|
Инџилот |
Внеси реплика | страница <1 7891011 36> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ефендија, не знам зошто ја мешаш Библијата во оваа тема. Тука не е тема Библијата, туку Инџилот. Јас ве прашувам на кој Инџил мислел Мухамед кога им рекол на следбениците на Книгата да се придржуваат за него, а вие се нешто ми заобиколувате, ја префрлате темата кон Библијата и уште што не. А прашањето е толку едноставно.
Но неијсе, знам зошто не можете да одговорите
Но еве, ако не знаете да одговорите нема да ве измачувам. Ќе почекам некои нови муслмани да се појават на форумов, па нив ќе ги опитам за Инџило.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Eve i za tebe Evangelose:
O ti!
Sto ne ti e jasno?
Imalo kniga, vie ja nemate, imate samo sekjavanja od toa ucenje, ispomesano so vekovite, plus devijaciite na Pavle!
E, ako mislis deka ne e taka, pa ete i sam znes sto glasale, po tebe, krivite hristijani (pravoslavcite ili katolicite) koga odlucuvale za sliki ili bez, za knigi ili sl.
|
||
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
темини, сега не е дискусијата дали имало таква книга. Туку што се случило со таа книга? Каде била таа во времето на Мухамед?
|
||
|
||
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Diskusija e, zasto imalo do vremeto koga bila krenata so Isus, neka e Bozjiot mir nad nego, za da ne vi ostane nisto....
No treba da znaes, kako sto vekje ti pisav, toa e prenesuvanje na ona koga Bog im se obratil na sledbenicite na Isus, da ne letaat tamu vamu, tuku sto da sledat!
Tolku ne ti e jasno?
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Била крената со Исус? Оп! Еве уште една верзија на вистината.
Значи до сега ги имаме следниве алтернативни вистини дадени од муслиманите за случката со Инџилот:
а) Бил скриен во Рим (не дадоа одговор кога тоа се случило)
б) Бил уништен
в) Бил променет од Павле
г) Бил променет од Константин
д) Бил кренат заедно со вознесението на Исус
Значи ти гласаш под д. Ок. Прашање за тебе:
Ако Инџилот бил кренат со Исус, тогаш на кој Инџил мислел Мухамед кога им рекол на следбениците на Книгата да се придржуваат до него?
|
||
|
||
temimi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Evangelose, znaeme kolku si neupaten vo islamot i kolku pateticni se tvoite postovi. Iskreno, te zalam, pa kje te poducam nesto, blagoslovam:
Citaj Tefsir, tolkuvanje na Ku ranot, nesto sto kaj va e nepoznato, pa kje doznaes. Znaes i sam kolku malku znaes i se brukas...
Prasanjeto ne ti e v red, oti ne im rekol ili zapovedal Muhammed, tuku e prenos na ona sto im bilo naredeno na sledbenicite na Isus za vreme na negoviot zivot!!!!
|
||
|
||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 14.Март.2008 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 740 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
EvAngelose uste li nemas da se vrazumes....Muhammed a.s. ne im se obraca na sledbenicite na knigata da se pridrzuvaat na Indzulot,, Allah dz.s., e toj koj im se obraca, samo nas vo k*ran ni gi prenesol negovite zborovi so koi im se obratil niv za da go sledat! Allah go objavil Indzilot na Isus a.s. i On Slaven da e, najdobro znae sto objavil.. I samo na toj Indzil se odnesuvaat k*ranskite Ajeti. A kade e toj, spored naseto ucenje odtiden e vo nepovrat uste odkako Allah go vozdiganal kraj sebe na Isus a.s. Jasno li tie sega.? |
||
ISLAM VJERA ISTINE
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш."
(Сура 5:68)
Како што читаш, Мухамед во горниот ајет на следбениците на Книгата не им вели:
"вие не бевте ништо додека или затоа што не се придржувавте"
туку им вели: "вие не сте ништо додека не се придржувате"
Глаголот "придржувате" е во сегашно време, значи таа заповед на Мухамед се однесува на неговите современици, а не на тие 6 века пред него.
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Но како можеле да си го прочитаат Инџилот, кога Инџилот бил кренат заедно со Иса алејхи селам?
|
||
|
||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vaka glasat Allahovite zborovi:
"Reci: 'O sljedbenici Knjige vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridrzavali Tevrata i Indzila i onoga sto vam objavljuje Gospodar vas. A to sto ti objavljuje Gospodar tvoj pojacat ce, uistinu, kod mnogih od njih nepokornost i nevjerovanje, ali, ti ne izgaraj zbog naroda koji nece da vjeruje.'"/68/ "Oni koji su vjerovali, pa oni koji su bili jevreji, i sabijci, i krscani - oni koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela cinili, - nicega se oni nece bojati i ni za cim oni nece tugovati."/69/ Evangelose zosto se plases da gi citiras doslovno Allahovite ajeti??? |
||
ISLAM VJERA ISTINE
|
||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
So Se Knigata Go Raspnaa Na KRST. Ili Veruvahs Vo Ku ranot . ? Kade Vo Ku ranot Pishuva Deka Isa.A.S Bil Vozdignat So Se Indzilot. ? Изменето од ShumadinChe - 17.Март.2008 во 01:03 |
||
Nothing Remains !!
|
||
muhadzir
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Evo ti i Tefsir (tumacenje):
Uzviseni Allah kaze: "Reci, Muhammede: 'O sljedbenici Knjige vi niste nikakve vjere ako se ne budete pridr-zavali Tevrata i Indzila'", tj. dok ne budete vjerovali cjelovito u sve knjige koje su vama objavljene od Allaha, preko vjerovjesnika i dok ne budete praktikovali ono sto one sadrze, a medzu onim sto one sadrze u sebi jeste i vjerovanje u Muhammeda, s.a.v.s., imperativ slijedzenja njega, vjerovanje u njegovo poslanstvo i prihavatanje njegova vjerozakona "...i onoga sto vam objavljuje Gospodar vas", tj. casnog k*r'ana, smatra Mudhahid ( ova e Naucnik) Tumacenje Allahovih rijeci. |
||
ISLAM VJERA ISTINE
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прашај го temini. Тој рече дека Инџилот бил кренат заедно со Иса А.С.
Вака, пошо гледам дека еден со друг си давате контрадикторни изјави, предлагам вака да направиме.
Вие да си се договорите по лични пораки во што верувате, а потоа еден од вас да излезе како претставник и јас да дискутирам со него. Вака ептен смешно изгледа кога сите давате различни одговори и само ја умрсувате ситуацијата
|
||
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KOLKU SME PRECENETI!
ZArem Isus i apostolite ne bile skromni, ponizni?!?!?! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |