![]() |
|
ЕДИНСТВОТО ВО ЦРКВАТА И КАКО СЕ РАЃА ЕРЕС |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Автор | ||||
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 07.Јули.2007 во 03:53 |
|||
Да сард, Господ ќе ти се налути ако го направиш тоа, а и магарето доколку би имало свест би те осудило. Кога Корнелиј му се поклонил на апотол Петар, овој исто така го укорил: Епа сарде, ако ангел и човек одбиле и укориле поклонување (без разлика на изговорот кој го имале поклонувачите) тогаш што би рекло магарето на тоа? Магарето било во контакт со Исус само неколку саати, а Петар бил 3.5 години во постојан контакт со Исус, така што Корнелиј можел да рече: "Ама јас не ти се поклонувам тебе лично, туку со почит на тоа што ти си бил 3.5 години со мојот Господ" Што би ти рекло магарето? "и ааа и аааа, станувај сарде, јас сум само животно..Поклонувај Му се само на Бог!" ![]() |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
![]() |
||||
sard ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Одговорите ти беа веќе дадени. Им недостасува ли нешто, приговарај на одговорите, а не да ги поставуваш истите прашања.
Дали Господ би ми се налутил ако се поклонам со почит пред магарето ЗАРАДИ ТОА ШТО ТОА ГО НОСЕЛО НЕГО во Ерусалим?
Дали би ми се налутил тој и тој светец ако кога го немам физички ја бакнувам неговата слика или ќе му биде мило за тоа?
А икона само за ослето нема бидејќи човекот е направен по образот Божји! Животните не се! |
||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
|||
Што стана со прашањата? Еве ти каде заглави брате...
Да го сретнам тоа магаре кое го носело Бога би го целивал до бескрај и знам дека Господ нема да ми се налути туку ќе му биде мило оти ќе знае што значи тоа. А зошто мораш да го сретнеш баш "тоа магаре" за да го целиваш т.е. извршиш магаропоклонение? Зошто не бараш да го сретнеш "тој крст" на кој Христос бил распнат за да го целиваш, туку бакнуваш и други крствови? Зошто не бараш да го сретнеш баш тој и тој светец за да го целиваш, туку се задоволуваш и со неговата слика? Зошто не си направиш икона и од магарето, па да си го целиваш, да му се поклонуваш, да му се молиш да посредува за тебе пред Бог (нели не му е потребен разум за тоа, како на лавчињата во Стариот Завет) Зошто? Изменето од EvAngelos - 07.Јули.2007 во 01:23 |
||||
|
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
|||
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?
Ако заврши може ли јас да поставувам прашања? |
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
![]() |
||||
Реакт ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
|||
Хаосот е на друго место. Целата приказна е измислена. Знам на која табела мислиш, ама таа не е овде. Е, ајде сега среди си го хаосот кај тебе, па кажи нешто свое (ако имаш), а не само браво по секој пост на твоите ментори овде им кажуваш. |
||||
Без коментар
|
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|||
Што стана Евангелос со прашањата кои требаше да ми ги поставуваш?
|
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
![]() |
||||
Azrael ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
|||
тука би додал , дека никој не држи сто посто до Христос, се е некако ставено во служба на парите, и на замајување на народот.
|
||||
![]() |
||||
Azrael ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 382 |
|||
.
Изменето од Azrael - 17.Април.2008 во 00:31 |
||||
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
|
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|||
Сард, дали Македонија е секуларна држава или не е?
![]() А некој ве чепне со Словото вие одма протестантска инквизиција
![]() Алергични сте на Словото а?
|
||||
|
||||
![]() |
||||
Bronhi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
|||
Ангелче која табела? Да не си ја утнала темата. Табела има на Кривославие, католицизам... па и таа не е точна. Најголем авторитет во Православната црква е Света Троица па натаму, додека да стигнеш до Помесен собор има уште еден куп др. авторитети. Да не зборувам понатаму...
А на втората страна од овој форум напишав нешто никој нема коментар, дури и модераторот кому му е и упатен. Зошто? ПАК ЛАЖЕ! |
||||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||||
![]() |
||||
Ангелче ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 45 |
|||
Прочитај ја Бронхи првата страна на оваа тема (табелата) и се ќе ти стане јасно како ден колку застраниле православната и католичката црква од онаа прва христијанска заедница (Христос и неговите апостоли и ученици). Хаос!
|
||||
1 2 3
|
||||
![]() |
||||
Bronhi ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
|||
Половина и повеќе од коментарите на протестантите на овој форум ВООПШТО НЕ СЕ ОДНЕСУВААТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, ТУКУ НА РИМОКАТОЧИКАТА. Дај читнете прво и видете кој е кој а по тоа пишувајте. Смешни сте.
|
||||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||||
![]() |
||||
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
|||
Не сард, туку не ми презентираш ништо што може да ме мотивира (прво!) да го читам и (второ) ништо што ги побило моите тврдења. Не гледам дека еден, освен самиот себе ( а и тоа е дискутабилно) го убеди со твоите филозофии... Но ок, тука секој може да си процени што и како...
![]() |
||||
![]() |
||||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|||
Тоа е се? Како да ти понедостасаа аргументи за кажување! |
||||
www.pravoslavna.mk |
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |