|
ГНОСТИЦИЗАМ |
Внеси реплика | страница 123 9> |
Автор | ||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Август.2010 во 19:31 |
|||||||||
Znam za edna koja vo osnova e takva, no vo svojot naslov ne nosi konkretno ime "gnostichka" i vo razgovor so eden od nivnite poaktivni chlenovi doznav deka ne bi sakale da im se zalepi etiketa "gnostici". Registrirani pod drugo ime i oficijalno sledat druga doktrina.
Изменето од Messenger - 23.Август.2010 во 20:18 |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Blagodaram na odgovotite messi. A koja crkva vo Makedonija e Gnosticka? Znaes li konkretno kako se vika? Pozdrav! |
||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Меssenger, за да не арчиме, како што велиш простор и време на оваа тема, јас ќе ја отворам новата тема, па таму и ќе ти одговорам, а и верувам ќе серазвие досбра дискусија. Ако сметаш префрли ги овие постови таму, па може да го продолжиме разговорот таму. Апологетски книги не сум читал, освен можеби, иако не би ги нарекол апологетски, Августиновите "Исповеди", која повеќе претставува исповед и своевидна автобиографија на овој голем човек, отколку нешто друго. Истотака "Шестдневот" од св.Василиј Велики, но тоа е всушност толкување на книгата "Битие". Ја купив пред некое време и "За државата Божја" истотака од бл.Августин, но сеуште не сум ја прочитал. Изменето од Македон - 23.Август.2010 во 15:24 |
||||||||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Sega, iako i natamu izlagash nadvor od temava, najkuso kje ti odgovoram na nekoi raboti. Ako vnimatelno go chitash Stariot Zavet kje zabelezhish na povekje mesta deka Bog e ljubomoren, a toa toj i samiot go potencira na ova mesto: 2. Ne kje si pravish vrezan lik, nitu nekakva slika na ona shto e gore na neboto ili dolu na zemjata ili vo vodata pod zemjata. Ne kje im se poklonuvash nitu kje im sluzhish, zoshto Jas, Gospod tvojot Bog, sum ljubomoren Bog. Izlez 20:4 Ako imash problem so makedonsiot prevod, togash proveri Tuka.
Соврешниот Бог создаде совршен човек, но на тој човек му даде слободна волја и не случајно можност да избира. Ако Бог не му дадеше слободна волја, гревот на Адам и Ева немаше да се случи. Бог знаел дека Адам и Ева ќе згрешат, но сепак не им ја одзел слободата, затоа што негова особина е апсолутната слобода, која ниту на човекот не му ја ограничил, иако укажал на последиците од грешките. Бог му кажал на Адам да не јаде од плодот на дрвото, затоа што ќе умре, а штом му кажал така, Бог како совршено праведен си стоел на зборот и не се премислил, иако не умрел Адам одма туку после многу, многу години. [/QUOTE] Makedon, ne mi go preraskazhuvaj Stariot Zavet, go znam. Toa shto govorish e apologetika i nema nikakva vrska so faktot: Sovrshenstvo mozhe da sozdade samo sovrshena kreacija. Ako barem najmal del od taa kreacija otide jabana, po bilo koja prichina, togash ima dve opcii: 1. Kreacijata ne bila sovrshena 2. Kreatorot ne bil sovrshen. Ova e od osnovi na logika. Sekoe natamoshno diskutiranje e bespredmetno.
Остави ја Апологетиката настрана, не поаѓам од неа, барем јас, при моите ставови. Mozhebi taka mislish i mozhebi si uveren vo toa, no seto vreme go govorish tokmu toa. Pretpostavuvam deka od ubeduvanje imash chitano apologetski tekstovi (iako tie nikogash ne se oznacheni kako takvi) ili nesvesno si odbiral i filtriral selektirani knigi i pisanija od tokmu takov karakter.
Ако тие луѓе се зли, ако истите жртвуваат деца и уживаат во такви обичаи, зарем таквите заслужуваат да поминат неказнето? Во една книга на Стариот Завет Бог навестува дека на таквите народи ќе им се случи да бидат истребени од други народи, а ако ја погледнеш историјата на таквите, сите се истребени. Ацтеките постојано жртвувале деца, па затоа беа избришани од лицето на земјата, зар не? Жртвите убаво ги има објаснето св.Апостол Павле, тие се сенка на Христовата совршена жртва. Ova ne e nikakov odgovor na prashanjeto: Kako mozhe Apsolutno Sovrshenoto Milosrdie da bara od lugjeto da vojuvaat do potpolno istrebuvanje i da bara da se ubivaat zhivotni za da mu se donesuvaat kako zhrtvi ??? Se obiduvash aologetski da go opravdash onoa shto nema logika da se opravduva. Ushte povekje, tokmu toj ist Bog, bara prinesuvanje zhrtvi kako i paganskite bogovi, a bara od svoite vernici da im gi skrshat glavite na svoite deca ako ovie ne se poslushni. Govorime za APSOLUTNO SOVRSHENO MILOSRDIE.
Што подразбираш под егоистично? Mislam oti spomna deka si go prochital dva pati Stariot Zavet. Ako i pokraj toa ne si go zabelezhal napomenetoto, togash nema potreba da govorime za toa.
Можеме да размениме мислење и за тоа, во согласност со предлогот твој подолу.
Одлична тема, може да се отвори ваква. Да ја наречеме "Бог-Апсолутна Совршеност", се сложуваш ли? Потоа може да ги префрлиш овие коментари како вовед во темата. Или имаш поинаква замисла? Otvori kako miluvash. Изменето од Messenger - 23.Август.2010 во 05:22 |
||||||||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
1. Da 2. Povekejto gnostici go priznavaat Jovanovoto Evangelie kako gnostichko. Kako takvo se naogja vo gnostichki zbirki. Toa e najdocna prifateno i dodadeno vo Noviot Zavet poradi izvesni raboti koi na pravoslavnite im bea potrebni za privlekuvanje na vernicite i davanje izvesna slika za Isus koja ja nemashe taka potencirano vo prvite tri evagelija. 3. Da. Vo razni zemji postojat razni gnostichki crkvi i zaednici, koi ne sekogash go istaknuvaat imeto "gnotichki" vo svoite iminja. Crkva, koja vo osnova e gnostichka, postoi i vo Makedonija. |
||||||||||
|
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Makedon, ako Sovrshenstvoto ne e potpolno sovrsheno togash ne e Sovrshenstvo. Togash toa e sekogash neshto pomalu od Sovrsheno. Tolku. Tochka. Ova e od osnovite na logikata. Da ne pravime muabet ponatamu i da ne go archime vremeto i prostorov badijala. Ti rekov, ako chitash Apologetika, togash kje prochitash sekakvi raboti koi nemaat nishtio zaednichko so logikata, a s'e so branenjeto na dogmata po sekoja cena... makar i po cena na postavuvanje na znaenjeto i logikata naopaku. Изменето од Messenger - 23.Август.2010 во 02:36 |
||||||||||
|
||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Messenger, не станува збор за класична љубомора, туку за почитување на заветот. Господ Бог постојано им помагал на Евреите, ги избавил од ропство, војувал за нив, ги заштитувал, а тие жртвувале деца на Молох. Зарем тоа не е нарушување на Првата заповед од Декалогот? А штом одредбите од договорот се нарушени, престанува да важи истиот. Повторно апсолутната праведност, основата на овој закон јасно е поставена, па и е причина, за тоа кое ти го нарекуваш љубомора.
Соврешниот Бог создаде совршен човек, но на тој човек му даде слободна волја и не случајно можност да избира. Ако Бог не му дадеше слободна волја, гревот на Адам и Ева немаше да се случи. Бог знаел дека Адам и Ева ќе згрешат, но сепак не им ја одзел слободата, затоа што негова особина е апсолутната слобода, која ниту на човекот не му ја ограничил, иако укажал на последиците од грешките. Бог му кажал на Адам да не јаде од плодот на дрвото, затоа што ќе умре, а штом му кажал така, Бог како совршено праведен си стоел на зборот и не се премислил, иако не умрел Адам одма туку после многу, многу години.
Остави ја Апологетиката настрана, не поаѓам од неа, барем јас, при моите ставови.
Ако тие луѓе се зли, ако истите жртвуваат деца и уживаат во такви обичаи, зарем таквите заслужуваат да поминат неказнето? Во една книга на Стариот Завет Бог навестува дека на таквите народи ќе им се случи да бидат истребени од други народи, а ако ја погледнеш историјата на таквите, сите се истребени. Ацтеките постојано жртвувале деца, па затоа беа избришани од лицето на земјата, зар не? Жртвите убаво ги има објаснето св.Апостол Павле, тие се сенка на Христовата совршена жртва.
Што подразбираш под егоистично?
Можеме да размениме мислење и за тоа, во согласност со предлогот твој подолу.
Одлична тема, може да се отвори ваква. Да ја наречеме "Бог-Апсолутна Совршеност", се сложуваш ли? Потоа може да ги префрлиш овие коментари како вовед во темата. Или имаш поинаква замисла? |
||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Зошто да не може? Постојат дела за кои никако не смее да постои милост, истото и Исус го говорел за повредувачите на деца. И да, казната во тој случај е одраз на совршеноста, а тоа е постигнување правда. Aпсолутно совршениот Бог одбрал начин, во согласност со сите нешта кои се случиле, за да стапи во договор со човекот. Ако тој начин во конкретниот момент бара апсолутна праведност, па дури и строга казна, тогаш, тоа несомнено дека таа основа ќе ја почитува, се додека не се исполни Законот. А штом е Закон, тој несомнено пропишува казни, а милосрдието останува само на Бога, но, сепак, без Бог да го прекрши законот. Не станува збор за Апологетика или нешто слично, станува збор за конкретни односи, ако сакаш нека бидат и правни односи, кои се поставени така и биле почитувани и од Самиот Бог, кој бил, кажано со јазикот на правниците, Правен Субјект во Заветот склучен со Израел, другиот субјект. Изменето од Македон - 22.Август.2010 во 16:20 |
||||||||||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Gi imam citano Gnostickite Evangelija. Sakam da te prasam nekolku raboti bidejki si po upaten vo ovaa tema od mene: 1.Znaci, Gnosticite gi prifakjaat samo Gnostickite Evangelija? 2. Sto mislat za cetirite Evangelija vo Biblijata ? 3. Dali Gnosticite imaat svoja Crkva i registrirana verska zaednica? |
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Pa prochitaj gi Gnostichkite Evangelija i kje najdesh odgovor na toa shto prashuvash. KINGDAVID, ne se povikuva samo Pravoslavieto na Bozhjo Slovo i proroci. SITE religii se povikuvaat na toa. P.S. Sega e pojasno zoshto kako odgovor ti gi postaviv onie prashanja. Изменето од Messenger - 22.Август.2010 во 15:33 |
||||||||||
|
||||||||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Ama ne mozhe Apsolutnoto Sovrshenoto da iskluchuva i ukluchuva nekoi od svoite Sovrshenosti. Ne mozhe da bide ednash samo Apsolutno Pravedno, a ne Apolutno Milosrdno, a potoa da go smeni umot i da stane Aposlutno Milosrdno, a ne Apsolutno Pravedno. Toa e Apsolutnata Nelogichnost koja ja koristi Apologetikata da izleze od kontradiktornata teoloshkata doktrina. |
||||||||||
|
||||||||||
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Na primer, od prorocite koi pisuvale knigi od Biblijata se srekjavaat vakvi izjavi : " Slovoto Gospodovo e nad mene" ... Gospod Bog zboruva vaka... Mi rece Gospod Bog objavi im go ova na sinovite Izrailovi ... " Znaci prorocite kazuvaat deka Gospod Bog im zboruval . Od kade agnosticite znaat deka BOG e takov kakov sto tie velat? Dali imale licno otkrovenie? Ocekuvam konkreten odgovor , a ne prasanje, se razbira dokolku go znaes odgovorot. Pozdrav! |
||||||||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Се' што е добро упатува на Мудроста БОЖЈА (ЛОГОС)!
|
||||||||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||||||||
Македон
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||
Spiros, искрено, не можам да видам ниту трага од Словото во церемониите во чест на паганските божества каде се практикувала самокастрација,хомосексуализам, жртвување деца, поставување полови органи на статуите на некои божества и слични други, да не ги набројувам сите. |
||||||||||
Внеси реплика | страница 123 9> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |