IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пирошки
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пирошки

 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Пирошки
    Испратена: 08.Мај.2018 во 21:31
Пржени пирошки со мелено месо

Пржени пирошки со мелено месо

Состојки
300 гр. кромид, сол, зачини по ваш вкус
600 гр. мелено месо за полнењето
1 јајце
20 гр. свеж квасец
1 лажичка сол
3 чаши брашно
1 чаша од 200 мл. јогурт
1/3 чаша вода

1. Растворете го квасецот во јогуртот и замесете тесто од брашното, солта, јајцето и оставите да стаса.
2. Измесето го меленото месо во кое сте го додале ренданиот кромид, осолете го, зачинето го и поделете го на мали топчиња - ќофтиња.
3. Стасаното тесто поделете го на еднаков број топчиња со еднаква големина колку што имате од месото, со раката сплескајте ја за да добиете коричка округла или со сукалка тоа направете го, ставете на средината едно топче и соберете ги рабовите на коричката околу месото истовремено фалтајки го. На средината ќе ви остане празнина.
Додека целото тоа вие сте го спремале, првите веке се стасани за пржење.
4. Пржете ги на тивок оган во малку поголема количина на зејтин - така што прво ќе ги поставите со отворот надоле, па потоа обрнете ги. Додека се пржат со лажица црпете помалку од зејтинот и ставајте во отворот - ова за да се испржи убаво месото и од внат
Впрочем, погледнете ја постапката на фотографијата.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Мај.2018 во 21:29
Пржени руски пирошки со фил од компир и кромид
  Пржени руски пирошки со фил од кромид и компир

Состојки
Тесто
1 јајце
1 шоља (200мл) јогурт
500гр брашно
1/3 мало лажиче сода бикарбона
1/3 мало лажиче сол
50 гр путер или маргарин
Фил
3 средни компири
2 главици кромид
по вкус сол и бибер
4 големи лажици масло
По потреба
масло за пржење

Превкусен рецепт, лесен за подготовка, иако со необично полнење, феноменален вкус. Гостите не можеа да се најадат :)
За овој рецепт заслужен е другар ми Кире од Струмица, тој го најде и го сподели со мене. Кире, ти си на ред да ги приготвиш ;) 

Компирите сварете ги, излупете ги и испасирајте ги во пире.
Кромидот ситно исецкајте го и пропржете го на малку масло додека не зарумени. Соединете ги кромидот и пирето од компир и зачинете по вкус.
Филот е готов.

За тестото во сад измешајте ги сите состојки додека не добиете нелепливо тесто. Додадете брашно ако има потреба.
Рассукајте кора и вадете округлести форми со чаша или од мало делче тесто рассукајте кругче. Во средината на секое кругче ставете од филот, преколпете го кругчето на половина (како панцерота), притиснете ги со вилушка каревите и ставете ги во врело масло за де испржат од двете страни да заруменат.
И пирошките се готови :)

Јас направив неколку форми како што опишав погоре, но направив и неколку завиткани како ролат. Ако ги правите како ролатчиња внимавајте да не се многу мотани за да може да се испржат убаво. Штом се сокрие филот спојте го тестото со прсти и ставете ги да се пржат. Доколку ги правите како ролатчиња прво свиткајте ги од страна каревите, да не истече филот, потоа направете мало ролатче. Вишокот тесто исечете го и вратете го во садот кај другото тесто. 

На фотографијата е послужено со ТАРТАР СОС СО БЕЛО ВИНО.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2017 во 18:10

Лесни и брзи пирошки со готови кори

Подгответе лесни, брзи и вкусни пирошки со готови кори. Овој рецепт нема да ви одземе многу време, а резултатот ќе ги задоволи вкусовите на целото семејство. 

Состојки:     

пола килограм готови кори

300 грама шунка

300 грама кашкавал

300 грама печурки  

 200 грама кисела павлака

 300 грама газирана вода

 100 грама презла

  1   јајце

 Подготовка:

 -Сите состојки се мешаат добро.

 -Потоа се редат две кори една врз друга, потоа се нанесува од филот по должина.

 -Корите се мотат во ролат и се сечат по 30цм должина и се стават во замрзнувач за да замрзнат.

-Замрзнатите пирошки се вадат од фрижидер и веднаш се пржат без да се  чекаат да одмрзнат. 

-Прво се потопуват во газирана вода па во јајце потоа во презлата и се пржат во загреано масло на умерена температура само неколку минути.

-Кога ќе поруменат од двете страни се сервира.

 Пријатен апетит. 



Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:27
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2017 во 13:36

Dave’s Kitchen: Пирошки од палачинки

Ништо полесно и повкусно од похувани пирошки.

Потребни состојки:

  • Лебни трошки
  • Неколку парчиња кашкавал
  • Неколку парчиња шунка
  • Парчиња моцарела (опционално)
  • Палачинки (онолку колку што сакате)
  • 500 мл масло за јадење
  • Јајце за панирање
Начин на подготовка:

Најпрво направете ги палачинките по вашиот омилен рецепт.

Оставете да се оладат и врз секоја палачинка нанесете од кашкавалот, шунката и парчиња моцарела. Завиткајте ги со тоа што ќе ги завиткате и краевите за да не растече кашкавалот и моцарелата. Вака завитканите палачинки извалкајте ги во изматено јајце, па потоа од сите страни покријте ги со лебни трошки, повторно со јајце и на крајот со лебни трошки. Пржете ги во загреано масло за јадење на средна температура околу 2-3 минути од двете страни.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Март.2016 во 10:06

ПИРОШКИ ГОТОВИ ЗА САМО 15 МИНУТИ

29

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

4 чаши (од 2 дцл) брашно (понекогаш и малку повеќе, зависи од типот на брашното)

2 лажици шеќер

1/5 лажиче сол

2 лажици сончогледово масло

500мл млеко (може да се загрее, а и не мора. Резултатот е ист)

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Прв чекор

Сите состојки измешајте ги до хомогена смеса.

Добиената смеса ставете ја во најлонска кеса и оставете ја во фрижидер 2 часа. Тоа е тоа!

Втор чекор

По два часа извадете го тестото од фрижидер, валкајте го во брашно и правете пирошки со фил по желба.

Пирошките можете да ги пржите на оган во врело масло, а можете и да ги печете во рерна во добро подмачкана тава.



Изменето од Valerija - 10.Мај.2018 во 19:29
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Август.2015 во 15:31

ПИРОШКИ СО ШУНКА, КАШКАВАЛ И СИРЕЊЕ

Потребни состојки:

1 обланда

50 гр. сусам

200 гр. шунка

3 јајца

6 кисели краставички

2 лажици брашно

2 лажци презла

200 гр. кашкавал

200 гр. сирење

150 гр. мајонез

Масло за јадење

Мелен црн пипер и сол

Припрема:

Завиткајте ја обландата во мокра кујнска крпа. Ситно исецкајте ја шунката, изрендајте го кашкавалот и сирењето, па додадете 2 лажици од мајонезот, 4 сецкани кисели краставички и промешајте. Обландата исечете ја на три еднакви дела. Филувајте го секој дел и завиткајте го во ролат, а потоа завиткајте ги и краевите.

Секоја пирошка извалкајте ја прво во брашно, па во јајца, па на крајот во презла со сусам. Испржете ги пирошките на загреано масло додека не поруменат. Потоа ставете ги на салфетка за да се упие вишокот на маснотија.

За тартар сос исрендајте ги киселите краставички, исцедете ги и додадете ги во мајонезот, па наросете црн пипер и промешајте.

На чинија за сервирање ставете зелена салата, па наредете ги пирошките и во посебен мал са ставете го тартар сосот. Добар апетит!



Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:27
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Август.2015 во 21:12

ВОЗДУШЕСТИ ПИРОШКИ СО СИРЕЊЕ ЗА ШТО НЕ ВИ СЕ ПОТРЕБНИ КУЛИНАРСКИ ВЕШТИНИ

1

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

* 3 јајца

* 400гр брашно

* 500гр ситно сирење

* 1 пециво

* 2 лажичиња сол

* масло за пржење

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Измешајте го брашното со пецивото. Во садот со брашно ставете ги јајцата, сирењето и солта. Месете го тестото додека сите состојки не се соединат. Извадете го тестото на побрашнета површина, па исечете правоаголници со дебелина околу 0,5см.

Пирошките пржете ги во врело масло додека не добијат златна боја од двете страни. Не е потребно да отстојат пред пржењето ниту е потребно да се цедат од вишокот на масло.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:51

ВКУСНИ КРЦКАВИ ПИРОШКИ ЗА 15 МИНУТИ

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

*4 чаши (од 2 дцл) брашно (понекогаш и малку повеќе, зависи од типот на брашното)

*2 лажици шеќер

*1/5 лажиче сол

*2 лажици сончогледово масло – 500мл млеко (може да се загрее, а и не мора. Резултатот е ист)

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Прв чекор

Сите состојки измешајте ги до хомогена смеса.

Добиената смеса ставете ја во најлонска кеса и оставете ја во фрижидер 2 часа. Тоа е тоа!

Втор чекор

По двца часа извадете го тестото од фрижидер, валкајте го во брашно и правете пирошки со фил по желба.

Пирошките можете да ги пржите на оган во врело масло, а можете и да ги печете во рерна во добро подмачкана тава.



Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:50
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:43

ПЕЧЕНИ ПИРОШКИ


Состојки

Подготовка

  1. Пресечени кори на пола Готовите кори пресечете ги надолж, на пола.
  2. Кашкавал и салама На горниот дел од кората ставете парче салама и кашкавал.
  3. Свиткување на страничните делови на кората Свиткајте ги страничните делови на кората.
  4. Ролување на пирошката Свиткајте ја кората во форма на ролат.
  5. Подготвени сите пирошки Постапката повторете ја со сите кори.
  6. Додавање на кисела вода Пирошките префрлете ги во длабок сад за печење, притоа наредете ги неоставајќи простор помеѓу нив. Налејте со кисела вода (околу 1/3 од пирошките треба да се навлажнат).
  7. Похување на пирошките Секоја пирошка натопете ја во изматено јајце па потоа во презла. По желба, ставете малку сол во презлата.
  8. Спремни за печење / пржење Вака подготвените пирошки може:
    – да ги замрзнете;
    – да ги испржите во загреано масло или;
    – да ги испечете;
  9. Печени пирошки Во добро загреана рерна, на 220 степени, печете ги околу 15 до 20 минути. Оставете малку да се оладата и сервирајте ги.


Изменето од Valerija - 05.Декември.2017 во 21:47
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Август.2015 во 18:37

НАЈВКУСНИТЕ ПИРОШКИ

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

2 децилитри масло

ЗА ФИЛОТ:

200мл павлака

200гр шунка

ЗА ТЕСТОТО:

0.50кг брашно

200мл млеко

1 лажица сол

7гр сув квасец

2 жолчки

300гр компири

3 лажици масло

ПОДГОТОВКА НА ТЕСТОТО

Излупете го компирот и ставете го да се вари. откако ќе се свари, исцедете ја водата и испасирајте го.

 

Во брашното додадете едно лажиче сол и сувиот квасец и добро измешајте.

Одвоете ги жолчките од белките, па додадете ги жолчките во садот со брашно.

Додадете го маслото, пасираниот компир и млекото.

Замесете тесто, обликувајте го во полутопка, покриете го со чиста крпа и оставете го да стои на топло место околу45 минути.

ПОДГОТОВКА НА ФИЛОТ

Исечете ја шунката на ситни коцки, додадете ја во садот во кој предходно сте ја изматиле павлаката и добро измешајте.

ПОДГОТОВКА НА ПИРОШКИТЕ

Ставете малку брашно на работната површина и премесете го тестото.

Направете кора со дебелина околу 8 милиметри и исечете ја на правоаголници со големина 12×8 сантиметри.

Ставете му фил на тестото по должина и завиткајте го во ролна.

Внимавајте добро да ги залепите ивиците на пирошката за да не се распадне.

Загреете го маслото и пржете ги пирошките 10 минути да добијат убава златна боја. Одвреме навреме превртувајте ги за да се испржат рамномерно од сите страни.

 



Изменето од Valerija - 08.Мај.2018 во 21:26
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 21:55
Еве јас ти кажувам не сум којзнае што готвач и не се прави воопшто неред !!
ОН ТОПИК: дај рецепт за тартар


Изменето од Omar - 08.Април.2015 во 21:55
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 21:45
И тоа ќе треба да го испробам, ама ако направам неред ќе треба некој да дојде да чисти. И да јаде хахаплазење

Иначе, имам некаде рецепт за пирошки со компири. 
Ама бегај бе, јас правам неред кога треба да ставам толку комлицирани состојки хахаха
Затоа си ги правам овие простичките..
А пирошка без тартар е како жена без...знаеш штоплазење


Изменето од evangeline - 08.Април.2015 во 21:46
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Omar Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Too young to die...

Регистриран: 22.Февруари.2009
Статус: Офлајн
Поени: 12633
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omar Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 21:41
Да, да се оди во тестото!!

Денес направив повторно, си ветив да испаднат поуспешни и испаднаа !!
И тартар сос !! И одкако се беше готово мене не ми се јадеше !! голема насмевка

Да не сум оффтопик, ако се држите да имате витко тело плазење тогаж обавезно варен компир во тестото, тогаж впива помалку масти или во рерна наместо во масло пржење !!голема насмевка


Изменето од Omar - 08.Април.2015 во 21:44
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6759
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Април.2015 во 21:29
Originally posted by Omar Omar напиша:

Сакам да готвам ептен ама сеуште не можам да готвам комплицирани јадења (кога велам комплицирани баш за пирошкиве - не можам да чекам да киснат, или недокиснати ќе бидат или прекиснати) па затоа ќе споделам рецепт за сите оние кои живеат сами/со цимери (а не цимерки) или не им е мама до нив. голема насмевка

Аааа чекај, сакаш да кажеш дека и изварката иде внатре?
Па ќе направам неред за век и вековиголема насмевка

Кога ме мрзи да го чекам тестото да стаса (а ретко ме мрзи, затоа што секогаш некоја друга глупост почнувам да правам во кујнаплазење) го правам следново..

1-2 јајца (зависи од буџетот хаха)
1 чаша јогурт
малку сол
1 пециво
рендам малку салама* за шмек (така викаат моиве, за мирис и вкус била, не за да те најадеплазење)
И брашно колку што ќе ми посака тестото (не мерам**, жалам)

И си месиш тесто, го расукуваш со што и да ти дојде при рака, сечеш правоаголници, коцки, кругови, ма што сакаш. Ги полниш (пак со што сакаш хаха) и што и да си исекол го превиткуваш на пола (поклопуваш)
Ги оставаш на страна додека не ги направиш сите (а не се многу, верувај)
И таман се одмориле малку, правец во врел зејтин и во стомак.


*саламата кога е изрендана колку една рака да е најмногу, да не претеруваме голема насмевка
** а ова другово, старите викаа дека правата домаќинка, од око погодувала. Па еве една будала што ги послушала старитеголема насмевка

П.С... не знам колку милилитри е чашата, некои си 200 веројатно. Колку и да е, веројатно дупло брашно ќе ти побара. Затоа нема мерка, ама околу 400-500 грама оди секакоголема насмевкаголема насмевка


Изменето од evangeline - 08.Април.2015 во 21:31
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.