IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи

 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Пити, пастрмајлии,погачи и др. сукани работи
    Испратена: 18.Февруари.2024 во 13:28
Štipska PASTRMAJLIJA!SVETSKO JELO SA TRI IMENA:Makedonsko tradicionalno  pecivo originalni🔝 recept 👌🥇 - YouTube
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јануари.2024 во 09:50
Originally posted by evangeline evangeline напиша:


Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,Štipska pastrmajlija,,,e kakva kje da e taa pastrmajlija bez pastrma,,,bogohulie,,,
,,,Veleshka pastrmajlija so pastrma ,,,e toa e vo red ,,,


И во Велес не ставаат ситеголема насмевкаголемо гушкање


,,, aaa ima ima seushte se pochituva orginalniot recept,,,I e najdobra pastrmajlija,,,

nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јануари.2024 во 17:59
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,Štipska pastrmajlija,,,e kakva kje da e taa pastrmajlija bez pastrma,,,bogohulie,,,
,,,Veleshka pastrmajlija so pastrma ,,,e toa e vo red ,,,

И во Велес не ставаат ситеголема насмевкаголемо гушкање
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2023 во 08:55
,,,Štipska pastrmajlija,,,e kakva kje da e taa pastrmajlija bez pastrma,,,bogohulie,,,
,,,Veleshka pastrmajlija so pastrma ,,,e toa e vo red ,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2023 во 18:16
Штипска пастрмајлија на домашен начин • С&amp;#232; за храна
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2021 во 10:49

Може да се јаде ладна и топла: Вкусна солена пита со печурки и пилешко од која ќе излижете прсти


Факт е дека најголемиот дел од нас се прејадовме за време на празниците, но тоа не значи дека ќе престанеме со подготовка на неодоливо вкусни рецепти. Секако, со внимателна консумација во однос на количината.

Vkusna-solena-pita-so-pecurki-i-pilesko-01.jpg

Овој пат подгответе вкусна, солена пита полнета со печурки и пилешко месо. Се прави брзо и лесно, а вкусот е апсолутно божествен:

Потребни состојки (за тепсија со пречник од околу 25 cm):

  • 300g готово лиснато тесто
  • 300g печурки
  • 200g бело, пилешко месо
  • 30g сечкан, млад кромид
  • 150g моцарела
  • 3 јајца
  • 3 лажици павлака
  • Сол и бибер по вкус

Начин на подготовка:

  • Одмрзнатото лиснато тесто го развлекуваме со сукало и го нанесуваме на дното од тепсијата.
  • Краевите ги сечеме, со тоа што оставаме мал дел од тестото да „излегува“ од тепсијата, бидејќи тестото малку ќе се собере во текот на печењето. Го прободуваме тестото со виљушка на неколку места.
  • Врз тестото поставуваме алуминиумска фолија и истураме малку грав или ориз врз фолијата. На овој начин го печеме тестото во загреана рерна на 200ﹾС околу 10 минути.
  • Потоа го тргаме гравот или оризот, како и фолијата и печеме уште 5 минути. Го вадиме подготвеното тесто од рерната и го тргаме настрана.
  • Почнуваме со подготовка на филот. На малку масло го пропржуваме белото, пилешко месо (претходно исечкано на коцки). Пржиме додека не порумени добро. 
  • Го тргаме месото настрана и продолжуваме со пржење на печурките, кои претходно сме ги исечкале на покрупни парчиња.
  • Ја рендаме моцарелата, а младото кромитче го сечкаме ситно. 
  • Ги мешаме сите состојки: испрженото пилешко месо, печурките, моцарелата и младото кромитче. Ставаме сол и бибер по вкус и го распоредуваме филот врз тестото. Матиме јајца и павлака и додаваме уште малку сол.
  • Со течната смеса рамномерно ја прелеваме питата. Печеме уште 30 минути на 180ﹾС во загреана рерна.

Питата може да се јаде и ладна и топла. На здравје.

Vkusna-solena-pita-so-pecurki-i-pilesko (3).jpg

Vkusna-solena-pita-so-pecurki-i-pilesko (2).jpg

Vkusna-solena-pita-so-pecurki-i-pilesko (1).jpg

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2020 во 21:10

Рецепт на денот: Пита со павлака и сирење



Рецепт на денот: Пита со павлака и сирење

Потребни состојки:

  • 2 јајца
  • 150 грама брашно
  • 2 лажици гриз
  • 100 милилитри млеко
  • 1/2 прашок за печиво
  • 50 грама маргарин

За полнење:

  • 200 грама сирење
  • 200 грама павлака
  • 100 грама маслинки
  • 1 поголема црвена пиперка
  • 1 јајце

Начин на подготовка:

1. Изматете 2 јајца, додајте ги брашното, прашокот за печиво, гризот, млекото и маргаринот и изматете додека не добиете хомогена смеса. Половина од смесата турете ја во плех со димензии 25 x 15 центиметри.

2. Сирењето исечете го на коцки и распоредете го преку тестото. Одозгора наредете исечени маслинки и парчиња пиперка. Измешајте ги павлаката и јајцето и турете ги врз смесата што е во плехот.

3. Најгоре додајте го останатиот дел од тестото.

4. Печете на температура од 200 °C околу 40 минути.



Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 21:11
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Декември.2020 во 19:59

Рецепт за неодолива пита со грозје



Искористете ја сезоната на грозјето и направете ја оваа вкусна пита.

Рецепт за неодолива пита со грозје

Потребни состојки:

  • 500 грама тенки кори за пита
  • 500 грама црно грозје без семки
  • 100 грама презла
  • 100 грама мелени ореви
  • 1 лажичка цимет
  • 150 грама шеќер
  • 150 милилитри масло
  • шеќер во прав за посипување

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 °С. Земете 4 кори, попрскајте ги со малку масло и наредете ги една врз друга. Измешајте го грозјето со оревите, презлата, циметот и шеќерот. Ставете од смесата на едниот крај од корите, па завиткајте ги во ролат. Повторете ја постапката сè додека не се потроши целиот материјал. Ставете ги ролатите во плех подмачкан со масло. Потоа, пред печење, премачкајте ги ролатите со малку масло и вода и ставете ги во загреаната рерна. Печете околу 40 минути, додека да заруменат. По печењето, попрскајте ја питата со малку вода, покријте ја со кујнска крпа и оставете ја да се излади. Пред сервирање, исечете ја на парчиња и посипете со шеќер во прав.



Изменето од Valerija - 08.Декември.2020 во 19:59
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Ноември.2020 во 09:58

Десерт на денот: Пролетна пита со црвено овошје


Оваа пролет рецептот кој нема да престанете да го правите е овошната лисната пита.

recept-na-denot-proletna-pita-so-crveno-ovoshje-01.jpeg

Лиснатата пита полнета со сочни црвени овошја ќе ви стане омилен десерт вас и на вашите најблиски.

Лесна, свежа и превкусна за пролетните денови – вреди да ја пробате.

Потребни состојки:

  • 100g шеќер
  • 1 жолчка
  • 5 лажици вода
  • 250g брашно
  • Прстофат сол
  • 125g ладен путер

За фил:

  • 80g боровинки
  • 250g јагоди
  • 150g шеќер (100g за овошната мешавина и 50g за наросување)
  • 2 лажици нишесте
  • 1 матено јајце
  • сладолед за сервирање 

Начин на подготовка: 

Во сад измешајте ги шеќерот, жолчката и водата. Во друг сад, измешајте ги брашното, солта и путерот исечен на коцки. Со врвот на прстите стискајте и направете дупка во средина, па истурете ја течната мешавина со жолчката. Измешајте ја добро смесата со дланките.

Покријте го тестото со фолија или ставете го во кеса и ставете во фрижидер барем 2 часа.

Во сад истурете ги капините и јагодите и измешајте ги со 100g шеќер.

Поделете го тестото на два дела и растегнете ги со сукало. Едното тесто ставете го врз плех за печење и истурете ја овошната мешавина. Другото тесто исечете го на ленти и поставете ги попречно одозгора.

Печете на загреана рерна од 180⁰С, 30 минути. Сервирајте со сладолед од ванила.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2020 во 23:13
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2020 во 21:01

Во едно мало периферно ресторанче пробавме ваква полнета пита. Го спремав дома – добив прекрасно јадење

Потребни производи:

4 тркалезни лебови
сварен пилешки бут или гради
2 глави кромид
1 лажичка брашно
6 лажици кисела павлака
50 грама рендан кашкавал

Начин на приготвување:

Исечете го кромидот на тенки полукругови и ставете на тивок оган во малку масло. Кога ќе омекне и ќе го намали обемот, ставете лажичка брашно, промешајте и тргнете го од огнот.

Пилешкото месо искинете го на мали парчиња.

Исечете го горниот дел од лебот, извадете го средниот дел, дебелината на ѕидовите да биде околу сантиметар.

Во лебот ставете го кромидот, пилешкото, зачинете по вкус, покријте со кисела павлака и измешајте внимателно.

На врвот посипете рендан кашкавал и печете во рерна додека не се стопи и зацрви.

Добар апетит!

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Мај.2020 во 20:57

Пита со шунка, кашкавал и кисело млеко – Брзо и лесно, со неодолив вкус


Доколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли, денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња со кашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен.

Пита со шунка, кашкавал и кисело млеко

Доколку ви здосадило од традиционалните баници и кифли,денес ви предлагаме да пробате нешто различно за појадок. Овие меки лепчиња сокашкавал и шунка со нивната крцкава кора не оставаат никого рамнодушен.
Вкупно време45 мин
Оброк: Појадок
Кујна: Американска
Клучни зборови: пита, пита со кашкавал

Состојки

  • 300 гр брашно (+50 гр за месење)
  • 250 гр кашкавал
  • 100 гр шунка
  • 240 гр кисело млеко
  • 60 гр омекнат путер
  • 10 гр пециво
  • 1 кафена лажица сол

Начин на подготовка

  • Во соодветен сад пресејте го брашното. Додадете ја солтаи пецивото и добро измешајте ги состојките. Потоа, додадете го путерот (насобна температура) и со рака измешајте го со брашното, до формирање трошки.
  • Додадете ги и изренаданиот кашкавал и ситно исеченаташунка, притоа сето повторно добро измешајте го. Додадете го киселото млеко изапочнете да го месите тестото со раце. Ќе бидете доста лепливо, но не грижетесе.
  • На работната површина додадете малку брашно и одозгорапоставете го тестото. Додадете уште малку брашно одозгора и дополнително месетего тестото, до формирање на топка, која нема да се лепи.
  • Поделете ја на 2 дела, притоа од секој дел формирајтеплосната пита со дебелина од 1 цм. Преместете ги питите во соодветен сад,покриен со хартија за печење и одозгора со нож, поделете ги питите натриаголници.
  • Премачкајте ги дополнтелно со растопен путер и поставетеги да се печат во претходно загреана рерна на 180°C, додека не се вцрви нивната кора.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2020 во 12:17
Погача, ем вкусна, ем украсна


Состојки
2 свежи квасца
250 гр топла вода
250 гр млеко
250 гр зејтин
1 кг бршно
5 лажици шеќер
2 лажици сол
100 гр растопен маргарин

1. Квасецот заедно шеќерот и солта се става во топлата вода да нарасне.
2. Се додаваат другите продукти и се замесува тесто (со миксер се меси околу 3 мин.).
3. Се остава да наресне тестото.
4. Тестото се дели на два дела, а секој дел на по четири топчиња.
5. Од секое топче се сука кора во големина на тавчето во кое ќе се пече (обично ставам во тавче бр.28)
6. Секоја кора се премачкува со маргаринот, па се редат една врз друга четирите кори. само на најгорната кора не се става маргарин.
7.Се пече 25 мин на 200 ст. С и 15 мин на 180 ст.С
Oд истотo тесто се прават и многу убави кифлички.


Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Март.2020 во 12:16
Вкусна погача со топло млеко


Состојки
за квас-каша
250 мл. топло млеко
1 лажичка шеќер
1/2 свеж квасец
1/2 лажичка сол
8 лажици брашно
дополнително
125 мл. масло
по потреба брашно (500-550 гр)
1 жолчка за премачкување
по потреба сирење, маргарин и сусам

1. Во топлото млеко се ставаат состојките заклучно со 8-те лажици брашно, се меша сето да се добие каша, се остава да нарасне.
2. Потоа се додава маслото и по потреба брашно, се меси да се добие меко нелепливо тесто.
3. Тестото се рассукува и се премачкува со маргарин, се витка во ролат, а потоа во полжав. Се става во фрижидер 30 минути.
4. Потоа се рассукува во круг и со нож се исцртува круг, а крајчињата-ленти се оставаат на страна.
5. Кругот се премачкува со маргарин, се сечи на 4 дела и во секој дел се става малку сирење, се витка како кифла, се сече на пола и се реди во подмачкано тавче број 26.
6. Краевите-ленти ги усукуваме, ги сечеме на пола и ги пополнуваме местата помеѓу празнините во тавчето.
7. Погачата се премачкува со жолчка, се става сусам, се остава да стаса 30 минути и се пече на 200 степени 20 до 30 минути.




Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.