|
Панајот Гиновски |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Септември.2010 во 13:52 |
P.R. treba da e Rovinski.
M. Grgorov. Со сигурност http://new.runivers.ru/bookreader/book42941/ Изменето од Каснакоски - 05.Септември.2010 во 13:56 |
|
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брат му?
|
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мунгосе, никако не можам да разберам кој е овој П.Р. кој од Црна Гора ги испратил материјалите на Ѓиновски во Русија. Помогнете малку.
|
|
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Роден е во Галичиик 1842 год.Како малечок учел во старовремското училиште. Подоцна оттаму влегува во зографската тајфа, постанува зограф и како такав шетa по целиот Балкански полуострав. Работел во Македонија, Србија и Бугарија. Составил еден вечен календар. Собирал разни народни умотворби и обичаи. Ја преведува и "Ерминијата" учебник за зографство. Bo руското списание "Живаја старина", после неговата смрт, е издаден зборник под наслов: Зборник Панајота Гиновског из села Галичиика, песни, обичаји, и разин мелки материјал". Умре во Врање 1886, каде беше избегал од родното село поради турскте зулуми.
|
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Како не - тука е и поэнатиот Маријан Гиновски - секретарот на обединетата Македонска дијаспора - абе се селебретис
|
|
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали е роднина на големиот бугарски скулптор Владимир Гиновски?
|
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
По желба на членовите, постовите за Панајот Гиновски ги одвојувам во посебна тема. Ако нешто сум заборавил, а сметате дека е дел од темата, слободно кажете, а истото важи и ако нешто дополнително е префрлено, сепак, не разбирам руски.
Изменето од Македон - 21.Ноември.2009 во 02:29 |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I Изменето од Каснакоски - 20.Ноември.2009 во 21:00 |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи братот на Панајот Ѓиновски - Василиј ги дал материјалите на фамозниот П.Р., а тој ги испратил во Русија од Цетине. П.Р. напишал „Браќата Ѓиноски биле принудени да го напуштат родното место и да ја посветат својата дејност и сите свои способности на родствените им српски земји“ Мунгос изгледа не го знае кој е П.Р.Утре веќе треба да го разбереме. Модераторот дали ќе има против да издели посебна тема за Ѓиновски, нешто многу ме заинтересира, а и изгледа не е многу познат. http://www.archive.org/stream/zhivaiastarinap12tngoog#page/n126/mode/1up Тука е опишан животот на Панајот - со болна нога лежел дома, на 20 тата година ја загубил ногата до коленото. Во 1881 се преселил во Врање, таму посетувал гимназија и сакал да стане учител, ама УВИ, на 6 август 1886 година, на 45 години се преселил во вечноста. Изменето од Каснакоски - 20.Ноември.2009 во 20:43 |
|
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не кажав за српска азбука, за српски букви пишував. Многу ме зачуди зошто во руско списание ќе има српски букви, ама сега малку по малку ми се пројаснува.
За Мијаците од Драганов е познато дека се сметале за Албанци, потомци на Скендербег, а тој го носи името на Александар и може од таму да е поврзаноста со античките Македонци. |
|
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Напротив, ти генерализираше, ти кажа дека тоа била Српска азбука што воопшто не е точно. Јас не ја определив азбуката како нечија. Без разлика какво училиште посетувал, самиот факт што сакал да го собере своето народно творештво и да ги запознае другите со својот говор кажува многу за него. А за мијаците познато е дека имаат преданија за античките Македонци и се сметаат за нивни потомци, тоа го пишуваат и други мијаци. Така да мијачки никогаш не означувало нешто друго освен Македонски. |
|
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас ако знаев немаше да те прашам. Ти ако знаеш - кажи! Немој да ме мачиш. Ако сакаш да ме испровоцираш со брејнсторминг - успеваш. Ќе го најдам кој е авторот на материалот, ама е потребно време. |
|
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пошто ме повика.Дали знаеш зошто оди во Србија?И кој му го дава материјалот на Русинот?
Секоја книга има своја историја а сигурно во тоа време немало литературен јазик ни бугарски,ни српски а ни македонски литературен јазик,односно мијачкиот јазик или на други места народниот јазик бил печатен за описменување на Македонците зошто тие не знаеле грчки,српски,бугарски.Има разлика во народот кој живеел во градовите и зборувале на повеќе јазици и народот од селата за кој оваа пропаганда била туѓа. |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |