IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Духовден
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Духовден

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Духовден
    Испратена: 05.Јуни.2010 во 11:26

Zivotot na site nas e vo nasi race, dali ke go imame vecniot zivot zavisi od nas.
Neboto dade se , poveke od toa nema sto da dade.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2010 во 07:38
Nekoi prosvetleni lugje rekoa deka patot do pekolot e poplochan so zlatni plochki. Iskrenata zhelba i golemata vera vo neshto shto si veruvaat lugjeto, ne gi pravi nivnite nameri polezni.

Da se znae vistinata i da se osoznae vistinata ne e ista rabota. Milijarda lugje go chitaat Svetoto Pismo i zarem site tie ja osoznale vistinata? So chitanje zapalija svekja vo sebe? So chitanje se prosvetlija? I shto kje propovedat tie? Shto kje spodeluvaat, crni bukvi na bela hartija? Tie ne se vistinata. Vistinata se naogja pozadi bukvite, a do nea ne se doagja so prosto prochituvanje na Knigata. I koj kogo kje spasuva sega? Onoj shto ne e spasen kje go spasuva drugiot shto e ist kako nego?

Chovekot treba prvin samiot da stane Ljubov, Svetlost i Milosrdie za da mozhe tie da gi spodeli so drug. A togash nema potreba da odi na nikakvi misii od chukanje po vrati ili ubeduvanje po ulici bidejki so samoto svoe postoenje, kako mirisot na cvetot, kje gi spodeluva Bozhjite darovi so sekoj koj kje dojde da gi pobara.

Seto drugo e koristenje na vernichkata naivnost za regrutiranje novi vernici za dotichnata religija.

I dovolno beshe odenje nadvor od temata. Taa e "Духовден", pa da se
vratime na nea.

Изменето од Messenger - 05.Јуни.2010 во 07:40
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
AlDra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2008
Поени: 823
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 22:48
За Месинџер и Ахмар... Најпрвин, драго ми е што се вратив на форумов и што во наредниов период ќе можам колку- толку да учествувам во дискусиите.
И јас сум против агресивната евангелизација, мислам дека тоа не треба така да оди. Треба да биде еден спонтан, но континуиран процес. Проповедање со збор и со дело. Со уста и со раце. Со јазик и со срце. Всушност, целиот живот да биде како една долга проповед. Но, тоа е процес КОЈ ТРЕБА ДА СЕ ОДВИВА и КОЈ ТРЕБА ДА ГО ВРШИМЕ НИЕ КОИ ЈА ЗНАЕМЕ ВИСТИНАТА! Во таа насока се сите наши напори, во смисла на држење к*рсеви, лепење плакати и слично. Барем за себе мислам дека никогаш не сум претерувал со моето проповедање. Не сум ,,силувал’’ никого, туку сум се трудел секогаш да поттикнам заинтересираност кај ближните. Во спротивниот случај би предизвикал штета и за нив и за себе и најважно- штета за Бога. На сила може да се земе но тешко може на сила да се даде, а во случајот на Евангелието е невозможно да се даде на сила. И покрај тоа што можеби има некои луѓе кои практикуваат агресивна евангелизација, сепак мислам дека не треба да им замериме, зашто тоа го прават со искрена желба и со голема вера.
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 14:52

Za zadusnicite: “Boziknite praznici vo nasata stara religija bile denovi posveteni na mrtvite, zadusnici.
Zimskata sezona, koga besneat nepogodi i koga nokite se dolgi, spored religiskite sfakanja na nasite predci, e teska i kriticna. Togas mrtvite se aktivni.
Vo tie denovi Odinovata ‘diva vojska’, ‘karakondzolite (strasilata), vesterkite, senistata, i sekoja necestiva sila’, imaat svoi orgii. Taa sezona osobeno jasno e obelezana vo germanskata i slovenskata religija...
Toj e narecen fatalen period, poln so religiski strav i so sekakvi magicni pretpazlivi merki. Vo toa vreme selanite, koga izleguvaat od doma, ‘stavaat vo pojasot korka leb ili sol, glavica kromid ili nesto drugo, kako pretpazliva merka od sekoja necestiva sila’. Vo tie denovi, koga mrtvite se mnogu silni, i koga se naogaat vo nasa blizina, navistina e najzgodno i najoportuno da im se davaat zadusni gozbi...
Spored toa, boziknite praznici gi nosat site belezi na zadusnicite koga se deli hrana za pokoj na dusite na umrenite i se odi na grobista, pa i tamu se deli za pokoj na umrenite.” “Badnik e den na dusite na pokojnicite, zadusnici i, bez somnenie, nie mozeme da go identifikuvame so rimskite zadusnici, koi se proslavuvale recisi vo istiot den (23 dekemvri).
Samo po sebe se razbira deka nasiot praznik ne e prodolzenie na rimskiot, tuku i edniot i drugiot se nezavisni ostatoci od najstaroto indoevropsko minato.”
“Od ova sto go kazavme proizleguva deka Badnik e mnogu slicen na domasnata slava. I edniot i drugiot den se posveteni na mrtvite; i vo edniot i vo drugiot den na mrtvite im se prinesuvaat zrtvi.
Raz likata e samo vo toa sto slavata e domasen praznik, domasna zadus- nica, a Badnik e opst praznik... Za vreme na domasnata slava im se prinesuvaat zrtvi na predcite, a na Badnik na mrtvite voopsto; ottamu postoi propis za vreme na domasnata slava da se spomenuvaat, da se povikuvaat na gozba site predci po ime, dodeka toa ne e slucaj so praznikot Badnik...
Faktot deka obata praznika mu pripagaat na kultot na mrtvite, svedoci za nivnata golema starost, zasto kultot na mrtvite, osobeno privatniot kult, e edna od najstarite institucii sto ja poznava istorijata na religijata.
Spored toa, i Badnik, ako e praznik na mrtvite, ne ni dosol zaedno so hristijanstvoto, tuku toj e praznik od nasata stara religija.” Ne Hristovata, ami starata religija; ne Biblijata, ami predanieto, tradicijata, paganizmot, istorijata...
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
ahmar1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 712
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 13:50
Здраво алдра long time no see

Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Така тоа сакав да ти го кажам, да се оправдаме иако нема потреба и да дадам поука секој Христијанин кој бил уловен да се претвори во ловец на души. Поздрав!   

Не ми беше поентата дека не треба да се мисионари(скраја да е!!)туку во МЕТОДОТ И НАЧИНОТ на истото.
Нели позната ти онаа реченица која неправедно му се препишува на Макијавели,иако тоа го користеле Језуитите пред него,дека целта ги оправдува средствата.

Додека православната изрека е дека ако средстава не се добри тогаш ни резулатот не е добар,без разлика колку таа цел е добра и благородна или незнам што, сама по себе.

Би се надоврзал на ставовите на месингер(кој се скоро 99% како и на православните,барем во овој случај )

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

chovek treba samiot da se zainteresira da go pomirisa cvetot, treba samiot da se pochustvuva spremen da ja zapoznae negovata tajna. I togash toj doagja do cvetot, cvetot nikogash ne trcha po nego.

Поубаво објаснето здрвје! уште еднаш би истакнал дека православниот став е дека не луѓето преобраќаат други со своите сили туку БОГ и само БОГ.
Затоа навидум православните изгледаат неактивни како мисионери.Како што ми рече еднаш една монахиња кај нас е "бавно но славно".

Јас како верник првин треба да го ПРИМЕНУВАМ евангелските заповеди во мојот секојдневен живот и самиот да станам свеќник кој свети на сите луѓе. Е сега што во тој процес има многу падови и разочарувања тоа е нешто што не држи смирени за да не се гордееме.
Или би го парфразирал Свети серафим Саровски -спасувај се ти сам и илјадници околу тебе ќе се спасат.

А што се случува во обратен случај ќе илустрирам со еден вистински случај.

На еден семинар каде учествуваа средношколцци од сите религии и етнички потекла бев дел од тимот и додека така седевме на плажа пред хотелот се појавуваат американски протестантски мисионери кои буквално почнаа да им дишат у врат на децана и да им зборат дека "Исус ги сакал" при што на децата нормално во старт им стаанаа одбивни.Па морав да интервернирам и да им кажам да ги остават децата на мира.
И кога се поодалечија да им кажам на истите тие "мисионери" дека како прво не се мисионари така и дека веќе има веќе неколку мисионери на оваа плажа ама кои не мафтаат со библија и не отскокнуваат со ништо посебно од сите останати и ве молам да не ни уплескувате!!

Не верувам дека ме разбра што сакав да кажам.Зашто они ГРОЗНИЧАВО сакаа само да зборат како Исус ги сакал и дека и тебе може така да те сака.(Како за некој другар од маало да прават муабет).

Верувам дека они беа искрени во својот мисионерски жар но мене ми беше жал што така нетактично и само со монолози им пристапуваат на поединци кои се универзум сами за себе.

Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 13:16
Sekoj chovek treba samiot da reshi koga kje ja simne maskata. Znaesh i samiot kolku ima nominalni vernici so gas maski.

Cvetot veli - shirete go mirisot, daruvajte go sekomu koj kje posaka da go pomirisa. Cvetot ne veli trchajte naokolu, tropajte na vrati, zdodevajte im na lugjeto, nasila simnuvajte im gi gas maskite i terajte gi da mirisaat. Svetlina, Ljubov i Milosrdie ne se naturaat, tie samo mozhat da se spodelat od onoj koj gi ima so onie koi posakale da gi dobijat.

Изменето од Messenger - 04.Јуни.2010 во 13:23
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 08:23
Ама што ако Цветот дал заповед ,,Одете и направете Мои ученици...’’? Замисли луѓе кои живеат во градина која изобилува со цвеќе, и замисли дека мирисот на тоа цвеќе дава вечен живот, само човек треба да го мирисне и ќе живее вечно. Но, луѓето кои живеат во оваа градина носат гас-маски кои спречуваат мирисот да стигне до нив, па не се во можност да помирисаат. Во еден момент еден од нив ја вади гас-маската и го вдишува тој прекрасен мирис. Одеднаш сфаќа дека тој мирис е животодавен... зар нема да биде премногу себично од негова страна да не оди и да им каже на сите да ги извадат гас-маските и да биднат опијанети од мирисот на цвеќето?
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 07:25
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

[QUOTE=ahmar1] Здраво Ахмар, здраво на сите. Прчитав во твојов пост нешто интересно што ми остави впечаток па се решив да коментирам. На едно место велиш вака ,,Затоа нашето мисионерство се разликува од вашето.Со холивидски методи навистина ќе привлечеш почетно внимание но нема да има долгорочен успех. Затоа кај нас битно е некој САМ ДА ИЗРАЗИ ЖЕЛБА да чуе за Христа.’’. Е сега... како прво: човекот во својата природна состојба е грешен, воден од грешните страсти кои се негов бог и во него нема никаква желба да чуе нешто за Бога, затоа што веќе си има свој бог кој седи на престолот и добро е укотвен. Затоа некој треба да оди и да му ја каже Вистината на човекот. ,,Верата доаѓа преку слушање и тоа преку слушање на Божјиот Збор’’(Римјаните 10:17). Не може грешниот човек да Го љуби Светиот Бог, зашто во него постои една константа сила која го двои од Создателот. ,,Тоа е вистинска љубов. Не дека ние Го сакавме Бога, туку Бог нас не сакаше и Го даде Својот Син како помирителна жртва за нашите гревови.’’(Прво Јованово послание 4:10). Доколку човекот сака да чуе за Бога ќе излезе дека тој Го засакал прв Господа а не обратно. Понатаму, заповедта која Христос ја даде на апостолите беше ,,Одете меѓу сите народи и создадете од нив Мои ученици...’’(Матеј 28:19) Треба ние да одиме и да создадеме ученици, а не да чекаме тие да дојдат кај нас. Патем, кога Исус ги повика Петар и Андреј им рече ,,Тргнете по Мене и Јас ќе ве научам како да ловите луѓе!’’(Матеј 4:19). Рибарите на риби требаше да станат ,,рибари’’ на луѓе! А ниту еден рибар не чека рибата сама да му излезе на брегот и да му каже ,,Еве сум, улови ме!’’ туку рибарите мака мачат за да уловат. Така тоа сакав да ти го кажам, да се оправдаме иако нема потреба и да дадам поука секој Христијанин кој бил уловен да се претвори во ловец на души. Поздрав!   

Ova e mnogu suptilna rabota i jas se slozhuvam so stavot na ahmar1.

Kako prvo, chovek treba da bide spremen da se zapoznae so neshto, da izjavi slobodna zhelba da se zapoznae so nepoznatoto, pa potoa da mu se izlozhi toa pred nego.

Nekakva paralela bi bil mirisot na cvekjeto... mnogumina minuvaat pokraj nego, no nekoi nemaat dovolno chustvitelni nosovi, na nekoi nosovite im se zatnati, nekoi se alergichni na toj miris... onoj koj kje bide podaten za negovata opojnost, kje zastane i kje se zainteresira da pronajde od kade doagja toj.

Ne mozhe da go skinesh cvetot i da trchash od eden covek do drug, da im go poturash pod nos, da im go topurish pred ochi i da ochekuvash deka sekoj kje se odushevuva od nego.

I ushte neshto mnogu vazhno... ne mozhe sekoj da pouchva sekogo samo zatoa shto stanal vernik na nekoja religija i chital nekoja sveta kniga. Ne odi toa onaka kako shto se pravi - stokmi se so knigi i pamfleti i pochni da trchash po lugjeto, da chukash po vrati i da "prosvetluvash" kogo kje stignesh.

Nitu Isus ne go pravel toa. Toj ne odbral duzina lugje chukajkji slepechki po vrati i ne za badijala rabotel so niv tri godini.

Kako mozhe nekoj da sluzhi drugi, kako mozhe voopshto da se obide da pomogne i prosvetli, ako prvin ne se prosvetlil samiot sebe? Ako prvin ne ja zapalil svojata svekja kako bi gi osvtlil drugite? Sekoj obid da se stori toa e praveneje mechkina usluga. Kako mozhe nekoj da deli svetlina ako ja nema vo sebe? Shto kje deli toj? Pasusi od Svetoto Pismo? Crno mastilo na bela hartija?

Prvin chovek treaba da stane Svetlina, treba da stane Ljubov i taka da se prestori vo Milosrdie. I ponatamu nema potreba da se odi nikade, nema potreba od nikakvi misii, trchanje po lugje i chukanje po vrati, zatoa shto samoto postoenje na toj chovek e Milosrdie, Ljubov i Svetlina koi zrachat od nego onaka kako shto se shiri opojniot miris od cvekjeto.

I lugjeto samite kje doagjat da go zapoznaat cvetot. Cvetot ne pravi nishto. Kako mozhe da se predava Ljubovta? Kako mozhe da se uchi Ljubovta? Toa mozhe samo da se spodeli i da se dozhive vo samiot akt na postoenjeto na onoj shto ja poseduva.

Onoj koj trcha po drugite za da gi "spasi" zamisluvajki deka so samata pripadnost na nekoja religija po nekakov avtomatizam pochnal da kipi od bozhenstvenost, samo nepovikano si go pika nosot vo tugjite zhivoti.

Zatoa se slozhuvam so ahmar1 - chovek treba samiot da se zainteresira da go pomirisa cvetot, treba samiot da se pochustvuva spremen da ja zapoznae negovata tajna. I togash toj doagja do cvetot, cvetot nikogash ne trcha po nego.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај AlDra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2010 во 02:40
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Православни свештеници на Духовден НЕМА НА ГРОБИШТА!!
Ако најдеш некој тогаш те частам!!
Има на Задушница, паганскиот празник ден пред христијанскиот Духовден.Не мора јас да ти барам, излези на тој ден на кои било гробишта и сам ќе си најдеш..

Значи признаваш дека НЕ СИ БИЛ НА ГРОБИШТА ТОГАШ и само за да бидеш доследен на своето плукање се вадиш со оној детски аргумент "е има бе, само зашто ја го викам тоа и тачка!!".
Браво за "несоборливиов" аргмент.

Така што таа лесно и без никакви проблеми може да излезе на медиумите (телевизија, вести, колумни) и храбро и јасно да му упати порака на целиот народ да не ги прави овие паганштини.

Идеш ептен ОФ ТОПИК.Но за погорново кое во конектс на муабетот би се задржал.
Основа на животот во ХРИСТОВАТА ЦРКВА е литургијата.
Верникот е вистински христов ученик само ако живее литургиски живот.Затоа и таму и тогаш е најдоброто место за проповед на своите членови.
Од православна гледна точка нема никаква поента ако некој епискиоп на ТВ им се обрати на све живо и диво
во неговат епархија и да им држи лекции како треба да се прави ова или она.Кога имаш секакви кои го гледаат тоа.
Некои кои воопшто не се Христијани,други се отворени противници на Црквата и секако незаинтересираните.
Која е поентата да им се обраќа и проповеда на некои кои НЕ САКААТ ДА ГО СЛУШНАТ ТОА.
Кој сака да чуе ќе чуе.Кој не сака нека е здрав и жив.

Затоа нашето мисионерство се разликува од вашето.Со холивидски методи навистина ќе привлечеш почетно внимание но нема да има долгорочен успех.
Затоа кај нас битно е некој САМ ДА ИЗРАЗИ ЖЕЛБА да чуе за Христа.И за разлика од вас ние НЕ ОБРАЌАМЕ ЛУЃЕ ТУКУ ТОА БОГ ГО ПРАВИ!
И најдобро место за мисионерство е ЛИТУРГИЈАТА сама по себе.Но бидејќи вие немате ни одблизу нешто како такво(како што ние го сфаќаме)ќе удрите на делење бесплатни брошури,ТВ и слични медиумски финти.
Не велам дека медиумите се лоши за проповед,(далеку од тоа!)туку дека тоа има многу споредно значење за проповедта на Христовото учење.

Но претпоставувам и зошто потајно зборува против овие работи. Затоа што не сака да го навреди стадото, за да не изгуби дел од муштериите.

Едно не ми е јасно..Еве ние православните во вашите очи сме вакви онакви,лажеме,кредеме и вошки имаме.Што ви е тогаш до толку гајле што правиме па до толку кариера да правите со плукање кон нас?!
еве сакаш да не преобратиш?! па и сам знаеш дека со ваква негативна кампања ќе имаш многу ограничен успех(колку ве има по толку години такво проповедање кај нас-100 души?!)
И ја би сакал вас БОГ да ве преобрати кон вистинско(ортодоксно)славење на Бога. Но тоа ќе го направам,пардон!-ЌЕ ПРИДОНЕСАМ СО СВОЈАТ МАЛЕНКОСТ само ако ЈАС ЛИЧНО КАКО ПОЕДИНЕЦ СТАНАМ ДОБАР ПРИМЕР ЗА БЛИЖИТЕ.А не да плукам на вас на лична основа.

Е тука многу се разликува правоверниот и протестантскиот начин.

Но ако зборуваш за вистинските протестантски методи кои произлегуваат од главното начело на протестантизмот (Sola Scriptura = Само Библијата!), тогаш да, препорачувам МПЦ да земе протестантски методи и да му ја доближи на народот Библиската порака која јасно говори против овие паганштини кои богохулат на Христовото евангелие.

Евангелосе,НИЕ(ПРАВОВЕРНИТЕ) СМЕ ВИ ГО ДАЛЕ СВЕТОТО ПИСМО(или Библијат како што вие ја викате).Вие ли нас ќе ни кажувате како треба да ја толкуваме и читаме?!
За што зборам иди во една заклучен тема(не по моја вина)за тоа каде се дискутира баш за ова.
ТУКА

Здраво Ахмар, здраво на сите. Прчитав во твојов пост нешто интересно што ми остави впечаток па се решив да коментирам. На едно место велиш вака ,,Затоа нашето мисионерство се разликува од вашето.Со холивидски методи навистина ќе привлечеш почетно внимание но нема да има долгорочен успех. Затоа кај нас битно е некој САМ ДА ИЗРАЗИ ЖЕЛБА да чуе за Христа.’’. Е сега... како прво: човекот во својата природна состојба е грешен, воден од грешните страсти кои се негов бог и во него нема никаква желба да чуе нешто за Бога, затоа што веќе си има свој бог кој седи на престолот и добро е укотвен. Затоа некој треба да оди и да му ја каже Вистината на човекот. ,,Верата доаѓа преку слушање и тоа преку слушање на Божјиот Збор’’(Римјаните 10:17). Не може грешниот човек да Го љуби Светиот Бог, зашто во него постои една константа сила која го двои од Создателот. ,,Тоа е вистинска љубов. Не дека ние Го сакавме Бога, туку Бог нас не сакаше и Го даде Својот Син како помирителна жртва за нашите гревови.’’(Прво Јованово послание 4:10). Доколку човекот сака да чуе за Бога ќе излезе дека тој Го засакал прв Господа а не обратно. Понатаму, заповедта која Христос ја даде на апостолите беше ,,Одете меѓу сите народи и создадете од нив Мои ученици...’’(Матеј 28:19) Треба ние да одиме и да создадеме ученици, а не да чекаме тие да дојдат кај нас. Патем, кога Исус ги повика Петар и Андреј им рече ,,Тргнете по Мене и Јас ќе ве научам како да ловите луѓе!’’(Матеј 4:19). Рибарите на риби требаше да станат ,,рибари’’ на луѓе! А ниту еден рибар не чека рибата сама да му излезе на брегот и да му каже ,,Еве сум, улови ме!’’ туку рибарите мака мачат за да уловат. Така тоа сакав да ти го кажам, да се оправдаме иако нема потреба и да дадам поука секој Христијанин кој бил уловен да се претвори во ловец на души. Поздрав!   

Изменето од AlDra - 04.Јуни.2010 во 02:44
Вера, надеж, љубов
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2010 во 15:27
Originally posted by Македон Македон напиша:

На МПЦ, и покрај секуларноста во државата, и е дадена привилегијата да седи на десното столче веднаш до премиерот и да шурува со власта. Така што таа лесно и без никакви проблеми може да излезе на медиумите (телевизија, вести, колумни) и храбро и јасно да му упати порака на целиот народ да не ги прави овие паганштини. Но претпоставувам и зошто потајно зборува против овие работи. Затоа што не сака да го навреди стадото, за да не изгуби дел од муштериите.

Значи МПЦ излегува на телевизија и говори за овие обичаи, ама тоа го прави тајно. Како тоа тајно на телелвизија, може ли да ми објасниш? Му шепотат на новинарот, или говорат тивко пред микрофонот, за да не слушнеме?

Не дека некој не излегува на телевизија за да објасни како правилно се слави Духовден, туку тој што не го интересира, не гледа, па затоа и за таквиот МПЦ воопшто не ја проповеда вистината. Тоа е како некој да си ги затвори очите за да не го гледа сонцето, тогаш за него тоа не ни постои, само затоа што тој не го гледа.

Ајде малку едуцирање за ЕвАнгелос од страна на МПЦ:

Објаснување на народните обичаи и нагласување дека Црквата НЕ СЕ СОГЛАСУВА со тие обичаи.

Митрополит Петар објаснува зошто на Духовден Црквата се радува и таа радост ја исполнува во храмот на Света Божествена Литургија.

И на сите би им препорачала да ги изгледаат овие два дела на Православнта емисија „Бог е жив“, каде се говори за празнување на Духовден, зошто се празнува и како се празнува.

1. дел

2. дел

Очигедно, Македон, во право си :

Во желба да се каже нешто против МПЦ, се кажуваат небулози, ама тешко поминуваат.

+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2010 во 15:18

Има на Задушница, паганскиот празник ден пред христијанскиот Духовден.Не мора јас да ти барам, излези на тој ден на кои било гробишта и сам ќе си најдеш..

Значи признаваш дека НЕ СИ БИЛ НА ГРОБИШТА ТОГАШ и само за да бидеш доследен на своето плукање се вадиш со оној детски аргумент "е има бе, само зашто ја го викам тоа и тачка!!".
Браво за "несоборливиов" аргмент.

Така што таа лесно и без никакви проблеми може да излезе на медиумите (телевизија, вести, колумни) и храбро и јасно да му упати порака на целиот народ да не ги прави овие паганштини.

Идеш ептен ОФ ТОПИК.Но за погорново кое во конектс на муабетот би се задржал.
Основа на животот во ХРИСТОВАТА ЦРКВА е литургијата.
Верникот е вистински христов ученик само ако живее литургиски живот.Затоа и таму и тогаш е најдоброто место за проповед на своите членови.
Од православна гледна точка нема никаква поента ако некој епискиоп на ТВ им се обрати на све живо и диво
во неговат епархија и да им држи лекции како треба да се прави ова или она.Кога имаш секакви кои го гледаат тоа.
Некои кои воопшто не се Христијани,други се отворени противници на Црквата и секако незаинтересираните.
Која е поентата да им се обраќа и проповеда на некои кои НЕ САКААТ ДА ГО СЛУШНАТ ТОА.
Кој сака да чуе ќе чуе.Кој не сака нека е здрав и жив.

Затоа нашето мисионерство се разликува од вашето.Со холивидски методи навистина ќе привлечеш почетно внимание но нема да има долгорочен успех.
Затоа кај нас битно е некој САМ ДА ИЗРАЗИ ЖЕЛБА да чуе за Христа.И за разлика од вас ние НЕ ОБРАЌАМЕ ЛУЃЕ ТУКУ ТОА БОГ ГО ПРАВИ!
И најдобро место за мисионерство е ЛИТУРГИЈАТА сама по себе.Но бидејќи вие немате ни одблизу нешто како такво(како што ние го сфаќаме)ќе удрите на делење бесплатни брошури,ТВ и слични медиумски финти.
Не велам дека медиумите се лоши за проповед,(далеку од тоа!)туку дека тоа има многу споредно значење за проповедта на Христовото учење.

Но претпоставувам и зошто потајно зборува против овие работи. Затоа што не сака да го навреди стадото, за да не изгуби дел од муштериите.

Едно не ми е јасно..Еве ние православните во вашите очи сме вакви онакви,лажеме,кредеме и вошки имаме.Што ви е тогаш до толку гајле што правиме па до толку кариера да правите со плукање кон нас?!
еве сакаш да не преобратиш?! па и сам знаеш дека со ваква негативна кампања ќе имаш многу ограничен успех(колку ве има по толку години такво проповедање кај нас-100 души?!)
И ја би сакал вас БОГ да ве преобрати кон вистинско(ортодоксно)славење на Бога. Но тоа ќе го направам,пардон!-ЌЕ ПРИДОНЕСАМ СО СВОЈАТ МАЛЕНКОСТ само ако ЈАС ЛИЧНО КАКО ПОЕДИНЕЦ СТАНАМ ДОБАР ПРИМЕР ЗА БЛИЖИТЕ.А не да плукам на вас на лична основа.

Е тука многу се разликува правоверниот и протестантскиот начин.

Но ако зборуваш за вистинските протестантски методи кои произлегуваат од главното начело на протестантизмот (Sola Scriptura = Само Библијата!), тогаш да, препорачувам МПЦ да земе протестантски методи и да му ја доближи на народот Библиската порака која јасно говори против овие паганштини кои богохулат на Христовото евангелие.

Евангелосе,НИЕ(ПРАВОВЕРНИТЕ) СМЕ ВИ ГО ДАЛЕ СВЕТОТО ПИСМО(или Библијат како што вие ја викате).Вие ли нас ќе ни кажувате како треба да ја толкуваме и читаме?!
За што зборам иди во една заклучен тема(не по моја вина)за тоа каде се дискутира баш за ова.
ТУКА

Изменето од ahmar1 - 25.Мај.2010 во 15:27
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2010 во 14:35

На МПЦ, и покрај секуларноста во државата, и е дадена привилегијата да седи на десното столче веднаш до премиерот и да шурува со власта. Така што таа лесно и без никакви проблеми може да излезе на медиумите (телевизија, вести, колумни) и храбро и јасно да му упати порака на целиот народ да не ги прави овие паганштини. Но претпоставувам и зошто потајно зборува против овие работи. Затоа што не сака да го навреди стадото, за да не изгуби дел од муштериите.

Значи МПЦ излегува на телевизија и говори за овие обичаи, ама тоа го прави тајно. Како тоа тајно на телелвизија, може ли да ми објасниш? Му шепотат на новинарот, или говорат тивко пред микрофонот, за да не слушнеме? Во желба да се каже нешто против МПЦ, се кажуваат небулози, ама тешко поминуваат.

Во однос на медиумскиот простор, не пријателе, не поради тоа што МПЦ е блиска со власта добива медиумски простор, телевизиите се приватни, тоа можеби би важело ако свештениците на МПЦ се појавуаат на каналот на МТВ, државната телевизија, туку поради тоа што приватните телевизии знаат дека тоа ќе се гледа, дека народот пред празникот ќе сака да слушне нешто за празникот од свештениците.

Малите верски заедници како вашата не добиваат толку голем медиумски простор затоа што самата телелвизија знае дека тоа нема да биде многу гледно, нема да има можност во текот на паузите од емисиите да вметне реклами, затоа што истите нема да бидат проследени од многумина, а за кои добива пари. Сепак, живееме во капиталистичко општество, секој од својата професија гледа да извлече профит, а голем медиумски простор за малите заедници ќе значи само загуба. Тоа е причината поради која приватните телелвизиски програми го прават тоа, а не поради некоја си блискост или непријателство.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2010 во 12:52

Има на Задушница, паганскиот празник ден пред христијанскиот Духовден.
Не мора јас да ти барам, излези на тој ден на кои било гробишта и сам ќе си најдеш.

МПЦ и то те како зборува поротив некои лоши народни обичаии.
Но тоа го прави за време на Литургиите ,во времето за проповед.

Знам што зборува МПЦ, да не се раздавале торти, туку да се раздава пченица, да не се раздвало ракија, туку вино голема%20насмевка Таа воопшто и не разликува кои се човечките традиции (квасецот) вметнат во христијанството (чистото тесто) за да зборува против тоа. Таа само одделува квасец од квасец.
А претпоставувам и зошто МПЦ зборува само на литургиите околу овие паганштини. Затоа што на литурги идат одвај 1% од оние што се декларираат како православни, и тоа баш оние кои не го прават она за што МПЦ говори против (иако и тие го прават сето она за што МПЦ не говори против, а е против Библијата).

Инаку за ваша информација ПРОТЕСТАНТИТЕ на запад имале многу, за тогашните мерила, ефикасен метод на контрола на своите членови.А тоа е ПАЛЕЊЕ НА КЛАДА!!!

Срам да им е на тие квази-протестанти што го правеле тоа. Мартин Лутер и другите реформатори се срамеле од тие протестанти, а се срамат и денешните вистински протестанти т.е. оние кои што се држеле до Божјото Слово - Библијата.
Вакви лоши примери има и меѓу православните цркви, иако не со палење на клада, но не сакам да пишувам за нив, за да не забега дисксуијата во погрешен правец (оф-топик), како што ти ја насочуваш.

Да не препорачува Евангелос МПЦ да земе ПРОТЕСТАНТСКИ МЕТОДИ за сузбивање на паганските обичаи?    

Зависи што подразбираш под протестантски методи. Поповите правеле триста глупости во името на православието, па сепак јас не се дрзнувам да зборувам за тие глупости како православни методи.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahmar1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2010 во 11:30
Штета што роденденот на ЕДНАТА СВЕТА СОБОРНА(католичка) И АПОСТОЛСКА ЦРКВА си го присвојуват луѓе,кои за жал,не се нејзини членови.
Но живела демократија

Како прво евангелос наведува ТЕШКИ НЕБУЛОЗИ и очигледни КЛЕВЕТИ,значи не се тоа недоразбирања туку свесно упорствување против вистината.

Како прво ако веќе критикуваш нешто треба да го знаеш ставот на тој кој размислува спротивно од тебе.
Ние ЧЛЕНОВИТЕ НА ХРИСТОВАТА ЦРКВА,не веруваме во предестинација и не веруваме дека со членството во Цркват по автоматизам идеш у рајот затоа И ТЕ КАКО НИ СЕ БИТНИ молитвите за напите упокоени браќа и сестри.
Затоа и има ден кој се вика задушница кој потекнува од ДВА ЗБОРА- "ЗА" (PRAZEN PROSTOR)"ДУША",значи се молиме тој ден за душите на нашите упокоени соверци.

Инаку гледам евангелос дека не е информиран но МПЦ и то те како зборува поротив некои лоши народни обичаии.
Но тоа го прави за време на Литургиите ,во времето за проповед.
Каде им се укажува на верниците дека некои практики не се прифатливи.Така да ја не се грижам многу за оние кои идат на литургии туку за оние кои ретко влагаат во Црква,но убаво кажа Македон:

освен опомените и поучувањата, не знам кои други мерки да ги преземе МПЦ. Да почне да дели екскомуникации ли треба?
Не за џабе нашиот народ: На човек можеш да му земеш сосила, ама не и да му дадеш...

Црквата не е организација која ги казнува своите непослушни членови туку БОГОЧОВЕЧКИ ОРГАНИЗАМ.
Затоа стапот и слични методи(кои на запад ги користеле другите христијани) не се прифатливи за нас.

Инаку за ваша информација ПРОТЕСТАНТИТЕ на запад имале многу, за тогашните мерила, ефикасен метод на контрола на своите членови.А тоа е ПАЛЕЊЕ НА КЛАДА!!!
Да да ,не е грешка ,палењето на такозваните вештерки(кои практикувале пагански практики) било по често кај ПРОТЕСТАНТИСКИТЕ региони отколку кај римокатоличките.
Така на пример инквизицијат во Шпанија ги отфрлил обвинувањата за вештерство како смешни.
Додоек во исто време еден ЛУТЕРАНСКИ ПАСТОР во Норвешка пратил на клада 10% од жителите на еден регион во централна Норвешка на клада.

Да не препорачува Евангелос МПЦ да земе ПРОТЕСТАНТСКИ МЕТОДИ за сузбивање на паганските обичаи?    

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.