|
Противречности во Куранот |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
DOMOSTROJ
Група Регистриран: 30.Декември.2012 Статус: Офлајн Поени: 55 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 08.Јануари.2013 во 23:27 |
Не ве разбирам какво е тоа телесно толкување,постои од телесното и духовно толкување, бааа, од цела теолошка наука досега првпат слушнав за телесно толкување.
|
|
Pica pica
Сениор Регистриран: 04.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 1488 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Imashe eden citat za gerda vo okoto vo biblijata,
Ako ja trgnesh gredata od svoeto oko,ke ja vidish rskata vo okoto na bratot,taka neshto beshe. p.s ako gi tolkuvame telesno kako shto e obichaj,sigurno pisatelot mislel deka chitatelot treba da otvri stovarishte za gradezen materiijal |
|
DOMOSTROJ
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Случувањата кои се опишани во Куранот, реално многу често противречат на Светото Писмо. На пример, главно дело на Соломон, од исламска гледна точка, бил разговорот со џиновите и животните. [22] Исто така, се тврди дека, на пример, Дева Марија е Мојсеева сестра, а Аман од книгата Естир, е фараонов војвода од времето на Јосифа. Таму такви реални грешки има мошне многу. Во Куранот постојат 225 противречности кои ги наоѓаат самите муслимани. [23] Тие тоа го објаснуваат со тоа дека постојат укинати и заменети ајати. /22. Куран. 27:15-53
23. Законитоста на укинување на религиозните прописи се потврдува со актите од Куранот и сигурните хадиси. Некои откровенија и прописи од почеток не подлежат на измена. |
|
DOMOSTROJ
Опции за коментарот
Благодарам(1)
|
Како на муслиман да му се објасни дека тоа е – слово Божјо? Работата е во тоа што за нас Светото Писмо е слово Божјо, затоа што Бог зборува не само со слова, туку зборува и со дела. Погледајте како се одвива учењето на училиште: може да се предава лекцијата, а може и на табла да се напише пример. А може да се постави и практична задача. Исто така и Бог го учи човечкиот род: Он Себеси се открива преку Своето Слово, Кое себе се покажува и со дела и со зборови и со кажаното и со проповедите и со примери и со сé друго. Згора на тоа, Библијата, за разлика од Куранот, е Книга на Заветот меѓу Бог и луѓето, т.е. сојуз меѓу Творецот и созданието. Куранот не претставува завет меѓу Бог и луѓето. Куранот претставува, така да кажеме, еднострана врска: тој претставува одредени заповеди, кои човекот треба да ги исполни, упатство за примена.
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Baram od moderatorite ovaa tema da se zatvori, na forumov treba da se diskutira da se razmenat mislenja, a ne da se odi so glava vo zid... od muslimanskite sogovornici imame nevrzani totalno konfuzni no za zal vece videni odgovori, tie zboruvaat bez da soslushaat i da prifatat a ocekuvaat da bidat soslushani i prifateni vo razmisluvanjata, pravejci, ja ovaa tema pole za reklama na nivnata religija... Zatoa baram temava da se zatvori...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
марија магдалена, за твоите недоразбирања за да ти станат појасни !!!
за метеоритите и за метеорите, од кај знаеш ти што прават тие и зашто без ред се шетаат низ вселената кога не можеш да видиш ништо, ви се молам, немојте да коментирате работи кои не може да се видат од човекот, всушност ние не можеме да го видиме ѓаволот па според тоа не можеме да знаеме кој со што гаѓа по него, а ајетот повторно ти е една илустрација за да ти ја докаже силата на семоќниот бог, створител на се што постои, тој не треба едно по едно да ги фрла метеорите, тој е создател на метерите и метеоритите според тоа тој има цел поради која ги создал, ако ги создал за таја цел тој ги направил на тој начин што тие си ја тераат таа работа, бидејќи за бог се е само еден збор, биди и тоа биднува!!!! ќе заборавев за девиците!!! па нели бог гледа се и него ништо не му ескриено??? е па бог ги гледа и блудничарите н овој свет, тој те создал и тој те знае во природен изглед, бидејќи тој изглед и бог ти го дал, но работата е во тоа што бог нема потреба од човекот, нема потреба од сексуални односи, нема потреба од исхрана, нема потреба од ништо едноставно тој е од секогаш и за секогаш !!!! |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
the king
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 03.Август.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 458 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
хеххехехеех
ја читам темата и паѓам од смеење, за какви неосновани бладања зборуваш бе ахмаре, кога цела оваа тема е со неосновани небулози од ваша страна??? само она што беше со заоѓањето на сонцето, најпрво да му објаснам дека тоа што беше цитирано во врска со оваа појава, не е извадок од к*ран тук од хадис, а да ве потсетам светата книга е к*ранот а не Хадисот, но и хадисот си е на место, но не го читате тоа што сака да го каже тој хадис туку читате нешто што е тука само за да ни ја илустрира саканата цел.. всушност, за време на самото изгрејсонце на муслиманите му е забрането да се молат, односно да обавуваат молитва и тоа е се она што овој хадис сака да ни го објасни и тоа многу лесно се воочува, но кој не сака да го види тоа е негова работа, само уште еднаш, темата е за к*ранот а не за хадисот !!!! |
|
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
ahmar1
Сениор Регистриран: 29.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 712 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дешаде дешаде..ме изнендува што не си прочитал баш за тој муабет Што е работа со Лот и неговите ќерки?! па ја буквално инспириран од тебе ја отворив таа тема. види таму има за некои работи кој велиш дека се случиле во библијата но кои мене не ми се познати па нели ако си во можности,просветли не. Нели секако ако не ти прпа,зашто гледам дека морам да те бркам од тема на тема и да те молам да да се доообјаниме. Сепак знаеш ,не е поентата ја само да се "какам" на секоја тема со небулози и неосновани обвинувања и да се правам на Тошо кога ќе треба да ги чијам против аргументите. Или може не сакам да ги чујам?! Изменето од ahmar1 - 31.Декември.2009 во 11:02 |
|
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++ |
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А зарем Бог не го гледаше оргијањето на Лот со ќерките му негови? |
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Или некој кој, како кечер би се борел со човек и би ја изгубил битката.Е тоа ти е Бог според некои писанија.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Или некој кој би гледал рајски оргии со девици, каков Бог би бил тоа?
Изменето од maria_magdalena - 30.Декември.2009 во 11:17 |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mada vo Islamot bog ne mava so kamenja po gavolot, sepak i koa bi maval, toa poveke bi licel na Boga otkolku nekoj koj odi da moca |
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Merijcice, daj kazi mi kako izgleda gavolot ?!!!
Koja e negovata golemina i oblik ?!!! Ako nemas jasni dokazi, ne se ni maci da mi odgovoris. Изменето од Ebu-Hurejre - 30.Декември.2009 во 01:49 |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |