|
Nokia N8 vs Samsung Pixon 12 vs Sony HX5v |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |||||
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 30.Декември.2010 во 15:02 |
||||
Сашо, ова одамна е линков мислам видеово... па ти не си бил во "тренд" со случувањата.
|
|||||
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
e taka de, fakanje zjali so bezvezarii i ne znam kakvi predviduvanja od drugi forumi... praznoglavi c/p muabeti
a fotografii nesto ? |
|||||
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|||||
fichot
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 26.Ноември.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 783 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
^^^ LOL. vrv na site sporedbi.
|
|||||
сашо
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 08.Декември.2006 Статус: Офлајн Поени: 538 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi
|
|||||
Janus
Сениор Регистриран: 07.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Tegla, foton si e foton, a povrsina si e povrsina. So ista blenda, na 1milimiter kvadraten ke padnat 10 pati pomalku fotoni odkolku na 10 milimetri kvadratni. Mozda se izraziv malku haoticno, ama toa mi bese i poenta so blendata. 2.8 si e 2.8, da, ama pomal senzor, pomalku svetlina.
A za tessarot si prav deka e star legendaren dizajn. Izvedbata na doticniov e revolucionerna: ima 5 elementi od koi SITE se ASFERICNI. Toa e prv pat, drugoto si e klasika :) |
|||||
Марио
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 136 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Луѓе ко да не знаете дека мегапикселите се маркетиншки трик кој го фураат компаниите... Има уште будали кои се палат на мегапиксели . Ги гледам како ги ценат камерите на телефоните, по пикселажа а не по ривјуа, сензори... итн. Така да, оправдано е што комапнииве лупаат по 12 мега на минијатурно сензорче. Паметни си се они...
|
|||||
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ама не е фората да имаш толце малце мегапиксели пред другарчињата. За на екран ни треба ХД тоа е 2048 (3 мегапиксели). За на хартија 21цм што е најголемо што нормално се печати при 300 дпи е 2500 пиксели или 5мегапиксели. Соодветно 6 мегапиксели е многу повеќе од доволно за било каква употреба. Соодветно може да се прикаже фотографијата на било кој екран, со било која резолуција и може да се принта 50цм слика со 150 дпи. Епа повеќе од тоа, здравје. |
|||||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
|
|||||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
|||||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
I jas se cudam zosto se 12MP na P&S kameri. Jas mislam deka zlatna sredina bi bila 6MP so sto kje mozat da se pravat i pristojni printovi za doma od tipicni golemini kako 10x15 i 13x18 |
|||||
|
|||||
Tegla
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne mi e jasno sto ima pproblematicno vo slikanjetona naslovna strana so Nokia N8? Celata rabota e platena od Nokia za da pokazat deka so nivniot telefon se pravat dovolno dobri rezultati ako korisnikot znae da raboti vo ramkite na negovite ogranicuvanja. I nema logika od sporedbi so DSLR vo odnos na tehnicki, a niti vo prakticni raboti. Realno ne moze da se sporedi Leica M9 so FF DSLR iako imaat FF senzor, a ne pak Nokia so DSLR.
Nokia N8 pokazuva deka idninata na P&S kamerite e zagrozena od ovakvite telefoni. P.S. Istovo da go napravea so iPhone, cel svet kje vikase WOOOOWW :)))) Изменето од Tegla - 25.Декември.2010 во 22:57 |
|||||
|
|||||
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
a i ne mi e jasno, i nokogas nema da mi bide... Zasto na vakvi fini mali aparatcinja (nebitno dali se standalone ili del od mobilen) im butaat nekakvi ludacki rezolucii? 12 megapixeli??? Zasto ne gi napravat fino 1 megapiksel, taman za na net, pa da slika ubavo bez shum, da ima fin dynamic range radi golemite pixeli na senzorot...
|
|||||
Janus
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
malku tehnikalii:
povrsinata na senzorot e okolu 16 i pol pati pomala od full frame sensor, okolu 8 pati od aps-c, ili okolu 4 pati od four thirds. Toa e MNOGU golem senzor za mobilen, nema zbor. Ama sepak sobira 17 pati pomalku svetlo od FF. Lekjata e isto revolucionerna, 28mm Zeiss tessar, so 5 elementi od koi site se asfericni. Ne najdov podatoci kolku staklo ima vsusnost, ama lekjata e 28mm/f2.8. Toa ustvari ke mu dojde (ova e po nekoja moja matematika, ne sum nasol precizen podatok), kako 28mm na f12, na wide open. Za telefon, fantasticno. Ama za 460 evra (cena vo prodavnica vo skopje), mozes da si kupis seriozna foto tehnika. Na koj do so mu e :) |
|||||
mdeni
Сениор Регистриран: 23.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 719 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Сум ја утнал темата претходно... Sry. За тука е ова.
Со безобразно добро светло не е важна камерата. Што не ја споредат насловната страна со Ериксон К800. Глупости. Ги лажат луѓето, а барем тука народот треба да знае што е важно за една добра фотографија. Има купишта (по име и презиме преку 20 што лично ги знам) што имаат ДСЛР фотоапарати и едни од најлошите слики во историјата на планетава. Н8 не е ништо посебно. Скап телефон. Во истиот момент кога некој производител ќе понуди хот-шу на мобилен, ќе дискутирам на темата. 99% од фотографиите кои се прават со мобилен се за заeбанција и тоа нема да го промени ни Н8, ни свети Н8. Се знае што се користи за сериозни фотографии. Мозок. |
|||||
Igor-T
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ne. Koristea kontinuirano svetlo. Pozdrav Igor |
|||||
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |