|
Тајните ракописи од Египет и Мртво море |
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Автор | |||
edna
Група Регистриран: 15.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 42 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
i ova e propaganda. Gnosticizmot e primarna forma na hristijanstvoto, koja bila izvitoperena od institucijata crkva. Od 1 do 12 vek se javile mnogu gnosticki dvizenja, od crkvata nareceni ereticki, a posledni bile bogumilite i katarite.....
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ти одговорив на прашањето. Не разбираш што ти е нејасно? Изменето од EvAngelos - 15.Март.2008 во 02:11 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ова одговори го. Изменето од MAKEDON-FILIP - 15.Март.2008 во 02:16 |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Според ова тие биле горе-доле врсници на Исус.
|
|||
|
|||
MAKEDON-FILIP
Сениор Регистриран: 29.Декември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 731 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро кога несакаш да одговориш на тоа добро но не го искривувај.
Кажи ми само како ги докажуваш тие години на евангелијата. |
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
До 12 нека е ама тоа е под името гносис(знаење) а до ден денес под името наука-(вистина) |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Одговорот е малку долг, а мене ми се спие. Друг пат. Поздрав
|
|||
|
|||
edna
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne se bas taka rabotite. Nesto si nacnal ama imas uste dostada ucis. Inaku gnosis znaci spoznanie, a ne nauka, a tie sto veruvaat vo naukata kako religija se saentolozi od science=nauka. Procitaj gi gnostickite evangelija, gi ima i vo nasive prodavnici i citaj hermeticki spici Corpus hermeticum od hermes trismegis, pa ke ti se razjasnat nekoi raboti. Pozdrav |
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е ајде де научи не ти нешто ако се декларираш како таква. А кога зборот спознание ке го разработиш од 200г. п.н.е. до денес ке стигнеш до Наука а во наука не се верува слепо туку се докажува колку што знам. Ако имаш предлог за нешто конкретно да учам што не го наведеш кој е и каде да го најдам. |
|||
edna
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Spoznanie znaci da ja spoznaes svojata duhovnost sam, bez posredstvo od svestenik, oti gnosticite (katari, bogumili i sl. ) nemale svestenici i verski poglavari. Da spoznaes znaci da pocustvuvas so vnatresnoto jas i toa nema vrska ni so nauka ni so dokazuvanje i aj ostaj mi so zdravje, preterav da odam da spijam, a ti citaj poveke. |
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читај ама што не кажа.
Спознај ја вистината а вистината е во научните докази , никаде не реков дека е исто. |
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ne e tochna izjavava, za zhal. I Katarite i Bogomilite imale sveshtenici, no ne vo formata vo koja sme naviknati da gi gledame vo Katolichkata ili Pravoslavnata Crkva. Ednostavno poinaku bilo organizirano sveshtenstvoto kaj niv, neshto slichno ima denes vo nekoi protestantski crkvi vo Amerika... |
|||
MAKEDON-FILIP
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зидарски ај ако сакаш објасни го ова поубаво што си го ескоментирал на постот на Една (ако сакаш).
|
|||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
I Bogomilite i Katarenite imale cela edna klasa na lugje shto bile sveshtenici... tie bile od obichniot narod, samo shto bile lugje shto bile poposveteni na verata i shto zhiveele pochist zhivot. Kaj razlichni zaednici imalo razlichni pravila (nemale site katareni i site bogomili ist ritual i propisi), no imalo sluchai kade shto "sveshtenicite" ne se zhenele. Razlikata megju nivnoto sveshtenstvo i ona na pravoslavnata ili katolichkata crkva e vo toa shto tie rabotele drugi raboti, se zanimavale so druga dejnost, a dopolnitelno na toa bile "pastori" na svojata zaednica. Ova denes go ima vo mnogu od protestantskite crkvi vo Amerika. Pastorot si ima sekojdnevna rabota, si zhivee so semejstvoto, ne e del od nekakva hierarhiska struktura na crkvata, no vo nedela, drzhi propoved vo crkva ili koga e potrebno izvrshuva ceremonii (brak, pogreb i slichno). Otprilika slichen sistem imale i tie. Znachi - nemale struktura, crkva, hierarhija, organizacija, tuku imale poedinci koi se zanimavale so taa rabota zatoa shto imale posebno poznavanje vo oblasta na verata i ja imale pochitta na lugjeto okolu niv.
|
|||
Внеси реплика | страница <1 3456> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |