 2 dena, a ajetot broj deset se nadovrzuva na 9-iot ajet, i jasno se gleda deka stvaranjeto na Planetata Zemja i na se vo nejze, planini, reki itn. ZAEDNO traelo 4 dena!
  Znaci Stvaranjeto na Osnovniot oblik na Zemjata traelo 2 dena, a celosno stvaranjeto na Zemjata traelo 4 dena!

41:11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,

41:12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajucega.

Ovdeka veli uste 2..........2+4+2=8 

Da ja popraveme tvojata greska  4+2=6

Изменето од muhadzir - 16.Март.2008 во 23:54
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 00:00
Ne mi e jasno zosto togas izleguva deka nekoi denovi se visok ??
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 00:06
zasto ne go znaes redosledot na objavuvanje.
sekoj sto mislel da najde nekoja greska vo Ku ranot se zeznal.
Znaj, postoi nauka, za tolkuvanje na Ku ranot, se narekuva Tefsir.
Zemi citaj pred da se brukas!
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:11
Temimi zarem e brukanje ako prasas nesto za da doznaes...ili ne treba da prasam jas sum hristijan i ne sum go cital vasiot Tefsir zatoa vas ve prasuvam da doznam onaa sto me interesira..
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:17
22:47. Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, a Allah ce ispuniti prijetnju Svoju; samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem racunanju.

Vo ovoj ajet e opisano deka denot trae 1000 iljada godini.

4. k Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje,

a ovdeka deka trae 50.000 godini

Zasto e taka???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:19

Temimi zarem e brukanje ako prasas nesto za da doznaes...ili ne treba da prasam jas sum hristijan i ne sum go cital vasiot Tefsir zatoa vas ve prasuvam da doznam onaa sto me interesira..

Имаш право и на прашање и на одговор.Само,ќе те молам потруди се и да читаш кога ти се одговара.Мухаџир многу убаво одговори на твоето прашање.

Далеку е Темими од помислата дека христијаните немаат право да прашуваат за Исламот,напротив Христијаните треба најповеќе да прашуваат за Исламот.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:22

22:47. Oni od tebe traže da ih kazna što prije stigne, a Allah ce ispuniti prijetnju Svoju; samo jedan dan u Gospodara tvoga traje koliko hiljadu godina, po vašem racunanju.

Vo ovoj ajet e opisano deka denot trae 1000 iljada godini.

4. k Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje,

a ovdeka deka trae 50.000 godini

Zasto e taka???

Браво Темплариус,навистина убаво забележување. Верувај и јас кога го читав за прв пат Qur,anot и наидов на тие ајети,подзастанав и се запрашав:Што сака овде да се каже,зарем не е ова контрадикторност?;-но,подоцна разбрав што била поентата.

Ако знае убаво да ти одговори некој од моите браќа,во ред,инаку јас сакам да ти го дадам одговорот на др. Закир Наик по ова прашање,но,ќе почекаш малце.

Поздрав.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:28
Во меѓувреме,прочитај ја оваа тема за твоето поставено прашање,на овој сајт:

http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/articles.asp?id=32
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:42
Ok spored ovoj napis izleguva deka Teorija na relativitetot koja Ajnstajn ja ima dokazano, vsusnost vece bila dokazana vo k*ranot ili barem najavaena...dali sum vo pravo???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:52

Ok spored ovoj napis izleguva deka Teorija na relativitetot koja Ajnstajn ja ima dokazano, vsusnost vece bila dokazana vo k*ranot ili barem najavaena...dali sum vo pravo???

Се објаснуваат ајетите според Ајнштајновата теорија на релативитетот.Прочитај ја убаво темата,а јас кога ќе можам ќе ти го птренесам и мислењето на Закир Наик,ако има нешто друго,ако е истото тогаш,нема потреба од повторување.

Да,во право си!

Изменето од efendija - 17.Март.2008 во 14:53
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Март.2008 во 14:59
Da go procitav napisot i tuka jas moram da dojdam do zaklucok deka tie ajeti mora da se zemat vo kontekst na teorijata na relativitetot t.e deka duri togas bog imal svacanje i na nekoj nacin sakal da ni pokaze deka vremeto e relativno za toa potvrda naodjame vo ajetite koi se navedeni vo k*ranot...znaci bog sakal da ni navesti deka poimanjeto na vremeto onaa coveckoto ovozemnoto koe nie go imame i onaa univerzalno bozje da kazam se razlicni i od toa izleguva deka k*ranot saka da ni kaze deka vremeto e relativno. Toa pak doveduva deka teorijata na relativitetot na nekoj nacin bila vece poznata...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.