IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Храна и пијалоци за во лето
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Храна и пијалоци за во лето

 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Храна и пијалоци за во лето
    Испратена: 18.Август.2010 во 05:15
Сорбет од боровинки

Потребно:

150 г шеќер
250 мл вода
200 г боровинки
2 белки

Приготвување: водата и шеќерот варете ги додека не добиете сируп. Боровинките испасирајте ги и измешајте ги со изладениот шеќерен сируп. Смесата ставете ја во замрзнувач на 2-3 часа. Потоа извадете ја од замрзнувачот, добро измешајте ја и во неа додадете го снегот од белките. Смесата повторно ставете ја во замрзнувач на уште 2 часа. Пред ја го послужите, сорбетот добро измешајте го и сипајте го во чаши.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2010 во 05:36

Коктели за летните горештини – Red Devil

red%20devil

Red Devil

  • 0,04 л Водка
  • 0.04 л Amaretto
  • 0.04 л Southern Comfort
  • 0.04 л Gin
  • 0.06 л Triple Sec
  • 0.06 л Џус од Портокал
  • Малку Grenadine (црвен сируп)

Алкохолот се меша во шејкер полн со ситен мраз. Потоа се додава џусот и црвениот сируп. Се служи во високи чаши. Наздравје.

Кон врв
sneska_v Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јуни.2009
Статус: Офлајн
Поени: 3455
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sneska_v Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2010 во 19:35

Сок од моркови и портокал

Сок%20од%20моркови%20и%20портокал


Потребни состојки:

  • 20 грама Бадеми
  • 1 лажица/ци Мед
  • 1000 грама Моркови
  • 500 грама Портокал


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 10 мин.
  • < ="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" ="text/">
Кон врв
mrzla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
натурална девојка

Регистриран: 14.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 13330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mrzla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 16:31
Јадам,лубеница,сливи,грозје,диња,праски,јаболка и салати зеленчук
Пијам ладно млеко и јогурт зависи од појадокот
и ако има лесен ручек јадам без леб
тоа темпо ми е летово
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Кон врв
mariija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2459
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mariija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 16:02
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

Dinjata vo letoto e nezamenliva kaj nas doma, najmnogu majka mi ja konzumira, mene ne mi se dopagja mnogu, ama znam da zemam i jas po nekoe parce.
Osvezitelno, so mnogu voda vo sebe, go cisti organizmot od stetnite materii. I lubenicata isto.


isto takaголема%20насмевка
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Август.2010 во 15:31

Издржете ја жегата!

Додека владеат огромните горештини, нутриционистите, со своите совети, можат да ви помогнат да го надоместите губењето на течностите и да го избегнете топлотниот удар. Се разбира, најважно е да пиете

Мошне важно е да внесувате многу течности. Обично се препорачува да пиете по еден и половина литар вода на ден. На високи температури, пијте и повеќе за да го надоместите губењето на течности поради потењето. Не чекајте да ожедните, па да пиете. Општо, на возрасните им се советува да го избегнуваат изложувањето на сонце, преголеми количества храна, алкохол, како и преголеми телесни напори.
Облеката мора да биде лесна и проѕирна - од памук и лен, а не од најлон или од синтетика. За да се спречи топлотниот удар, на децата помали од пет години и на постарите лица мора да им се даваат течности.
Морковите, спанаќот, кајсиите, праските и слично овошје и зеленчук, благодарение на високата содржина на бета-каротен, помагаат кожата да се подготви за сонце. Јадете ги сурови или исцедени во сок, зашто со варењето делумно се уништува бета-каротенот и некои други витамини. Сепак, вимавајте: кајсиите и морковите не може да ги заменат кремите за сончање и не заштитуваат од кобното влијание на подолгото изложување на сонце.
Но, некои продукти не се препорачуваат при изложување на сонце. Избегнувајте поголеми количества целер, магдонос и смокви, ако не сакате да имате непријатни алергиски реакции.
За освежување попрво изедете лесен овошен наместо млечен сладолед. На крај, по обилните и мрсни оброци, причекајте три часа пред да одите да се капете.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2010 во 12:26

Ароматична диња

Потребно:

* 1 диња (околу 1 кг)
* 1 лажичка ливчиња од свежо нане
* 2 лажици вињак

Приготвување: добро изладената диња пресечете ја на половина и исчистете ја од семките. Меснатиот дел од дињата издлабедете го, исечете го на коцкички или обликувајте топчиња и посипете го со сечканото нане. Коцкичките (или топчињата) посипете го со вињакот, ставете ги во издлабената половина на дињата и послужете ги.

Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 17:09
Ладен чај од нане

На високите температури освежувајте се со ладен чај од нанае. Нането не е само зачин. Потребно ви е две лажички суво или свежоп нане, литар вода и мед по вкус. Листовите од нанае варете ги во вода, а потоа покријте го садот за чај и нека отстои 15 минути. Процедете го и се додека убаво не се разлади нека ви седи во ладилник. Кога го послужувате, во чашате ставете неколку кришки лимон, и мед по желба
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2010 во 04:55
Ете што препорачуваатсреќасреќа


Храна за топлите летни денови

Во топлите летни денови исхраната треба да му даде енергија на организамот, но и доволно количина на вода. Затоа наоружајте се со овошје и зеленчук, како и јогурти и сладоледи и уживајте во летото без проблеми.

Главно обележје на летните денови е топлината, па затоа храната која сте ја јаделе во постудените денови сега веќе не доаѓа во предвид. Тешката храна создава чувство на тежина во желудникот, го зголемува потењето, а понекогаш може да предизвика и дехидрација. Затоа за да немате проблеми, најдобро е да ја прилагодите храната на летото. Одберете храна која нема да Ве оптеретува, а и позитивно ќе делува на Вашата линија.

15-07-10hrana2.jpg

Супа
Супата е одличен летен оброк кој може да се конзумира за ручек или вечера. Супата може да се јаде топла или ладна, но важно е да биде бистра. Каква супа и да одберете, нема да погрешите. Супата го подобрува варењето, го забрзува метаболизамот и благотворно делува на целиот организам.   

Овошје
Овошјето е добро во секое годишно време, но во лето е идеално. Летото ни нуди најразлични видови на овошје, па жално е да не ги искористиме. Затоа одберете било кое овошје и јадете го во неограничени количини. Настојувајте секој меѓу оброк да биде овошен, телото ќе Ви биде многу благодарно за тоа.

Зеленчук
Зеленчукот може да се јаде свеж или сварен. Јадете домати, краставици, пиперки и останат зеленчук богат со вода и витамини. Ова позитивно ќе делува на Вашето здравје, но и на линијата.   

15-07-10hrana1.jpg

Варена храна
Наместо печена и тешка храна, јадете варена и лесна. Конзумирајте риба или пилешко месо со многу зеленчук. Варената храна е полесна и телото полесно ја поднесува, а тоа е одлично за летниот период.   

Салати
Во топлите летни денови одлично делуваат салатите од свеж зеленчук. Можете да им додадете сирење или малку зачини, но не претерувајте со зачините. Можете да ги јадете како прилог со месо или само салата.   

Овошни јогурти и сладоледи   
Освен овошје за вечера може да си дозволите овошен јогурт или сладолед. Сепак со сладоледите внимавајте да одберете некој кој нема многу додатоци. Идеални се овошните сладоледи кои ќе Ве освежат, а немаат многу калории. Овошниот јогурт пак можете да го јадете во текот на целиот ден и добро ќе Ви дојде на високите температури.

Bluezone
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2010 во 18:01
..Ја знам ..жетварската  салата ....  и сум ја пробала...
..но не со   рендана краставица...туку со ситно сецкана....
 и без  масло ........ многу е  освежителна.....среќа
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 18:00
да 2 литра вода и едно кило краставици
 
тоа е ваша оригинална рецепта да 
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 17:58
2000 милилитри Вода збунетостзбунетостзбунетост
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 16:42

еве и една многу популарна рецепта баш за овој период

 

Жетварка салата

Жетварка%20салата
 

Потребни состојки:

  • 50 милилитри Оцет
  • 25 милилитри Масло
  • 1000 грама Краставица
  • 2000 милилитри Вода 

Подготвување:

Краставиците се рендаат на ренде, па се ставаат во поголем овален сад. Потоа се става водата, маслото, оцетот и по зависност на вкусот може да се додаде магдонос и ситно сецкан лук.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јуни.2010 во 20:21
Mene ladniot chaj ich ne mi e ubav..se trudev da go naviknam, ama ne mi go saka organizmov.

A topol caj pijam i na ovie vrukjini...denes bash chitav deka chaj od zalfija, topol ili laden, pomaga vo sprechuvanje na potenjeto.

VODA, vo neogranicheni kolichini....

I iako vrukjinive ni go namaluvaat apetitot, MNOGU E VAZHNO da ne zaboravame da jademe!!

Moja letna shema:
Ovoshje, zelenchuk, i proteini: sirenje, patlidzanche, piperche i solca mi se najomileno letno jadenje:))
Mnogu jogurt....kornfleks za pojadok... mevce za ruchek.....mnogu svezh zelenchuk i salati...
I, lubenica, dinja, ili grozje, vo kombinacija so sekoja mandza!!
Od vreme na vreme, i po nekoe kompirche vo rerna!!


Изменето од Kali - 16.Јуни.2010 во 20:21
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.