IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Торти и колачи со рум
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Торти и колачи со рум

 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Торти и колачи со рум
    Испратена: 24.Октомври.2018 во 20:33

Лесен чоколаден рум колач за сите љубители на десертите

Доколку го сакате вкусот на чоколада и рум, тогаш сигурно ќе ви се допадне овој домашен колач со богата арома.

lesen-chokoladen-rum-kolach-za-site-ljubiteli-na-desertite-01.jpg

За да подготвите домашни рум пунч коцки, потребни се следниве состојки:

  • 250 грама путер
  • 6 јајца
  • 300 грама шеќер
  • 200 грама брашно
  • едно пакување прашок за пециво
  • 40 грама какао
  • 20-30 милилитри рум
  • 3 лажици џем или мармалад по избор
  • 4 редови чоколадо за готвење и една лажица масло (за глазура)

lesen-chokoladen-rum-kolach-za-site-ljubiteli-na-desertite-03.jpg

Подготовка:

Се одделуваат жолчките од белките од јајцата. Белките се матат убаво. Потоа се матат шеќерот и путерот и им се додава една по една жолчка. Потоа додавате брашно, постепено, прашокот за пециво и на крајот лажица по лажица, снегот од белки.

Ја мешате смесата и ставате да се пече во подмачкан плех на 200 степени. Кога ќе се излади, пресечете го пандишпанот на два дела. Горниот дел изронете го, додајте ги румот и џемот и измешајте, но внимавајте да не се претвори во тесто.

Нанесете ја смесата врз долниот пандишпан, израмнете убаво и прелијте со глазура од чоколадото за готвење и малку масло.

По желба, украсете со јатки или сушено овошје.

lesen-chokoladen-rum-kolach-za-site-ljubiteli-na-desertite-02.jpg


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2018 во 16:16
Рум корпи – лесен рецепт, нема грешка и ако сте аматер во кујна


Рум корпи -нема утка и ако сте аматер во кујна

Направете вкусни корпи со рум кои се лесни и за искусните домакин(к)и, но и за аматерите во кујната. Нема грешка со овој рецепт:

Состојки:

  • 250 гр путер
  • 250 гр чоколада
  • 150 гр шеќер
  • 1 лажичка рум
  • 100 гр бисквити
  • 100 гр чоколадо за готвење за декорација

Начин на подготовка:

  1. Се мелат бисквитите и се ставаат настрана, а во меѓувреме се топи путерот на оган, заедно со чоколадото, шеќерот и румот.
  2. Садот се трга од оган и се лади, па се додава во бисквитите и убаво се меша.
  3. Се става од смесата во корпи, и одозгора се става чоколадо за готвење кое претходно сме го растопиле.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2018 во 18:48

(ФОТО) Торта од чоколадо и рум на Филипа Гомеш


Состојки:

150 г бисквити од житарки со вкус на чоколадо

80 г лупени лешници

80 г истопен путер

100 г млечно чоколадо

200 г црно чоколадо

100 мл млеко

300 мл слатка павлака

60 мл рум

3 жолчки

1 лажичка желатин во прав

5 лажици шеќер

сок од лимон

ливчиња бело чоколади и лешници за декорација
Подготовка: во блендер иситнете ги бисквитите. Смесата ставете ја во поголем сад, додајте ги мелените лешници, измешајте а потоа додајте го истопениот путер. Убаво измесената смеса нанесете ја на дното на калап, намачкан со путер, со страни што се одвојуваат и се префрлете во фрижидер.
Во соодветен сад ставете малку вода и оставете да зоврие. Додајте 100 мл млеко, 200 г искршено црно чоколадо и 100 г искршено млечно чоколадо и садот префрлете го над сад со вода и на пареа истопете го чоколадото.
Изматете слатка павлака со малку сок од лимон и 2 лажици шеќер.
Желатинот ставете го во малку вода. Жолчките изматете ги со 3 лажици шеќер и 60 мл рум во пенеста смеса. Истопениот желатин измешајте го во чоколадната смеса, а потоа се соединете, лесно, со жолчките и слатката павлака.
Извадете го калапот со подлогата и нанесете ја подготвената чоколадна смеса. Израмнете ја површината и калапот повторно вратете го во фрижидер, на најмалку два часа.
Потоа тортата префрлете ја на чинија за служење и украсете со ливчиња бело чоколадо и лешници.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2018 во 18:45
Чоколадна рум торта


Чоколадна рум торта

Потребни состојки: 140 гр маргарин, 140 гр шеќер, ванилин шеќер, 6 јајца, 140 гр мелени ореви или лешници, 3 реда чоколада – вашата омилена, една лажица какао, рум

За филот: 125 гр путер, 125 гр шеќер во прав, ванила, 3 реда чоколада, една лажица какао, 2 јајца

 

Начин на приготвување:

Со миксер пенесто изматете ги маргаринот, ванилата и шеќерот. Додајте ги една по една жолчките, матејќи се додека смесата не се изедначи. Потоа додајте го какаото и растопената чоколада, а на крајот лешниците или оревите. Посебно изматете ги белките во цврст снег и полека додајте ја смесата во чоколадната смеса. Ставете го и румот. Во калап за печење ставете масло, а потоа и брашно па сипете ја смесата и ставете ја да се пече во загреана рерна на 250 степени. Печете 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 200 и печете уште 15-20 минути. Филувајте кога тестото ќе биде потполно изладено.

За филот:

Пенесто изматете ги путерот, шеќерот во прав, ванилата па додавајте ги една по една жолчките, потоа какаото, растопената чоколада и рум. Пенесто изматете ги белките и додајте ги во чоколадниот фил. Филот ставете го во фрижидер да се излади, а потоа филувајте го тестото.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2018 во 16:52

Рум коцки


Рум коцки

Неверојатно вкусно чоколадно доживување!
 
Состојки:

За тесто:
6 белки
10 лажици шеќер
7 лажици брашно
3 лажици гриз
печиво, ванила
1/3 од филот
 
За фил:

Фил 1
100 гр. какао
250 гр. шеќер
100 мл. млеко
5 лажици рум

Фил 2
6 жолчки
3 лажици шеќер во прав
1 маргарин

Подготовка:

Фил 1 - млекото и шеќерот ставете ги на оган, кога шеќерот ќе се стопи додадете го какаото и румот и со постојано мешање оставете смесата да зоврие. Прилично е густа, па внимавајте да не загори и да не се направат грутки. Не е потребно да вари, штом ќе зоврие тргнете го садот од оган.

Фил 2 - жолчките пенесто изматете ги со шеќерот, па смешајте ги со претходно изматениот маргарин.
Кога првиот фил убаво ќе се излади, измешајте ги двата фила и издвојте 1/3 за тестото.

Тестото се подготвува на следниот начин: белките и шеќерот изматете ги во цврст снег, па додадете ги другите состојки, и внимателно измешајте со 1/3 од филот.

Смесата за тесто ставете ја во намрснета правоаголна тава за печење и печете на 180 степени ( или на онаа температура на која обично печете колачи и торти).

Испеченото и изладено тесто прелијте го со 150 мл. засладено топло млеко.

Над тестото ставете го филот, а над него шлаг крем или декорирајте по желба.

Бара малку повеќе време за подготовка, но толку е вкусно што ќе заборавите колку труд сте вложиле. Едноставно ќе уживате во вкусот.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2018 во 22:29

Бомбици со рум


Од сите состојки правиме смеса и формираме бомбици.
Бомбици со рум

Доколку смесата е леплива, слободно додадете мелени бисквити.

Бомбиците може да ги чоколадирате, да ги посипете со мрвици, со мелени ореви и слично.

За посните слави, подгответе ги без млеко и белка. Стопете путер со малку вода, па со топлата смеса замесете ги оревите и чоколадото.

Разлика во вкусот нема, а ќе добиете вкусни посни слатки за зимските слави.

Всушност, секој рецепт за визитарски колачи може да ја прилагодите и да ги направите посни.

Совет: Подготовката на визитарски колачи секогаш дава слобода за комбинирање на состојките. Секој рецепт може да го прилагодите на сопствените потреби, да употребите повеќе бисквити, а помалку ореви или лешници и не мора строго да се придржувате до количината на состојките.
Важно е да добиете смеса од која лесно ќе се прават форми.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2018 во 22:25
Рум колачи

Рум колачи

Состојки
100 гр путер
50 гр шеќер во прав
пола пакетче од 7 гр рум шеќер
130 гр брашно
1 лажица густин
по потреба суви кајсии

1. Омекнатиот путер го мешаме со шеќер во прав и со рум шеќер. Потоа се додава брашно и густин и се промешува.
2. Од приготвеното тесто се прават цвеќиња ( може со кујнски шприц) и врз нив се ставаат парчиња од суви кајсии. Колачите се редат во плех обложен со пекарска хартија и се печат во загреана рерна околу 10-15 минути на 180 степени.

Во истите колачи може да се додаде наместо рум шеќер, рендана кора од лимон или портокал.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2018 во 16:51
Брзи и лесни ситни колачиња: Рум гнезда со вишни

Рум гнезда со вишни

Совршени колачи за љубителите на рум, кој лесно и брзо се спрема.

СОСТОЈКИ:

  • 500 гр. мелени бисквити
  • 50 гр. мелени ореви
  • 250 гр. шеќер во прав
  • 1 маргарин
  • 3 лажици какао
  • 1 лажица рум
  • 50 гр. чоколадо
  • 3 лажици масло
  • неколку вишни

ПОДГОТОВКА:

  1. Се мешаат заедно мелените бисквити со шеќер во прав, рум и какао, па маргаринот кој ќе го растопите.
  2. Се замесува и ако е потребно се додава млеко да се замеси убаво.
  3. Се прават гнезда, а во средина се става вишна. Се топи и чоколадо со масло и се става врз вишните.
  4. Се лади.

 

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2018 во 20:39

Рум торта со двојно крем задоволство


Планирате забава во брзо време?

0-rum-torta-so-dvojno-krem-zadovolstvo-kafepauza.mk

Потребни состојки:
За кората:
  • 6 јајца
  • 6 лажици кафеав шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 2 лажици какао
За првиот слој крем:
  • 500 грама пире од костен
  • 200 грама шеќер во прав
  • 200 грама путер
  • 1 мала лажичка екстракт од ванила
  • 50 милилитри рум
За вториот слој крем:
  • 500 милилитри слатка павлака
  • 1 кесичка зацврстувач за шлаг
За филот:
  • 100 грама црно чоколадо
  • 50 грама путер
Начин на подготовка:

Жолчките измешајте ги со шеќерот, па додајте им го брашното и какаото, а потоа постепено турајте ги и белките додека мешате. Префрлете ја смесата во сад за печење, обложен со мрсна хартија и ставете ја во рерна на 180 степени. Оставете да се пече сè додека не добие златна боја.

За првиот фил, измешајте ги путерот и шеќерот во прав, па потоа додајте го пирето од костен, румот и екстрактот од ванила, добро измешајте и нанесете го на оладеното тесто.

Со помош на миксер, изматете го шлагот од слатката павлака, додадете го зацврстувачот за шлаг и нанесете го врз првиот фил.

Стопете ја чоколадата со путерот, а потоа во тенок слој сипете ја на мрсна хартија, оставете ја 10-тина минути да се олади во фрижидер, а потоа исецкајте ја коцки. Декорирајте ја тортата со овие чоколадни коцки и сервирајте.

1-rum-torta-so-dvojno-krem-zadovolstvo-kafepauza.mk



Изменето од Valerija - 22.Мај.2018 во 20:41
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2018 во 19:40
Чоколадна рум торта


Чоколадна рум торта

Состојки
ЗА ПАНДИШПАН
8 јајца
8 лажици шеќер
8 лажици мелени ореви
5-6 лаж брашно
1 пакетче прашак за пециво
2 лажици какао
ЗА ФИЛ
5 јајца јајца
250 гр шеќер во прав
250 гр чоколадо
250 гр маргарин
малку рум

ПОДГОТОВКА НА ПАНДИШПАНОТ
1. Се матат јајцата со шеќерот во еден сад.
2. Се исклучува миксерот, се додава брашното со пецивото, какаото и мелените ореви и се промешува.
3. Се истура во тркалезно, високо ( длабоко) тавче или длабоко тенџере обложено со хартија за печење.
4. Се пече околу 40-50 мин. на 180 С
5. Испечениот пандишпан се сече на три дела по висината.
6. Секоја од корите се попрскува со рум и се филува

ПОДГОТОВКА НА КРЕМОТ
1. Маргаринот и чоколадото се растопуваат на огин во еден сад, но да не вријат.
2. Јајцата и шеќерот се матат со миксер и се варат во густ крем на пареа.
3. Се соединуваат двете смеси и се оставаат да се изладат со повремено промешување за да не фати коричка филот
4. Со филот се филуваат сите три кори
5. Озгора се декорира по желба - со шлаг пена, со слатка павлака или чоколадо. Јас декорирав со фондан бидејќи тортата ја направив за брат ми и снаа ми.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2018 во 20:57
Рум бомбици


Рум бомбици

Состојки

200 грама чоколадо за готвење
100 грама мелени ореви
100 грама шеќер
1 белка

Чоколадото го рендаме, ги додаваме оревите, шеќерот, белката и замесуваме со рум. Убаво мешаме со рака се додека не добиеме хомогена смеса. Земаме дел од смесата уваво го расплескуваме. Ако сакаме на средина ставаме вишна и формираме бомбица. Сите бомбици ги валкаме во чоколадни мрвици.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Мај.2018 во 20:54
Шери рум бомбици

Шери рум бомбици

Состојки
1 белка
100 гр шеќер
150 гр мелен лешник
100 гр мелени бисквити
200 гр растопено црно чоколадо
2 лажички рум
за полнење на бомбиците
30 вишни од слатко исцедени од шербетот
за валкање на бомбиците
150 гр црно чоколадо
3 лажици масло
за декорација
30 зрна лешник

- Во една вангличка се става белката, се мати со миксер и постепено се додава шеќерот. Се додаваат румот, растопеното чоколадо, бисквитите, лешниците
Сето убаво се изработува со рака за да се добие убава хомогена смеса. Ако е суво може да се додаде уште едно лажиче рум или малку од шербетот од слаткото со вишни.
Се земаат парчиња со големина на орев, во средината се става по една вишна, се формира бомбица и се редат на послужавник.
На страна над пареа се растопува 150 гр чоколадо со 3 лажици масло и секоја бобица се потопува во чоколадото. Се редат на хартија да се стегнат и се украсуваат со еден цел лешник.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Мај.2018 во 09:01
Ледени рум коцки


Ледени рум коцки

Состојки
3 јајца
3 лажици шеќер
3 лажици брашно
1 лажица какао
1 кесичка прашок за пециво
Сируп
200 гр. шеќер
200 мл. вода
2-3 лажици рум
Фил
5 лажици брашно
4 лажици густин
10 лажици шеќер
1 литар млеко
250 гр. маргарин
100 гр. шеќер во прав
3 кесички ванилин шеќер
100 гр. чоколадо за готвење
неколку капки екстрат од рум
Глазура
200 гр. чоколадо за готвење
3 лажици масло

Изматете цврст снег од белките и шеќерот, додајте ги жолчките, брашното помешано со прашокот за пециво и на крај какаото.
Истурете ја смесата во подмачкан плех (бр.38 или бр.40) и печете околу 20-тина минути. Оставете да се олади и спремете го сирупот.

Загрејте ја водата, додајте го шеќерот и оставете да врие неколку минути. Тргнете од оган и додајте го румот.
Оладената кора прелијте ја со врелиот сируп.

Измешајте го шеќерот, ванилиниот шеќер, брашното, густинот и полека со непрекинато мешање, додавајте го во ладното млеко. Ставете на оган и гответе се додека не згусни, па потоа добро оладете.
Пенесто изматете го маргаринот и шеќерот во прав па додајте го оладениот фил. Смесата поделете ја на два дела.

Во сад над пареа, истопете го чоколадото за готвење и додајте го во едниот дел.
Убаво распоредете врз оладената кора, прво темниот, па светлиот фил.
Прелијте со чоколадната глазура и оставете на ладно.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2018 во 21:01



Чоколадна торта со рум

Состојки
Пандишпан
4 јајца
4 лажици шеќер
4 лажици мелени ореви
3 лажици брашно
1/2 пакетче прашак за печиво
1 лажица какао
3-4 лажици рум
Фил
3 јајца
130 гр шеќер во прав
130 гр маргарин
130 гр чоколадо
3 лажици рум

Подготовка на пандишпанот
1. Јајцата со шеќерот се матат и во нив се додаваат останатите состојки
2. Се пече во загреана рерна во плех од рерната
3. Испечениот пандишпан се попрскува со 3-4 лажици рум, се дели на 3 ленти по должина и се филуваат и се редат една врз друга
4. Најозгора се декорира по желба...јас ставив рендано чоколадо

Подготовка на филот
1. Маргаринот и чоколадото се ставаат во сад да се растопат
2. Јајцата со шеќерот во прав се матат со миксер и се варат на пареа. Откако ќе се згусне филот од јајца, во него се додава растопената чоколада со маргарин и румот. Се меша и се остава да се излади со повремено мешање


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.