Подгответе го специјалитетот ден претходно, а утрото ставете го во рерна и за еден час имате совршен појадок. Циметот е омилен зачин за време на божиќните празници, па затоа „обојте“ го празничното утро со оваа совршена арома!
Потребни состојки:
1 стар леб (околу 1/2 кг) исечен на парчиња
230 г крем сирење
6 големи разматени јајца
800 мл полномасно млеко
50 г кафеав шеќер
1 мала лажичка цимет
1 мала лажичка екстракт од ванила
Прстофат сол
125 г шеќер во прав
20 г издробени житарки со цимет
Начин на подготовка:
Подмачкајте една голема тава со масло за готвење.
Рамномерно распоредете ги парчиња стар леб во садот, преклопувајќи ги меѓусебно. Додадете крем сирење одозгора и помеѓу парчињата, рамномерно распределувајќи ја целата количина.
Во голем сад изматете ги заедно јајцата, 3 шолји млеко (700 мл), кафеавиот шеќер, циметот, ванилата и солта додека добро не се измешаат.
Истурете ја смесата врз лебот. Притиснете го лебот за секое парче леб добро да се натопи. Покријте ја тавата со пластична фолија и оставете ја во фрижидерот да преноќи.
Следното утро, загрејте ја рерната на 180ᵒ C.
Отстранете ја пластичната фолија и ставете го специјалитетот да се пече 50 до 60 минути, сè додека површината не стане крцкава.
Во помал сад, разматете ги заедно шеќерот во прав со 100 мл млеко. Прелијте ја содржината врз касеролата и наросете мелени житарки со цимет.
Добар апетит!
Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 21:08
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
100 ml масло (можете да користите и путер или маргарин)
200 g леб исечен на мали коцки
Прстофат сушен магдонос
Начин на подготовка:
Загрејте го маслото и во тавата додајте ги лебот и магдоносот. Пржете додека лебот не добие златно жолта боја.
Тргнете ја тавата од оган и ставете ги крутоните на хартија за да се исцедат од маслото. По желба може да додадете и други состојки.
Француски тост
Потребни состојки:
3 јајца
1 лажица павлака
1 лажица јаворов сируп или мед
1 лажичка екстракт од ванила
25 g несолен путер
Начин на подготовка:
Во плиток сад изматете ги јајцата, павлаката, јаворовиот сируп и екстрактот од ванила.
Растопете го путерот во голема тава на среден оган.
Секое парче леб потопете го во смесата од јајца од двете страни.
Пржете ги парчињата по една минута на секоја страна, додека не добијат златно-кафеава боја.
Но, повеќе нема потреба да го фрлате стариот леб.
Постојат многу рецепти за кои ви е потребен токму стар леб, а во продолжение погледнете четири предлози:
Пудинг со леб и путер
Потребни состојки:
250 ml полномасно млеко
300 ml павлака
1 лажичка екстракт од ванила
3 цели јајца и 1 жолчка
3 лажици шеќер
8 парчиња бел леб
50 g растопен путер
75 g суво грозје или какво било суво овошје
Кора од половина лимон
2 лажици кафеав шеќер
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
За да го направите пудингот, измешајте ги млекото и павлаката во тенџере и загрејте ја смесата, но не дозволувајте да зоврие. Во меѓувреме, изматете ги јајцата и жолчката со белиот шеќер.
Постепено додавајте ја смесата со млеко во јајцата со мешање. Потоа додајте и екстракт од ванила.
Тавата намачкајте ја со масло. Исечете ги корките од лебот, пресечете ги парчињата на половина и намачкајте ги со растопениот путер. Дел од лебот наредете на дното на тавата.
Измешајте го сувото овошје со лимоновиот сок и половина од смесата додајте ја во тавата.
Распределете го преостанатиот леб во тавата, а потоа додајте ја преостанатата смеса со овошје.
На крај, додајте ја смесата со млеко и јајца и оставете да се впие. Додајте малку кафеав шеќер и печете 35-40 минути.
Брускети
Потребни состојки:
Маслиново масло
Парчиња леб
Крупна сол
Начин на подготовка:
Премачкајте ги парчиња леб со маслиново масло и додајте крупна сол.
Во загреана рерна печете ги 2-3 минути.
Испечените брускети можете да ги намачкате со омилениот намаз, да им додадете домати и моцарела или да ги збогатите и со друг зеленчук како пиперка или тиквичка, печурки и што и да посакате - изборот е ваш.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Додатоците како суво грозје, брусници, суви сливи, одбирајте ги смаи, а комбинации има колку што сакате. И ефтин и брз десерт.
Состојки:
5 кришки стар леб 2 лажици стопен путер
50 г суво грозје или некое друго суво овошје
4 јајца
400 мл млеко
100 г шеќер
1 ванилин шеќер
Мелен цимет
рум
Приготвување:
Загрејте ја рерната на 175 степени.
Здробете го лебот на помали парчиња и ставете ги во тепсија за печење. Врз лебот истурете ги стопениот путер и сувото грозје.
Во еден сад измешајте ги јајца, млекото, шеќерот, ванилата, циметот и румот се додека не се соединат. Прелијте ја смесата врз лебот и притиснете го со вилушка за да се прекрие целосно со смесата.
Печете околу 45 минути.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Состојки
400 г сув интегрален леб
2 јајца
150 мл јогурт
150 мл кисела вода
5 лажици пченичен гриз
5 лажици пченкарно брашно
150 мл масло
1 прашок за пециво
200 гр сирење
200 гр маслинки
малку сол
50 гр сусам
50 гр семки од сончоглед
Лебот исецкајте го на коцки и малку потпечете го во тавче без масло. Јајцата изматете ги со миксер, додадете го јогуртот, маслото, киселата вода, пченкарното брашно, гризот, прашокот за пециво и матетете додека не добиете хомогена смеса. Додадете малку сол. Потпечените кубети од леб измешајте ги во изматената смеса и додадете го издробеното сирење, исецканите маслинки и семките од сончоглед. Сето тоа убаво измешајте го, ставете го во силиконски калап и наросете го со сусам. Ставете го да се пече во загрена рерна на 200 степени околу 30тина минути. Исечете ја питата на парчиња и послужете ја додека е топла со јогурт или кисело млеко. Пријатен доручек!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Не го фрлајте стариот леб: Неколку состојки и добивате нешто повкусно од торта
Никогаш не фрлајте храна! Ако имате стар леб дома, искористете го да направите вистински деликатес кој има долга традиција.
Неверојатно вкусен десерт за сите сетила. Ова е рецептот:
СОСТОЈКИ:
1 векна бајат леб исечен на коцки
4 шолји млеко
3 јајца
2 шолји шеќер
2 лажици екстракт од ванила
1 шолја суво грозје
малку цимет
3 лажици растопен путер
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Загрејте ја рерната на 200 степени. Ставете млеко во сад и со мешање додавајте ги парчињата леб, па притиснете со раце за целосно да го впијат млекото.
Во друга чинија изматете ги јајцата со шеќерот, ванилата и цимет. Додајте го и ова во чинијата со натопениот леб, потоа ставете го и сувото грозје, па внимателно измешајте.
Ставете го путерот на плех, па сипете ја смесата одозгора и рамномерно распоредете ја.
Печете во веќе загреаната рерна околу 40 минути.
Готово е кога ќе добие кафеава боја и ќе почне да се одвојува странично од плехот.
На здравје!
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Потребни состојки: - 1 леб - 200 гр. црни и зелени маслинки - 200 гр. шунка - 50 гр. путер - 4 јајца - 200 мл + 50 мл вода - 100 гр + 50 гр. кашкавал - 1 лажица пире од домати - 1 мала лажица оригано - масло за јадење, сол и бибер
Подготовка: Лебот се сече на коцки и се прелива со вода. Се додава половина од маслинките исецкани на кругови и половина шунка исецкана на коцки. Се посолува и смесата се замесува со раце. Потоа се распоредува на намрсена тава со путер и се пече 15 минути на 200 °C. Во подлабок сад го рендате кашкавалот и се додаваат јајцата. На пирето од домати се додава 50 мл. вода, 1 мала лажичка оригано и малку зејтин. Ја вадите тавата од рерна и топеницата ја преливате со смесата од јајца и кашкавал, па сосот со домати и зачини. На крај ги додавате останатите кругови маслинки, сецкана шунка и рендан кашкавал. Печете уште 10 мин. на иста температура.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
- 10 кришки стар леб - 200 гр. шунка сецкана на коцки - 150 гр. рендано сирење - 100 гр. кашкавал - 3 јајца - сол, оригано, малку маргарин за премачкување на лепчињата.
Подготовка: Изматете ги јајцата со сол и оригано, додајте ја сецканата шунка и ренданото сирење. Кришките од двете страни намачкајте ги со малку маргарин и ставете ги во тава обложена со хартија за печење. На секоја кришка ставете по 2-3 лажици од филот од јајца, шунка, сирење и на крај изрендајте малку кашкавал врз нив.Печете 10 мин. на температура од 200 степени.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Сирењето, јајцата, киселото млеко, јајцата и киселата вода измешајте ги и направете смеса од нив. Потоа на еден плех, наредете ги кришките леб па ставете од смесата, и повторете ја постапката така што последно ставено ќе биде смесата, но во помала количина. Одозгора ставете сусам. Печете на 200°C од 35-45 минути. Доколку сакате може да ставите и шунка или печурки.
Потребни состојки:
1 векна бајат леб
300 гр сирење
1 кисело млеко
2 јајца
1 шоља зејтин
1 мала шоља кисела вода
50 гр сусам
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
За денеска користиме стар леб за овој оброк за да направиме проја.
Состојки
300 гр стар хроно леб
200мл кисело млеко (или зависно колку ќе ви треба од количината на леб)
1 белка
4-5 маслинки
Кога често се прави дома леб и други пецива, се случува често да останат крајчињата и да се исушат. Спас за тоа е оваа проја од стар леб, која многу лесно се подготвува, а се јаде во еден залак, бидејќи е многу вкусна.
Лебот се става во блендер, убаво да се истини. Потоа се додава киселото млеко. Се меша се убаво за да се навлажни лебот. Се додава и матена белка и на крај сецкани маслинки. Сè се меша убаво, се става во тавче и одозгора ким и сусам. Се пече на 200 степени околу 15-20 мин, да фати убава коричка одозгора.
Намерно се користи само белка, а не цело јајце, бидејќи јајца и млечно ако се измешаат е сложено јадење, што не се користи во рестрикција. А белка и млечно може да се искомбинираат. За овој рецепт има многу варијации, како на пр. може да се стави ајвар и фета или урда, со белка во комбинација.
Или ако се користат цели јајца, тогаш само со ајвар и сл. За оние кои се на хроно си знаат што може да се комбинира, а што не. Битно е дека стариот леб ќе биде повторно вкусен и одличен за јадење.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот