IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Коренот на терористичката исламска идеологија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Коренот на терористичката исламска идеологија

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
Автор
Порака Обратен редослед
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Коренот на терористичката исламска идеологија
    Испратена: 01.Јуни.2011 во 21:47
Originally posted by Македон Македон напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Vojnata e VOJNA.... Sekogash imalo i ce ima civilni zrtvi.

Vojnata doktrina i taktikite koi se koristat vo vojuvanje pred se se AGRESIVNI, se koristi razno oruzje koe normalno e napraveno za unistuvanje na ziva sila. Nekogash toa izleguva od kontrola NENAMERNO, dodeka pak nekoi toa go koristat namerno TERORISTITE za da ubivaat civili.

Vojnite nosele i ce nosat civilni zrtvi. Nie nisto ne mozeme da storime za da go sopreme toa.

Токму затоа постојат право и политика и затоа војската секогаш треба да биде потчинета, а не надредена, не зависно што често слушаме поплаки од војниците како тие биле потчинети, немале слобода токму од политичарите и слично. И затоа за сите злосторства треба да бидат гонети и казнувани, а изговори од типот како тие се бореле за татковината да не бидат земани в предвид од судовите, исто како што некој лекар не може да се оправдува за сторено убиство со спасувањето животи на стотици болни.

Vojskata e sila koja dobrovolno se stava vo sluzba na drzavata i politikata. Imame milion primeri niz istorijata koga Vojskata menuvala vladi carevi itn.
Vojskata teznee da gi ispolnuva naredbite na politicarite, no do odredena granica a taa granica nikogash ne e jasno definirana, pak zatoa sto se raboti za sila. Nekoja sila moze da se kontrolira no nekoja ne.

Inaku toa sto go velish za kaznuvanje na vojnicite bez da se zema vo predvid deka tie se borele za tatkovinata, ne e fer prema onie koi 2001 gi polozija svoite zivoti za da mozes ti i jas i site nie ovdeka da izigravame pametni, i ziveeme vo opstestvo vo koe kolku tolku vladee red.

Токму затоа што доброволно се става во служба на државата треба и да поседува одговорност и да одговара за сите свои дела. Во историјата можеби и менувала влади и Цареви, но денес, за среќа е само потчинета, а не надредена сила во општеството и така и треба да остане. Онаму каде што е надредена јасно гледаме на кој степен на развиток се. А и на силата, верувај, може мошне ефикасно да и се одговори и да се постави онаму каде што и е местото. Не би сакал да ја водам дискусијата во таа насока, но постојат многу свежи примери за тоа како се потчинува војската на наредбите на владите, а доколку се постави спротивно на тоа, како бргу и ефикасно се постапува со неа и се доведува во ред.

Доколку секој човек сам не си ги знае границите, тука е законот или другите да му ја постават. Така е насекаде, така e и во војската.

Toa што јас го говорев, не го говорев за нашите бранители, туку за воени злосторници и такви кои извршиле злосторства против човештвото. И верувал или не, кога тие лица ќе се изведат на суд, а вршителите на такви дела не се бранители, туку се нестабилни личности, веднаш започнуваат да се правдаат дека се под стрес, плачат, или се обидуваат да го убедат судот дека друг ги сторил тие дела. За среќа, повеќетоо такви случаи се предаваат на судии кои воопшто не се сожалуваат над такви нешта.

Во право се некои членови кои забележуваат дека коалицијата треба повеќе да внимава во Ирак и Авганистан, затоа што и во војната треба да постои одговорност.

Se izvinuvam sto loso sum te razbral. Voenite zlostornici treba da se kazanat.

Vo prviot del velis deka vojskite se potcinuvaat na naredbite na vladite, tocno no ima slucai kako sto velis ti koga ne go pravat toa, vo tie slucai na sila i se odgovara so sila.

Ima mnogu stari zakoni (od viteskiot kodeks) koi i den deneska se koristat vo vojskite, no kolku tie ce bidat praktikuvani na bojnoto pole zavisi od kulturata na taa vojska.

Vo konkretniot slucaj so talibanite, dobivas misija da go unistis neprijatelot, no toj ne pocituvajci nikakvi normi i pravila se krie zad civilni celi i ponatamu te napadja i ubiva tvoi ludje. So godini pregovaras so lokalcite da ne gi pribiraat teroristite no tie znaejci deka se civili i deka ti ce se nosis po pravila na vojnata se cuvstvuvaat siguurni i ponatamu im pruzaat pomos na teroristite, vodis vojna so prljav duh, koj nema nikakvi kodeksi vo odnesuvanjeto i e spremen na site valkani trikovi, nekogas ne znaejci gresis toa novinarite so golema pompa go soopstuvaat i ti si losiot, nikoj ne ja gleda pozadinata na celata prikazna. Teroristite tolku se vesti vo predizvikuvanje na civilni zrtvi da toa im e edna od glavnite taktiki, cesto bez nikakva takticko operaciona vrska napadjaat samo za da go navlecat ognot na civilini celi, celi koi se nivni rodnini prijateli..itn
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2011 во 10:22

Vojnata doktrina i taktikite koi se koristat vo vojuvanje pred se se AGRESIVNI, se koristi razno oruzje koe normalno e napraveno za unistuvanje na ziva sila. Nekogash toa izleguva od kontrola NENAMERNO, dodeka pak nekoi toa go koristat namerno TERORISTITE za da ubivaat civili.

Vojnite nosele i ce nosat civilni zrtvi. Nie nisto ne mozeme da storime za da go sopreme toa.

Токму затоа постојат право и политика и затоа војската секогаш треба да биде потчинета, а не надредена, не зависно што често слушаме поплаки од војниците како тие биле потчинети, немале слобода токму од политичарите и слично. И затоа за сите злосторства треба да бидат гонети и казнувани, а изговори од типот како тие се бореле за татковината да не бидат земани в предвид од судовите, исто како што некој лекар не може да се оправдува за сторено убиство со спасувањето животи на стотици болни.

Vojskata e sila koja dobrovolno se stava vo sluzba na drzavata i politikata. Imame milion primeri niz istorijata koga Vojskata menuvala vladi carevi itn.
Vojskata teznee da gi ispolnuva naredbite na politicarite, no do odredena granica a taa granica nikogash ne e jasno definirana, pak zatoa sto se raboti za sila. Nekoja sila moze da se kontrolira no nekoja ne.

Inaku toa sto go velish za kaznuvanje na vojnicite bez da se zema vo predvid deka tie se borele za tatkovinata, ne e fer prema onie koi 2001 gi polozija svoite zivoti za da mozes ti i jas i site nie ovdeka da izigravame pametni, i ziveeme vo opstestvo vo koe kolku tolku vladee red.

Токму затоа што доброволно се става во служба на државата треба и да поседува одговорност и да одговара за сите свои дела. Во историјата можеби и менувала влади и Цареви, но денес, за среќа е само потчинета, а не надредена сила во општеството и така и треба да остане. Онаму каде што е надредена јасно гледаме на кој степен на развиток се. А и на силата, верувај, може мошне ефикасно да и се одговори и да се постави онаму каде што и е местото. Не би сакал да ја водам дискусијата во таа насока, но постојат многу свежи примери за тоа како се потчинува војската на наредбите на владите, а доколку се постави спротивно на тоа, како бргу и ефикасно се постапува со неа и се доведува во ред.

Доколку секој човек сам не си ги знае границите, тука е законот или другите да му ја постават. Така е насекаде, така e и во војската.

Toa што јас го говорев, не го говорев за нашите бранители, туку за воени злосторници и такви кои извршиле злосторства против човештвото. И верувал или не, кога тие лица ќе се изведат на суд, а вршителите на такви дела не се бранители, туку се нестабилни личности, веднаш започнуваат да се правдаат дека се под стрес, плачат, или се обидуваат да го убедат судот дека друг ги сторил тие дела. За среќа, повеќетоо такви случаи се предаваат на судии кои воопшто не се сожалуваат над такви нешта.

Во право се некои членови кои забележуваат дека коалицијата треба повеќе да внимава во Ирак и Авганистан, затоа што и во војната треба да постои одговорност.

Изменето од Македон - 01.Јуни.2011 во 10:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2011 во 23:25

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2011 во 00:44

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2011 во 23:57

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2011 во 23:13

Taktikata na talibanite da se krijat zad civili sekogas donesuva nevini zrtvi, sto znaci nivna e vinata za nastradanite ...

Тоа е тактиката на сите кои не ја следат Мудроста БОЖЈА (Исус) и не Ја ставиле истата на првото место од својот живот!

Зарем не беше генералштабот на србската војска сместен во непосредна близина на породилиште полно со новороденчињата, во Белград?

Зарем нато не гаѓаше и покрај можноста на т.н. колатерални штети?

Посебно грозно е кога духовно и телесно се злоупотребуваат дури и децата од страна на слепците кои се водени од слепи!

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Мај.2011 во 15:59

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

iako sum van temaaa sto se oniee koi ubivaat neveini lugeee,, ,, zosto nikoj ne gi osuduva niv , sto mislitee ? kakva e taa religija koja dozvoluva ubivanje nevini lugee,, samomkolku gi imaa demek tiee se borat protiv terorizmot , a u stvarnost pogolemi teroristi se oni. no sekoj si ima svoe   mislenje , spletkite koi gi krovaat ke bidat ispletkani , spletkite se polosi i od ubistvoto.
najnova vest;;

Во воздушниот напад на НАТО силите во јужен Авганистан доцна синоќа се убиени 12 деца и две жени, објавија денеска авганистанските власти

Базата на американските маринци во покраината Хелманд вчера се најде под силен напад од талибаните, поради што маринците побарале воздушна поддршка.

„Во нападот се погодени две цивилни куќи. За жал, загинаа 14 цивили. Седум момчиња, пет девојчиња и две жени“, соопшти денеска гувернерот на Хелманд.

Портпаролот на ИСАФ во Кабул изјави дека во Хелманд е испратен истражен тим, кој ќе истражи што точно се случило.

Колатералните цивилни жртви, кои најчесто страдаат во текот на ноќните бомбардирања, се најголемата причина за конфликти помеѓу авганистанскиот претседател Хамид Карзаи и земјите кои учествуваат во мисијата ИСАФ.

Taktikata na talibanite da se krijat zad civili sekogas donesuva nevini zrtvi, sto znaci nivna e vinata za nastradanite ...

nema nikakva logika toaa sto go zborvaas zs nemas nikakvi argumentii samo kolku se ubieni nevini lugee   lesno e da se rece niee gi barame talibancite ..   demek da se rece nesto za odbrana . no relanosta e druga sto ke reces za oniee koi od zabava ubivale    civili i im go odsekuvaale prstitee i si pravele gerdani se natprevaruvale koj kolku ke ubiee .. no oviee zivoti ne vredat ,, no aj da ne odime of topik   pozdrav.

Изменето од el_kevser - 30.Мај.2011 во 16:00
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
dobrilcho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Април.2011
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dobrilcho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 22:42
""

Изменето од dobrilcho - 31.Мај.2011 во 07:59
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 22:31
Originally posted by dobrilcho dobrilcho напиша:

...

vo mojata familija jas sum katolik, brat mi pravoslavec, tatko mi taoist a majka mi muslimanka i na krajot na godinata rotirame... kakva familija religiski sme nie ???

...

dobrilcho, во инкарнацијата на се'опфатната Мудрост БОЖЈА (Исус) - од којашто потекнува се' што е добро во универзумот - е и совршениот католизам, и совршениот таоизам, и совршеното православие, и совршениот ислам, и совршениот будизам, ...!

Во Духот на Таа се'опфатна Мудрост БОЖЈА е Љубов и Мир, во Кого нема тероризам!

Изменето од spiros - 29.Мај.2011 во 22:31
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
dobrilcho Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Април.2011
Поени: 209
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dobrilcho Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 21:49
""

Изменето од dobrilcho - 31.Мај.2011 во 08:00
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 21:24

iako sum van temaaa sto se oniee koi ubivaat neveini lugeee,, ,, zosto nikoj ne gi osuduva niv , sto mislitee ? kakva e taa religija koja dozvoluva ubivanje nevini lugee,, samomkolku gi imaa demek tiee se borat protiv terorizmot , a u stvarnost pogolemi teroristi se oni. no sekoj si ima svoe   mislenje , spletkite koi gi krovaat ke bidat ispletkani , spletkite se polosi i od ubistvoto.
najnova vest;;

Во воздушниот напад на НАТО силите во јужен Авганистан доцна синоќа се убиени 12 деца и две жени, објавија денеска авганистанските власти

Базата на американските маринци во покраината Хелманд вчера се најде под силен напад од талибаните, поради што маринците побарале воздушна поддршка.

„Во нападот се погодени две цивилни куќи. За жал, загинаа 14 цивили. Седум момчиња, пет девојчиња и две жени“, соопшти денеска гувернерот на Хелманд.

Портпаролот на ИСАФ во Кабул изјави дека во Хелманд е испратен истражен тим, кој ќе истражи што точно се случило.

Колатералните цивилни жртви, кои најчесто страдаат во текот на ноќните бомбардирања, се најголемата причина за конфликти помеѓу авганистанскиот претседател Хамид Карзаи и земјите кои учествуваат во мисијата ИСАФ.

Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 21:23
Originally posted by spiros spiros напиша:

Ne toj ne moze da ja razbere razlikata zatoa sto toj veruva vo nesto sosema drugo...

За жал, тој не е еднствениот што неможе да ја разбере разликата.
Кога би било поинаку не би следувала најголемата војна воопшто, која ќе биде водена помеѓу неверниците и кривоверниците!

Ти Templarius, ја разбираш ли разликата помеѓу Патот на БОЖЈОТО Евангелие (Исус Христос) и крвавите патишта на овој свет?

Procitaj go mojot potpis ...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 20:59
Originally posted by spiros spiros напиша:

... tvojata dusa tee zapecatenaa, pa ne mozes da si ja sogledas ralikata .

Големиот Ден доаѓа побратиме кога секоја душа Гласот на Совршената Вистина ќе Го послуша и секој потполно ќе ја согледа разликата!

Секој!

vaka ke napravime, jas i ti   eden dogovor moze li.
nitu da mi repliciras nitu da ti repliciraam , , tebe sovrsenata vistina kako sto si ja znaes mene mojataa , moze taka priatelce,

Изменето од el_kevser - 30.Мај.2011 во 15:56
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2011 во 20:55
najnova vest;;

Изменето од el_kevser - 29.Мај.2011 во 20:57
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.