![]() |
|
Бугарски ѕверства во Македонија |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Автор | ||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 18.Јуни.2010 во 13:40 |
|
Бидејќи гледам дека многу од новите постови се однесуваат веќе на темите за окупацијата и НОВ на Македонија, истите ќе бидат преместени восоодветните теми, каде подетално ќе го анализираме токму тој период, а злосторствата од балканските војни, па и од првата светска војна, нека останат за оваа тема.
Изменето од Македон - 18.Јуни.2010 во 13:42 |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Македоне, тоа не се однесуваше на тебе, а и не знаев дека си тука. Беше за Фикс и Версенжеторикс |
||
![]() |
||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
|
Бидејќи јас ја променив темата, јас и ќе ти одговорам. Авторот на оваа тема тоа го побара, а јас како модератор ја почитував таа молба, што е и моја обврска да го сторам. П.С. Велиш дека не сакаме да се дискутира од историски аспект? А од каков дискутираме? Од верски? Да не би овде да дискутираме за Filioque, за природата на Исус Христос или нешто друго? Да не ти пречи сега и тоа мојот аватар, бидејќи, ете, тој бил кардинал, па да не се збуни некој од тоа случајно, па да не треба и тоа да го сменам? Не знам која ти е целта, ама сум ти кажал да не се впушташ во анализа на членовите и да се држиш до темата. |
||
![]() |
||
|
На ова нема да одговорам, не поради тоа што немам одговор, туку затоа што одговорот ќе биде согласно народната поговорка: каков повикал- таков се одзвал... |
||
![]() |
||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|
Работат, зошто намерно ги лажат.
Ете келтот им поверувал. |
||
![]() |
||
|
Јас, многу полезни работи сум нашол на страната на MACEDONIUM, ако те интересира моето мнение, а чинам дека и Boogie истото ќе го каже (нека прости што говорам од негово име), дури чинам дека еден од нивните членови еднаш беше и дел од овој форум, иако повеќе знае Boogie за ова, отколку јас, сепак тој повеќе е на форумот од мене. А констатацијата дека работат против Македонците е смешна, не би навлегувал во понатамошна анализа на истата. |
||
![]() |
||
|
Македоне, точно е тоа, ама треба да се каже дека Македониум лаже.
Келтот ставил наслов на темата, кој е навредлив за самиот него, покажува нула познавање на историјата. Мене ми е смешно како од Македониум прават очајни обиди да докажуваат недокажливи работи. Мислам нивната пропаганда работи против Македонците. Изменето од Каснакоски - 15.Јуни.2010 во 19:58 |
||
![]() |
||
|
Логиката во кажаното е навистина....необична. Ако Грците извршеле колеж, или поттикнеле некого над истото, тие ќе биле виновни, а не бугарските офицери. Не знам како некој може да одговара за нешто кое не го сторил. Но, од кажаното, кое ти го презентираше, јасна е целта. Да се осигура бугарското право над земјата, секако, поради неможноста да се остави гарнизон во тоа меесто, а не дали некој ќе е заштитен или не. Во војна, посебно во таква каква што била балканската, не верувам дека некој многу се грижел за цивилното население. Изменето од Македон - 15.Јуни.2010 во 19:46 |
||
![]() |
||
|
Dobro, ama drugata mozhnost koja e? Da ne gi vooruzhime Turcite, a da gi ostavime Grcite da izvrshat kolezh vrz niv.
Togash pak nie ke sme krivi. Makedonskata kavalerija, de. |
||
![]() |
||
|
Поттикнување казнено дело се казнува како поттикнувачот да го сторил истото. Јасно е и зошто. Колку што се виновни Турците,толку се и бугарските офицери, кои ги вооружиле и поттикнале на тоа. |
||
![]() |
||
|
Заклучокот на комисијата за настаните во Доксат.
До овој момент постои многу мала разлика меѓу описанието на овие настани, дадено од капитан Кардејл, кое се основа на местни грчки извори и сведоштвата на нашите бугарски сведоци. Това, кое сами чувме во селото неколку седмици подоцна, се совпаѓа со това, кое ни го соопшти капитан Кардејл. По жестокиот судир бугарските војски започнале да уббиваат луѓе од мирното население. „Поголемиот дел од убивањата - како што кажува капитан Кардејл, - беа извршени од Турците." Без да го прифаќа за полна вистина, тој цитира изкажување на дел од останатите живи жители, дека турците дејствувале по „наредбата" и „поттикнувањето" на бугарските офицери. Установивме, дека тој не добил никаков убедлив доказ за тоа тврдење, ниту пак се сретнал со човек, којшто лично чул или видел бугарски офицери да дават наредба за убиства. Ете зашто тоа обвинение може да се отфрли како неоснователно. Но, независно од тоа дел од одговорноста за овие убивања паѓа врз бугарските офицери. Тие ги вооружиле Турците и ги оставиле да го контролираат селиштето. Требало да знаат што ќе последва. Исползвањето на турски башибозуци како сојузници против беззаштитни христијански селани представува престап, за кое во некои случаи носат вина и Грци, и Срби, и Бугари. Никој офицер во балканска земја не може да направи таков чекор, без да ги предвиди последиците Справедливо е да се одбележи, дека Бугарите попаднале во тешка положба. Тие немале возможност да го окупираат Доксат со постојан гарнизон, бидејќи били застрашени од грчки колони, кои се приближувале од неколку посоки. А да се остават турците невооружени, е равностојно тие да бидат изложени на грчки издевателства. Од друга страна, да се вооружат Турците, означува да се осудат грчките жители на убивање. Во случајот е извршена една грешка која заслужава порицание при услови, кои даваат возможност само на еден избор меѓу две злини. Подцртувајќи ја тешката отговорност, којашто им паѓа врз бугарските офицери за оваа катастрофа, ни најмалку не се колебаеме да заклучиме, дека колежот во Доксат представува турска, а не бугарска жестокост. Изменето од Македон - 15.Јуни.2010 во 18:49 |
||
![]() |
||
|
Не говорев точно за определено место, туку за регион, како што кажав и погоре. Од Кавала,Драма и на исток се до Константинопол (Истанбул) доминирала наклонетост кон Грците. Во однос на војските, сите вршеле злосторства, како бугарската војска, така српската, за грчката и да не говорам. |
||
![]() |
||
|
Во Доксато си било грчко, а не наклонето кон Грците. Ништо не кажа за македонската кавалерија? |
||
![]() |
||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|
Значи сето она што не ти одговара за тебе е искривена историја - дали некогаш би признале некое злосторство
![]() на пр. Бугарите го гаѓале споменикот зебрњак во Куманово бидејки е Српски споменик и најискрено не ми е гајле што го погодиле но што ми е гајле е дека при артирелискиот оган за да се погоди споменикот дури 4 гранати го погодиле селото во близината на споменикот.Тоа се мртви Македонски цивили - или тогаш цивилите не биле спознаени Македонци па и не се рачунале за цивилна штета ![]() Не држи вода ова вадење на Бугарите,тие имаат направено скоро исто толку зулум како Турците за 500 год. разликата е што Турците зулумот го правеле 500 год а Бугарите зулумот го правеле помалку од 100 год!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |