|
Евангелие по Матеј |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Чорбаџија
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1065 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Мај.2007 во 19:13 |
Добро искривена печатна грешко хахахааааа
него ај сега раскажи не каде ти го прочита ВИСТИНСКИОТ ПАПИЈ... каде го најде вистинскиот цитат?? Да не е печатна грешка хехехееееее |
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
врати се на претходната страна, покај се за искривениот цитат, па идеме даље...
вака со мавтање од едно на друго камче, јок! |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не еве озбилно, стварно, те замолувам да ми кажеш како тоа и каде Папиј зборува за евангелијата.
ПС Пошто неќам повеќе да те понижувам пред очите на другите дискутанти и да те силам да си го покажуваш незнаењето, откако и мене ме запрепасти со катастрофално непознавање на оснновните на Христијанството на темата “ПРИКАСКА ЗА ГРОБОТ“, еве јавно се откажувам од прашањето за Папиј. Не мора да ми кажуваш, знам дека ниту имаш слушнато за него а камоли дека си читал нешто од него. Че преминиме на некои полесни теми на пример ... “Како се пали свеќа со кибрит“.... Изменето од Чорбаџија - 17.Мај.2007 во 18:40 |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
објаснето ти беше...
појачај ја малце диоптријата, крајно време е... упс....чекај... може ова бил проблемот.... појачај ја малце диоптријата, крајно време е... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е ајде кажи аџијо, просветли не... го прочита ли Папиј и што тој вели за евангелијата, ај баш ме интересира.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Би било препорачливо
кога веќе си толку упорен во својата анти-христијанска агенда да најдеш некој филозоф или историчар, кој добро ќе те поткова за оваа рововска борба што сакаш да ја биеш... Вака, без познавање на историја, на древните списи, и на странски јазици, се обидуваш да цитираш работи што не ги разбираш, и уште повеќе, да се правиш дека си ги разбрал. Добро, признавам, малкумина се овде што можат да препознаат кога си згрешил, кога си излажал, кога не си сфатил... Ама затоа е тука АЏИЈА... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го читаше ли Папиј или не зафркаваш пак?
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
кај виде дека некој се смее? напротив, гледам само дека си многу нервозен, како тлото под земјата да ти се измести... |
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве нешто веќе спомнато. Ако не е во контекст, тогаш кажи си и ќе го избришам.
Lozata na Isus vo Evangelieto spored Matej (1:1-17) i Evangelieto spored Luka (3:23-38). Onoj {to }e napravi sporedba na ovie dve lozi }e najde {est golemi proivre~ja:
a - vo Evangelieto spored Matej (1: 16) , se veli deka negoviot tatko bil Josif sinot na Jakov, dodeka vo Evangelieto spored Luka (3: 23), se veli deka toa bil Josif sin na Ilija.
b - vo Evangelieto spored Matej (1: 16), se veli deka Isa (Isus) a.s. vodi poteklo od Sulejman (Solomon) a.s. sin na Davud (David) a.s., dodeka vo Evangelieto spored Luka (3: 31) deka toj vodi poteklo od Natan sin na Davud a.s.. v - od Evangelieto spored Matej (1: 6-11) doznavame deka
site predci na Isa (Isus) a.s. od Davud (David) a.s. pa se do preselbata vo Vavilon bile poznati carevi, a pak od Evangelieto spored Luka (3: 27-31) doznavame deka tie ne bile nitu carevi a nitu pak poznati, so isklu~ok na David i negoviot sin Natan. g - spored Evangelieto na Matej (1: 12) na Jehonija mu se rodi sin Salatiel, a spored Evangelieto na Luka (3: 27) na Nirij mu se rodi sin Salatiel.
d- spored Evangelieto na Matej (1: 13) na Zorovavela mu se rodi Avijud, a spored Evangelieto na Luka (3:27) mu se rodi Risa. A ~udno e i toa {to vo prvata kniga Letopisi (3: 19), gi nema imiwata Avijud i Risa. | - od Evangelieto spored Matej (1: 6-17) se doznava deka vo lozata pome|u Davud i Isa a.s. postojat 26 generacii, a od evangelieto spored Luka (3:23-31) deka vo taa ista loza, pome|u niv, postojat 43 generacii.
Starite hristijanski istra`uva~i i prou~uva~i u{te vo tretiot vek vo novata era, koga ovie dve Evangelija stanale poznati, ednostavno ostanale nemo}i pred ovie protiv- re~nosti i ne mo`ele da gi izbri{at. Se nadevale deka ovie protivre~nosti }e is~eznat sami so tekot na vremeto, no za `al nivnata nade` propadnala. Ovie protivre~nosti vo lozite se prisutni duri denes, pa na dene{nite prou~uva~i im predstavuva kamen za sopnuvawe. |
|
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ај да расчистиме, овде сега...
Дали го прочита и каде Папиј и неговата изјава за Матеј. Та било тоа брошура, та вило памфлет, книга, интернет....... Пошто се нешто бегаш, изврдаваш, си ги бришиш трагите... Изменето од Чорбаџија - 17.Мај.2007 во 10:36 |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па така кажи.
Речи “го немам читано Папиј, то шо најдов по интернети и гугле така и така кажва“ А не вака се преправаш дека си нешто што не си па после ти се смејат. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хехе, упорен во својот инает, блескаш со своето незнаење и понатаму...
Папиј евангелијата ги нарекува Логии, што е јасно и од неговото дело „Толкувања на Господовите Логии“..., но зошто би ти било ова јасно, кога ништо друго не ти е јасно... |
|
Studentski Klub
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 07.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 272 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи Аџија, докажано не читаш!
|
|
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тоа го пишува кај Папиј или пак од некои трети преку четврти податоци доаѓаш до вторите? Инаку Логиа, дете палаво е понов израз, за време на Папиј тој би ги нарекол аграфа. За прв пат зборот евангелие за книгите кои го опишуваат делото на Исус употребил свети Јустин во својата “Апологија“, во 150 НЕ, дотогаш немале ни назив, ги викале книги, а имињата по Матеј, Лука... добиваат уште подоцна, во 4ти век. Ова се основни работи кои не ги познаваш а велиш го знаеш делото на Папиј? Изменето од Чорбаџија - 17.Мај.2007 во 01:44 |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |