Испечати | Затвори го прозорот

Коренот на терористичката исламска идеологија

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24382
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 01:52
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Коренот на терористичката исламска идеологија
Постирано од: spiros
Наслов: Коренот на терористичката исламска идеологија
Датум на внесување: 02.Мај.2011 во 23:14

Денес - по веста за убиството на Осама бин Ладин - многумина се радуваат и изјавуваат дека главната личност на современата исламска терористичка идологија сепак го достигна раката на правдата БОЖЈА!

На оваа личност му се префрла организација, финансиска и идолошка подршка на терористи кои биле и се спремни да - ако е потребно во одредени услови - убиваат дури и илјадници недолжни луѓе, меѓу кои во минатото имало и деца.

Мене би ме интересирало да разбереме во оваа тема, од каде потекнува оваа крвава идеологија и пракса, кога знаеме дека Исламот кој што ни го престави Исус (Иса) и Неговите вистински следбеници, не познаваат вакви гнасотии кои одсекогаш биле и се специфични за сите оние кои не верувале и не веруваат на Совршениот БОГ и Ислам во Исус Христос!?

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 14:30
a sto ako izleze na kraj deka seto ovaa e lagaaa izmislena od ciaa i mosad, edna golema laagaa .

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 21:15
Predocna e.

I da e ubien i da ne e.

Ovoj poteg e sosema besmislen. Svetskiot terorizam so ovoj poteg dobiva edna ikona koja ce sluzi kako primer za idnite generacii islamski radikalni teroristi. Vo nivnite oci Osama e vece svetec so ovaa samo ce se potvrdi negovata pozrtvuvanost i toj ce bide macenik. Ovaa ce stvori uste iljadnici Osami, koi ce go sledat negoviot primer. Pokorisno neshto za terorizmot od ovaa ne mozeshe da se sluci. Teroristickite organizacii (mislam na ekstremnite radikalni islamski) se povrzani vo mreza koja e rasprostraneta niz celiot svet vo koja clenuvaat iljadnici (bukvalno) iljadnici aktivni teroristi i ima milioni simpatizeri potencijalni regruti koi se spremni da pristapat vo sekoj moment. Znaci ne stanuva zbor za grupa ludje na koi im e ubien vodacot i sega bez nego ce propadnat, nikako, Osama odamna go ima izgubeno vodenjeto na Al Kaeda i toj e samo figura, bajka, idol, koj im sluzi na onie sto gi treniraat teroristite kako primer kakov treba da se bide.
Taka da nisto ubavo od ovaa nema.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 21:18
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

a sto ako izleze na kraj deka seto ovaa e lagaaa izmislena od ciaa i mosad, edna golema laagaa .

Ne e bitno dali e laga, bitno e sto Osama e sega svetec vo ocite na onie koi se zadoeni so radikalniot islamski terorizam i negoviot primer ce go sledat po cena i na nivnite zivoti. Taka da ovaa golema usluga na teroristite.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Мај.2011 во 22:14
Za povrzuvanje na terorizmot so religijata sme diskutirale povekje pati na razlichni temi.

Zamoleni ste pred da otvarate novi temi prvin da gi proverite starite, a ako vekje otvorite nova togash bidete sigurni deka ja otvarate po nova osnova i deka nema da zaminete vo politika namesto da ostanete vo ramkite na Veroispoved.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 04.Мај.2011 во 00:14

a sto ako izleze na kraj deka seto ovaa e lagaaa izmislena ...

И јас мислам дека е можно некој да шири лага, слично на оние коишто со стотици години шират лага и со тоа крваво го прлаат Совршениот Ислам. Кога велам Совршениот Ислам, тогаш мислам на оној Совршениот Ислам како што Единствениот БОГ ни го покажа во Неговото Евангелие - кое е лично Исус Христос!

Тоа негирање, неверување, прлање и фалцифицирање на БОЖЈАТА Совршена Љубов и Вера (како што Единствениот БОГ лично ни Ја покажа во Исус Христос) е и коренот на теророт воопшто!

Поздрав до сите, посебно до оние на кои Совршената Вистина (БОГ во Христа) им е поважна од секоја вера, традиција, деноминација, нација, ...!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 05.Мај.2011 во 17:35
spierose ne si intteresen, kaj i da te sretnam i vo koj bilo forum se edno isto kazuvaas paa ne si interesenn bee priatelceee ,

razmisli samiott kojaa e univerzalnaataa sovrsena vistinaa i kojaaa mu bese porakataa na isuss,, mozes da se setiss ,, kako i na isus taka i na mojsej i na noee i na site drugi bozji verovesnucii kojaa porakaa oni nosea ,, mozees da se setiss ,, pa ke uvidiis kojaa e univerzalanataa sovrsena vistinaa i ke go uvidiss sovrseniot islam sto veli za isuss ,,

vo islamot ne moze da postojat veruvanjee vo covekot kako spasitel za da moze vernikot da vleze vo rajot, vo samiot centaralen principt na islamot i vo negovata definicija, pokornost ili potcinetost na sopstvenata volja edinstveno kon boga i deka e odvoeen od negovoto sozdanie,i se potcinuvaa sebesi kon boga toj vooedno stanuvaa i se narekuva musliman pokoren kon boga , . a ne kako sto sakate viee taka da go prikazetee deka isus e spasitelot , tuku isus zazemaa vidno mesto kako najgolem verovesnik koj ja nosi porakata kako i site drugi verovesnicii.
a taa poraka e

vistinskiot bog e samo eden,.
obozavaj go samo nego i pridrzuvaaj se kon negovite naredbi.

i samiot isuss se pridrzuvaal kon negovite naredbi i se moleel kon bogaa ,, i daleku e od toaa STO VIEEE MU PREPISUVAATEE SIN NA BOGAA , ili nekoi go narekuvaat bog. ..

slavataa i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite. amin!

-------------

Датум на внесување: 05.Мај.2011 во 17:38
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ne e bitno dali e laga, bitno e sto Osama e sega svetec vo ocite na onie koi se zadoeni so radikalniot islamski terorizam i negoviot primer ce go sledat po cena i na nivnite zivoti. Taka da ovaa golema usluga na teroristite.

vo islamot nema radikalen ili umren islam ili sekulaeren islam ili moderen islam ,
ovaa sto se slucuvaa vo denesno vremee e samo spletkii na oniee koi sakaat da mu nametnaat vo islamott terorizam demeek e teroristickaa religijaa , darecemee al kaedaaa
koja e taa organizacijaa   sto ako ispadnee deka e evrejska mosad ili americka ciaa . koje toj bin laden sto ako ispadne deka e agent na ciaa znae li nekoj? mediumite samo lagaa iznesuvaat i sekgas go izrazuvaat zborot muslimanski teroristi . pa neka gi narecatt avganistanski teroristi iliu irackii ili bilo kakvii no   ne muslimanski toaa e isto    da receme   teroistickata orgnaizacija na eta da ja nareceme hristijanska ili katolicka kako bi bilo toaa ,
so toj zbor muslimanski teroristi faktickki i jas spagaam vo taa grupaa kako sto znamm jas voospto ne sum nikakov terorist toaa e edna golema navreda kon nas muslimanitee ,, i toaa nie jasno na site muslimani deka amerika i izraell so site raspolozlivi sredctva bilo na voeno ekonomsko i bilo kakvo, pravat spletki so cel islamot da go ponizat, sluzejki se so razni itristini ,bidiiki islamott zema golem zamaav vo natalitet i vo primanje na islamskata religija od dugite narodi .
eden den ke se doznaee sitee oviee nepravdi i spletki sto se pravaat .

-------------

Датум на внесување: 05.Мај.2011 во 22:34
interesni teorii za zagovor. vo vrska za i okolu ovaa tema.

СЕРИЈА ТЕОРИИ НА ЗАГОВОР
Одмрзнат, па фрлен в море
Бин Ладен е мртов една деценија, но само се чекало поволен момент да се одмрзне и да се сними; тој се уште е жив; Барак Обама со веста за смртта на најбараниот терорист во светот се обидува да ќари поени за следните избори, се само дел од теориите на заговор поврзани со Осама бин Ладен.
Американскиот радиоводител Алекс Џонс, кој не отстапува од својата теза дека зад нападот од 11 септември стои Владата на САД, сега излегол со теорија дека американските власти со години го чуваат замрзнатото тело на Бин Ладен. Според него, само се чекал моментот нечие тело да биде фрлено в море.
Ваквата теорија на заговор се поткрепува со изјавата од 2002 година на Стив Пјезеник, членот на Советот за надворешни односи, кој тогаш изјави дека Бин Ладен е мртов со месеци.
- Работев рамо до рамо со Осама од 1978 година до 1981 година, во време кога САД ги вооружуваше терористичките водачи за да ги исфрли Русите од Авганистан. Го познавав добро. Од мои извори дознав дека му откажуваат бубрезите -изјави Пјезеник. Според него, снимката на која ја презема одговорноста за нападите од 11 септември е маестрална измама.
Познатата антивоена активистка Синди Шихан на своите приврзаници им порачала дека треба да бидат глупави за да веруваат дека Бин Ладен е мртов.
- Синовите на Садам беа прикажани за да се види дека се мртви, зошто тогаш мислите дека телото на Осама бин Ладен било набрзина погребано в море? Размислете! - вели Шихан.
Некои теоретичари на заговор, пак, веруваат дека времето на објавувањето на веста за убиството на Осама бин Ладен е така наместено за да му оди в прилог на претседателот Обама. Патриша Тарнер, професорка по фолклор на Универзитетот во Калифорнија, смета дека една од најчудните теории е таа според која Обама го наместил објавувањето на веста за смртта на Бин Ладен за да му возврати „удар“ на Доналд Трамп, кој тврдеше дека Обама не е Американец.
На социјалните мрежи се појавија повеќе групи од типот „Осама бин Ладен не е мртов“. Некои од објавените коментари гласат: Бин Ладен никогаш не постоел, исто и нуклеарно оружје во Ирак. Сите ние сме третирани како будали, но вистински будали веруваат во тоа.
Теориите на заговор поврзани со Бин Ладен се појавија по терористичките напади од 11 септември 2001 година. Меѓу нив се развиваше и идејата дека нападот го извршила американската Влада, дека Бин Ладен умрел многу одамна, но дека САД никогаш не го откриле тоа за да не ја загубат поддршката за војна против тероризмот.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=5&tabid=1&EditionID=2304&ArticleID=160320

-------------

Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 06.Мај.2011 во 12:53
korenot na islamskata teroristichka ideologija e samiot osnovopolozhnik na istata MUHAMED, islamot od samoto sosavanja go vleche korenot na unishtuvanje na razlichniot, i samiot muhamet ubival nevernici, ostanatite suniti samo go sledat sunetot na vodjata niz vremeto, medju niv se istaknuvaat sledbenicite na sheikot Vehab / Vehabisti i sea ce se rodi novo krilo sledbenici na Osama / Osamisti ili bin Ladenisti ce se narechat nekako nishtio nema novo samo ce prodolzhat da go sledat sunetot na Osama za koj lichno veruvam deka e instant . ludiloto Dzi Had e intalirano vo mnogu prazni glavi koi za sebe veruvaat deka se sveti vojnici .Dodeka ne se razdvojat tradicionalniot Islam od onaa shto denes e moderno niz svetot Selefizmot za koj Selefistite tvrdat deka islamot e eden ne postojat nekolku , epa postojat pravci i jas ce vi kazham deka deneshnite Suniti se izlozheni na Selefizam, poddobro bi bilo da go sledat poblagoto krilo na AGA KAN i SHIITITE da gi ostavat na mira i de se ogleddat na niv !!!

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 06.Мај.2011 во 23:49
Коренот е во Библијата, поточно во делови на книгите од Стариот завет за кои луѓето верувале а многумина и денес беспоговорно веруваат дека представуваат објава Божја, а се исполнети со повици на насилничко однесување и убивање.

Бог навистина се објавувал и преку пророците од стариот завет, но неговите објави не биле секогаш верно пренесувани од генерациите кои следеа а неретко биле и погрешно толкувани.

Според мене, вистинското прашање би требало да биде каде лежи коренот на тероризмот во Христово име и до кога христијаните ќе се огледаат на стариот завет, наместо да го прифатат и спроведат мирољубивото учење на Исус Христос?
Кога христијаните навистина ќе станат христијани во своите постапки и како поединци и како народи и како научници и политичари тогаш ќе настапи и светски мир. Тогаш многу бргу ќе го снема и верскиот и политичкиот тероризам. Додека тоа не се случи, многу народи од други вери ќе имаат оправдание: „па вие христијаните почнавте први, а нашите закони повеќе или помалце, по смисла велат око за око - а така велат и вашите, ете ви ја библијата па прочитајте си дека е така.„

Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 10:16
sakash da kazhesh Hristijanite da stanat pravi hristijani treba da se pridruzhat na tvojata crkva!!! shto ne e nitu katolichka nitu pravoslabna!!! Vo Hristijanstvoto i bez vas na prvo mesto e ljubovta prema chovekot bez razlika od koja religija E , za razlika od Muhamedanstvoto kade shto idealnoto opshtestvo e zamisleno celiot svet da stane Muhamedanski i da se uprvuva spored Sherietot. e drug nachin nema ili svetot da se Muslimanizira ili koj nesaka da se istrebi i tuka e korenot na Terorizmot vo kako shto rekov pogore vo Muhamed koj samiot potiknuval na takov chin!!!

Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 19:31
Sekoja institucijalizirana religija koja tvrdi deka do chovekovoto spasenie mozhe da se dojde edinstveno dokolku se stane nejzin vernik i deka choveshtvoto mozhe da se spasi samo ako gi prifati nejzinite vrednosti i gi otfrli drugite, so propagiranje na sopstveniot ekskluzivitet i decidnoto negiranje na site drugi preku pishan zbor i prevzemena konkretna nasilna aktivnost od svoja strana ili vo sorabotka so drzhavata protiv onie koi ne se nejzini vernici i podrzhateli, vo osnova na poshirokoto i poseopfatnoto tolkuvanje na terminot e teroristichka religija, iako nachelno mozhe da propagira ljubov, razbiranje i sozhivot megju Bozhjite cheda.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 07.Мај.2011 во 22:24
Sekoja religija ce se trudi da ja unishti drugata na eden ili drug nacin zashto, ako dojde do nivno pomiruvanje togash se anuliraat samite sebe si.

Otvoreno povikuvanje na vojna e edno, no prakticiranje na istoto e sosema drugo. Ednoto e samo zboruvanje, drugoto e dejstvuvanje t.e terorizam koj vo ovoj slucaj e inspiriran od islamskata religija i kako takov se smeta za islamski.

Korenot spored mene e vo pogreshno tolkuvanje na svetata kniga od kade se pocnuva. Od sekogash imalo ludje koi se spremni da napravat se za svojata religija, i ce gi ima i ponatamu. Nikogash terorizmot nema da bide iskorenet, toj moze da menuva formi no sekogash ce bide prisuten i ce bide praktikuvan od nekoja religija (mislam na verskiot terorizam).

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 13:25

Sekoja religija ce se trudi da ja unishti drugata na eden ili drug nacin , ...

Зошто - така негативно - мислиш дека секоја религија се труди да ја уништи другата?
Не е религијата таа што треба да се “уништи“, туку гревот кој се противи на Светиот БОГ, Неговиот Светол Дух и Неговото Првородено, Уникатно & Прамудро Чедо !

Совршената Религија која ни ја покажа Совршениот БОГ во Исус Христос е темелот на се' што е добро и вистинско, таа е се'држателна, интегрална и крајната Цел на сиот мит!

Кој се разбудил за БОЖЈАТА Мудрост во Исус Христос, тој - во себе и вон себе - Совршеното со/во БОЖЈАТА Милост го гради, а од духот на уништувачите на религијата, вистински му се гади!

Поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 21:37
Originally posted by spiros spiros напиша:

Sekoja religija ce se trudi da ja unishti drugata na eden ili drug nacin , ...

Зошто - така негативно - мислиш дека секоја религија се труди да ја уништи другата?

Znaci me prashuvash - jas odgovaram.

Ne e negativno tuku realno i logicno. Ako edna religija gi priznae drugite so toa se anulira sebe si kako onaa vistinska koja (kako sto velish ti) ja znae sovrshenata vistina. Pazarot e mnogu mal a proizvodot mora da se prodade, onoj koj go ima najubaviot i najkvalitetniot ce ima najpovece musterii - konk*rencijata e nemilosrdna.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 23:23
Ako sekoja religija tvrdi deka e onaa "vistinskata", togash izlaga deka site drugi se 'lazhni".   

-------------

Датум на внесување: 08.Мај.2011 во 23:34
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako sekoja religija tvrdi deka e onaa "vistinskata", togash izlaga deka site drugi se 'lazhni".   

Tokmu toa go velam, ne moze da kaze nekoja religija na nekoja druga "dobro ajde i ti si vistinska" togash shto ce stane HAOS hahahahah

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 00:08

Совршениот БОГ - во Името и Срцето Исусово - е многу, многу поголем од вашата несовршена (трговска) логика!

Неговата Совршена Мудрост (Логос) е вечната Основа (и Градинар), од Која се' што е добро и вистинито потекнува (никнува)!

Денот доаѓа кога сите растенија во БОЖЈАТА Небесна Градина, самите ќе се истребат, доколку правовремено не се разбудат и повторно не се вкоренат во БОЖЈАТА Совршена Основа !

Поздрав

п.с. Дали сте приметиле - за разлика од несовршениот пазар и трговци - дека БОЖЈИОТ Градинар се' дава, без да земе нити еден скршен динар?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 02:39
E koja e taa Неговата Совршена Мудрост (Логос) ?

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 07:41
Originally posted by Vlad Tepesh Vlad Tepesh напиша:

sakash da kazhesh Hristijanite da stanat pravi hristijani treba da se pridruzhat na tvojata crkva!!!
Ниту случајно! Тоа би допринело единствено кон поинаква статистика, но не би гарантирало никаков квалитет.

Сакам да речам дека христијанскиот свет би требало да живее според Христовите вредности а не да се потпира само на голата верба во Исус и верските списи. Едно е да зборуваш пофално за храната и доброто готвење, друго е да земеш самиот да говтиш.

Vo Hristijanstvoto i bez vas na prvo mesto e ljubovta prema chovekot bez razlika od koja religija E
Тоа е точно, но само во теорија. Тнр. христијански држави во меѓународните постапки(но и во домашните) се однесуваат како за инает спротивно на христијанската љубов.

Кога христијаните навистина би се однесувале христијански(барем мнозинството) речиси автоматски ќе престанат насилствата насочени кон тнр. христијански земји, затоа што оние кои тоа го диригираат од невидливите светови нема да имаат повеќе пристап до луѓето.

za razlika od Muhamedanstvoto kade shto idealnoto opshtestvo e zamisleno celiot svet da stane Muhamedanski i da se uprvuva spored Sherietot. e drug nachin nema ili svetot da se Muslimanizira ili koj nesaka da se istrebi i tuka e korenot na Terorizmot vo kako shto rekov pogore vo Muhamed koj samiot potiknuval na takov chin!!!
А што мислиш од каде им била инспирацијата? Си го читал стариот Завет од Библијата? Арапскиот свет уште тогаш имал честа комуникација со христијаните и евреите од тоа време.

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 14:34
Dobro srocheno!

-------------

Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 23:32
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Сакам да речам дека христијанскиот свет би требало да живее според Христовите вредности а не да се потпира само на голата верба во Исус и верските списи. Едно е да зборуваш пофално за храната и доброто готвење, друго е да земеш самиот да говтиш.

...

Кога христијаните навистина би се однесувале христијански(барем мнозинството) речиси автоматски ќе престанат насилствата насочени кон тнр. христијански земји, затоа што оние кои тоа го диригираат од невидливите светови нема да имаат повеќе пристап до луѓето.

...

А што мислиш од каде им била инспирацијата? Си го читал стариот Завет од Библијата? Арапскиот свет уште тогаш имал честа комуникација со христијаните и евреите од тоа време.

Мајкл, дали тие јасно дека стариот завет е сенка од Словото БОЖЈЕ, за Кое прекрасно сведочат - Вистинските Апостоли и следбеници во - Новозаветните Списи?!

Знаеш ли дека земјите во кои правните системи се изградени врз Новозаветната Етика, владее најголемата слобода на избор и слободно движење, со која неможе да се спореди ниедна друга земја од друга култура?

Знаеш ли дека ти лично би требал да бидеш за многу работи на БОГА благодарен, меѓу кои и дека тие дадено (допуштено) да смееш да живееш во една таква земја - со една таква власт - која што не ги линчува, затвара (и малтретира) нејзините критичари и неистомисленици?

Знаеш ли што се случува со луѓето - во многу земји ширум светот - кои сакаат да веруваат на Христос како што е посведочен во Новиот Завет?

Сакаш ли да живееш во една таква - фашистичка - земја?       

Можеш ли малку да го видиш и позитинвото во твојата “христијанска“ околина, или можеби си веќе до толку огорчен, како што пред некоја деценија беше еден германско/австриски вегетаријанец огорчен од евреите?

Размисли малку повнимателно и подлабоко!

Поздрав

п.с. Јас сум многу добро свестен за “христијанските“ дефицити, но тоа воопшто не ми дава за право да се однесувам антихристијански и да бидам огорчен врз се' што се'уште не Ја достигнало Христовата потполна Духовна форма!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Мај.2011 во 13:12

Мајкл, дали тие јасно дека стариот завет е сенка од Словото БОЖЈЕ, за Кое прекрасно сведочат - Вистинските Апостоли и следбеници во - Новозаветните Списи?!
А дали ти е тебе јасно дека таму каде што има светлина нема сенки?

Што би му одговорил ти на некој што се подготвува да се разнесе себе си во полн автобус, ако тој ти каже дека неговата постапка е само сенка од Словото Божје?

Знаеш ли дека земјите во кои правните системи се изградени врз Новозаветната Етика, владее најголемата слобода на избор и слободно движење, со која неможе да се спореди ниедна друга земја од друга култура?
Слободата која тебе ти пречи? Од една страна ги напаѓаш конзервативните општества, од друга страна се залагаш за истите(со изјавите низ другите теми). Секако дека тоа е твое право но би било фер да се решиш што е тоа кое навистина го сакаш.

Знаеш ли дека ти лично би требал да бидеш за многу работи на БОГА благодарен,
А знаеш ли ти дека не си компетентен да ми делиш духовни совети на форумов, особено кога не сум те прашал?

Ти самиот повеќе пати рече дека не си достоен да ја примиш вистината и милоста Божја, а тоа значи дека ја немаш, а ако ја немаш како можеш на другите да им даруваш од вистината?

меѓу кои и дека тие дадено (допуштено) да смееш да живееш во една таква земја - со една таква власт - која што не ги линчува, затвара (и малтретира) нејзините критичари и неистомисленици?

Знаеш ли што се случува со луѓето - во многу земји ширум светот - кои сакаат да веруваат на Христос како што е посведочен во Новиот Завет?
Знам. Имам пријатели и роднини кои живеат по такви земји низ истокот.
Но џабе е вербата ако нема реализација т.е. остварување.

Таквите земји би имале сосема друго уредување и однос кога западните земји би се однесувале навистина христијански. Тоа би била толку моќна реклама што голем број од тамошното население спонтано би го примил христијанството затоа што не би гледало опасност во него и би видело дека истото функционира добро.

Со оглед на тоа дека сето тоа не е случај, останува опасноста истокот да го проголта западот. А потоа ќе дојде крајот на многу нешта. Крајот ќе дојде и на истокот и на западот, на сите човечки небожествени творби. Дури тогаш Христовото царство на мирот ќе може да ја опфати целата планета Земја.

Сакаш ли да живееш во една таква - фашистичка - земја?       
Секако дека не сакам, но ако сум заслужил ќе живеам. Не случајно некој се раѓа во одредена земја, не случајно некој може да замине од таму во друга а другиот не и тн. Што сееме тоа ќе си жнееме, освен ако правовремено со Христова помош не се преобратиме и поправиме.

Можеш ли малку да го видиш и позитинвото во твојата “христијанска“ околина, или можеби си веќе до толку огорчен, како што пред некоја деценија беше еден германско/австриски вегетаријанец огорчен од евреите?
А можеш ли ти таму од Швајцарија да ја видиш позитивната(Божјата) страна, на тоа што го кажувам?

Дали можеш барем во дел од своите изјави, евентуално во односот кон твоето семејство, колегите на работа и тн. да го препознаеш австро-германскиот „вегетаријанец„?

Повеќе изгледа дека ти си тој што е огорчен на тероризмот и го мешаш со исламот.

Размисли малку повнимателно и подлабоко!
А ти размисли пред да отвориш тема дали те интересира мислењето на дургите или намерата ти е да го презентираш своето его и да се правиш поважен од мудроста Божја?!

п.с. Јас сум многу добро свестен за “христијанските“ дефицити, но тоа воопшто не ми дава за право да се однесувам антихристијански и да бидам огорчен врз се' што се'уште не Ја достигнало Христовата потполна Духовна форма!
Што туку така се однесуваш кон мене... а и со другите членови на форумот.
Не се лути што вака директно ти кажувам, но не се забележуваш себе си самиот.

Датум на внесување: 10.Мај.2011 во 19:35

А дали ти е тебе јасно дека таму каде што има светлина нема сенки?

Мајкл, секаде каде што Светлината доаѓа во допир со материјата, таму има и сенки, НО ВО СВЕТЛИНАТА НЕМА СЕНКИ!

Стариот Завет е една генијална сенка која ни ја покажува нашата темнина, а таа пак може да биде надмината само со генијалната БОЖЈА СВЕТЛИНА!

Што би му одговорил ти на некој што се подготвува да се разнесе себе си во полн автобус, ако тој ти каже дека неговата постапка е само сенка од Словото Божје?          

Би му рекол тоа што овде постојано го велам!

Разбуди се роде за Вистинската СВЕТЛИНА и верувај Му само на СОВРШЕНИОТ БОГ, во Прачистото Срце и Име Исусово!

Амин!

Слободата која тебе ти пречи?

Како може на рибата да и’ пречи водата?
Како може на БОЖЈОТО Чедо да му пречи слободата?

Од една страна ги напаѓаш конзервативните општества, од друга страна се залагаш за истите (со изјавите низ другите теми). Секако дека тоа е твое право но би било фер да се решиш што е тоа кое навистина го сакаш.       

Се’ што е добро – и во либералните, и во конзервативните опшества – потекнува од Чистиот Извор!
Како би можел да не Го обожавам Небесниот ОТЕЦ и Неговиот Совршен ЗБОР?

А знаеш ли ти дека не си компетентен да ми делиш духовни совети на форумов, особено кога не сум те прашал?      

Ако сум го сторил тоа, тогаш сигурно затоа што не си ми сеедно!

Ти самиот повеќе пати рече дека не си достоен да ја примиш вистината и милоста Божја, а тоа значи дека ја немаш, а ако ја немаш како можеш на другите да им даруваш од вистината?      

Јас не сум достоен ... нити Чедо БОЖЈЕ да се наречам!

Јас – поради моите гревови во мојот антихристијански живот – не сум достоен нити лебот да го јадам, нити земјава да ја газам, ...!

Но, што мислиш Мајкл, зошто сум тоа што сум (?), зошто лебот го јадам, зошто земјава ја газам, ... зошто живеам ?

Фален и Славен да е ЕДИНСТВЕНИОТ Совршен и Милостив БОГ во Името и Срцето Исусово!

(Мајкл, дали ќе бидеш така љубезен и ќе ми посочиш, каде точно сум рекол дека не сум достоен да Ја примам Милоста и Вистината?)

Знам. Имам пријатели и роднини кои живеат по такви земји низ истокот.   
Но џабе е вербата ако нема реализација т.е. остварување.

Таквите земји би имале сосема друго уредување и однос кога западните земји би се однесувале навистина христијански. Тоа би била толку моќна реклама што голем број од тамошното население спонтано би го примил христијанството затоа што не би гледало опасност во него и би видело дека истото функционира добро.

Со оглед на тоа дека сето тоа не е случај, останува опасноста истокот да го проголта западот. А потоа ќе дојде крајот на многу нешта. Крајот ќе дојде и на истокот и на западот, на сите човечки небожествени творби. Дури тогаш Христовото царство на мирот ќе може да ја опфати целата планета Земја.       

Се сложувам дека многу “христијани“ воопшто не се однесуваат христијански и дека поради тоа грозно се искривува Совршената Слика на ВИСТИНАТА. Но тоа не го променува фактот дека тие “христијани“ хулат дури и на сопствените држави и уредувања, чии правни системи - за среќа – се изградени баш врз Новозаветната етика!

Баш таквите “христијани“ се тие кои најповеќе конвертираат во најразлични антихристијански идеологии и секти, меѓукои некои се прикажуваат себеси како “пријатели“ на Христос, а всушност се само волци во јагнешка кожа!

Секако дека не сакам (да живеам во такви земји), но ако сум заслужил ќе живеам. Не случајно некој се раѓа во одредена земја, не случајно некој може да замине од таму во друга а другиот не и тн.
Што сееме тоа ќе си жнееме, освен ако правовремено со Христова помош не се преобратиме и поправиме.

Мајкл, верата, делата, ... и спасението се – пред се’ - незаслужен дар на Небесниот ЦАР и затоа немаме баш никаква причина да се фалиме со нашите заслуги, со нашата вера, со нашите дела, ...!

Не смее човекот така абсолутно фаталистички да ги паушализира работите и да верува дека сите луѓе што живеат во такви земји (или услови) се самите криви, или пак дека сите оние кои што се болни и умираат (како на пример Св. Пророк Јов и неговите 10 дечиња) се исклучиво самите заслужни за таквата катастрофа!

Има некои работи кои се сокриени за сите оние кои не веруваат на Евангелието!

Затоа повеќекратно – и добронамерно - сум те замолил да не се воздигате (ти, твојата заедница и пророчица) над Чудесната Мудрост за Која сведочи Светото Писмо!

Не лути се!

А можеш ли ти таму од Швајцарија да ја видиш позитивната (Божјата) страна, на тоа што го кажувам?

Мислам дека можам .

Дали можеш барем во дел од своите изјави, евентуално во односот кон твоето семејство, колегите на работа и тн. да го препознаеш австро-германскиот „вегетаријанец„?

За жал, да!

Повеќе изгледа дека ти си тој што е огорчен на тероризмот и го мешаш со исламот.   

Во СВЕТЛИНАТА БОЖЈА – Која што Совршениот БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исус –воопшто нема тероризам и огорчување, туку само БЛАГОДАТ!

Затоа Го обожавам само СОВРШЕНИОТ БОГ - и Ислам – Кој што во Исус Христос ни се покажа !

А ти размисли пред да отвориш тема дали те интересира мислењето на дургите или намерата ти е да го презентираш своето его и да се правиш поважен од мудроста Божја?!       

Моето его и егото на другите, нешто многу не ме интересираат, бидејќи тоа нема иднина и времето им истечува, но МУДРОСТА БОЖЈА, МИЛОСТА БОЖЈА останува довека!

ХалелуЈАХ! 

Што туку така се однесуваш кон мене... а и со другите членови на форумот.
Не се лути што вака директно ти кажувам, но не се забележуваш себе си самиот.   

Денеска, твојот пост го читав на работа и кога – со овие реченици – го дочитав, ми се нажали душава и сакав да те гушнам, да те милувам, да те милувам, да те милувам ... како што мајката тоа му го прави на своето повредено најсакано !

Sorry

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Мај.2011 во 22:17
ke te zamolam spirose prestaani , da gi mesas rabotitee .
koja e porakataa na isus hristos?, na sto povikuvaal isus hrtistos? postojat tolku mnogu ubeduvaanja i veruvaanja i razlicni dvizenja i filozofii (primer kako tvoeto)site oniee dvizenja se deklariraat kako vistisnki i edinstven pat koj treba da se sledat,, nacinot na koj mozes da go pronajdes vistisnkiot pat e da gi procistis povrsinskite razliki na ucenjaata na razlicnite predavaci za   da ja soznaes   sovrsenata vistina

i evee sega sakam da te prasam i pak ke te prasam kojaa e porakata na isus hristos?

dali bog moze da se obozava preku negovoto sozdanie?
sto mislis.
dali se slozuvaas so mene deka isus gi povikuval narodot da veruvaat vo eden bog,
no vakvite kako tebe i mnogu drugi , odnosno negovite sledbenici,,, deneska gi povikuvaat ligeto da go obozavaat isus tvrdejki deka toj bil bog.,

razmisli samiott kojaa e univerzalnaataa sovrsena vistinaa i kojaaa mu bese porakataa na isuss,, mozes da se setiss ,, kako i na isus taka i na mojsej i na noee i na site drugi bozji verovesnucii kojaa porakaa oni nosea ,, mozees da se setiss ,, pa ke uvidiis kojaa e univerzalanataa sovrsena vistinaa i ke go uvidiss sovrseniot islam sto veli za isuss ,, i prestani da zboruvas vo ime na islam koga sopstvenata religija ne si ja poznavaas.

vo islamot ne moze da postojat veruvanjee vo covekot kako spasitel za da moze vernikot da vleze vo rajot, vo samiot centaralen principt na islamot i vo negovata definicija, pokornost ili potcinetost na sopstvenata volja edinstveno kon boga i deka e odvoeen od negovoto sozdanie,i se potcinuvaa sebesi kon boga toj vooedno stanuvaa i se narekuva musliman pokoren kon boga , . a ne kako sto sakate viee taka da go prikazetee deka isus e spasitelot , tuku isus zazemaa vidno mesto kako najgolem verovesnik koj ja nosi porakata kako i site drugi verovesnicii.
a taa poraka e

vistinskiot bog e samo eden,.
obozavaj go samo nego i pridrzuvaaj se kon negovite naredbi.

i samiot isuss se pridrzuvaal kon negovite naredbi i se moleel kon bogaa ,, i daleku e od toaa STO VIEEE MU PREPISUVAATEE SIN NA BOGAA , ili nekoi go narekuvaat bog. ..

slavataa i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite. amin

-------------

Датум на внесување: 10.Мај.2011 во 22:20
Spiros pak ne zavrte vo krug.....sto bese temata ?????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 10.Мај.2011 во 22:55

koja e porakataa na isus hristos?

...

Совршениот БОГ во Исус Христос е единствениот Спасител!

На Него само се поклонуваме, под Прачистото Срце и пред Праведните Нозе Исусови!

Исламот како што ни го покажа ЕДИНСВЕНИОТ БОГ во Исус е совршен, потполно чист и мирољубив, во кого никогаш немало и нема терор, додека за другите верзии тоа неможам да го изјавам!

el_kevser, мене (нам) правецот ни е СОВРШЕНИОТ БОГ во Исусовото Прачисто Срце , а тебе (вам) ... како сакате!

Среќно!

slavataa i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite. amin

Така е!    

Вечна Слава и Благодарност Му припаѓа само на Единствениот СОВРШЕН יהוה‎ БОГ (Елоах, Алах, ЕЛОХИМ) Кој лично во Исус (Иса) Христос (Месијах) ни Ја покажа Совршената Вера, Спасителниот Пат и Го стори најголемото Спасително дело!

ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!
Амин!

п.с. Тоа Спасително Евангелие БОЖЈЕ, тој Совршен Ислам БОЖЈИ, кој што Живиот БОГ во Исус лично ни го покажа (а ти во твојот пост го наречуваш филозофија) беше реалност неколку стотици години пред кyраишките книжници и нивните следбеници да го фалсифицираат и крваво изветоперат, а и до ден денешен е реалност во животите на оние верници кои вистински Го следат Совршениот Пат БОЖЈИ (Христос)!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 10:38

Originally posted by majkl majkl напиша:

Ако сум го сторил тоа, тогаш сигурно затоа што не си ми сеедно!
И ние ќе го кажеме истото дека не си ни сеедно па затоа ти реплицираме, укажуваме. Ама ти некако слабо го прифаќаш сето тоа.

Јас не сум достоен ... нити Чедо БОЖЈЕ да се наречам!

Јас – поради моите гревови во мојот антихристијански живот – не сум достоен нити лебот да го јадам, нити земјава да ја газам, ...!
Тогаш не би требало да ги советуваш другите членови за духовните работи.

меѓукои некои се прикажуваат себеси како “пријатели“ на Христос, а всушност се само волци во јагнешка кожа!

Но што ако си ти еден од тие волци во јагнешка кожа?

Мајкл, верата, делата, ... и спасението се – пред се’ - незаслужен дар на Небесниот ЦАР и затоа немаме баш никаква причина да се фалиме со нашите заслуги, со нашата вера, со нашите дела, ...!
Не треба да се фалиме - фалбата на Бога му припаѓа само, но тоа не значи дека не треба да ги вршиме делата. Без вршење дела нема ни спасение.

Не смее човекот така абсолутно фаталистички да ги паушализира работите и да верува дека сите луѓе што живеат во такви земји (или услови) се самите криви, или пак дека сите оние кои што се болни и умираат (како на пример Св. Пророк Јов и неговите 10 дечиња) се исклучиво самите заслужни за таквата катастрофа!
Секако дека не се само тие криви. За кавга се потребни двајца, за светските неволји и повеќе. Исус покажал дека крстот треба да го носиме и за ближните. Има и такви кои се раѓаат во такви земји со некаква мисија. Јас само одговорив на твоето претходно прашање: дали би сакал да живеам во такви земји?

Има некои работи кои се сокриени за сите оние кои не веруваат на Евангелието!
Ако ти се сокриени тогаш значи дека ти незнаеш за нив. Оттаму не би можел ниту вистинито да зборуваш за исите.

Затоа повеќекратно – и добронамерно - сум те замолил да не се воздигате (ти, твојата заедница и пророчица) над Чудесната Мудрост за Која сведочи Светото Писмо!
Јас такво нешто не сум сторил, и колку што досега успеав да видам немаше сторено ниту таа.

Инаку, што ти одговори проророчицата?

За жал, да!
Тогаш би требало да се постапи според препознавањето, т.е. тоа што сме виделе дека не чини, би требало со помошта Христова да го отстраниме кај себе.

Моето его и егото на другите, нешто многу не ме интересираат, бидејќи тоа нема иднина и времето им истечува, но МУДРОСТА БОЖЈА, МИЛОСТА БОЖЈА останува довека!
Тогаш зошто отвораш нови и нови теми? И згора на тоа трчаш да ги корегираш останатите членови во нивните изјави. Ако си самиот во грев како што претходно кажа тогаш не можеш ниту другите грешници да ги водиш кон Бога. Препушти му го тоа на Христос.

Денеска, твојот пост го читав на работа и кога – со овие реченици – го дочитав, ми се нажали душава и сакав да те гушнам, да те милувам, да те милувам, да те милувам ... како што мајката тоа му го прави на своето повредено најсакано !
Јас мислам дека не ти се нажали душата, туку егото кое не го доби очекуваното внимание во форма на потврдни одговори, па сега од околу се обидува сепак истото да го добие со умилни зборови.

Почитуван spiros, јас немам ништо против тебе, само се обидов да одговорам на твоето првобитно прашање од насловот на темата т.е. воведот. Ако не ти се допаѓаат моите мислења игнорирај ги, или оспорувај ги, но немој мене „љубезно„ ниту нељубезно да ме „замолуваш„ да го прифаќам твоето мнение за вистината.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 12:50

Ne e najdobro, nitu e vo red, duri i e OPASNO - koga nekoj e ubeden i tvrdi deka ja poznava Vistinata i znae shto e najdobroto za sebe i za ostanatite!!!

Mozhe li da se doznae Vistinata??? Ne mozhe, zatoa e i opasno da tvrdish deka ja poznavash.

Prosvetlenite, ne ja ZAPOZNALE TUKU JA OSOZNALE... I samo toj shto osoznal mozhe da ti go pokazhe patot... kako Isus i...

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 13:14
Nemoj sega i ti taka...

... pa ovde ima nekoj koj znae s'e (iako najskromno go negira toa) za Edinstvenata i Vistinskata Mudrost Bozhja koja eden den site, kako nego, kje ja zapoznaat i kje ja uvidat (shto dokazhuva deka toj ja uvidel shtom gleda deka drugite toa ne go postignale)... oti kje im se otkrie vo Evangelieto koga kje poveruvaat kako shto poveruval i toj, a ne kako shto veruvaat, dozhiveale, doznale ili osoznale tie...

Amin!

Haleluja!

Inshalah!

Mazel Tov!

Ommmm...

Happy Simcha!

P.S. Majkl toa poubavo go srochi, ama denes neshto ne mi se pishuva nashiroko... pa taka improvizirav i sublimirav najednostavno shto mozhev.

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 13:34

Ne pochuvstvuvav deka Majkl ubavo ne kazha, naprotiv! posakav na svoj nachin da pokazham deka se soglasuvam so nego

Se izvinuvam ako nekomu zgreshiv

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 14:33
Ahhh... mislev deka kje me razberesh.

Ajde sega jas tebe da ti se izvinam shto ne bev pojasen.

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 22:20
@ Мајкл!

Мајкл, ти значи потполно ми го прочита егото, ми го притисна со грбот на ѕид и сигурно знаеш што како следен чекор доваѓа.

Абум дарум кабум бууууум    http://www.GratisSmilies.de">

Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Ne e najdobro, nitu e vo red, duri i e OPASNO ...

Да, да,(!) за душите на лажните “пророци“, “прорчици“, “просветлени“, ... (и нивните следбеници) кои без никаква здрава причина се споредуваат или дури се издигаат над Инкарнацијата на Совршената БОЖЈА Светлина, е дури поопасно од OPASNO, и - ако не се покаат и обрнат - ќе биде се' поопасно и поопасно !

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 22:51
QUOTE=spiros]

Sorry

[/QUOTE]

@ Мајкл!

Мајкл, ти значи потполно ми го прочита егото, ми го притисна со грбот на ѕид и сигурно знаеш што како следен чекор доваѓа.

Pa sega posle izliv na olku neznosti sledniot cekor hahahahahahahaha moze sesto da bide hahahahahaha

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 22:54

Да, да,(!) за душите на лажните “пророци“, “прорчици“, “просветлени“, ... (и нивните следбеници) кои без никаква здрава причина се споредуваат или дури се издигаат над Инкарнацијата на Совршената БОЖЈА Светлина, е дури поопасно од OPASNO, и - ако не се покаат и обрнат - ќе биде се' поопасно и поопасно !

[/QUOTE]

Koj e inkarnacija na Sovrshenata Bozja Svetlina, kako moze da bide Sovrshena a da ima inkarnacija, kako Sovrshena ne moze da ja snema za da posle se reinkarnira, plus e Bozja alooooo spirose brate se citash li sto zboruvash

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 23:31

Koj e inkarnacija na Sovrshenata Bozja Svetlina, kako moze da bide Sovrshena a da ima inkarnacija, kako Sovrshena ne moze da ja snema za da posle se reinkarnira, plus e Bozja alooooo spirose brate se citash li sto zboruvash

Да!

Исус Христос е таа Инкарнација на Совршената БОЖЈА Светлина, Која никогаш небила корен на насилство, тероризам, ... животонепријатен милитаризам!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 12:31

Eve go najdobroto...pristignuva, ide, ide... ama ne se vide!

A ona - abum darum kabum buuuuum za "greshnicite" li e??? Dokolku ne se "pokajat i obrnat"???

-------------

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 13:26
Epten hristijanski - ljubi go blizhniot svoj kako shto se ljubish sebe si ... ne gi sudi drugite da ne ti bide sudeno i tebe... izvadi ja gredata od svoeto oko pred da ja posochish reskata vo tugjoto...

-------------

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 13:56

@ Мајкл!

Нема бум кабум. Туку преобразба преку:

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 15:01
Dali imate zabelezhano lugje koi se samodeklariraat kako bogoljubivi, Hristovi sledbenici, produhoveni, prosvetleni... koi postojano se izrazuvaat so najblazheni zborovi, a gi mrazat site drugi koi ne se isti kako niv ?

Dali imate zabelezhano kolkava e prelesta kaj onie koi se smetaat za najbliski do Boga i koi tvrdat deka najmnogu go obljubile Hrista... kako so radost go reklamiraat svojot sentiment megu blizhnite, kako se samopostavuvaat za Bozhji proroci maftajkji so Pismoto i proglasuvajkji oti desnata strana od Boga e rezervirana tokmu za niv ?

Takvite lugje sekogash na usnite nosat blagi i bogougodni zborovi naucheni napamet od svetite pisanija, a zad grbot drzhat bombi ...

Poentata na temava e rasvetlena na nachin koj veruvam deka nitu nejziniot avtor ne ochekuval deka kje bide taka efektno storeno.

-------------

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 21:26

A ona - abum darum kabum buuuuum za "greshnicite" li e??? Dokolku ne se "pokajat i obrnat"???

Не, тоа беше конкретно за овој Мајкл што сака да ми го преобразува егото и црта крстови по форумов!

Море ‏فتوى‎ (фатва) ќе му ставам, па ќе види тој како немало abum darum kabum buuuuum    http://www.smileygarden.de"> http://www.smilies.4-user.de">

А на овој модераторов, нуклеарен напад му се спрема за последниот пост! http://www.smilies.4-user.de">

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 22:12

koja e porakataa na isus hristos?

...

Совршениот БОГ во Исус Христос е единствениот Спасител!

На Него само се поклонуваме, под Прачистото Срце и пред Праведните Нозе Исусови!

Исламот како што ни го покажа ЕДИНСВЕНИОТ БОГ во Исус е совршен, потполно чист и мирољубив, во кого никогаш немало и нема терор, додека за другите верзии тоа неможам да го изјавам!

el_kevser, мене (нам) правецот ни е СОВРШЕНИОТ БОГ во Исусовото Прачисто Срце , а тебе (вам) ... како сакате!

Среќно!

[QUOTE=el_kevser]slavataa i blagodarnosta mu pripagaat na boga gospodarot na svetovite. amin

)))))

toa sto velis deka e edinstveniot spasitel,,, toaa e vase veruvaanje no ne deka i islamot toaa go veli , prestani so tiee filozofii ,,
ako isus e vasiot spasitel, sto e spored vas otecot ?

sto mislis koj e pogolem otecot ili isus?

zamisliii samo na nego se poklonuvaate , a samiot isus se poklonuvaal na otecot.)))))).

pofotrno ke ti kazam   ne zboruvaj vo ime na islamot zs ne poznavas ama bas nisto , vo islamot isus   e samo bozji verovesnik no ne sin kako sto na vas vi prilegaa , i vo islamot nema teror . i nasisltvo .

e takaa   ako vam vie pravecot vo isusosvoto pracisto srce, nam ni e pravecot kon ediniot bog , i na nego se molimee i od nego pomos baraame .isus nitu e bog nitu e negov sin , , na bogaa niee ne mu prepisuvame partnersvo i drugarstvo . samiot zbor islam znaci da se bide pokoren potcinet kon boga. ,, mislam deka me razbiras

ne si ti dostoeenn da ni kazuvaas   za sovrseeniot islam   objasnuvaajsi za tvojot sovrsen hristijanizam.
nie svedocime deka samo bog e eden i deka toj nema priduznik, nitu partenr , a isus muhamed, , abraham, i site drugi se samo negvoi robovi i niegovi verocesnici ,,

-------------

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 22:36

Не, тоа беше конкретно за овој Мајкл што сака да ми го преобразува егото и црта крстови по форумов!

Море ‏فتوى‎ (фатва) ќе му ставам, па ќе види тој како немало abum darum kabum buuuuum    http://www.smileygarden.de"> http://www.smilies.4-user.de">

А на овој модераторов, нуклеарен напад му се спрема за последниот пост! http://www.smilies.4-user.de">

Ti go napravi forumov kako slikovnica, zatoa ne zameraj im na drugite.
A toa sto se rasfrlas so bombi tuka, samo gi potvrduva nekoi od rabotite koi se iskazani tuka na forumov.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 12.Мај.2011 во 23:14

)))))

toa sto velis deka e edinstveniot spasitel,,, toaa e vase veruvaanje no ne deka i islamot toaa go veli , prestani so tiee filozofii ,,
ako isus e vasiot spasitel, sto e spored vas otecot ?

sto mislis koj e pogolem otecot ili isus?

zamisliii samo na nego se poklonuvaate , a samiot isus se poklonuvaal na otecot.)))))).

pofotrno ke ti kazam   ne zboruvaj vo ime na islamot zs ne poznavas ama bas nisto , vo islamot isus   e samo bozji verovesnik no ne sin kako sto na vas vi prilegaa , i vo islamot nema teror . i nasisltvo .

e takaa   ako vam vie pravecot vo isusosvoto pracisto srce, nam ni e pravecot kon ediniot bog , i na nego se molimee i od nego pomos baraame .isus nitu e bog nitu e negov sin , , na bogaa niee ne mu prepisuvame partnersvo i drugarstvo . samiot zbor islam znaci da se bide pokoren potcinet kon boga. ,, mislam deka me razbiras

ne si ti dostoeenn da ni kazuvaas   za sovrseeniot islam   objasnuvaajsi za tvojot sovrsen hristijanizam.
nie svedocime deka samo bog e eden i deka toj nema priduznik, nitu partenr , a isus muhamed, , abraham, i site drugi se samo negvoi robovi i niegovi verocesnici ,,

ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ е лично во отелотворението на Неговата Совршена Мудрост!

На ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ не му требаат нити партнери, нити помошници, ... но нити лажни верници, бидејќи ТОЈ Ја има Својата Совршена Мудрост, Која за спасени на сите Ја отелотвори во Исус!

Исус кога Ја поклонуваше својата Глава, Тој тоа го правеше само на ОНОЈ СОВРШЕН БОГ (Отецот на Совршената Мудрост) Кој што е лично во Христовото Прачисто Срце!

Следбениците на ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ и Совршениот Ислам се поклонуваат само на ЕДИНСТВЕНИОТ во Срцето Исусово, а некои други пак се поклонуваат зад задниците на љубоморните кyраиши, кои неможат да се помират со фактот дека ЕДИНСТВЕНИОТ БОГ најголемиот дел од пророците ги издигна баш во народот Израилев, за во даденото време под верното срце на Марија Дева (исто така мома еврејка) да Ја инкарнира Својата - за сите - Спасителна МУДРОСТ, Која немаше пролиено нити една капка крв !

Сите вистински пророци упатуваа на ЕДИНСТВЕНИОТ СОВРШЕН СПАСИТЕЛ, Кој лично е во Исус!

Од Тој, преку Тој и за Тој БОГ и Ислам живееме и за ниеден друг!

Лека ноќ

п.с. Никогаш никој нека не заборави, дека Единствено преку Неговата Мудрост (Неговата Милост) - Која е отелотворена во Исус - човекот станува удостоен, но самиот од себе ниеден човек (никој и никогаш) не може да е достоен!

A toa sto se rasfrlas so bombi tuka, samo gi potvrduva nekoi od rabotite koi se iskazani tuka na forumov.

Само напред, јунаци!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 13.Мај.2011 во 23:57

Само напред, јунаци!

O neeeeee, jadniot ti sega si napadnat leleleleleeeeeeeeeeeee i macenik ce ispadnesh tuka na forumov ohhhhhhhh kolku mi e zal, Brate Spirose izvini samo ti prodolzi so tvoite navredi i insunuacii vrz site ovdeka, ne e toa nishto, ti si covekot koj ja znae Sovrshenat Vistina - ti imas pravo na toa. Poveli samo napred navreduvaj i pravi sto sakas ce te trpime...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 00:32

O neeeeee, jadniot ti sega si napadnat leleleleleeeeeeeeeeeee i macenik ce ispadnesh tuka na forumov ohhhhhhhh kolku mi e zal, Brate Spirose izvini samo ti prodolzi so tvoite navredi i insunuacii vrz site ovdeka, ne e toa nishto, ti si covekot koj ja znae Sovrshenat Vistina - ti imas pravo na toa. Poveli samo napred navreduvaj i pravi sto sakas ce te trpime...

БОГУ Фала и Слава, немаш никаква потреба да ти биде жал за мене!

Храбро напред, јуначе! Што ти лежи на срце, тоа извадиго и на “сонце“!

http://www.smilies.4-user.de"> Критизирај, карај, викај, тропај, лутисе, ... се' што мислиш дека не е во ред кај спирос - но и кај другите - тоа кажиго.

За арно и за убаво да ни послужи на сите!

Храбро!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 03:54
Spirose, ajde zauzdaj si gi malu konjite, oti koga tie jurat zaslepeno vo galop mozhe lesno da se padne i da se povredi...

Ako se proklamirash kako hristijanin koj ja znae Sovrshenata Vistina togash barem odnesuvaj se taka. Ne predizvikuvaj, ne navreduvaj, ne sudi, ne baraj reski bo tugjite ochi i ne poagjaj na krstonosni vojni.

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 20:51
Messenger: Nadvor si od temata "Коренот на терористичката исламска идеологија".

mesii aj bidi realeen ,,
jas navistina sum nadvor od temata no ne sum   samo jas aj poglednii malce podobro koje nadvor od temata ,
zosto ne go ukoruvaas eden clen od forumot , koj vo sekoja temaa go koristi sekogas istata terminologija.

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 20:58
E pa coveku, zarem ne gledash deka toj e ukoren javno.

A ti so seta pamet go obznani onoa shto ti beshe upateno samo lichno tebe... i go napravi javno.

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 21:01
zosto togas ne mu gi brisis site negovi repliki koi se nadvor od temata.

Messenger: Zatoa shto jas sum moderator i imam diskrecija vo mojata rabota.

I sega dosta odish nadvor od temata i dosta se raspravash. Za vakvi raboti postoi lichniot k*rir i prakjanje poraki lichno do moderatorot ili chlenot namesto da se uzurpiraat temive so nepotrebni javni raspravanja.

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2011 во 21:14
el_kevser, знам потполно како се чувствуваш и знај дека и мене ми доаѓа да “пукам“, бидејќи (мислам дека) мене многу појќе ми се бришени толку важни и вистинити постови(!) и многу често го мразам тоа бришење, но затоа секогаш го љубам (и потполно му простувам) на бришачот, бидејќи тој тоа (од негова перспектива) го прави најдобронамерно, или неможе (несмее) поинаку!

А сега ве молам назад на темата!

Од каде е потеклото на теророт во кyреишка исламска идеологија и зошто во Совршениот Ислам кој што ни го покажа Совршенопт БОГ во Исус, нема терор против живи битија?

Поздрав

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: alf
Датум на внесување: 15.Мај.2011 во 13:27
.

Датум на внесување: 15.Мај.2011 во 14:50
alf, nie site sme vechen del od duhovniot (kako shto go narekuvash) svet i ova materijalno telo ni e samo edna kusotrajna manifestacija, nebare e nekakov virtuelen duhoven zatvor, nekakva iluzija na apsolutno egzistiranje.

Rabotata e shto za vreme na egistencijata na materijalnata manifestacija prosvtlenite ja osoznale duhovnata vrednost i vechnost (Vistinata).

-------------

Датум на внесување: 15.Мај.2011 во 19:37
.

Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 02:35
Sekogash se sluchuva nekoj neshto da ne sfakja... prifakjam deka mozhebi toa sum jas.

Patem, kako chovek stanuva dostoen za da mozhe da bide najden od duhovnata vrednost i vechnosta ?

-------------

Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 07:56
.

Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 12:46

Kolku ubavo sme gi nauchile ubavite stihovi vo Svetoto Pismo - samo ushte da pochneme da gi zhiveeme... pa potoa sigurno nema nitu da go barame "moreto", nitu pak kje go chekame da ni dojde... I taka i onaka, Toa e vo Nas sekogash i sekade.

A duhovnoto, sigurno ne e od ovoj svet, ama e vo ovoj(preku svojata ekspresija) a i iznad... Svetot e vo duhovnoto(svesta) i taka se edno, nishto posebno...

P.S    I pred vreme da si kazham - ne si go menjam potpisot

-------------

Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 22:22

... Svetot e vo duhovnoto (svesta) i taka se edno, nishto posebno...

P.S    I pred vreme da si kazham - ne si go menjam potpisot

Совршениот БОГ - Отец Се'држател, Кој лично во Уникатното Чедо (Исус) ни го покажа Најскапоценото нешто - е Најголемиот ДУХ!

Целиот универзум е во Него, но за жал ТОЈ се'уште не е се' во се'!

Кога би било така - ТОЈ да е се' во се' - тогаш не би имале нити тероризам, нити насилство, нити неправда, ...!

Така, дадичке?

Но ТОЈ се'уште не е се' во се', бидејќи не е насилник, нити терорист ... и никаде не се натура кадешто вратите на срцата не се ширум отворени за Неговото Уникатно и Најсакано Чедо!

Значи, ќе се вратиме доброволно назад на темата или треба да пукам !?

http://www.smilies.4-user.de">

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 13:45

Abe dadino ti slobodno pukaj, nema problem - mene tvojot k*rshum ne me pogoduva
...ushte ednash kje odgovoram na tvojot komentar
okolu terorizmot...toa e delo na chovekot - kolku pati da povtoruvam... pa da ti stane jasno shto kazhuvam

Se ne e svesno za "Bozhjoto vo sebe"...otamu i stradanjata vo svetot, zatoa i nam ni izgleda deka Bog ne e vo Se, ama samo taka ni izgleda...

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 14:30

S'e ne e svesno za "Bozhjoto vo sebe"...otamu i stradanjata vo svetot.

Zatoa i nam ni izgleda deka Bog ne e vo S'e.

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2011 во 14:46
Originally posted by alf alf напиша:

Mesi,ne chitash shto pishuvash.
Ova e tvojot potpis pod nikot...Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet......

Od koj svet(telesen i duhoven) doagash i vo koj svet (telesen i duhoven) prestojuvash i za koj svet pogore vo tvojot post pishuvash?

Toa e ona shto ne go razbirash, deka najnapred treba da dobiesh novo srce(telo-povtorno roden)za da moze duhot da se vseli vo tebe,za da bidat zapazeni i ednoto i drugoto.

Patem, kako chovek stanuva dostoen za da mozhe da bide najden od duhovnata vrednost i vechnosta ?

Otfrli sve shto si nauchil od ovoj svet i so shto te prepoznavaat vo nego,podeli go na siromasite.

P.s izbrishi si go potpisot pod nikot,ti ne si marsovec

alf, blagodaram shto mi razjasni shto sum sakal da kazham so mojot potpis "Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet". Mislev deka sum marsovec, ama po gjavite, sum bil vo zabluda.

Inaku, se slozhuvam so tebe koga velish deka treba da se otfrli bagazhot od nauchenoto i zdobienoto od ovoj chovekov svet. No toa ne e uslov za da se stane dostoen za nekakvo avtomatsko zasluzhuvanje na duhovnata vrednost i vechnost, tuku e del od procesot za steknuvanje so niv koj zapochnuva tokmu so sobiranjeto na posochenata zbirshtina.

A toj proces, toj tezhok pat, treba sekoj samiot da si go izodi i samiot da se protne niz tesnata porta. Oti prosvetlenosta, duhovnata vrednost i vechnosta ne se pokloni koi se dobivaat koga chovekot kje staneme nekako dostoen za niv, tuku nie aktivno se izboruvame za niv vo tekot na svojot zhivot.

Nishto nema da dojde po nekakov avtomatizam, nishto nema da se spushti, nitu da se krene so samoto toa shto nie kje go prochitame, poveruvame ili posakame.

P.S. Ne znam, mozhebi zboruvame za ista rabota, no koristime razlichna terminilogija?

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 14:31
Korenot na teroristickata islamska ideologija.

Ako go najdeme korenot togash moze da go unishtime stebloto.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 14:55

Kako so smokvata?

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 18:33

i koj e korenot?

i spored tebe   toj fenomen na nsilstvo i teror kako stoe prikazan na naslovot na temata dali ima islamska pozadina ili globalen .uporno i so golemi itristini toaa sakate da go pokazite i recisi vo site mediumi,terorizmot da go reklamirate kako pojava osobeno za muslimanite,, ovaa e   edna najgolema   nepravda i najgolema katasrofalna greska,, korenot na ovaa teroristicka ideologija mozete da ja najdete vo zapadnite zmeji, t.e. kako glavni   stozeri amerikanski i cionisticki rezim, i mediumi, koi ja krijat vistinata, ja razglasuvaat lagata i namerno im plasiraat lagi na lugeto, se so cel islamot da go prikazat kako nasilna i netolerantna religija koj povikuva na nasilstvo i teror,

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 19:21

i koj e korenot?

i spored tebe   toj fenomen na nsilstvo i teror kako stoe prikazan na naslovot na temata dali ima islamska pozadina ili globalen .uporno i so golemi itristini toaa sakate da go pokazite i recisi vo site mediumi,terorizmot da go reklamirate kako pojava osobeno za muslimanite,, ovaa e   edna najgolema   nepravda i najgolema katasrofalna greska,, korenot na ovaa teroristicka ideologija mozete da ja najdete vo zapadnite zmeji, t.e. kako glavni   stozeri amerikanski i cionisticki rezim, i mediumi, koi ja krijat vistinata, ja razglasuvaat lagata i namerno im plasiraat lagi na lugeto.

Nema itristini, fakt e deka postoi i deka e eden od najzastapenite vidovi na terorizam deneska i e proizvod na radikalniot islam.
No da bideme fer i da zboruvame otvoreno, ako toj e sega aktuelen ne znaci deka samo toj postoi na ovoj svet, postojat terorsiticki ideoologii koi se proizvod i na hristijanstvoto budizmot(od verski aspekt).
Terorizmot e globalna pojava koja ima tendencija da se maskira zad razni religiozni (vo slucajov) grupi, toa ne znaci deka taa religija e losha ili zlobna.
Respekt do islamot i do muslimanite koi si ja prakticiraat svojata vera kako im nalaga k*ranot.
Za zal i tamu kako i vo site drugi religii (nekade ponazanaceno nekade ne tolku - zavisno od dadeni priliki vo dadeno vreme) postojata ludje koji ja koristat religijata za da ostvarat nekoi drugi celi.
Na ovoj forum mnogu pati sme se raspravale okolu nishto, se nadevam deka ovoj pat ce mozeme pokonstruktivno da diskutirame bez da vovlekuvame religiozna pripadnost.
Zloto e zlo od bilo koja vera da e sepak e zlo neli ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 19:54
zloto e zlo i niedna religija ne povikuva na zlo , no da ostavime toa..
sto misliss vo ovaa denesnica gledamee   slusame i ne mozeme da se naslusamee sto se slucuvaa vo arapskite zemji.. koi se oviee grupacii   sto povikuvaat nasilstvo?
jas ne velam deka nema nasilni lugee vo islamot no pogresno e e da se tolkuva deka e islamska ideologija ,, tie grupaci narecigi radikalni kako sto sakaas ,tiee fakticki se muslimani a od druga strana se slugi na anti islamskite cionisticki krstonosci i materijalisticki sili,, koi dlaboko navleguvaat vo arapskite zemji, megu tiee islamski dvlocni radikalni organizacii ,, i gi upravuvaat bez da znaat drugite , pravad nered i bezrediee , oniee se kretori na nasilstavata vo svetot, a od drugaa starana izjaavuvaat deka zad seto toaa stojaat radikalni islamisti , kjoi se zedni da ubivaat demek toaa im go nareduvalaa   religijata nivnaa..

dali me razbiras priatellce se obiduvaam da ti objasnam , deka islamot najostro go osuduvaa zekoe nasilno delo i ubivanje bespravno na nevini luge.
, sto mislis dalie terorist onoj koj si ja brani svojata zemja cest i ideali?.

od druga strana priatelce tiee antislamski i materijalni sili plakaat iljadnici miloni dolari, na nivnite slugi i stotici drugi odredeni luge , da ja izvrsat nivnata usluga i da seat   bezrediee , i teror so cel na ocrnuvaanje na imidzot na islamot..

kako sto veli i k*ran poglavje el bekara11

i koga ke im se rece; ne sejte bezredie na zemjata,. velat, ne nie samo red , vospstavuvame navistina.

aj nemam v reme vo druga prilika odam na molitva/. pozdrav.

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 23:05

Шалом Алеихем, el_kevser !

ЕДИНСТВЕНИОТ - Иншалах - во молитвата или после неа, да ти го отвори срцето за Совршената Вистина во Исус (Иса)!

Амин!

Сега назад во контекс на темата и предходно реченото:

Нередите и војните (што се случувале и се случуваат) во светот, имаат потекло - пред се' - од шејтанот и неговите (несвестни) чеда и следбеници!

Во Совршениот Ислам - како што Единствениот БОГ лично ни го покажа во Исус и Неговите вистински следбеници - воопшто нема насилство!

Затоа Евангелискиот Ислам е мразен и негиран од сиот неверен и крвав свет!

Иншалах на сите - за Совршената Вистина - да им бидат отворени срцата, очите и ушите!

Амин!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 23:15
jas ti ja kazav sovrsenata vistina .no ti izgleda   sekogas si uporen i sekoj den si ja mavaas glavata vo sid ,, ti najde   da mi kazuvas   mene koja e sovrsenata vistina ,, i da mi govoris za islam. koga ne si ja poznavas sopstvenata religija .

svati veke ednas   sekoj    bozji verovesnik e praten na sekoj narod, i na sekoe pleme, za da go podrzat coveckoto priridno veruvanje vo boga i vo coveckata vrodena naklonetost da go obozavaat nego, a isto taka i da ja zajaknaat bozestvenata vistina vo sekojdnevnite znaci otkrieni od boga
a sledbenicite na isus ja isrivokolcija , narekuvaajki go nego   i izdignuvaajki go kako bozestvo , , za taa sovrsena vistina mi govoris ,, pa nas be priatelce niee jasno , ne se obiduvaaj nas da ni objasnuvaas i da ni govoris za sovrsenata vistina , koga nie ja znaeme sovrsenata vistina . vo islam ne postoi sostojbi , kako veruvanjeto na covekot kako spasitel, ednostavno nie sme pokorni   samo kon ediniot bog i ne mu prepisuvame zdruzenici kako sto vie toa go pravite,

insalla i tebe bog da ti go otvori srceto i da te upati na vistinskiot pat oti ocigledno si vo zabluda golema ,

coveckoto telo ima edno parce meso ako toa e dobro dobro e i celoto telo ako toa e loso loso e i celoto telo.
,,

-------------

Датум на внесување: 19.Мај.2011 во 23:49

Eeej    http://www.smilies.4-user.de">

Има една единствена совршена и вистинска религија, а тоа е религијата на Совршениот БОГ во Прачистиот Исус Христос!

Таа религија никогаш не пролила нити една капка крв, бидејќи е Совршена!

Дали може некој друг истото да го кажеш за својата религија?

Ја познаваш ли ти добро твојата религија или можеби немаш ништо друго освен она што тие постојано кондиционирано од страна на љубоморната кyраишка традиција?

Знај дека вистинските следбеници Христови (каков што беше и вистинскиот Св. Мухамед) никогаш и во ниеден случај не пролиле нити една капка крв,
додека љубоморните кyраиши и нивните верни следбеници ... ! http://www.smilies.4-user.de">

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 00:24

zloto e zlo i niedna religija ne povikuva na zlo , no da ostavime toa..
sto misliss vo ovaa denesnica gledamee   slusame i ne mozeme da se naslusamee sto se slucuvaa vo arapskite zemji.. koi se oviee grupacii   sto povikuvaat nasilstvo?

Toa sto se slucuva vo arapskite zemji deneska e nesto sto se slucuvalo nasekade vo svetot (ima primeri niz istorijata) taka da sekoe cudo za dva tri dena, koga togash ce prestane.

jas ne velam deka nema nasilni lugee vo islamot no pogresno e e da se tolkuva deka e islamska ideologija ,, tie grupaci narecigi radikalni kako sto sakaas ,tiee fakticki se muslimani a od druga strana se slugi na anti islamskite cionisticki krstonosci i materijalisticki sili,, koi dlaboko navleguvaat vo arapskite zemji, megu tiee islamski dvlocni radikalni organizacii ,, i gi upravuvaat bez da znaat drugite , pravad nered i bezrediee , oniee se kretori na nasilstavata vo svetot, a od drugaa starana izjaavuvaat deka zad seto toaa stojaat radikalni islamisti , kjoi se zedni da ubivaat demek toaa im go nareduvalaa   religijata nivnaa..
Jas posle tolku godini provedeni vo arapskite zemji go poznavam Islamot, mozebi ne tolku dobro no znam deka ne e religija koja uziva vo krvoprolevanje, no isto taka znam deka i tamu ima zli ludje koi kriejci se zad religijata gi naveduvaat svoite braca na zlo, isto takvo nesto se slucuva i vo drugite religii. Inaku ne sum po teorii na zaveri taka da koj stoi zad seto toa samo Bog znae

dali me razbiras priatellce se obiduvaam da ti objasnam , deka islamot najostro go osuduvaa zekoe nasilno delo i ubivanje bespravno na nevini luge.
Toa go znam i go pocituvam toa, sum bil vo mnogu Islamski zemji vo koi sum se odushevil od mirot i redot koj vladee tamu

, sto mislis dalie terorist onoj koj si ja brani svojata zemja cest i ideali?.

Trik prashanje a ??? hahahahaha Ne e. Samo vidish vo vojuvanjeto ima pravila i zakoni koi ne im se poznati na site, sekoj neka si ja brani svojata religija i svojata zemja samo pri toa branenje neka bida ratnici so cest i doblest kon neprijatelot i kon nevinite - se nadevam deka me razbirash

od druga strana priatelce tiee antislamski i materijalni sili plakaat iljadnici miloni dolari, na nivnite slugi i stotici drugi odredeni luge , da ja izvrsat nivnata usluga i da seat   bezrediee , i teror so cel na ocrnuvaanje na imidzot na islamot..

Teorii na zaveri ne mozam da komentiram zasto ne gi znam

kako sto veli i k*ran poglavje el bekara11

i koga ke im se rece; ne sejte bezredie na zemjata,. velat, ne nie samo red , vospstavuvame navistina.

aj nemam v reme vo druga prilika odam na molitva/. pozdrav.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 00:26

Има една единствена совршена и вистинска религија, а тоа е религијата на Совршениот БОГ во Прачистиот Исус Христос!

Ја познаваш ли ти добро твојата религија или можеби немаш ништо друго освен она што тие постојано кондиционирано од страна на љубоморната кyраишка традиција?

Знај дека вистинските следбеници Христови (каков што беше и вистинскиот Св. Мухамед) никогаш и во ниеден случај не пролиле нити една капка крв,
додека љубоморните кyраиши и нивните верни следбеници ... ! http://www.smilies.4-user.de">

Spirose ce imas li doblest i pocituvanje kon site clenovi na forumot da ni ja kazes koja e taa religija SO EDEN ZBOR, taa sigurno ima ime ????
Ili mozebi nema ????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:23

sto znaes ti za k*rejskata tradicija

ima edna   sosvrsena vistina   veruvaanje kon eden i edinstven bog a isus e negov rob i negov verovesnik a ne negov sin ili bilo kakvo drugo znacenje.nema zdruzenici vo islam. toaa razberigoo i neka ti se vrezi vo mozokot.

islamot zivotot na covekot go smeta za svet i sekoe   ubistvo na nevina licnost, go ceni kako zlostorstvo kon celoto covestvo,, evee eden k*ranski tekst;

onoj koj ke ubie eden covek , koj ne ubil nikogo i koj ne pravi bezredie po zemjata, kako da gi ubil site luge, a onoj koj ke spasi eden covek ,, kako da gi spasil site luge,,,,(al maida32)

jasno li ite segaa priatelce koja e porakata na islamot, ovaa e poraka   za celoto covestvo i za site muslimani,temel za islamskoto razbiraanje na covekot, ovaa e porakata i od k*rejsiite, pratena od muhamed.a.s

a drugo e segaa sto pravaat lugeto vo ovaa denesnica ..
no pogresno e terorizmot da go stavate   vo pozadina na islamskata religija .
islamskata ideologija e mir , selam alejkum, mir kon site i strogo e zabraneto nasilstvoto i terorot.
zatoaa temata bi trebalo da si ja prenasocis

terorizmot denes no ne    da go imenuvaas kako teroristicka islamska ideologija , zasto jasno   e i storogo zabraneto vo islamot   da se ubiva i da se vrsi nasilstvo ,
nepravednoto ubistvo e sprotivno i neprifatlivo delo na vistinskoto veruvanje, sekoj musliman koj nepravedno ubiva za nego prestavuva golem grev so sto ke ja zasluzi bozjata kazna..

-------------

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:26
Temava nekako ne odi...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:41

Trik prashanje a ??? hahahahaha Ne e. Samo vidish vo vojuvanjeto ima pravila i zakoni koi ne im se poznati na site, sekoj neka si ja brani svojata religija i svojata zemja samo pri toa branenje neka bida ratnici so cest i doblest kon neprijatelot i kon nevinite - se nadevam deka me razbirash

sekako deka ima pravila i zakoni   vo vojuvaanjeto vo islamot e strogo zabraneto preteruvaanjeto..

kade sto veli ,,,

na Allahoviot pat boretese protiv onie sto se borat protiv vas,,, no ne preminuvajtegi granicite.

muhamed.a.s sekogas   se upatuval kon negovitee ceti vonici i komandanti,,,

'' nemojte da mamite, vo voeniot plen, ne go prekrsuvajte dadeniot zbor, ne masakrirajte i ne ubivajte gi decata starcite i ne moknite.

zamislii sto prestavuvaa nuklearnoto oruzje,, toa ne bira   deca starci itn.
zapadot e toj sto go izmisli go izrabotil za sebe, i denes bara od svetot da go unisti ova oruzje, a toj da ostane edinsteveniot so takvo oruzje.
e sega edno prasanjee   dali amerikancitee imaa cest i doblest kon nepriatelot t.e. kon narodot na hirosima i nagasaki,, zarem nemase tamu nevini luge bea ubiinee desetici miljoni lugee , amerika si zede so pravo da gi napadne voeno so atomski bombi iako   japonija se predade   pred toa..
e kakvo e sega ovaa vojuvaanje? ima li cest i doblest kon nevinite luge
kakvoe toa vojuvaanje od izraelcite kon palesticite,,
znaes li ti kolku ginaat nevini lugee vo palestina. no koj ja kritikuva izrael.?..
se nadevam me razbiraas pa ti samiot razmisli koje korenot na teroristickata ideologija

[/QUOTE] [/QUOTE]

-------------

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:43

Temava nekako ne odi...
koje stoperot i koje toj sto ne se pridrzuva do temata ,

-------------

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 19:50
jas bi dodal edna kritika do mesi ,, temataa e navreda kon nas muslimanite i najrelano e tamata da se prenasoci , da receme terorizmot vo 2000.god ili pak nekoj drug naslov no ne   da se povrzauva so islamot so cel da se ponizi i da se prikazi deka islamot e teroristicka religija .., koi mnoguminaa sakaat taka da go pokazat, toaa e navreda kon nas , i sekako islamot e jasen   za site ,,,'   nema mesto za nasilstvo ,
ti blagodaraam za razbiranjeto mesi , ako ne da sme zdravi i zivi.

-------------

Датум на внесување: 20.Мај.2011 во 20:25

jas bi dodal edna kritika do mesi ,, temataa e navreda kon nas muslimanite i najrelano e tamata da se prenasoci , da receme terorizmot vo 2000.god ili pak nekoj drug naslov no ne   da se povrzauva so islamot so cel da se ponizi i da se prikazi deka islamot e teroristicka religija .., koi mnoguminaa sakaat taka da go pokazat, toaa e navreda kon nas , i sekako islamot e jasen   za site ,,,'   nema mesto za nasilstvo ,

Otvarachot na temava go dal ovoj naslov verojatno so nekakov povod. Onoa shto bode ochi vo poslednive desetina-dvaeset godini e tokmu toa indiskrimininatorna teroristichka aktivnost na nekoi islamski grupi i organizacii vo svetov.

Moeto najdobro razbiranje e deka spiros misli tokmu na niv koga postavuva prashanje za korenite na nivnata islamska ideologija bidejki tokmu tie grupi se povikuvaat na K'uranot i Islamot, neli?

Zatoa ne smetam deka naslovot e tolku ofanziven i neprilichen kako shto posochuvash.

Vo sekoj sluchaj, temava ti dava shansa tebe i na drugite muslimani da elaboriraat shto e sushtinata na Islamot i vo shto se razlikuva toj od onie koi go zloupotrebuvaat, neli?

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 00:44
Hmmmmm mozebi jas pogreshiv

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 12:35

...

islamot zivotot na covekot go smeta za svet i sekoe   ubistvo na nevina licnost, go ceni kako zlostorstvo kon celoto covestvo,, evee eden k*ranski tekst;

onoj koj ke ubie eden covek , koj ne ubil nikogo i koj ne pravi bezredie po zemjata, kako da gi ubil site luge, a onoj koj ke spasi eden covek ,, kako da gi spasil site luge,,,,(al maida32)

...

Многу, многу одамна пред кyраишките книжници и оваа вистина да ја преземат и внесат во кyранот, Единствениот СОВРШЕН и Се'држителен יהוה‎ БОГ (Елохим, Алах, Елоах) тоа го изјавува баш во традицијата и нацијата (јудејската) во која ТОЈ ја инкарнира Својата Спасителна Мудрост (Исус Христос)!

За жал, нити јудејската, ... нити кyраишката традиција не го спроведоја тоа, туку единствено инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус Христос) и неговите вистински следбеници!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 16:49

Otvarachot na temava go dal ovoj naslov verojatno so nekakov povod. Onoa shto bode ochi vo poslednive desetina-dvaeset godini e tokmu toa indiskrimininatorna teroristichka aktivnost na nekoi islamski grupi i organizacii vo svetov.

Moeto najdobro razbiranje e deka spiros misli tokmu na niv koga postavuva prashanje za korenite na nivnata islamska ideologija bidejki tokmu tie grupi se povikuvaat na K'uranot i Islamot, neli?

Zatoa ne smetam deka naslovot e tolku ofanziven i neprilichen kako shto posochuvash.

Vo sekoj sluchaj, temava ti dava shansa tebe i na drugite muslimani da elaboriraat shto e sushtinata na Islamot i vo shto se razlikuva toj od onie koi go zloupotrebuvaat, neli?

jas ti objasnaav ti davaam k*ranski aeti .tekstovi deka nasilstvoto e najstrogo zabraaneto vo islamot ,, nema mesto   za nikakvo nasislstvo i teror , a toaa sto nekoi sakaat da go pokazat kako islamska teroristicka ideeologija e pogresno   jas ne rekov deka nema nasilnici koi se mulimani no treba da me svatis deka islamot toaa ne go dozvluvaa iaako neekoi grupacii   go podrzuvaat toaa .. za niv k*ranot jasno iizkazuvaa deka se narod koi go citaat k*ranot no citanjeto ne odi podlaboko od nivniot grklan , ke se odalecat od verata kako sto izleguva lakot od strelataa.
dali me razbiraas?
ima sekakvi lugee koi go zloupotrebuvaat islamot za nivni celi koi se narekuvaat muslimani no samo so imee, koi se prodavaat za malku sto vredi tie se slugi na antiislamskite cionisticki i matreijalisticki sili tiee teroristi se upravuvaani tokmu od tie zapdani americki i cionisticki rezim bez da znaat drugite .tajno im rabotaat od grb ...

jas poftorno ke naglasamm islamot ima jasen stav kon nepravednosta .

vernikot sekogas e vo sirinata i blagosotojbata na svojata vera se dodeka nepravedno ne pusti krv.(hadis)
nepravdata na muslimanot e grev , a negovoto ubistvo e neverstvo.

dali se razbirame nema mesto za ubistva VO ISLAMOT I TOJ STO UBIVA NEVINI LUGE KE ZASLUZI BOZJA KAZNA. VISTINSKIOT VERNIK GO IGNORIRAA TOAA.
ZATOAA REKOV TEMATA E APSURDNA , I NE TREBA DA GLASI TERORISTICKA ISLAMSKA IDEOLOGIJA . ZASTO JASNO      ISLAMOT DOKAZUVA I GO IGNORIRA NEPRAVEDNOSTA I SEKOE TEROSISTICKO DELO.
A TOA STO NEKOI GO PRAVAT TOA E SOSEMA DRUGO , MOETO MISLENJE ZA TOAA GO SOOPSTIV TIEE LUGEE SE SAMO MARIONETI I SLUGI NA TIEE KOI GO PREDIZVIKUVAAT TERORIZMOT ,,, AMERIKA I IZRAEL POTOCNO KAZANO ZAPADNIOT SVET UPORNO SO SITE RASPOLOZLIVI SREDSTVA I EKONOMSKI I NA VOENO POLE SAKA   BAS TOA DA GO POKAZE PREKU TIEE SLUGI , NARECIJA AL KAEDA ILI BILO KAKVA DA DOKAZAT DEKA ISLAMOT E TERORISTICKA RELIGIJA ,SEKOGAS TIE PREKU SEKOI MEDIOUMI JA KRIJAT VISTINATA I JA RAZGLASUVAAT LAGATA I NAMRENO PLASIRAAT LAGI NA LUGETO , ZA DA POVERUVAAT VO TOA.
od edna strana amerkiancite ili zapdanit svet se borat protiv denesniov terorizam a od druga strana tie samite go podrzuvaatt,, e segaa razmislite samite kojaa e celta na toa?

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 17:15
STO MISLIS KAKVO NASILSTVO ena toj sto i go otsekol glavata vo super market, neznam dali bese bugarin ..
sto ke bidese ako bese nekoj musliman, ?odma ke se izjavese   vo mediumitee   teroristicki napad na musliman

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 17:20
interesni vesti vo vrska so zapadniot terorizam.

Иранскoто разузнавање открило голема шпионска мрежа

21.05.2011 | 15:23

Извор: Макфакс

Прочитано: 102 пати

Испрати на пријател

Сподели на Facebook

Зголеми го фонтот

Намали го фонтот

Иранските власти соопштија дека откриле голема шпионска мрежа и уапсиле 30 „шпиони“ кои работеле во полза на САД, пренесува АФП, повикувајќи се на државната телевизија на Иран.

„За време на операцијата, како во рамките на територијата на земјата, така и во странство, беше откриена широка шпионска мрежа поврзана со ЦИА. Агентите на Министерството за разузнавање уапсија 30 американски шпиони“, се вели во соопштението на иранското Министерство за разузнавање на Исламската република емитувано преку државната телевизија.

Според соопштението, „шпионската мрежа“ врбувала агенти преку дипломатските мисии на САД, како на пример и оние во Обединетите Арапски Емирати, Малезија и во Турција.

Иранските власти повремено, но редовно тврдат дека во земјата уапсиле „агенти“ и „наемници“ на Западот и на Израел, коишто со „нивната терористичка контра-револуционерната активност имаат цел да се спречи иранската нација да се движи кон идеалите на Исламската револуција и, особено, да се развива нуклеарната програма на земјата за цивилни цели“.

САД и другите западни земји го обвинуваат Иран дека развива нуклеарно оружје под маската на мирнодопска нуклеарна енергија. Техеран ги негира обвиненијата, велејќи дека неговата нуклеарна програма е насочена за исполнување на потребите за електрична енергија на земјата и за медицински цели.

Советот за безбедност на Обединетите нации во јуни 2010 година донесе уште една резолуција, која предвидува построги санкции против Иран. Ова е четврта резолуција усвоена од страна на Советот за безбедност на ОН во врска со неподготвеноста на Техеран да одговори на меѓународните барања и да се разјаснат голем број прашања за иранската нуклеарна програма, вклучувајќи го и тоа за наводната воена компонента на програмата

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 19:21
el_kevser, so posledniov post si nadvor od temata.

Taa glasi     "Коренот на терористичката исламска идеологија".

Znachi vo nea se diskutira za korenite ili izvorot na onoa shto denes, kako shto site se slozhuvame, e izbor na islamski grupi koi svojata teroristichka ideologija ja crpat od hadisite i ajetite.

Ne mozhesh da negirash deka tie svoite intencii i filozofija ja prezentiraat tokmu so citati od Knigata, neli?

Onoa shto na site nemuslimani im pagja vo ochi e deka izgleda K'uranot mozhe da se koristi i vo nasoka na shirenje ljubov, tolerancija i sozhivot so nevernicite i istovremeno da shiri omraza, netolerantnost i nasilie kon istite nevernici, neshto shto ne postoi vo Hristijanstvoto, Budizmot, Hinduizmot i drugite religii.

Onoa shto mene mi padna vo ochi dodeka gi chitav tvoite komentari e deka velish:

vernikot sekogas e vo sirinata i blagosotojbata na svojata vera se dodeka nepravedno ne pusti krv.(hadis)

Problemot koj jas go gledam vo kazhanovo e deka sekoj mozhe slobodno da si interpretira shto e toa pravedno pushtanje krv. Ako toa e dozvoleno vo Islamot, togash toa znachi dozvoleno mu e na sekoj musliman spored negovata diskrecija da odredi shto e pravedno, a shto nepravedno pushtanje krv spored negovite kriterijumi shto e pravedno za nego.

Vo Hristijanstvoto ne postoi "pravedno pushtanje krv".

Hristijanstvoto e decidno vo svojata doktrina deka ne smee da ima nikakvo pushtanje krv. Ushte povekje taa go potencira Isusovoto uchenje deka ne samo shto treba da se ljubi blizhniot svoj, tuku treba da se ljubi i svojot neprijatel. Vo istovetna ili slichna forma toa e istaknato i vo Budizmot i Hinduizmot.

Samo Islamot se razlikuva od drugite golemi veri so promoviranje na "pravedno pushtanje krv". Spored mene, tokmu tuka lezhi korenot na islamskata teroristichka ideologija. Vtoriot element vo Islamot, koj za mene e impiciten podrzhuvach na vakvata teroristichka ideologija, e doktrinata koja zabranuva musliman da bide protivnik na svoite brakja i sestri muslimani. Tokmu poradi nea najgolemiot broj muslimani ja vrtat glavata nastrana, gi zatvoraat ochite i premolchuvaat koga kje zabelezhat iskrivokolchuvanje na Islamskata doktrina na ljubov i sozhivot samo za da ne se zamerat so svoite brakja i sestri koi odbrale istata vera da ja koristat za teror i nasilie. Skoro nikogash ne se srekjava oficijalno otvoreno, direktno i ostro osuduvanje na takvata ideologija.

Toa ne samo shto ne se gleda vo stavot na imamite i drzhavnicite na islamskite drzhavi, tuku megju muslimanite nasekade vo svetot, vkluchuvajkji go i nashiov forum. Vo minatoto imavme muslimanski chlenovi koi bea vo sostojba da vrtat i suchat na site strani samo da ne gi osudat svoite brakja teroristi. I koga kje bea doneseni vo situacija direktno da se proiznesat so svojot stav, tie kje eksplodiraa vo svoeto otvoreno podrzhuvanje na ovie muslimani, vetuvajkji deka nikogash nema da gi osudat svoite brakja i sestri vo nivnata "pravedna vojna".

I na krajot, antiislamskite sili, koi ti postojano gi posochuvash, ne mozhat da storat nishto dokolku ne koristat citati od K'uranot koi povikuvaat na vojni protiv nevernicite. Znachi, dokolku se slozhime deka ovie sili postojat i rabotat protiv Islamot, togash mora da se slozhime i deka tie koristat ideologija koja isto taka postoi Islamot, neli? Tie antiislamski sili znachi nishto ne izmisluvaat, tuku samo potenciraat i nasochuvaat.

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 21:11

Spirose ce imas li doblest i pocituvanje kon site clenovi na forumot da ni ja kazes koja e taa religija SO EDEN ZBOR, taa sigurno ima ime ????
Ili mozebi nema ????

Ах, Templarius, ах, ... ах!

Стави Го на првото место од твојот живот, Единствениот СОВРШЕН и Се'држителен יהוה‎ БОГ (Елохим, Алах, Елоах), Кој лично во Господа Исуса Христа (Јашуах хаМешиах) ни Ја покажа Совршената Религија и ТОЈ ќе ти Ја отвори Единствената Врата низ Која се доаѓа до местото кадешто сите прашања се потполно одговорени, сите проблеми - потполно решени!

Секоја (убава и вистинита) религја во видливиот и невидливиот свет - и се' што е убаво во видливиот и невидливиот свет - е само сенка од таа Совршена БОЖЈА Вистина и Религија!

Дури и Ангелите копнеат да ѕирнат во таа Совршена Религија, во Тоа Совршено Евангелие, во Тој Совршен Месијански Ислам, во кого лично Единствениот СОВРШЕН и Се'држителен יהוה‎ БОГ (Елохим, Алах, Елоах) е Чудесниот ОТЕЦ и Совршен Спасител!

Кој вистински се разбудил за Светлината на Таа Совршена Религија, тој повеќе нема потреба од насилство и терор, дури и бестијално да го мачат и коваат неговото тело на крст, како што беше тоа случајот со Првороденото Чедо БОЖЈЕ, Победникот над неверниот свет !

...

...

Многу, многу одамна пред кyраишките книжници оваа вистина да ја преземат и внесат во кyранот, Единствениот СОВРШЕН и Се'држителен יהוה‎ БОГ (Елохим, Алах, Елоах) тоа го изјавува баш во традицијата и нацијата (јудејската) во која ТОЈ ја инкарнира Својата Спасителна Мудрост (Исус Христос)!

За жал, нити јудејската, ... нити кyраишката традиција не го спроведоја тоа, туку единствено инкарнацијата на Мудроста БОЖЈА (Исус Христос) и неговите вистински следбеници!

...
ima edna   sosvrsena vistina   veruvaanje kon eden i edinstven bog a isus e negov rob i negov verovesnik a ne negov sin ili bilo kakvo drugo znacenje.nema zdruzenici vo islam. toaa razberigoo i neka ti se vrezi vo mozokot.

Немам јас што да врежувам (нити фамилијата, оџите, попоите, учителите, ... книжниците да ми врежуваат и да ми перат мозок, како што е тоа пракса кај некои книжнички традиции), туку Единствениот СОВРШЕН и Се'држителен יהוה‎ БОГ (Елохим, Алах, Елоах) е ТОЈ што преку Неговиот Светол Дух Ја посведочува и запишува Совршената Вистина во срцата на Неговите сакани Чеда!

За Тој Совршен Дух БОЖЈИ јас сакам само да знам
За Неговото Милостиво Првородено Чедо
За Неговиот Совршен Ислам!

ХалелуЈАХ + Елхамдулилах!

п.с. Без Тој Совршен БОГ, без Неговата Совршена Мудрост, без Неговиот Совршен Дух, нема вистинско спасение и осознавање на Совршената Вистина, која е безкрајно почиста и повистинита од примерот и праксата на љубоморните кyраишки книжници, која воедно се храни од коренот на терористичката исламска (и секоја друга животонепријатна) идеологија!

Sekoja cest, pak nisto ....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 21:22

sekako deka ima pravila i zakoni   vo vojuvaanjeto vo islamot e strogo zabraneto preteruvaanjeto..

kade sto veli ,,,

na Allahoviot pat boretese protiv onie sto se borat protiv vas,,, no ne preminuvajtegi granicite.

muhamed.a.s sekogas   se upatuval kon negovitee ceti vonici i komandanti,,,

'' nemojte da mamite, vo voeniot plen, ne go prekrsuvajte dadeniot zbor, ne masakrirajte i ne ubivajte gi decata starcite i ne moknite.

No toa deneska ne se slucuva, talibanite ubivaat se po red i so toa se gordeat

zamislii sto prestavuvaa nuklearnoto oruzje,, toa ne bira   deca starci itn.
zapadot e toj sto go izmisli go izrabotil za sebe, i denes bara od svetot da go unisti ova oruzje, a toj da ostane edinsteveniot so takvo oruzje.
e sega edno prasanjee   dali amerikancitee imaa cest i doblest kon nepriatelot t.e. kon narodot na hirosima i nagasaki,, zarem nemase tamu nevini luge bea ubiinee desetici miljoni lugee , amerika si zede so pravo da gi napadne voeno so atomski bombi iako   japonija se predade   pred toa..

Ne e tocno Japonija se predade 15 Avgust 1945 (Odnosno toa bese najaveno od strana na nivniot Car) oficijalno ceremonijata na predavanje se odrzala na 2 Septemvri 1945. A bombite bile frleni 6 i 9 Avgust 1945.

e kakvo e sega ovaa vojuvaanje? ima li cest i doblest kon nevinite luge
kakvoe toa vojuvaanje od izraelcite kon palesticite,,
znaes li ti kolku ginaat nevini lugee vo palestina. no koj ja kritikuva izrael.?..
se nadevam me razbiraas pa ti samiot razmisli koje korenot na teroristickata ideologija

Vo red sega jas bi trebalo kako kontra argument ovdeka da iznesam broevi na civilni zrtvi koi se predizvikani od strana na palestinskite bombashi samoubijci. Toa nema da go storam zasto ne sakam da se raspravam.

[/QUOTE] [/QUOTE]

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 21:26

jas ti objasnaav ti davaam k*ranski aeti .tekstovi deka nasilstvoto e najstrogo zabraaneto vo islamot ,, nema mesto   za nikakvo nasislstvo i teror , a toaa sto nekoi sakaat da go pokazat kako islamska teroristicka ideeologija e pogresno   jas ne rekov deka nema nasilnici koi se mulimani no treba da me svatis deka islamot toaa ne go dozvluvaa iaako neekoi grupacii   go podrzuvaat toaa .. za niv k*ranot jasno iizkazuvaa deka se narod koi go citaat k*ranot no citanjeto ne odi podlaboko od nivniot grklan , ke se odalecat od verata kako sto izleguva lakot od strelataa.
dali me razbiraas?
ima sekakvi lugee koi go zloupotrebuvaat islamot za nivni celi koi se narekuvaat muslimani no samo so imee, koi se prodavaat za malku sto vredi tie se slugi na antiislamskite cionisticki i matreijalisticki sili tiee teroristi se upravuvaani tokmu od tie zapdani americki i cionisticki rezim bez da znaat drugite .tajno im rabotaat od grb ...

dali se razbirame nema mesto za ubistva VO ISLAMOT I TOJ STO UBIVA NEVINI LUGE KE ZASLUZI BOZJA KAZNA. VISTINSKIOT VERNIK GO IGNORIRAA TOAA.
ZATOAA REKOV TEMATA E APSURDNA , I NE TREBA DA GLASI TERORISTICKA ISLAMSKA IDEOLOGIJA . ZASTO JASNO      ISLAMOT DOKAZUVA I GO IGNORIRA NEPRAVEDNOSTA I SEKOE TEROSISTICKO DELO.
A TOA STO NEKOI GO PRAVAT TOA E SOSEMA DRUGO , MOETO MISLENJE ZA TOAA GO SOOPSTIV TIEE LUGEE SE SAMO MARIONETI I SLUGI NA TIEE KOI GO PREDIZVIKUVAAT TERORIZMOT ,,, AMERIKA I IZRAEL POTOCNO KAZANO ZAPADNIOT SVET UPORNO SO SITE RASPOLOZLIVI SREDSTVA I EKONOMSKI I NA VOENO POLE SAKA   BAS TOA DA GO POKAZE PREKU TIEE SLUGI , NARECIJA AL KAEDA ILI BILO KAKVA DA DOKAZAT DEKA ISLAMOT E TERORISTICKA RELIGIJA ,SEKOGAS TIE PREKU SEKOI MEDIOUMI JA KRIJAT VISTINATA I JA RAZGLASUVAAT LAGATA I NAMRENO PLASIRAAT LAGI NA LUGETO , ZA DA POVERUVAAT VO TOA.
od edna strana amerkiancite ili zapdanit svet se borat protiv denesniov terorizam a od druga strana tie samite go podrzuvaatt,, e segaa razmislite samite kojaa e celta na toa?

Nekako ne mi e jasno, sto e tesko da se kaze deka, da postojat gi ima, muslimani se, losi se, itn..

Zasto vednas se preodja vo nekoj stav koj ne dava nitu zbor da se kaze, zasto se bega od realnosta...????
I pak Amerika i Izrael se za se krivi, ne im dale niv amerika i Izrael pushki vo race, koj interes ima Izrael vo afghanistan ili iraq ???? Koj interes ima Amerika ???
Nafta ???? Ma daj ti se molam nafta NEMA.. Taka da site teorii na zaveri padjaat vo voda .... Islamskiot radikalen terorizam bese poznat vo svetski ramki i sozdade mreza koja go obfati celiot svet, se do 9/11 nikoj nemase hrabrost otvoreno da se sprotivstavi na toj terorizam zatoa sto toj neminovno vodese kon onaa sto se sluci posle 9/11 i sto se slucuva deneska, vo tie migovi Amerika imase edinstveno hrabrost da mu zastane na toj terorizam, ne moze nekoj od dupkite vo Afghanistan da se letne vo Amerika da ubie tolku nevini ludje odednash i posle toa da se praavi na tosho, znaci mu dojdoa vo dvorot.. itn

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 23:02

el_kevser, so posledniov post si nadvor od temata.

Taa glasi     "Коренот на терористичката исламска идеологија".

Znachi vo nea se diskutira za korenite ili izvorot na onoa shto denes, kako shto site se slozhuvame, e izbor na islamski grupi koi svojata teroristichka ideologija ja crpat od hadisite i ajetite.

Ne mozhesh da negirash deka tie svoite intencii i filozofija ja prezentiraat tokmu so citati od Knigata, neli?

Onoa shto na site nemuslimani im pagja vo ochi e deka izgleda K'uranot mozhe da se koristi i vo nasoka na shirenje ljubov, tolerancija i sozhivot so nevernicite i istovremeno da shiri omraza, netolerantnost i nasilie kon istite nevernici, neshto shto ne postoi vo Hristijanstvoto, Budizmot, Hinduizmot i drugite religii.

Onoa shto mene mi padna vo ochi dodeka gi chitav tvoite komentari e deka velish:

Problemot koj jas go gledam vo kazhanovo e deka sekoj mozhe slobodno da si interpretira shto e toa pravedno pushtanje krv. Ako toa e dozvoleno vo Islamot, togash toa znachi dozvoleno mu e na sekoj musliman spored negovata diskrecija da odredi shto e pravedno, a shto nepravedno pushtanje krv spored negovite kriterijumi shto e pravedno za nego.

Vo Hristijanstvoto ne postoi "pravedno pushtanje krv".

Hristijanstvoto e decidno vo svojata doktrina deka ne smee da ima nikakvo pushtanje krv. Ushte povekje taa go potencira Isusovoto uchenje deka ne samo shto treba da se ljubi blizhniot svoj, tuku treba da se ljubi i svojot neprijatel. Vo istovetna ili slichna forma toa e istaknato i vo Budizmot i Hinduizmot.

Samo Islamot se razlikuva od drugite golemi veri so promoviranje na "pravedno pushtanje krv". Spored mene, tokmu tuka lezhi korenot na islamskata teroristichka ideologija. Vtoriot element vo Islamot, koj za mene e impiciten podrzhuvach na vakvata teroristichka ideologija, e doktrinata koja zabranuva musliman da bide protivnik na svoite brakja i sestri muslimani. Tokmu poradi nea najgolemiot broj muslimani ja vrtat glavata nastrana, gi zatvoraat ochite i premolchuvaat koga kje zabelezhat iskrivokolchuvanje na Islamskata doktrina na ljubov i sozhivot samo za da ne se zamerat so svoite brakja i sestri koi odbrale istata vera da ja koristat za teror i nasilie. Skoro nikogash ne se srekjava oficijalno otvoreno, direktno i ostro osuduvanje na takvata ideologija.

Toa ne samo shto ne se gleda vo stavot na imamite i drzhavnicite na islamskite drzhavi, tuku megju muslimanite nasekade vo svetot, vkluchuvajkji go i nashiov forum. Vo minatoto imavme muslimanski chlenovi koi bea vo sostojba da vrtat i suchat na site strani samo da ne gi osudat svoite brakja teroristi. I koga kje bea doneseni vo situacija direktno da se proiznesat so svojot stav, tie kje eksplodiraa vo svoeto otvoreno podrzhuvanje na ovie muslimani, vetuvajkji deka nikogash nema da gi osudat svoite brakja i sestri vo nivnata "pravedna vojna".

I na krajot, antiislamskite sili, koi ti postojano gi posochuvash, ne mozhat da storat nishto dokolku ne koristat citati od K'uranot koi povikuvaat na vojni protiv nevernicite. Znachi, dokolku se slozhime deka ovie sili postojat i rabotat protiv Islamot, togash mora da se slozhime i deka tie koristat ideologija koja isto taka postoi Islamot, neli? Tie antiislamski sili znachi nishto ne izmisluvaat, tuku samo potenciraat i nasochuvaat.

kolku treba da se objasnuvaa mesi za da svatitee deka k*ran kerim jasno govori i go negira sekoja nepravda i go negira sekoe ubistvo   bespravno,,samoubistvoto   e najstorogo zabraneto,, terorizam i islam ne ide , k*ran siri ljubov   tolerancija i sozivot priatelce no nikako omraza. ,,,
evee vaka ke razjasnime da recime vo amerika vladee hristijanstvoto, katolicizam. koga se slucija teroristickite napadi na 11 septemvri ,, zosto be priatelce oni gi napadnaa i im vozvratija ,,zarem nema ubistva tuka nema pustanje krv.
zaradi sto,, sigurno ke se slozis so mene zaradi odbrana, taka,
znaci vodea vojnaa protiv oniee koi gi napdanaa se so cel da se odbranaat..
   greska e priatelce toa sto mislite deka   (dzihadod) e borba protiv site nevernici i e obvrska ,, tuka ste vo greska , treba da svatitee deka iskren vernik ne se bori protiv nevernicite tuku poradi nepriatelstvoto.i vo samo odbranaa, pred se dziadot   reba da se svati kako borba so samiot sebe borba protiv svoite strasti borba protiv nepravdata i porocite vo osptestvoto
,,
dzihadot e borba protiv onie sto se borat protiv muslimanite, onie koi ja gazat nivnata cest , vojna ne se vodi protiv nevernicitee za da se nateraat lugeto da go prifatat islamot., vo islamot na jasen nacin se otvrla nametnuvanjeto na verata so sila i nasilie kade bog veli;
e pa ke gi prisilis li ljugeto da bidat venici.vo verata nema prisila zosto patot vistinski jasno se oddeluva od bespaketo(el bekara256)

sto se odnesuva za tolerancijata islamot ima jasen stav kon drugite   kede muhamed.a.s veli dobro postapuvajte so moite podanici ne muslimani.
allah ne ni zabranuva dobri dela da pravime i vo dobri odnosi da stapime so onie koi vas vo verata ne ve sprecuvaat i koi kon vas se odnesuvaat dobro i koi nee ne ve proteruvaat od vasite domovi.

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 23:41

dali me razbiraas?

Nekako ne mi e jasno, sto e tesko da se kaze deka, da postojat gi ima, muslimani se, losi se, itn..

Zasto vednas se preodja vo nekoj stav koj ne dava nitu zbor da se kaze, zasto se bega od realnosta...????
I pak Amerika i Izrael se za se krivi, ne im dale niv amerika i Izrael pushki vo race, koj interes ima Izrael vo afghanistan ili iraq ???? Koj interes ima Amerika ???
Nafta ???? Ma daj ti se molam nafta NEMA.. Taka da site teorii na zaveri padjaat vo voda .... Islamskiot radikalen terorizam bese poznat vo svetski ramki i sozdade mreza koja go obfati celiot svet, se do 9/11 nikoj nemase hrabrost otvoreno da se sprotivstavi na toj terorizam zatoa sto toj neminovno vodese kon onaa sto se sluci posle 9/11 i sto se slucuva deneska, vo tie migovi Amerika imase edinstveno hrabrost da mu zastane na toj terorizam, ne moze nekoj od dupkite vo Afghanistan da se letne vo Amerika da ubie tolku nevini ludje odednash i posle toa da se praavi na tosho, znaci mu dojdoa vo dvorot.. itn

izgleda ne ja gledas relanosta kojaa e cleta na amerika i izrael. no ne bi sakal da navleguvaam vo sossema drugi temi nivnata cel se temeli vo nivnoto lazno veruvaanje kade biblijata ukazuvaa vo borba protiv   laznoto vetuvanje i vistisnkoto vetuvanje koe ke se sluci i go imenuvaat pod imeto armegadon koe treba da se sluci vo idninaa , zatoa e formiraana denesna izrael , za da go precekaat doaganjeto na isus i deka ke se odigra golema bitka, , da ne objasnuvaam mnogu ,,,,,,, ovaa veruvanje e vo golem broj vo amerika ima mnogu knigi koi ukazuvaat vo nivnite predskazuvaanja kade ke se odigra krajot na svetot.
stavot nivni e jasen kon sto se stremat oni ,, mozebi ke se uveris koja e nivnata cel ,, samiot postavisi prasanja, zosto amerika ja podrzavase al kaeda, ili osama bin laden koga vojuvaa so rusite,? , zosto go podrzuvaase na sadam huseein kogaa vojuvaase protiv iraan? zosto sega bas protiv niv se borat i vojuvaat so niv?
zarem za eden covek   osama bin laden ili sadam husein da se ubivaa tolku golem broj na neveini luge?
zosto dozvlija napad vrz libija , ako me prasas mene jas ne gi podrzuvaam nitu gadafi nitu saudiskiot kral .
zosto nato i amaerika i site drugi napagaat vo libija , demeek da gi odbranat buntovnicite ,demek tolku tie se grizat za niv, a od druga strana im davaat oruzje ,se so cel da sozdadat bezrediee, zosto se mesaat vo treta drzava , znaci ako nekade ispadne demostracii i nasilstvo i ako vlasta toaa saka da go spreci treba   taa vlast da se rusi neli? e sega vo kinaa imase demostracii,, no vlasta gi zadusi , zosto ne ja napadnaa na kina , istoto bese i vo rusija , ne se sekavaas,' imase demostracii , no zasto nato ne rece ke ve napadnimee ako gi ubivaas demostrantite, no rusitee gi zadusija , kaj sto ima sila nema prvda neli...
istoto sega se slucuva i so sirja, se so cel da se rasturi i da postavi covek vo koj amerika ke ima doverba , vo bahraiin ima demonstraciii no amerika stoi zad vlasta ane so buntovniite vo bahraain,, a vo libija pak obratno , e sega ti samiot postavisi prasanje koi se   nivnitee interesii?

ke te potsetaam na eden no ne sesekavaam na negovoto ime ,
samo ke kazam sto rekol.

morame da gi razdelime arapskite zemji na sto poveke drzavi se so cel da ne se obedinaat , ako se obedinaat ke bide prokletstvo za nas ili blagosolov za niv.
celta im e taa priatelce , da go kontroliraaat arapskiot svet , zs amerikancitee od niv se bogatat, site   arapai parite gi nosat vo amerika klucot e   kaj niv , no se dodeka se razdeleni nema prespektiva za niv .
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Vo red sega jas bi trebalo kako kontra argument ovdeka da iznesam broevi na civilni zrtvi koi se predizvikani od strana na palestinskite bombashi samoubijci. Toa nema da go storam zasto ne sakam da se raspravam,
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
lesno e da sedis vo fotelja i da kazuvas kakva e situacijata vo palestina, tiee najpoveke znat vo kakva depresija ziveeat i kakva turtura im se nanesuva,,pred izraelska vlast ziveea i evrei i palestinci i arapi i hristijani sekoj gi uzivaase istite prava i na nikoj ne im bese naneseno ne pravda kako sto sega go pravat toaa. unisti razdeli proteraaj i vladaj gradi evrejski naselbi dodeka drugi proterajgi i zemaj im go nivno vecno ogniste,   jas sum siguren deka i ti ke se buntuvaas protiv taa pojava ,
,,

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2011 во 19:38
http://www.youtube.com/watch?v=EQmq3ekMNuk - http://www.youtube.com/watch?v=EQmq3ekMNuk
istoto   se slucuvaa i denes , samo so poinakva taktika iaako e van temata, zboruvaam za krstonscite,
mesi   za toa sto zboruvas deka hristijanstvoto e decidno vo svojata doktrina , deka ne smee da ima nikakvo pustanje krv,, no sto so oniee krstonosci zarem oniee nee proleea nevina krv, koj e korenot na hristijaskata teroristicka ideologija ,
denes istoto go pravat samo so pomodeno oruzje i so druga taktika tajno i so sekakvi zaveri , no vsunost celtaa im e istata kako i pred mnogu vekovi.

-------------

Датум на внесување: 22.Мај.2011 во 20:39

el_kevser, најљубезно те молам да не ги мешаш вистинските следбеници Христови со тоа што во светот се случувало и случува од страна на одредени крвави идеологии и филозофии!

Исус Христос и Неговите вистински следбеници ни когаш никому не пролиле нити една капка крв, за разлика од кyраишките (сунитски) примери и оние сличните на ними!

Ја разбираш ли одлучувачката разлика?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 22.Мај.2011 во 20:56

http://www.youtube.com/watch?v=EQmq3ekMNuk - http://www.youtube.com/watch?v=EQmq3ekMNuk
istoto   se slucuvaa i denes , samo so poinakva taktika iaako e van temata, zboruvaam za krstonscite,
mesi   za toa sto zboruvas deka hristijanstvoto e decidno vo svojata doktrina , deka ne smee da ima nikakvo pustanje krv,, no sto so oniee krstonosci zarem oniee nee proleea nevina krv, koj e korenot na hristijaskata teroristicka ideologija ,
denes istoto go pravat samo so pomodeno oruzje i so druga taktika tajno i so sekakvi zaveri , no vsunost celtaa im e istata kako i pred mnogu vekovi.

Na edno mesto ce repliciram na site tvoi postovi...

Dzihad ne e borba protiv nevernicite. dzihad e borba na eden muslimanski vernik da stane podobar da se dvizi kon sovrshenstvot, borba za podobro jas kako vernik i kako musliman.Tuka se sl*game.

Onaa sto se slucuva vo Sirija a i vo drugi Arapski drzavi deneska ne e nikakov plan na Amerika ili Izrael, tuku e proizvod na socijalnoto ziveenje, arapskiot svet se budi imaat mnogu povece iformacii, educirani se, taka da ne moze da bidat drzani pod serijat ili bilo koe drugo drzavno ureduvanje koe e nazad vo vremeto.

Krstonoscite se proizvod na Islamot, fakt e deka krstonosnite vojni zapocnale kako direkten odgovor na muslimanskite osvojuvanja i pustoshenja vo toa vreme vo evropa. Znaci sakale da se diraat so posilni i koga im dosle vo dvorot placele zasto gi tepaat, pa sto ne si sedele vo dvorot.

Korenot na islamskata teroristicka ideologija moze da bide i vo spremnosta na odredena grupa ludje da vladee so ogromna masa na ludje nametnuvajci im ideali koi pogreshno interpretirani vodat kon nasilstvo i opkrivauvanje na drugi za nivnata sostojba koja pak e onakva kakva sto e, tokmu poradi taa odredena grupa ludje. Sto znaci muslimanite sami si gi pravat greshkite i potoa sakaat nekoj drug da bide vinoven za niv. Korenot na drvoto e pod drvoto vo negovata senka ne treba da odish na drug kraj na svetot da go barash.

Inaku sum bil vo Izrael i sum bil vo Palestina (Pojasot Gaza) sum videl sto rabotat i ednite i drugite i do kade se spremni da odat i na tie i na tie Gospod neka im e na pomosh zasto nema da ima kraj na toa sto se slucuva tamu.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 18:18

el_kevser, најљубезно те молам да не ги мешаш вистинските следбеници Христови со тоа што во светот се случувало и случува од страна на одредени крвави идеологии и филозофии!

Исус Христос и Неговите вистински следбеници ни когаш никому не пролиле нити една капка крв, за разлика од кyраишките (сунитски) примери и оние сличните на ними!

a tiee krstonosci sto bea da ne bea   budisti, i ja te molam najlubezno da ne gi mesas   islamskite vrednosi so   nasilstvoto i terorizmot , ,, zs vo islamot nema mesto za nslistvo i terorr..

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 19:05

Na edno mesto ce repliciram na site tvoi postovi...

Dzihad ne e borba protiv nevernicite. dzihad e borba na eden muslimanski vernik da stane podobar da se dvizi kon sovrshenstvot, borba za podobro jas kako vernik i kako musliman.Tuka se sl*game.

Onaa sto se slucuva vo Sirija a i vo drugi Arapski drzavi deneska ne e nikakov plan na Amerika ili Izrael, tuku e proizvod na socijalnoto ziveenje, arapskiot svet se budi imaat mnogu povece iformacii, educirani se, taka da ne moze da bidat drzani pod serijat ili bilo koe drugo drzavno ureduvanje koe e nazad vo vremeto.

Krstonoscite se proizvod na Islamot, fakt e deka krstonosnite vojni zapocnale kako direkten odgovor na muslimanskite osvojuvanja i pustoshenja vo toa vreme vo evropa. Znaci sakale da se diraat so posilni i koga im dosle vo dvorot placele zasto gi tepaat, pa sto ne si sedele vo dvorot.

Korenot na islamskata teroristicka ideologija moze da bide i vo spremnosta na odredena grupa ludje da vladee so ogromna masa na ludje nametnuvajci im ideali koi pogreshno interpretirani vodat kon nasilstvo i opkrivauvanje na drugi za nivnata sostojba koja pak e onakva kakva sto e, tokmu poradi taa odredena grupa ludje. Sto znaci muslimanite sami si gi pravat greshkite i potoa sakaat nekoj drug da bide vinoven za niv. Korenot na drvoto e pod drvoto vo negovata senka ne treba da odish na drug kraj na svetot da go barash.

Inaku sum bil vo Izrael i sum bil vo Palestina (Pojasot Gaza) sum videl sto rabotat i ednite i drugite i do kade se spremni da odat i na tie i na tie Gospod neka im e na pomosh zasto nema da ima kraj na toa sto se slucuva tamu.
dobro be priatelcee   vo red   se sl*gaam so toaa sto vo mnogu arapski drzavai ovaa sto se slucuva e plod na socijlani nemiri, no nikako ne se sl*gaam so toaa drug da se mesa vo taa drzavaa ostavigi samite da si go resaat problemot , vo slucajot so libija ,,
toaa e greska sto se mesaat vo treta drzava toa tiee go koristat,   za da zapocnaat drugi neredi i bezakoniee, neznam kolku ke me svatiss,

jas slobodno mozam da kazam deka denesnite vladeteli vo celiot arapski svet ne gi izvrsuvaat dadenite bozji zakoni vo site polinja na zivotot,,ima mnogu prekrsuvaanja na verskite pravila vo razni segmenti od ekonomijata politikata , i kolturata,. bog vo k*ran kerim veli;
i sudi megu lugeto spored ona sto go objavi allah, ne sledi gi strastite nivni i vardi se da ne te odvratat od del od ona sto allah ti go objavuva.el maida/49.

kako mozes da kazes deka krstonoscite se proizvod na islamot e kazimi ti kakvi pustosenja napravile muslimanite vo toaa vreme tuka se laziss priatelce ..
vo toaa vreme vo zapadadnite drzavi vladeseese temninata , ana horizontot na istotokot se ragaase edna svetlosna svesda koja go osvetli i se sozali nad svetot

ke ti kazam nekolku zborovi priatelce i tiee zborovi da ti se vrezaat vo mozokot ,, hristinanite islamot go gledate kako eres ,vo toaa vreme muslimanskata zaednica postigna golemi uspesi, od ekonosmki od politicki i od voeena superioornost koj koj predizvika strav kaj zapdanjacite, navistina vo toa vreme   711 godina muslimanite go pominaat gibraltarskiot protok, postavuvajki gi temelite na grandioznata kultura na andaluzija denesna spanija,,vo toaa vreme i muslimanite i hristijanite i evreitee ziveea   eden pokraj drug vo sloga i megusebno razbiranje , koee dosega nee videno ,
istovremeo vo toaa vreme vo denesna spanija se izucuvaa site medicinski astronomski i kulturni izrazi koi denes svedocat za sofistickoto vlijanie na anduliziskata muslimanska klutura ,,
taka da priatelcee bidi siguren muslimanitee ne pravele nikakvi neredi pustosenje , iako bila muslimanska drzava, tuku vladeleo red i sloga so site drugi ostanati ,637 godina muslimanite so osvojuvanje na Kudus donele mir i spokpojstvo. Ama ovoj spokoen zivot so doaganjeto na osvojuvacite bil rasipan, unisten. Ovie osvojuvaci bea krstonoscite. Bogatstava na istokot sekos gi privlekuval lugeto od Evropa.

Papata Herman II na konsejot vo Klermant kako pretsedatel na ovoj konsej kazal (procital) edno soopstenie (edna laga) deka na svetata zemja se vrsat skvrnuvanja, necisti raboti sprema hristijanskite svestenici, i sto uste ne, i gi povikal site cela evropa na vojna.Kazanoto odnosno tvrednjata se znaae deka se bilo laga, bidejki lugeto na svetata zemja ziveele vo sloboda, mir i site svoite obredi si gi izvrsele i nemalo nikakvi problemi a ne pak nesto drugo .

Kratko receno pricinata za vojna bese izgovor.!!! Dali za papata ili hristijanite koi go podrzuvale papata imale drugi ocekuvanja, toa naj ubavo go opisuva istoricarot Donald E. Queller Ovaa vistina vaka ja razotkriva : Francuskite vitezi se nadevale da prigrabat poveke zemja , italjanite zagosppodaruvanje so sredozemnomorijeto i golema kontrola na pristanistata i taka natamu...... a pak mnogu i imalu takvi sto siromasni i nemajki sto da pravat poradi teskiot zivot da se prehrnat i za da izbeagaat od tie teskotii se priklucile na tie pohodi.Papata za da go zgolemi brojot na tie sto ke se priklucat na krstonosnata vojna ja kazal ( I LAGATA) sekoj sto ke se prikluci, ke mu bidat oprosteni site grevovim, i na lagata poveruvaa!!! Bila formirana golema vojska (sekoj moral da go sosije krstot na svojata obleka koj mu bil daden od papata(crkvata)) se narekle krstonoci . Krstonoscite od site drzavi kade sto pomile segde ograbuvale palele....i site se sobrale vo Constaninopolis ( Istanbul), od tuka koga prodolzile niz anadolija ocekuvale da najdat zlato, dijamanti,... ama nemalo i tuka niz anadolija muslumanite site gi ubivale palele... tak prodolzile do erusalim istoto se slucuvalo i vo erusalim sekoj sto im ispadnal na pat muslimani evrei, majki, deca, site bez troska zal i grev bile ubieni ovie slucki gi zapisal istrazuvacot Desmont Seward vo knigata ,The Monks of War - Juli 1099 godina erusalim bese zazemen... site koi ziveele vo erusalim bile ubieni , evrei muslimani, zeni, deca,..se vkupno 70 000 iljadi luge ubieni .. vo genocidot koj trael 3 dena ,.. na nekoi mesta tolku mnogu krv imalo kako vo reka od krv da gazis bilo - kazuvale krstonosnite vojnici...Erusalim go izbrale za glaven grad i formirale latinska drzava, teritorijata bila od erusalim do antakija za da ja odrzaat svojata teritorija formirale tajni vojnicki sekti od edena starna ziveele kako svestenici od druga strabna kako vojnici, koi bile obucuvani da se borat (ubivaat) , posebno muslimani ...VOINSTVENI SVESTENICI. (Knights Templars )

Vo istorijata na anglija poznat pod imeto Lavovsko srce poznat kako heroj kral Richard bese poznat kako edno, ama toj bese ladnokrven ubiec.1191 godina na kaleto na Akra megu koio imase i dosat majki i deca, 3 000 muslimani , im bea preseceni glavite so naredba na kralot Richard.

e sega ti vidi zarem oviee hristjani krstonosci vo toa vrme ne prolevaale krv,tiee bile edni od najkrvolocnitee ubistva,,
no da ne odimee ponatamuu,, i denes   go imame toaa vo srrberenica kolku samo luge zeni straci i decaa bea ladno krvno ubieeni od srpskite hristijanski ladno krvni teroristi ,i denes toa se slucuvaa so formiraanjeto na cionistickata vlas na izraael vo 1948 god pa navaka , samo na pomoderen nacin ,istoto go pravat unistuvanje i sozdavanje na sto pomali drzavi nikogas da ne se obedinaat muslimanite.i da bidat pod nivno oko., no ke dojde i krajot na toa.

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 22:05

kolku treba da se objasnuvaa mesi za da svatitee deka k*ran kerim jasno govori i go negira sekoja nepravda i go negira sekoe ubistvo   bespravno,,samoubistvoto   e najstorogo zabraneto,,

Ne znam dali drugite te razbiraat, no jas te razbiram. Onoa shto zabelezhuva e deka ti mene ne me razbirash.

Celo vreme govorish za "bespravno samoubistvo i ubistvo" spored K'uranot. Jas ti velam takvo neshto ne postoi vo Hristijanstvoto.

A sega prashaj se shto e toa "pravno ubistvo" spored K'uranot ?

I toa kje ti dade odgovor na prashanjeto na temata za toa koi se korenite na teroristichkata Islamska ideologija.

terorizam i islam ne ide , k*ran siri ljubov   tolerancija i sozivot priatelce no nikako omraza. ,,,

Gi znam tie neshta od K'uranot i taka bi trebalo da bide ako nema i delovi koi decidno nareduvaat kako treba da se odnesuva prema nevernicite.

A toa e odgovorot na postavenata tema.

Vo Hristijanstvoto takvo neshto ne postoi. Tamu nema "ne smeesh nikogash kako vernik da bidesh protiv nekoj tvoj brat ili sestra hristijanin" i "odnesuvaj se ovaka prema vernicite, a onaka protiv nevernicite". Vo Hristijanstvoto se odnesuva podednakvo i prema vernicite i prema nevernicite i prema prijatelite i prema neprijatelite.

Znachi ne diskutirame tuka koj e vistinski vernik (kako shto postojano miluva da govori spiros ) tuku za doktrinata na verata.

evee vaka ke razjasnime da recime vo amerika vladee hristijanstvoto, katolicizam. koga se slucija teroristickite napadi na 11 septemvri ,, zosto be priatelce oni gi napadnaa i im vozvratija ,,zarem nema ubistva tuka nema pustanje krv.
zaradi sto,, sigurno ke se slozis so mene zaradi odbrana, taka,
znaci vodea vojnaa protiv oniee koi gi napdanaa se so cel da se odbranaat..

Ne e tochno. Vo Amerika i Evropa ne vladee Hristijanstvo. Ovie zemji ne se teokratski i tamu "vladeat" site mozhni religii, vkluchuvajkji go i Islamot. Zapad ne se iznapolni so dzhamii zatoa shto tamu "vladee Hristijanstvoto". Naprotiv, vo najgolemiot broj muslimanski drzhavi bukvalno vladee Islamot. Vo nekoi od niv so zakon e zabraneta bilo koja druga vera.

Nemuslinaskite drzhavi ne vodat religijski vojni, kako shto pravat muslimanskite. Tie koga pojduvaat vo vojna ne velat deka toa go pravat vo ime na Boga, nitu pak vojnicite umiraat vikajkji "Vo imeto na Hrista!"

Zarem tolku ne mozhesh da ja vidish vistinata koja e ochebijna za site lugje na svetov osven za muslimanite???

Zarem tolku si zadoen so islamskata propaganda koja postojano shiri glasini deka Hristijanstvoto e protiv Islamot ???

greska e priatelce toa sto mislite deka   (dzihadod) e borba protiv site nevernici i e obvrska ,, tuka ste vo greska , treba da svatitee deka iskren vernik ne se bori protiv nevernicite tuku poradi nepriatelstvoto.i vo samo odbranaa, pred se dziadot   reba da se svati kako borba so samiot sebe borba protiv svoite strasti borba protiv nepravdata i porocite vo osptestvoto

Mene mi e jasno shto znachi dzhihadot vo najshiroka smisla. I jasno mi e deka prvenstveno i najvazhno kaj nego e lichnata borba na vernikot. Jas ne govoram za toa. Nitu pak bilo koj drug chovek na planetava, vernik ili ateist, veli bilo shto protiv lichnoto unapreduvanje na bilo kouj vernik vo bilo koja vera.

Nie govorime za onoj drug del na toj dzhihat koj povikuva na vojna protiv nevernicite. Nie govorime za ova:

dzihadot e borba protiv onie sto se borat protiv muslimanite, onie koi ja gazat nivnata cest

E koj e toj shto odreduva koja e taa "borba protiv muslimanite" ili koe e toa "gazenje na muslimanskata chest" ???

Znachi ako nekoj ima problem so nekoi muslimani, dali se toa politichki, ekonomski, megjugranichni, trgovski ili bilo kakvi drugi, togash spored islamskata doktrina toa se smeta za borba protiv muslimanite.

Najubav primer za toa e tokmu tvoeto posochuvanje na eden od prethodnite komentari za "Иранскoто разузнавање открило голема шпионска мрежа".   

Oti do sega jas nikogash vo mojot zhivot nemam videno nekoja drzhava da povika na religijska vojna protv nekoja islamska drzhava, pa za da mozhe toa da se definira kako vojna protiv nekoi muslimani. A toa znachi deka sekoj problem od muslimanite se tretira kako religijski problem. Sekoj poedinechen i lokalen problem od bilo koj aspekt se tretira kako seopsht globalen problem na site muslimani (ova e religijska konotacija oti ne se govori za "drzhavjani" ili "lugje" tuku za "muslimani" - lugje so tochno oderedno versko ubeduvanje').

Na toj nachin sekoj megjuchovechki, megudrzhaven, politichki, ekonomski ili bilo kakov drug problem se tretira kako religijski.

I taka doagjame do onaa "rachka 22" vo K'uranot koja, kako shto i ti samiot mnogu ubavo go akcentirash, nareduva i povikuva na "pravedna vojna protiv muslimanskite neprijateli i protiv onie koi ja gazat muslimanskata chest".

E tuka lezhi odgovorot na prashanjeto postaveno vo temata, kade lezhi korenot na teroristichkata islamska ideologija.

vojna ne se vodi protiv nevernicitee za da se nateraat lugeto da go prifatat islamot., vo islamot na jasen nacin se otvrla nametnuvanjeto na verata so sila i nasilie kade bog veli;
e pa ke gi prisilis li ljugeto da bidat venici.vo verata nema prisila zosto patot vistinski jasno se oddeluva od bespaketo(el bekara256)

Tuka si nadvor od temata. ne diskutirame za primanje ili odbivanje na nekoja vera, tuku za terorizmot koj naogja koreni vo religijata.

Inaku, da ne ostanam neiskazhan po ova... imam chesti kontakti so lugje od razni religii so koi diskutiram po ovie temi. Megju niv imam i prijatel hristijanski asirec koj emigriral od nekoe selo od Irak. Toj mi reche deka navistina so sila nikoj ne go muslimiziraat, no pravat sekakvi mozhni pritisoci "nevernicite" samite da pobaraat da minat vo Islamott dokolku im e milo normalnoto zhiveenje ili duri i nivniot zhivot.

sto se odnesuva za tolerancijata islamot ima jasen stav kon drugite   kede muhamed.a.s veli dobro postapuvajte so moite podanici ne muslimani.
allah ne ni zabranuva dobri dela da pravime i vo dobri odnosi da stapime so onie koi vas vo verata ne ve sprecuvaat i koi kon vas se odnesuvaat dobro i koi nee ne ve proteruvaat od vasite domovi.

Tochno e deka go pishuva i toa, pa srekja za Islamot e shto dobar del od muslimanite go pochituvaat ova... no sepak, od aspekt na postavenata tema mora da potencirame deka seto toa pagja vo voda koga kje se potsetime na onoa shto go napishav prethodno za kriterijumite na povikuvanje na "pravedna vojna protiv muslimanskite neprijateli i protiv onie koi ja gazat muslimanskata chest". Ovie zakoni vo K'uranot se posilni od onie koi propovedaat mir i sozhivot.

Sepak odrzhuvanjeto i progresiranjeto na verata se najjavazhni kaj sekoj vernik , neli ?

-------------

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 22:36

Исус Христос и Неговите вистински следбеници никогаш никому не пролиле нити една капка крв, за разлика од кyраишките (сунитски) примери и оние сличните на ними!

a tiee krstonosci sto bea da ne bea   budisti, i ja te molam najlubezno da ne gi mesas   islamskite vrednosi so   nasilstvoto i terorizmot , ,, zs vo islamot nema mesto za nslistvo i terorr..

kevser, сите “верници“ коишто зеле оружје в рака за да ја бранат вистинската вера, само докажале дека всушност вистински не ја познавале вистинската вера!

Тоа важи за крволочните крстоносци, тоа важи за исто таквите сунити, шиити, ... и за сите останати!

Нешто на ова место морам да те подсетам: Кога еден “следбеник“ Христов води војна за верата и пролива крв за неа, тогаш тој го проневерува Патот Кој што ни го покажа Совршениот БОГ во Исус Христос! Додека, кога еден “сунит“ (или слично) води војна за верата и пролива крв за неа, тогаш тој го следи примерот на лажниот пророк мухамед, како што го преставува и пренесува кyреишката традиција.

Денот доаѓа кога сите луѓе ќе сватат дека тие гнасни убиства кои што му се препишуваат на вистинскиот Св. Мухамед не се ништо друго освен лага, измислена од страна на љубоморните кyреишки книжници, со којашто манипулираат огромна маса на луѓе прлајќи го и фалцифирајќи го Совршениот Ислам како што лично ни го покажа Совршениот БОГ во Исус Христос!

Ја разбираш ли сега одлучувачката разлика и корените на истата?

Селам!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 23:41
Sekoja akcija ima svoja reakcija.
Glupavo e da se sporeduvaat krstonosnite vojni so terorizam ili nekoja nepravda. Citaj istorija, fakt e deka islamot so svoite napadi gi ima isprovocirano krstonosnite vojni.

Aman ludje zasto nikoj ne saka da razbere deka ako nekoj ti doadja vo tvojata kuca i te ponizuva tepa i sto jas znam deka eden den ce soberes sila i ce otidesh vo negovata kuca i ce mu vratish mozebi so uste povece sila.

Na ovaa diskusija probav da ja spustam topkata, so toa deka sekoja religija ima zabegani, na toa mislam deka trebavme da ostaneme, no kako po obicaj, vednash pocna da se zboruvaz a nekoj mir i sto jas znam.
Se sl*gam i jas deka islamot e miroljubiva religija, no isto taka e fakt deka od nego proizleguvaat najgolemi teroristicki organizacii vo deneshno vreme (nekogash toa mozebi ce se smeni pa ce doadjaat od druga religija). No toa ne bese dosta i vednash pocna da se zboruva deka temata e navredliva i da se zaobikoluva onaa sto bi trebalo da se kaze. Da postoi islamska teroristicka ideologija. Da taa proizveduva teroristi koi ubivaat nevini. Toa ne e onaa sto go uci islamot no sto da se pravi ima loshi ludje nasekade. Namesto ovaa pocnaa da se spomenuva teorii na zaveri i sto jas znam ( vece videno ovdeka na forumov) toa pak ce dovede do raspravii i sesto ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 23.Мај.2011 во 23:42

Исус Христос и Неговите вистински следбеници никогаш никому не пролиле нити една капка крв, за разлика од кyраишките (сунитски) примери и оние сличните на ними!

kevser, сите “верници“ коишто зеле оружје в рака за да ја бранат вистинската вера, само докажале дека всушност вистински не ја познавале вистинската вера!

Тоа важи за крволочните крстоносци, тоа важи за исто таквите сунити, шиити, ... и за сите останати!

Нешто на ова место морам да те подсетам: Кога еден “следбеник“ Христов води војна за верата и пролива крв за неа, тогаш тој го проневерува Патот Кој што ни го покажа Совршениот БОГ во Исус Христос! Додека, кога еден “сунит“ (или слично) води војна за верата и пролива крв за неа, тогаш тој го следи примерот на лажниот пророк мухамед, како што го преставува и пренесува кyреишката традиција.

Денот доаѓа кога сите луѓе ќе сватат дека тие гнасни убиства кои што му се препишуваат на вистинскиот Св. Мухамед не се ништо друго освен лага, измислена од страна на љубоморните кyреишки книжници, со којашто манипулираат огромна маса на луѓе прлајќи го и фалцифирајќи го Совршениот Ислам како што лично ни го покажа Совршениот БОГ во Исус Христос!

Ја разбираш ли сега одлучувачката разлика и корените на истата?

Селам!

Spirose prekini so omalovazuvanje i so podmolni karakterizacii.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 24.Мај.2011 во 00:12

Spirose prekini so omalovazuvanje i so podmolni karakterizacii.

http://www.smilies.4-user.de">

Напротив!

Совршениот Ислам - како што Совршениот БОГ лично ни го покажа во Исус Христос - е тој што низ историјата бил (и во денешницава се’уште е) постојано безправно омаловажуван, деградиран и подмолно декарактеризиран!

Срамота! http://www.smilies.4-user.de">

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 25.Мај.2011 во 19:02
za da prekini treba da se baniraa.. zamisli nekoj drug taka da se odnesuvaa....

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk