Храна и пијалоци за во лето
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22687
Датум на принтање: 18.Декември.2024 во 06:44 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Храна и пијалоци за во лето
Постирано од: mamamd
Наслов: Храна и пијалоци за во лето
Датум на внесување: 12.Јуни.2010 во 10:29
Слушам на тв медиумите ( а и во пишаните) се заоструваат мерките за контрола на храната заради вруќините. И онака ми дојде идеја како да си помогнеме со идеи, рецепти на освежителни пијалоци и храна, евтинки, достапни за сите. Јас секое утро „варам„ леден чај Ке напунам лонец со вода, додека да испијам кафето и разгледам весниците- водата зоврира- ставам чајот, оставам да одстои дфодека олади и флаширам. Во едниот дел ставам шекер и лимон, во едниот не. Во фрижидер и цел ден место „комуналка„ од чешма се пијат освежителен чај. Дома не минува ден и без таратур- незнам зошто ама мене ми е многу освежителна салата Бидејки сите дома сме таратурци и она од канчињата секогаш ни е малце-јас редовно квасам дома (кој не знае како одма патентирам тука изумот) Зелка салат гарнирана со рендан морков, свежи краставици исто така редовно има во фрижидер. Пробајте!
|
Коментари:
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 12.Јуни.2010 во 14:13
Леле member_profile.asp?PF=15104&FID=12 - mamamd ме потсети да направам кисело млеко. Најубаво е дома кога ќе си го направам
Инаку во лето кај нас не се јаде многу (количински) и тоа што го јадеме е претежно овошје и зеленчук. Особено домати и краставици.
Праски - нискокалорични, полни со витамини(А,Ц) бета каротин, растителни влакна и сл. Киви - го подобруваат варењето на храната.
Но нешто што најмногу се користи е лубеницата. Вчера цела изедовме. Вода, вода и само вода
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 13.Јуни.2010 во 19:05
ФорумскаБаба напиша:
Киви - го подобруваат варењето на храната. | Edna zanimlivost: kiwito slobodno moze da se jade sose luspata (no prethodno treba da se izmie). Taka se vnesuva daleku pogolema kolicina na vitamin C, bidejki najgolemiot del od istiot se skladira direktno pod luspata. No imajte i predvid deka e bogat so rastitelni vlakna(bilo so luspa bilo bez) pa moze da ima blago laxativno dejstvo.
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 14.Јуни.2010 во 21:40
Dinjata vo letoto e nezamenliva kaj nas doma, najmnogu majka mi ja konzumira, mene ne mi se dopagja mnogu, ama znam da zemam i jas po nekoe parce. Osvezitelno, so mnogu voda vo sebe, go cisti organizmot od stetnite materii. I lubenicata isto.
|
Постирано од: zamislena
Датум на внесување: 15.Јуни.2010 во 11:43
Јас секое утро си варам чај од свеж магдонос ... и го ставам во фрижидер... како што вели мамад..наместо комуналка или нешто газирано ....го пијам чајот.... ем е вкусен ем има многу убава боја.......незасладен секако ....
-------------
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 16.Јуни.2010 во 20:21
Mene ladniot chaj ich ne mi e ubav..se trudev da go naviknam, ama ne mi go saka organizmov.
A topol caj pijam i na ovie vrukjini...denes bash chitav deka chaj od zalfija, topol ili laden, pomaga vo sprechuvanje na potenjeto.
VODA, vo neogranicheni kolichini....
I iako vrukjinive ni go namaluvaat apetitot, MNOGU E VAZHNO da ne zaboravame da jademe!!
Moja letna shema: Ovoshje, zelenchuk, i proteini: sirenje, patlidzanche, piperche i solca mi se najomileno letno jadenje:)) Mnogu jogurt....kornfleks za pojadok... mevce za ruchek.....mnogu svezh zelenchuk i salati... I, lubenica, dinja, ili grozje, vo kombinacija so sekoja mandza!! Od vreme na vreme, i po nekoe kompirche vo rerna!!
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 16:42
еве и една многу популарна рецепта баш за овој период
Жетварка салата
Потребни состојки:
- 50 милилитри Оцет
- 25 милилитри Масло
- 1000 грама Краставица
- 2000 милилитри Вода
Подготвување:
Краставиците се рендаат на ренде, па се ставаат во поголем овален сад. Потоа се става водата, маслото, оцетот и по зависност на вкусот може да се додаде магдонос и ситно сецкан лук.
-------------
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 17:58
2000 милилитри Вода
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 17.Јуни.2010 во 18:00
да 2 литра вода и едно кило краставици
тоа е ваша оригинална рецепта
-------------
|
Постирано од: zamislena
Датум на внесување: 18.Јуни.2010 во 18:01
..Ја знам ..жетварската салата .... и сум ја пробала...
..но не со рендана краставица...туку со ситно сецкана....
и без масло ........ многу е освежителна.....
-------------
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 23.Јули.2010 во 04:55
Ете што препорачуваат
Храна за топлите летни денови
Во
топлите летни денови исхраната треба да му даде енергија на
организамот, но и доволно количина на вода. Затоа наоружајте се со
овошје и зеленчук, како и јогурти и сладоледи и уживајте во летото без
проблеми.
Главно обележје на летните денови е топлината, па
затоа храната која сте ја јаделе во постудените денови сега веќе не
доаѓа во предвид. Тешката храна создава чувство на тежина во
желудникот, го зголемува потењето, а понекогаш може да предизвика и
дехидрација. Затоа за да немате проблеми, најдобро е да ја прилагодите
храната на летото. Одберете храна која нема да Ве оптеретува, а и
позитивно ќе делува на Вашата линија.
Супа Супата
е одличен летен оброк кој може да се конзумира за ручек или вечера.
Супата може да се јаде топла или ладна, но важно е да биде бистра.
Каква супа и да одберете, нема да погрешите. Супата го подобрува
варењето, го забрзува метаболизамот и благотворно делува на целиот
организам.
Овошје Овошјето е добро во
секое годишно време, но во лето е идеално. Летото ни нуди најразлични
видови на овошје, па жално е да не ги искористиме. Затоа одберете било
кое овошје и јадете го во неограничени количини. Настојувајте секој
меѓу оброк да биде овошен, телото ќе Ви биде многу благодарно за тоа.
Зеленчук Зеленчукот
може да се јаде свеж или сварен. Јадете домати, краставици, пиперки и
останат зеленчук богат со вода и витамини. Ова позитивно ќе делува на
Вашето здравје, но и на линијата.
Варена храна Наместо
печена и тешка храна, јадете варена и лесна. Конзумирајте риба или
пилешко месо со многу зеленчук. Варената храна е полесна и телото
полесно ја поднесува, а тоа е одлично за летниот период.
Салати Во
топлите летни денови одлично делуваат салатите од свеж зеленчук. Можете
да им додадете сирење или малку зачини, но не претерувајте со зачините.
Можете да ги јадете како прилог со месо или само салата.
Овошни јогурти и сладоледи Освен
овошје за вечера може да си дозволите овошен јогурт или сладолед. Сепак
со сладоледите внимавајте да одберете некој кој нема многу додатоци.
Идеални се овошните сладоледи кои ќе Ве освежат, а немаат многу
калории. Овошниот јогурт пак можете да го јадете во текот на целиот ден
и добро ќе Ви дојде на високите температури.
Bluezone
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 23.Јули.2010 во 17:09
Ладен чај од нане
На високите температури освежувајте се со ладен чај од нанае. Нането не е само зачин. Потребно ви е две лажички суво или свежоп нане, литар вода и мед по вкус. Листовите од нанае варете ги во вода, а потоа покријте го садот за чај и нека отстои 15 минути. Процедете го и се додека убаво не се разлади нека ви седи во ладилник. Кога го послужувате, во чашате ставете неколку кришки лимон, и мед по желба
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 12:26
Ароматична диња
Потребно:
* 1 диња (околу 1 кг) * 1 лажичка ливчиња од свежо нане * 2 лажици вињак
Приготвување: добро изладената диња пресечете ја на половина и исчистете ја од семките. Меснатиот дел од дињата издлабедете го, исечете го на коцкички или обликувајте топчиња и посипете го со сечканото нане. Коцкичките (или топчињата) посипете го со вињакот, ставете ги во издлабената половина на дињата и послужете ги.
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:31
Издржете ја жегата!
Додека владеат огромните горештини, нутриционистите, со своите совети, можат да ви помогнат да го надоместите губењето на течностите и да го избегнете топлотниот удар. Се разбира, најважно е да пиете
Мошне важно е да внесувате многу течности. Обично се препорачува да пиете по еден и половина литар вода на ден. На високи температури, пијте и повеќе за да го надоместите губењето на течности поради потењето. Не чекајте да ожедните, па да пиете. Општо, на возрасните им се советува да го избегнуваат изложувањето на сонце, преголеми количества храна, алкохол, како и преголеми телесни напори. Облеката мора да биде лесна и проѕирна - од памук и лен, а не од најлон или од синтетика. За да се спречи топлотниот удар, на децата помали од пет години и на постарите лица мора да им се даваат течности. Морковите, спанаќот, кајсиите, праските и слично овошје и зеленчук, благодарение на високата содржина на бета-каротен, помагаат кожата да се подготви за сонце. Јадете ги сурови или исцедени во сок, зашто со варењето делумно се уништува бета-каротенот и некои други витамини. Сепак, вимавајте: кајсиите и морковите не може да ги заменат кремите за сончање и не заштитуваат од кобното влијание на подолгото изложување на сонце. Но, некои продукти не се препорачуваат при изложување на сонце. Избегнувајте поголеми количества целер, магдонос и смокви, ако не сакате да имате непријатни алергиски реакции. За освежување попрво изедете лесен овошен наместо млечен сладолед. На крај, по обилните и мрсни оброци, причекајте три часа пред да одите да се капете.
-------------
|
Постирано од: mariija
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 16:02
Lithium напиша:
Dinjata vo letoto e nezamenliva kaj nas doma, najmnogu majka mi ja konzumira, mene ne mi se dopagja mnogu, ama znam da zemam i jas po nekoe parce. Osvezitelno, so mnogu voda vo sebe, go cisti organizmot od stetnite materii. I lubenicata isto.
| isto taka
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 16:31
Јадам,лубеница,сливи,грозје,диња,праски,јаболка и салати зеленчук
Пијам ладно млеко и јогурт зависи од појадокот
и ако има лесен ручек јадам без леб
тоа темпо ми е летово
------------- И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
|
Постирано од: sneska_v
Датум на внесување: 06.Август.2010 во 19:35
Сок од моркови и портокал
Потребни состојки:
- 20 грама Бадеми
- 1 лажица/ци Мед
- 1000 грама Моркови
- 500 грама Портокал
- Време за подготовка: 10 мин.
- Време за готвење: 10 мин.
- http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fwww.kulinar.mk%2Frecepti%2FSok-od-morkovi-i-portokal.html&t=%D0%A1%D0%BE%D0%BA%20%D0%BE%D0%B4%20%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%20%D0%B8%20%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BB%20%7C%20Sok-od-morkovi-i-portokal%20%7C%20kulinar.mk%20-%20%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%2C%20hrana&src=sp - - - - - - < ="http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share" ="text/">
Краток текст:
Сок од моркови и портокал
Подготвување:
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 05:36
Коктели за летните горештини – Red Devil
Red Devil
- 0,04 л Водка
- 0.04 л Amaretto
- 0.04 л Southern Comfort
- 0.04 л Gin
- 0.06 л Triple Sec
- 0.06 л Џус од Портокал
- Малку Grenadine (црвен сируп)
Алкохолот се меша во шејкер полн со ситен мраз. Потоа се додава џусот и црвениот сируп. Се служи во високи чаши. Наздравје.
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 05:15
Сорбет од боровинки
Потребно:
150 г шеќер 250 мл вода 200 г боровинки 2 белки
Приготвување: водата и шеќерот варете ги додека не добиете сируп. Боровинките испасирајте ги и измешајте ги со изладениот шеќерен сируп. Смесата ставете ја во замрзнувач на 2-3 часа. Потоа извадете ја од замрзнувачот, добро измешајте ја и во неа додадете го снегот од белките. Смесата повторно ставете ја во замрзнувач на уште 2 часа. Пред ја го послужите, сорбетот добро измешајте го и сипајте го во чаши.
-------------
|
|