ГНОСТИЦИЗАМ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19805
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 18:38 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ГНОСТИЦИЗАМ
Постирано од: DDarko
Наслов: ГНОСТИЦИЗАМ
Датум на внесување: 06.Август.2009 во 17:22
Ne znaev dali da otvoram vakva tema ili da ja zapisam vo Svetski Religii, sepak ajde da nauceme nesto poveke za nea, posebno bi bilo dobro koga bi imale nekoj Gnostik, da ni objasni dali ova e Hristijanski koren ili nesto drugo,znam samo deka Gnost znaci znaenje ili ne znam sto... Pa koj znae povelete.
(Messenger: naslovot e popraven.)
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 00:32
DDarko, prvo da ti kazham deka mi e milo sto povtorno te gledam megju nas.
Sega, za gnisticizmot... mozhe mnogu da se zboruva za nego, no mislam deka vo momentov povekje bi te interesiralo nekoe posimplificirano objasnuvanje.
Bez da navleguvam vo detali i religijski iminja i termini, vazhno e da razberesh deka gnosticite veruvaat deka Bog go sozdal Svetot, no Toj ne e istovremeno i sozdavach na se sto postoi vo toj Svet. Znachi Svetov ne bi postoel bez Nego, no del od onoa sto e sozdadeno od Nego vo ovoj Svet isto taka sozdava i samoto po sebe.
Ova tvrdenje i ne e tolku neobichno bidejki znaeme od lichno iskustvo deka i nie, kako lugje, sozdavame vo ramkite na svoite limiti. Od skoro, na primer, dojdovme duri do mozhnost da sozdavame i novi zhivi formi so kloniranje i genetsko manipuliranje.
Poradi nesovrshenosta na nashiov materijalen svet, koj spored toa definitivno ne bi mozhel da bide Bozhja kreacija, gnosticharite veruvaat deka toj e sozdaden od edna drugo bitie, koe sakalo da napravi neshto spored Bozhjiot primer i da se postavi kako nejzin bog. Ovoj Demijurg go sozdal nashiot materijalen svet, kako sto ne sozdal i nas spored svojot lik, kako i spored likot na onie bitija kako nego, koi se slozhile i se zdruzhile so Demijurgot vo realiziranjeto na negovata ideja. Bidejki ne bile sposobni da vnesat zhivot vo nas, tie morale da go vdahnat Bozhenstvenoto vo mrtvata materija i toa e onaa bozhenstvena iskra sto sekoj od nas ja nosi vo sebe.
Bidejki nie sme sozdadeni spored likot na nash*te tvorci, tie pochnale da se meshaat so nas kako sto mozhe da se prochita vo Stariot Zavet (Bitie) sozdavajki gi nefilite. Nivnata kreacija ne bila sovrshena, pa realmot sto tie go sozdale pochnal da se obremenuva so s'e pogolemi problemi i Bog, doznavajki za nego, reshava rabotite da gi dovede vo red, dodeka nash*te kreatori vodeni od Demijurgot se obiduvaat toa da go sprechat polagajki pravo na svoeto bozhenstveno poteklo, a so toa i na pravoto za kreiranje spored svojot sloboden izbor. Poradi toa Bog ne mozhe da gi unishti samo zatoa sto ne gi opravduva nivnite delanija, no zatoa pak ne e sprechen da vlijae direktno na nas bidejki nie ja nosime Negovata bozhenstvena iskra.
Tuka lezhi vechnata borba megju Boga i Demijurg vo koja Bog saka so nasheto prosvetluvanje i osoznavanje na vistinata da ne oslobodi od iluzijata vo koja sme zarobeni, dodeka drugiov se obiduva toa da go sprechi so manipuliranje na vistinata i so sozdavanje na bezbrojni veruvanja i religii za da ni go zamati umot i vo lavirintot na beskrajnite teologii, filozofiranja, veruvanja i spekulacii da ni gi drzhi ochite zatvoreni.
Zatoa gnosticharite veruvaat oti Isus doshol vo imeto na Boga da ne oslobodi so ova znaenje (gnosis) od iluziite na Demijurg, a ne da go dade svojot zhivot za otkupuvanje na nekakvi nashi grevovi kon Boga.
Se restriktirav od poshiroko elaboriranje, no mislam deka ova koncizno objasnuvanje e dovolno jasno za da se razberat nekoi osnovni raboti za gnosticizmot.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 00:35
Правилно се вели гностицизам, не гностизам.
γνώσις на старо-грчки значи знаење или увид, а зборот гностицизам потекнува од зборот γνωστικός=оној кој длабоко спознава
Во една тема messenger имаше убаво објаснето за Гностицизмот само неможам да ја најдам.
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 00:43
А ете, messenger во меѓувреме одговорил.
Messenger, oколу противникот божји, го среќавам низ енциклопедиите терминот Демијург, не демигог.
Главен центар на гностицизмот бил Александрија во Египет.
За гностички списи се сметаат списите пронајдени во Египет 1945 година. На пр. Евангелието според Филип, Откровението според Петар и тн... Повеќето гностички списи датираат од околу 4 век (наша ера) а некои се и постари.
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 02:35
Majkl, onoj koj sakashe da bide bog mesto Boga poznat e kako Demijurg, no ponekogash lugjeto go oslovuvaat i kako demigod ("polubog"), demigog i slichno, vo zavisnost kako e poznat kaj razlichnite narodi i kako bil izgovaran na razlichni jazici.
Da ne pravime zabuni, kje go koristam imeto Demijurg bidejki pod nego generalno e najpoznat i kako takov najchesto se srekjava vo literaturata.
Prethodniot tekst kje go koregiram so toa ime.
P.S. Gnosticizmot kako doktrina postoel ushte pred pojavata na Hristijanstvoto, a kako hristijansko veruvanje egzistiral paralelno so onoa sto nie denes go narekuvame Pravoslavie. Toa bilo tolku silno sto vo Nikea pravoslavnata struja pobedila posle dolgi raspravii (duri i tepachki). Iako potoa gnosticizmot, kako hristijansko veruvanje, bil anatemisan, sveshtenicite egzekutirani, a knigite unishtuvani, toa nikogash ne ischeznalo potpolno, pa duri i denes se srekjava kako religiozno veruvanje i kako spiritualno/filozofski pogled na svetov.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 14:06
Dali Demijurg ja igra ulogata na Luciver t.e Satanata?
-------------
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 16:35
Nekoi veruvat deka Demijurg e Lucifer ili Satanata, nekoi veruvaat deka toj so izmama, preku lazhni profeti i razlichni religijski tolkuvanja, gi mami lugjeto deka e Yehva (Bog), a drugi se ubedeni deka spored pisanijata Demijurg e vo sushtina Yehva bidejki toj go rakovodi ovoj materijalen svet, toj gi deli narodite i gi vodi vo vojni edni protiv drugi, ima karakteristiki na nesovrshenost (ljubomora, osvetoljubivost...), pustoshi so ogan, sushi i potopi i t.n. Za nego Satanate e eden od negovite pridruzhnici/pomoshnici, kako sto se angelite za Boga.
Treba da se razbere deka terminot Gnosticizam opfakja poshirok krug na veruvanja koi imaat zaednichki osnovni temeli, no isto taka i nekoi razlichni tolkuvanja... neshto slichno kako so Hristijanskite, Islamskite ili Hinduistichkite denominacii.
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 17:33
Osnovni razliki megju gnosticistichkite i dogmatskite (go koristam ovoj termin uslovno, vo nedostatok na posoodveten koj bi gi definiral drugite religijski pogledi) veruvanja.
1. Gnosticizmot uchi deka prosvetluvanjeto i spasenieto se postiga edinstveno preku soznanie - gnosis.
Dogmatizmot uchi deka prosvetluvanjeto i spasenieto doagja samo preku veruvanje i sledenje na dogmi.
2. Gnosticizmot veli deka znaenjeto vodi kon probuduvanje od iluzijata na ovoj materijalen svet i posledovatelno so baranjeto na vistinata na sekoj chovek poedinechno do negovo prosvetluvanje.
Dogmatizmot veli deka dogmatskite uchenja se definitivni vistini sami po sebe i deka sekoe individualno baranje na novi vistini vodi samo kon greshki i grevovi.
3. Gnosticharite se ubedeni deka mudrosta i prosvetluvanjeto se evolutiven proces koj postojano i neprekinato se odviva vo chovekovata svest.
Dogmaticharite imaat fiksni dogmi i kanoni koi se apsolutni i nepromenlivi avtoriteti za vek i vekovi. Nivnoto prifakjanje e akt na prosvetluvanje.
4. Gnostisticharite veruvaat deka sekoj individualno go osoznava svetot spored svoite momentalni razbiranja, osoznavanja i sposobnosti, kako i spored onoa sto mu nosi negoviot zhivoten pat.
Dogmaticharite veruvaat deka ima eden i samo eden pat i nachin na osoznavanje i prosvetluvanje i toa e tokmu nivniot pat. S'e drugo e greshno, rabota na gjavolot.
5. Za gnosticharite site pisanija se chovechki zborovi i interpretacii.
Za dogmaticharite site nivni pisanija se bukvalen Bozhji zbor.
6. Gnosticite koristat anegdoti i paraboli kako simboli so koi se probuduva svesta za sogleduvanje na iluzijata.
Dogmaticharite gi prifakjaat anegdotite i parabolite kako bukvalni istorijski fakti.
7. Gnosticizmot e razbuduvanje od iluzijata na razdelenost i razlichnost, prosvetluvanje so sogleduvanjeto na edinstvoto na Boga so se onoa sto e sozdadeno od Nego.
Dogmatizmot e veruvanje vo razdelenosta i razlichnosta megju Boga i lugjeto, megju edna religija i druga religija, megju eden narod i drugi narodi, megju ispravni i greshni, megju odbrani i prokolnati...
|
Датум на внесување: 07.Август.2009 во 21:39
Messenger fala shto si tuka da odgovorish na nekoj moj prashanja, no trudot okolu dogmata moze da posluzi samo za drugite bidejki tolku mnogu vreme citam temi so dogma i se drugo i pak ne svativ shto e toa.
Ako γνώσις znachi znaenje, togash dali se primaat lugje so ponizok stepen na znaenje vo Gnostichiskite (redovi) ili ne znam dali e pravilno bash da kazham redovi?..Mislam deka postojat samo Masonski redovi, no kje go kazham taka, bidejkji iskreno ne znam.
-------------
|
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 00:13
Darko, ne objasnuvam sto znachi religijska dogma, tuku go koristam terminot onaka kako sto go imaat postaveno samite religii i onaka kako sto e usvoen od nashata civilizacija. Za toa sto znachi dogma imame otvoreno dve temi i ako i natamu ne ti e jasno sto znachi toa, togash veruvaj mi, kje ti se razjasni po nekoe vreme. Ako ti prechat terminite "dogma", "dogmatizam" i "dogmatichari", zameni gi so iminjata na tvojata crkva, vera i sovernici.
Inaku, ne postojat Gnostichki redovi. Ne znam kolku hristijanski gnostichki crkvi postojat denes, no poznato mi e deka egzistiraat Aleksandrijskata Gnostichka crkva, Ecclesia Gnostica, Gnostichka Katolichka Crkva, kako i drugi koi ne go nosat zborot "gnostichka" vo svoeto ime, pa teshko e da se prepoznaat i klasificiraat kako takvi.
Isto taka, golem broj na religii i zhivotni filozofii od dalechniot istok se gnostichki iako nitu go nosat ovoj termin vo nivnite iminja, nitu pak go upotrebuvaat vo svoite doktrini.
Kako sto vekje rekov, gnostichkiot pogled na svetov e postar od Hristijanstvoto, a denes e moshne aktuelen i popularen vo moderniot spiritualen svet.
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 03:04
Messenger напиша:
Darko, ne objasnuvam sto znachi religijska dogma, tuku go koristam terminot onaka kako sto go imaat postaveno samite religii i onaka kako sto e usvoen od nashata civilizacija. Za toa sto znachi dogma imame otvoreno dve temi i ako i natamu ne ti e jasno sto znachi toa, togash veruvaj mi, kje ti se razjasni po nekoe vreme. Ako ti prechat terminite "dogma", "dogmatizam" i "dogmatichari", zameni gi so iminjata na tvojata crkva, vera i sovernici.
Inaku, ne postojat Gnostichki redovi. Ne znam kolku hristijanski gnostichki crkvi postojat denes, no poznato mi e deka egzistiraat Aleksandrijskata Gnostichka crkva, Ecclesia Gnostica, Gnostichka Katolichka Crkva, kako i drugi koi ne go nosat zborot "gnostichka" vo svoeto ime, pa teshko e da se prepoznaat i klasificiraat kako takvi.
Isto taka, golem broj na religii i zhivotni filozofii od dalechniot istok se gnostichki iako nitu go nosat ovoj termin vo nivnite iminja, nitu pak go upotrebuvaat vo svoite doktrini.
Kako sto vekje rekov, gnostichkiot pogled na svetov e postar od Hristijanstvoto, a denes e moshne aktuelen i popularen vo moderniot spiritualen svet. |
Animizmot kako religija e mnogu postara od gnosticizmot
Isto taka i totemizmot. Toa ne mora nisto da znaci .
|
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 03:27
KINGDAVID напиша:
Animizmot kako religija e mnogu postara od gnosticizmot
Isto taka i totemizmot. Toa ne mora nisto da znaci . |
Ne go rekov ta za da dadam nekakvo osobeno znachenje na gnosticizmot, tuku beshe replika na onoa sto navede Majkl:
"Повеќето гностички списи датираат од околу 4 век (наша ера) а некои се и постари."
Chitajki ja taa rechenica mozhebi nekoj ke pomisli deka Gnosticizmot za prv pat se pojavil kako nekoja granka na Hristijanstvoto.
P.S. Na evrejskata teritorija ushte pred ragajanjeto na Isus postoele Terapeutite, evrejski gnostici koi bile nadaleku poznati po svoite lekarski znaenja. Ne sakam da shiram mnogu natamu vo taa nasoka, no bi ti preporachal da prochitash neshto http://en.wikipedia.org/wiki/Therapeutae - tuka za niv. Kje nauchish nekoi neochekuvani interesni raboti, neshto za shto sme govorele porano ...
|
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 15:54
Ako BOG ne se objavi samiot na lugeto, so praktikuvanjeto na gnosticizmot ili bilo koj drug covecki nacin na "spoznanie" lugeto ke doagaat do razlicni zaklucoci vo vrska toa sto e BOG, koj e TOJ i zosto postoime i kade odime.
Fala mu na BOGA sto ni se otkri preku Biblijata i preku Negoviot Sin ISUS HRISTOS i sto preku ISUS mozeme da dobieme vecen zivot. AMIN!
|
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 17:15
Messenger напиша:
... tuku beshe replika na onoa sto navede Majkl:
"Повеќето гностички списи датираат од околу 4 век (наша ера) а некои се и постари."
Chitajki ja taa rechenica mozhebi nekoj ke pomisli deka Gnosticizmot za prv pat se pojavil kako nekoja granka na Hristijanstvoto.
| Да, точно е тоа. Кога реков „постари„ мислев токму на тоа. Не се изрзавид доволно прецизно, простете.
|
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 21:32
Deka mi se postovite koga prashav shto mislat Gnosticarite za zad grobniot zivot? I ako moze neka mi odgovori za nivniot stav vo vrska so toa!
-------------
|
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 23:02
Darko, gledam deka se interesirash povekej za gnosticizmot, pa moshebi kje treba da napisham neshto povekje za nego.
Za sega nakuso, kolku da ti ja zadovolam ljubopitlivosta, gnosticharite veruvaat vo prosvetluvanje na dushata. Toa e nejzinoto spasenie. Taa egzistira vo iluziite na materijalniot svet s'e dodeka ne go postigne toa, a potoa odi pri Boga stanuvajki svesen del od Edinstevnoto Sebstvo.
Razni gnostichki pravci imaat razlichni pogledi na detalite okolu toa, no vo glavno se sveduva na spasenie preku prosvetluvanje so osoznavanje, a ne za spasenie preku Isusovata ili bilo kakva druga zhrtva. Samo ti samiot mozhesh da se izborish za svoeto spasenie i nikoj ne mozhe da ti go dade toa kako dar so negovo zhrtvuvanje.
|
Постирано од: Bronhi
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 10:15
И од мене нешто :)
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml -
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - - ГНОСТИЦИЗАМ
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - -
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml -
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - Гностицизмот е дел од историјата
на платонистичката традиција, но историчарите на религијата истиот го лоцираат
во мешавината на грчкото и ориенталното размислување, односно во амбиентот на
персискиот дуализам каде сретнуваме две начела (два бога), спротивставени едно
на друго и грчкото разбирање на надмоќта на духот и духовното над материјата и
материјалното. Користењето на мешавина од грчката философска терминологија и
источната симболика доведува до лесно пропагирање и прифаќање на гностичките
идеи.
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - Некои, пак, Гностицизмот го
поврзуваат и со еврејскиот и јудео-христијанскиот амбиент. Основен недостик на
последново тврдење е критикувањето и отфрлањето на Стариот завет и Јахве како
вистински Бог.
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - Трети, пак, постанокот и ширењето
на Гностицизмот го доведуваат во врска со менталниот склоп на луѓето од I и II
век, во психолошкото и религиозното расположение на луѓето од овој период кое е
под влијание на егзистенцијални проблеми и тешкотии. Гностиците успеваат да се
поврзат со духовниот елемент во човекот при што истовремено материјата ја
прогласуваат за лоша и зла со што се отвара простор материјалниот све да биде
отфрлен.
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - Сепак, со сигурност може да се
потврди дека Гностицизмот е синкретичка форма, а не плод на само една од
претходниве причини. Тој е мешавина на јудејство, елинизмот (грчката философска
мисла), источните учења и традиции и христијанството.
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - Значи, Гностицизмот file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - γνώσις file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - gnosis – знаење, осознавање, спознавање, увид) е синкретичко #_ftn1 - - [1]
верско движење кое се појавило уште во првите векови од христијанството и се
ширело се до IV век кога истото е поттиснато, особено откако престануваат гонењата
на христијаните од страна на Римската империја.
Инаку, терминот γνώσις е збор кој изворно е користен во
Платоновите филосовски списи, а најчесто се употребувал за да се потенцира
духовното знаење на просветениот човек, кое се опишува како непосредно
спознавање на натприродното и боженственото преку личен опит.
Во IXX и XX век научниците терминот „гностицизам“ за да обележат повеќе
различни групи од ранохристијанскиот период а кои постоеле одделно од
вистинското христијанство. С# уште трае спорот околу тоа дали
гностиците се движење во самото христијанство или, пак, независно и многу
посеопфатно движење кое постоело дури и пред појавата на христијанството.
С# до XX век #_ftn2 - - [2]
најголемиот дел од гностичкото учење се реконструира преку критичките дела на
црковните отци кои пишувале против ересите како што се: свети Иринеј Лионски,
Јустин Маченик и Философ, Ориген и други.
Учење
Покрај верата гностиците ја потенцираат
важноста на осознавањето на духовните работи. Тие сметале дека луѓето се
боженствени души заробени во материјалниот свет, а материјата е создадена од
страна на несовршено и зло битие – Демијург, кое, пак, честопати се
поистоветува со Бога од Стариот завет, спротивен на новозаветниот. За
гностиците постоело равенство меѓу злото и материјата и меѓу доброто и
духовниот свет. Сметале дека човекот мора да се посвети на себеси и да се
просвети со мудроста за да може да го спознае светот и да се ослободи од
неговите окови.
Напуштете го барањето на Бога,
вселената и слично, наместо тоа почнете од себеси. Запрашајтесе кој во вас
присвојува с# кога ќе каже: мој дух, мое срце, мој Бог. Барајте
ги изворите на љубовта, радоста, омразата, копнежот... доколку внимателно
испитате с#, сето ова ќе го најдете во себеси
Иполит, Отфрлањето
на ересите
Едно од гностичките учења е и она на
Валентин, христијанин од Александрија, кој го ширел ова свое учење во Рим во
исто време со Маркион (меѓу 135 и 160). Неговото учење е сконцентрирано на
идејата за Полнота (Плирома), па така, според него чистиот духовен свет
претставува Плирома и истиот е составен од единството на божествените еманации
на Отецот. Логостот, вели тој, не е ист
со Бога Творецот, туку само негова духовна еманација. Материјалниот, пак, свет,
кој според својата суштина е зол, е преуреден од страна на Демијург. Самото
спасение претставува чин на спознавање кој е потребен за да се врати хармонија
на Полнотата. Ова учење го сретнуваме во „Евангелието според Филип“ кое се
претпоставува дека е напишано од страна на некој ученик на Валентин.
Не
плашете се од телото, не го ни сакајте. Ако се плашите од него тоа ќе завладее
со вас, ако, пак, го сакате тоа ќе ве изеде и парализира.
Евангелие според Филип
Во некои од гностичките текстови
сретнуваме и траги од неоплатонска философија. Плотин, еден од најпознатите
неоплатонисти од III век за гностиците во своејата школа го кажал следново: Имаме разбирање за некои наши пријатели кои
таа (гностичка) мисла ја прифатиле пред да ни станат пријатели и продолжуваат
истата да ја негуваат, иако не знам како успеваат во тоа.
Ширење
на гностицизмот
Во првите векови од
христијанството Гностицизмот бил распространет по бреговите на Средоземното
море и Средниот исток, могу научници сметаа дека на почетокот во чиста форма, а
подоцна измешан со Манихејството, Маркионитите, Вардесијаните и др. Секти
истиот долго време ја следел Црквата. Иако Црквата ги смета за еретици, тие
себеси не се доживуваат како такви, туку како „трагачи по совршеното знаење“.
Не се сметаме себеси за еретици туку
за Божји луѓе на кои Господ им дал ум да мислам, а не само слепо да веруваат.
За да може да веруваме, најнапред треба да се сомневаме. Трагавме за совршеното
знаење, она кое стигнува до другата страна на привидот и овозможува објаснување
на предметите и појавите
Житие на јеромонахот Захар
Кога во IV век Римската иперија престанува да го гони христијанството се
создале услови Црквата да успее да ја
потисне гностичката ерес. Кипарскиот епископ Епифан кога бил во Египет
имал блиска средба со гностиците, овој настан тој вака го опишал:
Возљубени, и самиот се сретнав со
таа секта, и од устите на гностиците ги слушнав овие работи. Тие заблудени жени
не само што ми го открија своето учење, туку во својата бесрамна смелост се
обидое и да ме заведат... но, милостивиот Бог ме спаси од нивната лошотија, па
затоа, откако ги прочитав нивните книги и ги разбрав нивните вистински намери,
не дозволувајќи да бидам заведен – побегнав без да го проголтам мамецот, па
веднаш за сето о ва ги известив тамошните епископи и ги пронајдовме оние кои се
криеа во Црквата. Потоа, нив, околу осумдесетмина, ги протераа од градот, кој
конечно беше исчистен од плевел.
Благодарение на приклонувањето на
римската власт и престанокот на гонењата во границите на Римската империја
Црквата успева да го сузбие и скоро да го уништи Гностицизмот во границите на
Римската империја, но истиот успева да се прошири и надвор од нејзините
граници, особено во Азија. Истиот подоцна со појавата на Исламот ќе биде
истиснат од Блискиот исток и Азија, иако некои помали заедници во Ирак и Иран
постојат до ден денешен.
Сириско-египетскиот
гностицизам би под влијание на Платонизмот. Создавањето било објаснувано како
серија на еманации од првобитната супстанца кое довело до создавање на
материјалниот свет. Поради ова злото било поистоветувано со материјата која е
инфериорна во однос на божественото. Злото било разбирано како најголема
оддалеченост од божествениот принцип. Нивното учење вклучувало и многу текстови
кои на некој начин биле поврзани со Христијанството, па затоа и многумина од
нив се нарекувале христијани иако имале ставови кои од догматски апсект биле
многу далечни за Христијанството. Голем број од овие списи беа откриени во
библиотеката Наг Хамадиј.
Во Персија Гностицизмот
се сретнува како Манденизам (Mandā – знаење) кој и денес се практикува во делови од Ирак и во иранската
област Кхузестан. Покрај манденизмот, Гностицизмот во Персија бил ширен и преку
манихејското учење кое подоцна се шири во Сирија, Северна Арабија, Египет,
северна Африка, а потоа од Сирија преминува во Палестина, Мала Азија и
Ерменија.
Во Ерменија во VI век Гностицизмот
извршил големо влијание на Павлиќијанството, а преку него и на Богомилското и
катарското учење во Средниот век.
Како претставници на гностицизмот се
сретнуваат: Симон волшебникот (магот, бајачот, гатачот) од Самарија, Понт,
Николај (основачот на Николаитите), Керинт (современик на апостол Јован),
Менандар од Самарија, Василид од Александрија, Саторнил од Антиохија, Барзани
од Сирија и други.
#_ftnref1 - - Синкретизам претставува
формирање на теорија преку некритичко спојување на поими, идеи, закони и факти
кои потекнуваат од различни теориски системи и кои не се компатибилни меѓу
себе.
#_ftnref2 - - Во 1945 година доаѓа до епохално
откритие во Египет кога е откриена таканаречената „Библиотека од Наг Хамади“
каде се пронајдени оригинални гностички дела – апокрифи. Самата библиотека има
12 книги, секоја од нив, освен десетата, е состевена од збирка на пократки
текстови, па може вкупниот број на текстови изнесува 52 од кои 12 беа и
претходно познати додека 40 се сосема нови. Инаку 30 текстови се зачувани скоро
во целост, а 10 се само фрагменти. Поголемиот дел од овие текстови воопшто и не
содржат христијански елементи и не припаѓаат на јудејско-христијанското
наследство, додека пак, се сретнуваат текстови со египетска традиција.
Закопувањето
и сокривањето на оваа библиотека се смета дека настанало како последица од
престанокот на гонењата на христијаните и доближувањето на римските власти кон
христијанската традиција. Оваа библиотека во наг Хамади е значајна и по тоа што
содржи коптски преводи на многу изгубени грчки дела.
------------- Земете БРОНХИ полесно се дише
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 10:15
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 12">< name="Originator" content="Microsoft Word 12"> file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_filelist.xml - file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_themedata.thmx - file:///C:%5CDOCUME%7E1%5CDEJANB%7E1%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtmlclip1%5C01%5Cclip_colorschememapping.xml - <>
- -
- Општо за Евионитите
- - Евионити (грчки: - βιωνα - οι - - , од еврејското: - , - Со цел да се објаснат ставовите и историјата на
Евионитите научниците се обиделе да ги реконструираат податоците кои се
достапни за нив од различни извори. Многу од она што е познато за нив доаѓа од
црковните отци кои пишувале полемички трактати против Евионитите кои ги
нарекувале јудејски еретици. Многу научници се сложуваат со општо раширениот
став дека Евионитите се одделиле од христијанството обидувајќи се да го обноват
јудејскиот закон (да се вратат на Стариот завет). Според енциклопедијата
Британика појавата на евионитското движење може временски да се лоцира во
периодот на разрушвањето на Храмот во Ерусалим (70 год.).
- Други, пак, сметаат дека Евионитите биле верни на
автентичнто учење на Христа и го претставувале јарото на Ерусалимската црква
пред истите да бидат маргинализирани од страна на следбениците на апостол
Павле.
- Спротивно на Христијанството, Евионитите
инсистирале на универзалната потреба да се следат и зачуваат јудејските
религиозни обреди и јудејскиот закон, кои според нив Христос ги објаснил и
расветлил. Според нив Христос како смртен човек бил само месијански пророк но
не и Богочовек, тие го почитуваат Јаков братот Господов како глава на
Ерусалимската црква и го отфрлаат апостол Павле сметајќи го за „отстапник од
Законот“.
- Нивното име посочува дека особена важност посветувале
и го почитувале религиозното сиромаштво.
- Некои научници прават разлика меѓу Евионитите и
другите јудео-христијански групи, односно од Назарените, додека пак други
сметаат дека се работи за една и иста секта и дека забележаните несогласувања
помеѓу јудејските христијани не соодветствуваат со овие имиња. Сепак, некои
сметаат дека овие термини не биле употребувани за да се оддели и именува
посебна група, туку било која група од тој период која сакала да се
идентификува како христијанска, но при тоа да продолжи да го почитува
јудејскиот закон.
-
Како што веќе спомнавме името
Евионити доаѓа од еврејскиот збор Евионим што значи „сиромашни“, што пак
има паралели во Псалмите и е термин со кој се нарекувале набожните Јудејци.
Терминот „сиромашни“ се однесувал и на христијаните, односно на нивното
материјално но и религиозно сиромаштво. Со појавата на ересите во раното
христијанство, елинизираниот еврејски термин „Евионити“ бил ексклузивно
употребуван за Јудејските христијани одделени од останатото христијанство, а
подоцна во IV век за посебна група на Јудејски христијани различна од
Назарените.
Ова различно користење на
терминот: Евионити постои и денес, па
така, некои научници го користат за именување на сите Јудејски христијани, дури
и за периодот пред појавата на ереста – Евионити, додека пак, други имајќи ги
во предвид историските настани истиот го користат во потесна смисла.
Историјат
Обидот да се реконструира учењето, обредите и
историјатот на Евионитите најмногу се темели на делата на црковните отци бидејќи
недостасуваат археолошки докази и оригинални дела.
Најрано спомнување на група која може да се
идентификува како Евионити се јавува во делото „Диалог со Трипо“ (околу 140 г.)
од св. Јустин Маченик. Тој посочува дека постојат две групи на Јудејски христијани,
едните го почитуваат Мојсеовиот закон но не го сметаат за задолжителен, а
другите го сметаат за задолжителен и обврзувачки за сите.
Иринеј (околу 180 г.) е првиот кој го користи
терминот Евионити да ја опише
еретичката јудејска секта, за која тој вели дека тврдоглаво се држи и го
почитува Законот.
Ориген (околу 212 г.), пак, објаснува од каде
доаѓа терминот Евионити – од еврејското – евион – сиромаштво.
Епифаниј од Салама (IV век) дава најкомплетно, но
истовремено и најнесигурно сведоштво за Евионитите во своето дело за ересите Панарион во кое набројува 80 еретички
секти. Во своето дело дава општи информации за нивните религиозни убедувања при
што дава и цитати од нивните евангелија, од кои до нас не стигнало ниту едно.
Евионитите најрано се спомнуваат во II век, а
нивната најрана историја и поврзаноста со Ерусалимската црква остануваат
неразјаснети. Многумина од научниците почетокот на оваа секта го поврзуваат со
првата Јудео-римска војна, во контекст на ова се смета дека тие се дел од
Ерусалимската црква предводена од апостол Петар, а подоцна од Јаков братот
Господов. Евсевиј пренесува традиција, најверојатно базирана на Арист од Пела,
дека христијаните го напуштиле Ерусалим пред војната и побегнале во Пела, отаде
Јордан, предводени од Симеон Ерусалимски († 107), а за време на Втората
јудео-римска војна биле гонети од страна на Бар Кохба бидејќи одбиле да ги
прифатат неговите месијански тврдења.
Според овие научници,
токму од другата страна на Јордан, за прв пат Евионитите биле прифатени како
посебна група, одделена од Христијанството која се повеќе се доближувала до
Рабинското јудејство што резултирало со „дегенерирање“ во класична јудејска
секта. Делови од оваа група се одделиле и приклониле кон Јудејскиот гностицизам
и синкретичките влијанија, а подоцна некои Евионити се сретнуваат и во контекст
на гностичкото движење широко распространето во Сирија и источните земји.
По Првата Јудео-римска
војна важноста на Ерусалимската црква почнува да опаѓа, приврзаниците на
Јудејското христијанство биле распрснати низ еврејската дијаспора во Левант од
каде истото полека се губи и исчезнува меѓу христијаните. На ова придонесува и
Бунтот на Бар Кохба (135 г.) по кој Евреите се избркани од Јудеа, а Ерусалим
станува незнабожечки град – Аелиа Капитолина. Оние Јудејски христијани кои биле
во Пела целосно се откажале од Јудејството и се приклучиле кон Христијанството
прифаќајќи го во целост, а оние кои останале доследни на своите убедувања биле
прогласени за еретици. Епифаниј во 375 г. Спомнува група Евионити на Кипар, но
веќе во средината на V век Теодорит од Кипар известува дека истите не се повеќе
присутни во тој регион. Сепак има лоцирање или барем претпоставки дека успеале
да дејствуваат некаде до XII век.
Во XX и XXI век се појавуваат неколку мали
религиозни движења, како на пример Евионитската еврејска заедница која тврди
дека ги обновува убедувањата и обредите на раните Евионити, но овие тврдења не
може со сигурност да бидат потврдени.
Учењето на Евионитите
Оците на Црквата ги
опишуваат Евионитите како традиционалисти, но сепак аскетски Евреи кои
фанатично го следат Мојсеовиот закон, го почитуваат Ерусалим како најсвет град
и се мешаат/дружат само со оние незнабошци кои го прифатиле Јудаизмот. Еднаш во
годината се собирале во периодот околу Пасха при што прекршувале бесквасен леб
и користеле само вода, а не и вино, што е во целосна спротивност на
христијанската Евхаристија.
Епифаниј од Салама е
единствениот црковен отец кој некои Евионити ги опишува како одделени од
традиционалните јудејски религиозни принципи и обреди, особено потенцирајќи
практикување на претерано ритуално миење, постоење на Ангелологија во која тие
тврделе дека Христос е голем архангел кој се воплотил во Исус и бил усвоен син
Божји. Исто така, се противеле на животинските жртви, негирале делови од
Законот и практикувале релиогиозно вегетаријанство. Но, некои научници се
сомневаат во веродостојноста на дел од овие тврдења на Епифаниј, бидејќи истиве
се поблиски до христијанскиот гностицизам отколку до јудејскиот.
Голем дел од црковните оци
се сложуваат дека Евионитите отфрлаат многу од централните христијански погледи
по однос на Христа, на пример: постоење од вечноста, божественоста, раѓањето од
девица и физичкото воскресение на Христа. Но затоа пак, ја нагласуваат
единственоста на Бога и човечноста на Христа како син на Марија и Јосиф, кој
поради својата праведност бил избран од Бога да биде месијански пророк како
Мојсеј, кога Светиот Дух го помазал за време на крштението во Јордан.
По однос на Евангелијата
го признавале само Евангелието според Матеј и тоа само еврејската верзија и
истото било именувано: Евангелие на Евреите и сметано за додаток на Еврејската
библија. Како што сведочи Иринеј во ова Евангелие недостасуваат првите две
глави во кои се зборува за раѓањето на Исус и истото започнува со крштението на
Исус од страна на Јован.
Евионитите верувале дека
сите Евреи, но и незнабошци морале да ги почитуваат заповедите од Мојсеовиот
закон ако сакаат да станат праведни и да тежнеат кон единство со Бога, но овие
заповеди да бидат разбрани во духот на Христовото учење објавено на „проповедта
на планината“.
Евионити-гностици
Покрај јудејските Евионити има и група која се
нарекува Евионити-гностици, бидејќи покрај јудејското учење истиве прифатиле и
многу незнабожечки ставови.
Како гностиците и тие
материјата и с# што е
материјално сметале дека е зло. Оттука и потекнува нивниот негаторски став кон
старозаветната религија во онаа форма во која е изложена во свештените книги на
Евреите.
Според нив оваа религија
не е вистинита туку истата била изменета прифаќајќи и развивајќи најразлични
обреди, жртвопринесувања и други церемонии. Вистинската и првобитна религија му
била објавена на Адам, но тој по гревопадот истата ја заборавил. Сепак, Божјиот
дух истата повеќе пати ја објавувал на човечкиот рад јавувајќи се во лицето на
старозаветните праведници. Истата, според преданието му била дадена на Мојсеј и
зачувана само од страна на една група одбрани израелци. Повторно истата му била
објавена на човечкиот род преку Исус Христос, па според тоа, Христос не е Бог
Искупител туку само учител, а Неговото учење не е ново откровение, туку
едноставо повторување на она што веќе било познато, иако лимитирано само на
една група луѓе.
Како алатка за духовно
издигнување над материјалното, Евионитите го сметале и практикувале строгиот
аскетизам, па не само што не употребувале месо, туку не јаделе ниту јајца, ниту
млеко.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 10:27
Не се евионити, туку ебионити.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 10:29
< ="Content-" content="text/; charset=utf-8">< name="ProgId" content="Word.">< name="Generator" content="Microsoft Word 12">< name="Originator" content="Microsoft Word 12"><>
СИМОН Волшебникот (бајачот, гатачот)
(Дела 8, 14 – 25)
Општо
Се смета дека
потекнува од самарискиот град Хитум впрочем и во Дела апостолски се спомнува
Самарија како место каде се случил настанот меѓу Симон и апостолите, но некои
неговото потекло го лоцираат на островот Крит. За Симон волшебникот немаме археолошки
сведоштва, тој се спомнува во Светото писмо на Новиот завет во книгата Дела
апостолски, за неговото учење дознаваме од свети Иринеј Лионски, а дополнителни
податоци се сретнуваат и во некои апокрифни дела.
Во постапостолските
дела Симеон Волшебникот се смета за татко на гностицизмот и зачетник на ересите
иако знаеме дека гностицизмот како синкретичко учење не е поврзан со појавата
на христијанството, туку неговите почетоци може да се лоцираат порано и тоа во
источните учења.
Свети Јустин
Маченик говори дека Симеон успеал да привлече следбеници дури и во Рим каде
отворил училиште за „морална слобода“ (аморализам), а не само во Самарија. Во
апокрифниот текст Дела петрови (4-32) се вели дека ги заразил римските
христијани со своето лажно учење, а градската управа му излегувала во пресрет
на сите негови потреби и барања, сепак бил поразен од страна на апостол Петар
во натпреварот во правење чуда!
Но најдетално
легендата за Симон Волшебникот е изложена во Псевдо-Климентовите Исповедања и
Омилии од каде може да се заклучи дека бил непомирлив Петров „ривал“, иако се
добива впечаток дека ова ривалство било само превез за ап. Павле против кого
Симон ширел гласини и негативни размислувања меѓу Евионитите и сличните
Јудео-христијански групи.
Учење
Како што веќе спомнавме
учењето на Симеон Волшебникот до нас стигнало преку сведоштвото на свети Иринеј
Лионски; според Симеон Бог постои од вечност и пребива во непристапна светлина,
во одреден миг од Него излегол највисокиот Еон (мисла или знаење за Неговата
душа – Енија).
Токму овој Еон
според Симеон е создателот на другите Еони кои се пониски од него, а воедно го
создал и видливиот материјален свет. Но оваа материја која тој ја создал ги
заробила останатите Еони кои под нејзино влијание стапиле во војна со својот
создател – највисокиот Еон - Енија. Во оваа борба победиле пониските Еони и
највисокиот Еон бил понижен и заклучен во повеќе материјални тела (не одеднаш,
туку се префрлал од едно во друго тело). Овде се забележува силното влијание на
источните мислења во учењето Симеон.
Како последица на
ова следбениците на Симеон ја почитувале жената на Менелај Елена, а подоцна
жената на Симеон Волшебникот која исто така се викала Елена по потекло била од
градот Тир.
Самиот Симеон
себеси се сметал за Еон од повисок степен кој им се јавувал на луѓето во повеќе
тела, тој во своите умствени вратоломии отишол доттаму што се изедначил со
Отецот на Синајската гора, со Синот во Тиверија и со Светиот Дух при
слегувањето на пламените јазици за време на Педесетница во Ерусалим!
Како цел на
ноговото учење се поставува ослободувањето на луѓето од стегите на материјата и
ослободувањето на највисокиот Еон – Енија кој излегол од Бога.
Своето учење и
дејствување го поткрепувал со магии и најразлични чуда кои на тогашните луѓе
имале големо влијание.
Сепак, ова учење
било со краток век и набрзо по неговата смрт неговите следбеници го напуштиле.
Керинт
Во апостолско
време се појавил уште еден гностички еретик – Керинт кој своето високо
образование го стекнал во Александрија.
Неговото дејствување соодветствува со владеењето на
Домицијан, а како местоположба на неговото дејствување се јавува палестина, а
подоцна градот Ефес.
Учење
Учењето на Керинт
претставува мешавина на гостицизам и Евионитство. Тој по однос на Христа сметал
дека е обичен човек роден од Марија и Јосиф, додека во поглед на светот и
неговото создавање истото го лоцира кај Демијург кој според Керинт е водителот
на човештвото низ Стариот завет.
Се забележува поистоветување на Бога Отецот со Демијург.
Според Керинт Демијург бил оној кој им го дал Законот на јудејците, истиот, не
бил совршен Закон, поради што дошло до негово усовршување при крштението на
Христа кога на луѓето им било дадено повисоко откровение на божественото,
односно при крштението врз Христа слегол повисок Еон – небесниот Исус. Овој
небесен Исус се соединил со земниот Исус, му го открил вистинскиот Бог и му дал
сила да прави чуда за да го потврди и шири своето учење. Небесниот Исус останал
со земниот се до мигот на распнувањето кога го напуштил па на крстот страдал
замо земниот Исус, со ова тој го негира Спасението на луѓето и смртта на Исус Христос
Спасителот ја прави бесмислена.
Слично на Евионитите, но и на Хилиастите Керинт учи дека
треба да настапи илјадагодишно земно царство.
На ова еретичко учење силно се спротивставил и дејствувал
против него свети Јован Богослов кој впрочем живеел во Ефес.
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 10:30
Добар ден Вангеле:) Long time no see;) Кога прочита кога искоменира
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 11:11
за старите добри времиња.
Бронхи и лакше се дише
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 13:00
Blagodaram na site, sega ke prolistam se.
-------------
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 13:11
Evangelie spored Filip? Doma imam eden izvadok na list zapishan na nego pishuva deka e Evangelie spored Isus, abe ajde postojat samo 4 Evangelija...Ako imase poveke ke gi imase vo Noviot Zavet
-------------
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 13:31
Bronhi, imame edno nepishano pravilo da ne kopirame i objavuvame tugji tekstvoi na nash*te temi osven ako ne se nekoi pokusi citati, se razbira, so naznaka na nivniot avtor.
Drug pat posochi link do vakvite tekstovi.
P.S. Iako objavenite tekstovi se opshtoinformativni, tie sodrzhat i pogreshni podatoci, a ochigledno se napishani kako pravoslavna kritika na gnosticizmot.
|
Датум на внесување: 29.Август.2009 во 15:37
Dali ima vo Makedonija Gnostichari?
-------------
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 14:11
Messenger напиша:
P.S. Iako objavenite tekstovi se opshtoinformativni, tie sodrzhat i pogreshni podatoci, a ochigledno se napishani kako pravoslavna kritika na gnosticizmot. |
Да точно е.Ова е православно гледање на гностицизмот.Јас ја имам ова книга на бугарски(фала Бронхи за преводот)
Месинџер, кој се тие погрешни податоци?
Даре,Гностици како верска групација единствено сега има во Ирак.Тоа е една мала минорна група,(и го заборавив името) нешо као демек ученици на Свети Јован Крстител.
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 17:28
Messenger напиша:
Bronhi, imame edno nepishano pravilo da ne kopirame i objavuvame tugji tekstvoi na nash*te temi osven ako ne se nekoi pokusi citati, se razbira, so naznaka na nivniot avtor.
Drug pat posochi link do vakvite tekstovi.
P.S. Iako objavenite tekstovi se opshtoinformativni, tie sodrzhat i pogreshni podatoci, a ochigledno se napishani kako pravoslavna kritika na gnosticizmot. |
Месинџер благодарам за поуката но текстовите се компилација од повеќе извори и истата е моја.
Како основа е земено поглавјето Гностицизам од Историја на христијанската црква од П.И.Малицки (бугарски превод од Матеј Попов). Вкупно се користени над 20 различни текстови и извори. Инаку за гностичарите сме зборувале и порано. на темата има мој пост за Евангелието според Јуда.
|
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 17:30
DDarko напиша:
Evangelie spored Filip? Doma imam eden izvadok na list zapishan na nego pishuva deka e Evangelie spored Isus, abe ajde postojat samo 4 Evangelija...Ako imase poveke ke gi imase vo Noviot Zavet
|
Прочачкај низ форумот ќе најдеш мој текст со листа на СИТЕ евангелија. Четирите кои се дел од канонот на Светите книги на Новиот заведт, но и апокрифните, гностичките ит., итн...
Еве го линкот до темата за „Евангелието според Јуда“ таму е и листата со Евангелијата... http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10108
|
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 17:31
EvAngelos напиша:
за старите добри времиња.
Бронхи и лакше се дише |
|
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 22:41
Bronhi напиша:
DDarko напиша:
|
Прочачкај низ форумот ќе најдеш мој текст со листа на СИТЕ евангелија. Четирите кои се дел од канонот на Светите книги на Новиот заведт, но и апокрифните, гностичките ит., итн...
Еве го линкот до темата за „Евангелието според Јуда“ таму е и листата со Евангелијата... http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10108
|
Fala.
Vredi li da se citaat?
-------------
|
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 11:34
DDаrko секако дека вреди. Информацијата е богатство. Колку повеќе знаеш толку подобро за тебе. Нели? Сепак едно предупредување за христијаните, доколку не си ја познавате доволно вашата религија читањето на таканаречените „апокрифни“ текстови може да ви направи проблем
|
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 17:52
Spored Gnosticizamot, shto koga chovekot ke umre, a ne se duhovno prosvetli, dali ke reinkarnira, davajki mu se sledna shansa da se prosvetli i da go napushti ovoj materijalen svet?
-------------
|
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 18:11
Da.
Za gnosticharite materijalniov svet se napushta edinstveno koga kje se postigne prosvetluvanje. Ne mozhe chovek da se vleze vo Bozhjoto carstvo dodeka ne e podgotven za toa.
Ne mozhesh da skoknesh vo more ako ne nauchish prvin da plivash. Veruvanjeto deka kje plivash, zatoa sto mu veruvash nekomu deka toj nauchil da pliva, nema da te spasi od davenje.
|
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 19:52
За човек да се просветли, потребена му е светлина.
|
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 20:00
EvAngelos напиша:
За човек да се просветли, потребена му е светлина. |
Od Gnosticizmot se slozuvam so toa deka ne treba samo svetlina, tuku i znaenje i povisoko razviena svest...
2 Петар:
http://svetopismo.com.mk/search2.php - 1:5 токму заради ова, вложете ја сета своја сила, и исполнете ја својата вера со доблест, а доблеста со знаење...
-------------
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 02:50
Svetlinata na prosvetluvanjeto ne doagja onaka na komu ide, od golema zhelba i veruvanje da se bide osvetlen ili od sonchanje pod vedro nebo, tuku tokmu so osoznavanje/soznanie i razbiranje koe nosi do povisoko razviena svest.
Razvivanjeto na svesta donesuva do prosvetluvanje.
Do sega ne e poznat prosvetlen chovek so niska svest.
A se znae za bezbroj koi strplivo i pobozhno stoele pod svetlina ochekuvajki da bidat prosvetleni, pa ubavo se isonchale.
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 06:29
Za i na Zemjata dodeka sme, ni treba uchenje soznavajki ja sostojbata kakva shto e, nashata vera, nasheto idno preminuvanje od ovoj zhivot vo onoj. Chovekot e sostaven od duh, dusha, telo, no e daren od Boga so svest, koja treba da ja unapreduva. Duhot da go odrzhuva zdrav ne rassean, dushata da ja prosvetli, teloto da go chuva i saka zatoa shto go sozdade Bog od prav, a e tolku komplicirano i nema nikakov nedostatok, isto taka da go nauchi so vera, da gi (napushti) strastite!
-------------
|
Постирано од: Предраг
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 14:34
DDarko напиша:
Dali ima vo Makedonija Gnostichari? |
Дервиши или Суфии. . .беваа гностици или не???
------------- http://www.userbars.be">
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 14:41
Da.
Inaku postojat i hristijanski gnostici, no oficijalno ne se deklariraat kako takvi, pa se srekjavaat pod drugi iminja.
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 14:57
Предраг напиша:
DDarko напиша:
Dali ima vo Makedonija Gnostichari? |
Дервиши или Суфии. . .беваа гностици или не??? |
Shto e toa "bevaa gnostici"? Ili misleshe na "bea"?
-------------
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 16:27
Ochigledno.
Samo i toa ne e potpolno tochno... treba da stoi "se" vmesto "bea", bidejki ne se ischeznati i s'e ushte postojat.Vprochem, ambasadorite na islamot megju ateistite, spiritualistite i nominalnite hristijani se tokmu sufite.
|
Постирано од: rabani
Датум на внесување: 23.Септември.2009 во 23:25
gospod isus hristos kaza:
sekoj koj shto podobro ja sfatil bozjata volja od mene, treba da ima dela pogolemi od moite
mislam deka e vo evangelie po matej
taka da sekoja dogma e beznachajna , bidejki nikoj dogmatichar dosega ne go ispolnil isusoviot uslov okolu spoznanie na bozjata priroda i bozjata volja
a toa znachi sloboda pri spoznanieto na bog i smrt na dogmite, zatoa shto dogmaticharite nemaat dela pogolemi od isus, po avtomatizam nivniot pat ne e edinstveno pravilen
sekoj po svojot pat kon spoznanieto na bozjata volja
toa e moeto moto
inaku seacot poseal seme
edno seme padnalo na kamenja
drugo na pesok
treto na pat , pa go izgazile kopitarite
chetvrto go izele pticite
a nekoe seme padnalo na plodna pochva i rodilo plod
seachot e bog, a semeto e ljubovta
a kamejna se dogmaticharite, mislat deka se cvrsti a gi imaat napraveno najgolemite zlostorstva nad chovechkiot
rod,
nivnite srca se zatupani
parabolata so seachot e jasna
seachot=bog see nasekade, a od kakov e materijal chovekot taka i ke go sfati svojot bog, a ne kako dogmatsko-kanonskite profiteri koi se volci vo jagneshki kozi, filozofi i farisei
braka hristijani chuvajte se od farisejskiot kvasec, koj e dogmatski
------------- DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
|
Датум на внесување: 23.Септември.2009 во 23:29
Bronhi напиша:
DDаrko секако дека вреди. Информацијата е богатство. Колку повеќе знаеш толку подобро за тебе. Нели?Сепак едно предупредување за христијаните, доколку не си ја познавате доволно вашата религија читањето на таканаречените „апокрифни“ текстови може да ви направи проблем |
a bronhi ima li negde na internet apokkrifni tekstovi vo pdf format ili slichno za download
|
Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 04:51
Messenger напиша:
rabani напиша:
gospod isus hristos kaza:
sekoj koj shto podobro ja sfatil bozjata volja od mene, treba da ima dela pogolemi od moite
mislam deka e vo evangelie po matej
taka da sekoja dogma e beznachajna , bidejki nikoj dogmatichar dosega ne go ispolnil isusoviot uslov okolu spoznanie na bozjata priroda i bozjata volja
a toa znachi sloboda pri spoznanieto na bog i smrt na dogmite, zatoa shto dogmaticharite nemaat dela pogolemi od isus, po avtomatizam nivniot pat ne e edinstveno pravilen
sekoj po svojot pat kon spoznanieto na bozjata volja
toa e moeto moto
|
Ne si edinstveniot so toa moto.
- Toa e mototo na site prosvetleni lugje. Mozhesh da sledish nekoj chovek do odredena granica, no potoa, za da go napravish posledniot skok so koj kje se oddelish od sopstvenata lushpa treba da go doodish svojot pat so svoite sopstveni noze. Toa e kako koga odime vo uchilishte... Seto toa vreme sledime uchiteli i na krajot zavrshuvame kako -shkolarci. Kje dobieme nekakvi kvalifikacii i rabotni mesta, no ne stanuvame nishto povekje od shkolarci i rabotnici. So zavrshuvanjeto na uchulishtteto ne stanuvame avtomatski nauchnici. Za da dojdeme do tamu treba da prodolzhime sami po svojot pat i treba samite da se izborime za takviot status.
- Da se nadovrzam na tvoeto spomnuvanje na Isusovata poraka. Koga go prashaa dali sekoj chovek mozhe da napravi s'e sto pravi toj, Isus odgovori bez dvoumenje i bez paraboli, tuku konkretno i direktno - duri i posledniot megju lugjeto mozhe da pravi chuda pogolemi i od nego dokolku go sledi negovoto uchenje. Ovie negovi zborovi go otkrivat temelot na negovata doktrina. Koj ima ushi kje gi slushne i kje gi razbere...
Vo sekoj sluchaj, imame isti pogledi na neshtata, pa zatoa na mojot potpis pushuva:
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma. |
|
Датум на внесување: 24.Септември.2009 во 22:15
MEssenger ili bilo koj:
dali mozi da dobijam nekoja adresa od apokrifni spisi ili neshto knigi za chitajne za pownload vo pdf format ili neshto slichno i ako mozi da gi dobijam na privatna poraka ili na temava , seedno
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 08:39
rabani напиша:
MEssenger ili bilo koj:
dali mozi da dobijam nekoja adresa od apokrifni spisi ili neshto knigi za chitajne za pownload vo pdf format ili neshto slichno i ako mozi da gi dobijam na privatna poraka ili na temava , seedno
|
Може . Апокрифното http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/sadrzaj_knjige.html - Евангелие Исусово (Евангелие на 12мината) е земено како основа за обемната Христова објава во форма на книга „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„(достапна и на македонски јазик).
Линкот погоре води кон веб-сајт со попис на поглавиата од овој апокриф, доколку се кликне на некој наслов се отвора нова страна(или на истата) целиот текст од тоа поглавие.
Во „Ова е Мојата Реч„ е содржано целото евангелие но после секои неколку стиха следи толкување од Христа примено низ пророчката Реч во 1989 година. Поради полесен преглед преводот на стариот текст од апокрифното евангелие е печатен со к*рзив т.е. italic, а толкувањата од 1989 год. со обичен фонт.
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 14:26
“Satvoren u tijelu zatvoren u koži
Sanjaš da se nebo vrati i umnoži
Zarobljen u mozak zatvoren u srce
U tamnoj jami vječno sanjaš sunce
Zarobljen u meso zarobljen u kosti
Prostor taj do neba
Kako da premosti?”
Mak Dizdar
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 14:30
Majkl напиша:
rabani напиша:
MEssenger ili bilo koj:
|
Може . Апокрифното http://www.univerzalni-zivot.org/das_wort/alfa_i_omega/sadrzaj_knjige.html - Евангелие Исусово (Евангелие на 12мината) е земено како основа за обемната Христова објава во форма на книга „Ова е Мојата Реч: Алфа и Омега„(достапна и на македонски јазик).
Линкот погоре води кон веб-сајт со попис на поглавиата од овој апокриф, доколку се кликне на некој наслов се отвора нова страна(или на истата) целиот текст од тоа поглавие.
Во „Ова е Мојата Реч„ е содржано целото евангелие но после секои неколку стиха следи толкување од Христа примено низ пророчката Реч во 1989 година. Поради полесен преглед преводот на стариот текст од апокрифното евангелие е печатен со к*рзив т.е. italic, а толкувањата од 1989 год. со обичен фонт.
|
daj bidi seriozen
ja imam chitano knigata mojata rech, alfa i omega
i mnogu skripti od vashata crkva
ama momentalno baram link za apokrifni spisi do 300 godini po hrista ili knigi od ranohristijanski apologeni
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 14:40
dragi forumgii , eve koi se grevovite na gnusticite gledano od prizmata na katolichkata t.e. dogmatska crkva
TEOLOŠKA STRUKTURA BOSANSKE HEREZE
Kardinal Juan Torquemada (stric zloglasnog španjolskog velikog inkvizitora Tomasa
Torquemade) je 1461. godine sastavio popis "pedeset zabluda manihejskih u Bosni". Koristio
ih je kao optužni materijal. "Zablude" su obuhvaćene kao grijesi protiv rimskih dogmi, kao
odudaranje od njh, tako da gledišta bogumila nisu iznesena u svojoj unutrašnjoj povezanosti.
U nedostatku drugih izvora može se za sagledavanje bogumilskog učenja iskoristiti i ono što
sadržava optužnica, ali tada treba te "zablude" uzimati oprezno i kritički.
50 zabluda manihejskih u Bosni prema Torquemadi
1. Dva su boga, od kojih jednoga zovu vrhovnim dobrom, a drugoga vrhovnim zlom.
2. Postoje dva načela. Prvo zovu bogom svjetla, drugo bogom tame.
3. Neki anđeli su zli po prirodi i nisu mogli da ne griješe.
4. Lucifer je uzašao na nebo i borio se s Bogom i mnoge je anđele odatle doveo.
5. Ljudske duše su demoni zatočeni u tijelu.
6. Zli anđeli, zatočeni u tijelu, vratit će se na nebo s pomoću krštenja, očišćenja i
pokajanja.
7. Osuđuju i odbacuju Stari zavjet. Govore da on potječe od boga tame.
8. Za anđela koji je razgovarao s Mojsijem na brdu Sinaju kažu da je bio zao.
9. Novi zavjet prihvaćaju samo djelomično. Poriču da je Krist rođen od žene i ne
prihvaćaju njegovu genealogiju.
10. Odbacuju patrijarhe i proroke Starog zavjeta.
11. Osuđuju blaženog Ivana Krstitelja i tvrde da u paklu nema goreg đavla od njega.
12. Drvo spoznaje dobra i zla bila je žena, a Adam je sagriješio zbog tjelesnog općenja s
njom i zbog toga je istjeran iz raja.
13. Blažena Marija nije bila žena niti ženski stvor nego anđeo.
14. Sin Božji uzeo je prividno tijelo a ne pravo.
15. Krist nije istinski trpio ni umro, niti je sašao nad pakao ni uzašao na nebo, nego sve što
je radio bilo je prividno.
16. Oni vjeruju da je njihova Crkva Božja.
17. Oni su nasljednici apostola, a njihov herezijarh je biskup crkve i zamjenik i nasljednik Petrov.
18. Rimska crkva je osuđena i izopćena.
19. Svi su pape, od svetog Petra do svetog Silvestra, bili njihove vjere, a sveti Silvestar bio
je prvi koji se odmetnuo.
20. Zidane crkve osuđuju i zovu ih sinagogama sotone, a za one koji u njima mole vele da
vrše idolopoklonstvo.
21. Upotreba slika u crkvi je idolopoklonstvo.
22. Znak križa je simbol đavolji.
23. Preziru službu božju, laude i crkvene pjesme, vele da je sve to suprotno Kristovom
evanđelju i Njegovom učenju.
24. Ismijavaju i osuđuju štovanje svetačkih moći
25. Svako poštovanje svetaca koje se vrši u crkvama osuđuju i ismijavaju i vele da se samo
Bogu valja klanjati i poštovati ga.
26. Njihove starješine daju da im se narod klanja, govoreći da su oni bez grijeha i da nose u
sebi Svetog Duha.
27. Osuđuju crkvene sakramente.
28. Odbacuju krštenje koje se vrši u vodi i vele da je to Ivanovo krštenje po kojem se nitko
ne može spasiti.
29. Tvrde da se Kristovo krštenje vrši bez vode, stavljanjem knjige evanđelja na grudi i
polaganjem ruku.
30. Njihovim krštenjem svatko postiže oproštenje grijeha i postaje svet kao sveti Petar.
31. Dječak se ne može spasiti prije nego dosegne godine razuma.
32. Puna vrijednost i moć krštenja dolazi kršteniku od zasluga krstitelja.
33. Koliko puta krstitelj sagriješi, toliko puta duše koje je on krstio, mada već bile i na
nebu, padaju s neba u pakao.
34. Koliko god puta krstitelj sagriješi, toliko puta treba da se ponovo krste svi koje je on
ranije krstio.
35. Odbacuju sakrament potvrde.
36. Vele da se Kristovo tijelo ne može pretvoriti u kruh, a ako se može pretvoriti, ne
smijemo ga jesti.
37. Odbacuju sakrament pokore, kažu da se grijesi opraštaju njihovim ponovnim krštenjem.
38. Odbacuju sakrament posljednje pomasti.
39. Odbacuju sakrament (svetog) reda.
40. Tjelesni brak je preljub.
41. Svaki grijeh je smrtni.
42. Poričući svaki crkveni autoritet, vele da se nitko ne smije izopćiti.
43. Osuđuju uživanje mesa, vele da se nitko tko jede meso ili sir ili mliječna jela ne može
spasiti ako se ponovo ne krsti.
44. Niječu uskrsnuće i kažu da tijelo koje sada umre neće nikad uskrsnuti nego drugo
duhovno.
45. Tvrde da nema čistilišta. Vele naime da nema posrednog puta između neba i pakla.
46. Odbacuju molitve koje se u crkvi mole za pokojnike.
47. Smrtni grijeh je ubijati životinje ili ptice, a također i razbijati jaja.
48. Osuđuju krvnu pravdu koju izvršavaju svjetovni vladari.
49. Osuđuju svaku zakletvu.
50. Zabranjuju davanje milostinje, odbacuju i odbijaju djela milosrđa.
Ova lista "grijeha i zabluda" vrlo je zanimljiva pri sagledavanju morala i mudrosti
bosanskih bogumila. Iako je ovo učenje u optužnici do znatne mjere okrnjeno i
preoblikovano, vidi se da je ono humanije od kršćanskog. Katolička crkva nije se protiv
bogumilstva mogla boriti moralnim i filozofskim argumentima, već samo primjenom nasilja
navistina katolichkata inkvizicija bila mnogu humana i tolerantna,neli?!!!!!!!!!!
inaku po deneshnite zakoni od zenefski konvencii ova bi se definiralo kako spremajne i organizirajne verski genocid
majkl imate mnogu zednichko so bogomilite vo bosna
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 17:15
rabani напиша:
daj bidi seriozen
ja imam chitano knigata mojata rech, alfa i omega
i mnogu skripti od vashata crkva
ama momentalno baram link za apokrifni spisi do 300 godini po hrista ili knigi od ranohristijanski apologeni
| Јас бев крајно сериозен. Те упатив на Евангелието на дванаесетмината(чии комплетни стихови се содржани во Ова е Мојата Реч), тоа е настанато во првиот век.
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 17:20
rabani напиша:
MEssenger ili bilo koj:
|
Da zhiveev vo Makedonija kje ti pozajmev knigi, no vaka...
Probaj da guglas pod Christian apocryphal texts.
Ako zabelezham neshto kako PDF file kje ti javam.
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 17:45
Благодарам Rabani за обемната листа - навистина многу интересно.
rabani напиша:
navistina katolichkata inkvizicija bila mnogu humana i tolerantna,neli?!!!!!!!!!!
inaku po deneshnite zakoni od zenefski konvencii ova bi se definiralo kako spremajne i organizirajne verski genocid |
Римокатоличката црква статистички земено е „најхумана„ одамна. Но во средниот век и православната црква се трудела да го одржи колку толку чекорот, особено во поглед на „еретиците„.
Во врска со изнесените точки за тнр. „заблуди на богомилите„, имајте во предвид дека тие се дел од обвинение против нив па има и работи кои се извадени вон контекст или понекогаш и не разбрани од самите обвинители(на пр. дека наводно има 2 бога). А директни пишани извори нема(или можеби во понекој архив) бидејќи црквите ги имаат спалено како еретички текстови. Црковната логика беше: да беа вашите списи Божји, немаше да горат. Оваа логика се применуваше и при мачењата и смртните казни кои се применуваа за истребување на богомилите, катарите, албигојците итн.
За жал, богомилите не се рехабилитирани од страна институционалните цркви ниту до ден денес.
rabani напиша:
majkl imate mnogu zednichko so bogomilite vo bosna | Па нормално кога и они биле прахристијани(Кочо Рацин го употребува тој термин за нив).
Струјата на прахристијанството била присутна низ вековите било преку групи или поединци. Обемот на духовното знаење кое го поседувале се разликувало по обем и форма веќе според епохата во која живееле и степенот на духовниот развој на дотичната група. Прогонувањето на истите од страна на црквите со помош на световните извршни власти имаше тешки последици по духовниот развој на народите кое пак се одрази во историјата(ропството од страна на Турците османлии не случајно се појави).
Многу од точките, ако се набљудуваат низ објаснувањата на Христос кои во бројни откровенија ги дарува во заедницата Универзален живот, имаат логика.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 00:26
majkl, mnogu od bogomilite , katarenite, patarenite vo bosna i glagoljanite vo hrvatska stanaa muslimani po doagajneto na turcite vo bosna
najmnogu zatoa shto i otomancite i bogomilite imaat zaednichki tochki so mahalizmot
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 02:20
rabani, mohe da se najde gnostichka literatura koja gi prezhiveala spaluvanjata i pogromite na minatoto. Ako nekogash ti se ukazhe prilika mozhesh da ja pobarash knigata "The Gnostic Bible" od Willis Barnstoune i Marvin Meyer. vo koja se sobrani povekjeto gnostichki tekstovi.
Inaku, na internet bi trebalo da se najdat slednive dela:
The Gospel of Thomas
The Gospel od mery Magdalene
The Gospel of Philip
Gospel of Juda
The Gospel of Truth
The Secret Book According to St.John I, II & III
The Secret Book of james
The Revelation of Adam
Three Forms of First Thought
The Letter of Peter to Philip
The Reality of the Rulers
Melchizedek
Poimandres
The Apocalypse of the Great Power
The Sophia of Jesus Christ
Human Suffering
The Greatest Human Evil is Fogretfulness of God
Thunder
Sekako deka mozhesh da gi najdesh i pisanijata od Bibliotekata Nag Hammadi na angliski ili na makedonski jazik.
Mislam deka za sega ovie ti se dovolni. Guglaj gi ovie naslovi na net i sigurno povekjeto kje gi pronajdesh.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 10:44
Messenger, samo prosvetluvanjeto li e mozhnost za izlez od ovoj materijalen svet, shto ako nekoj duhovno e peosvetlen, a vrshi potoa loshi dela?
-------------
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 15:35
Kako mozhe prosvetlen chovek da pravi loshi dela?
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 17:48
rabani напиша:
majkl, mnogu od bogomilite , katarenite, patarenite vo bosna i glagoljanite vo hrvatska stanaa muslimani po doagajneto na turcite vo bosna
najmnogu zatoa shto i otomancite i bogomilite imaat zaednichki tochki so mahalizmot |
Точно. Не сите богомили го живееа тоа кое што го веруваа. Некои од нив се бавеа и со политика, сосема спротивно на нивните начела. Сатанското секогаш се обидуваше да ги згасне прахристијанските движења, на пр. преку прогони или инфилтрација во заедниците кои не беа духовно доволно силни и будни за да го препознаат заводникот.
Меѓутоа доколку богомилството не беше сотрувано од црковните и световните власти а народот масовно да го живееше учењето во пракса, турците воопшто не ќе се појавеа во Босна. Во надворешното стануваат поробени оние кои и самите му робуваат на гревот.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 22:05
rabani напиша:
najmnogu zatoa shto i otomancite i bogomilite imaat zaednichki tochki so mahalizmot |
Pa ne bi rekol deka toa beshe prichinata. Dobar del od bogomilite beshe fizichki eliminiran, a od ostataokot koj emigrirashe vo Bosna najgolemiot delk se raseli niz zapadniot del na Evropa kade sto gi prenese svoite religijski veruvanja.
Muslimiziranjeto vo Bosna i Hrvatska se sluchi pri krajot na egzistencijata na Otomanskata imperija na tie teritorii i toa beshe praveno pod prisila za da se sozdade religijska damping zona po dolzhinata na togashnata granica so hristijanskata Evropa.
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 22:10
Messenger напиша:
|
Hah, pa na ovoj svet se e mozhno!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 22:20
DDarko напиша:
Messenger напиша:
| Hah, pa na ovoj svet se e mozhno! |
Ne zborime sto e mozhno vo ovoj svet, tuku kako e mozhno prosvetleniot da se odnesuva neprosvetleno?
|
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 22:25
Просветлувањето е преку делата или мудроста? ( кај Гностицистите? )
-------------
|
Постирано од: Logos
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 00:05
DDarko напиша:
|
Само духовното просветлување е она вистинското просветлување.
Делата и мудроста без духовното откровение се ништо.
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 06:01
DDarko напиша:
|
Delata se posledica od prosvetluvanjeto (mudrosta).
Vekje ti rekov deka delata se pravat spored svesta, a ne obratno. Ne e svesta posledica od delata, tuku delata se posledica od svesta.
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 19:04
rabani напиша:
Bronhi напиша:
DDаrko секако дека вреди. Информацијата е богатство. Колку повеќе знаеш толку подобро за тебе. Нели?Сепак едно предупредување за христијаните, доколку не си ја познавате доволно вашата религија читањето на таканаречените „апокрифни“ текстови може да ви направи проблем |
a bronhi ima li negde na internet apokkrifni tekstovi vo pdf format ili slichno za download |
Малку потешко се наоѓаат, но ги има. Јас ги имам како книги и сл. Види на оваа страна има дел од апокрифните дела. Не само евангелија, туку и посланија и писма. http://www.ccel.org/
Оди во пребарување и напиши: апокрифи се разбира на англиски.
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 06:48
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC
Еве нешто за Гностицизмот.
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 07:19
Stom si tamu, togash prochitaj i za http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8 - Bogumilite koi bile gnostici i koi im prethodele na Protestantite vo Evropa.
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 14:05
Навистина. Богомиското движење е гностичарско
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 14:37
Messenger ме интересира исто така симболизамот, за иконите и уметноста кај Гностицизмот... На нет ништо не најдов.
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 14:41
Gnosticharite ne se molele i ne se poklonuvale na ikoni ili skulpturi, pa zatoa i nemale takvi.
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 15:36
Kakov e ovoj simbol go najdov na images google... Зар нема Гностицизмот барем симболизам? Како низ историјата се препознавале Гностицистите?
-------------
|
Датум на внесување: 02.Октомври.2009 во 16:09
Darko, rekovme deka Gnosticizmot ne e ekskluzivitet na Hristijanstvoto, pa ako gledash vo toj najshirok pogled, togash kje nadesh nasekade rasfrlano po nekoj simbol (simbolizirano sonce, Jing-Jeng, Stolbovi na znaenjeto, Drvo na zhivotot, Om...), no sigurno ne onaka kako sto gledash vo Hristijanstvoto - bezbroj ikoni, freski i skulpturi. Isto taka, nema nikogash da najdesh vo gnosticizmot molenje upateno kon tie simboli. Tie samo vizuelno ja sintetiziraat doktrinata, no ne pretstavuvaat objekti na obozhavanje.
Na primer, simbolot Jing-Jeng znachi edinstvo na protivtechnosti: crno-belo, toplo-studeno, mashko-zhensko, dobro-losho i t.n. Ushte povekje, ako pogledesh podobro kje zabelezhish deka vo belata polovina ima edna crna tochka, a bo crnata polovina ima edna bela. Toa znachi deka ne postoi nishto apsolutno crno, nitu apsolutno belo, nema nisto apsolutno dobro, nitu apsolutno losho i t.n. Toa e simbolot koj ja sintetizira doktrinata na Taoizmot. Skoro sekoj sledbenik na Taoizmot go ima postaveno ovoj simbol nekade vo svojot dom, no kako potsetnik a ne kako objekt na obozhavanje pred koj bi kleknal i bi mu se molel.
|
Датум на внесување: 03.Октомври.2009 во 00:44
Messenger напиша:
rabani напиша:
Pa ne bi rekol deka toa beshe prichinata. Dobar del od bogomilite beshe fizichki eliminiran, a od ostataokot koj emigrirashe vo Bosna najgolemiot delk se raseli niz zapadniot del na Evropa kade sto gi prenese svoite religijski veruvanja.
Muslimiziranjeto vo Bosna i Hrvatska se sluchi pri krajot na egzistencijata na Otomanskata imperija na tie teritorii i toa beshe praveno pod prisila za da se sozdade religijska damping zona po dolzhinata na togashnata granica so hristijanskata Evropa. |
ama bogomilite ne emigriraa vo bosna , tamu ziveea od 10 pa se do 15 vek
togash i dalmacija beshe na teritorijata na bosna
vo bosna za vremeto na car samoil i po negovata smrt pochnuvaat kontinuirani progoni na bogomilite.
( i bosna i dalmacija bea sostaven del od carsamoilovoto carstvo)
po raspadot na samoilovata drzava ,dalmacija podpaga pod katolichko vlijanie i pod vlijanie na bogomilite i glagoljanite.
turskiot sultan mehmed 1 osvojuvachot im nudi na bogomilite da ja zachuvaat svojata zemja (vo smisla na imot} i mnogu od niv stanuvaat muslimani.(na teritorija na deneshna bosna)
prisilnoto islamizirajne e prikazna sama za sebe.
duri posle 17 vek se stava kraj na bogomilite vo bosna, koim ziveele tajno,i toa ne e od turcite, nego od katolicite.
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2009 во 11:50
Eve shto definicija najdov za Gnosticizmot.
Доктрина за http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=mk&sl=en&u=http://www.newadvent.org/cathen/13407a.htm&prev=/search%3Fq%3Dgnosticism%26hl%3Dmk&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhgtjDaIlJPtqpR8ZlCp36Y0IlW9-A - спасението
од http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=mk&sl=en&u=http://www.newadvent.org/cathen/08673a.htm&prev=/search%3Fq%3Dgnosticism%26hl%3Dmk&rurl=translate.google.com&usg=ALkJrhh3i7CUrinoMmXX_rFw1y9qefs7ww - знаење.
-------------
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2009 во 17:44
Messsenger, a kakov e odnosot na lugjeto Gnosticari so Bog, dali tie samo go osoznavaat takov kakov shto e i go osoznavaat i Negovoto sozdanie ili pak i se molat i zhiveat poseben Bogougoden zhivot i slichno?
Vo red e ova go vekje doznav, deka Gnosticharite treba da se molat redovno i da pravat dobri dela i da veruvat bidejki taka polesno e patot za prosvetluvanjeto. I deka imat isto sveti tajni.
A na edno mesto pishuvashe deka praksata vo Gnosticizmot se sostoi vo chitanje na knigite kako Biblijata, Izgubenite Evangelija i slicno, a beshe i spomenat k*ranot... I toj li se chita?
-------------
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2009 во 19:16
Koranot se pojavil 600 godini posle Hrista.
Do togash najgolemiot del od gnosticharite bil istrebeni, a nivnite knigi izgoreni.
Patem, od chitanje ne boli glava... ako ne drugo, kje doznesh sto znae drugiot.
|
Датум на внесување: 01.Ноември.2009 во 20:00
Кабалистите...гностици се?...
И дали некој знае да ми го објасни Дрвото На Животот(Кабалистичкото),или познато како Сефиротот???
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2009 во 01:48
Предраг напиша:
Кабалистите...гностици се?...
|
Mozhe taka da se reche.
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2009 во 14:32
Така и мислев.
Но,повеќе ме интересира за дрвото,имам некоја претстава,но ќе почекам некој друг прв да се обрука
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2010 во 18:00
Gnostichki tekstovi i linkovi do gnotichki evangelija i pisanija mozhete da najdete http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5678&PN=3 - tuka .
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 11.Февруари.2010 во 12:16
Кога сме кај гностицизмот еве едно НЕУТРАЛНО АКАДЕМСКО гледање на истото преку анализа на гностичкото евангелие по Тома од професорот Dale B. Martin на Јеил универзитетот http://oyc.yale.edu/religious-studies/introduction-to-new-testament/content/sessions/lecture08.html - ТУКА
Инаку ова е скоро 45 минутно предавање од к*рсот вовед во новиот завет.Има цел куп работи за гледање но ова конкретно е за гностицизмот.
Во линкот предавањето го има на текс,аудио и видео(кое и најмногу го препорачувам).
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 01:28
Dokolku nekoj saka da se zapoznae so odlichno NEUTRALNO ISTORIJSKO prezentiranje na onoa kako se razvivalo Hristijanstvoto vo prvite dva veka i vo kakva dispozicija bile gnosticizmot i katolicizmot (pravoslavieto), ilustruirano so brojni originalni citati, bez zazemanje nichija strana, togash pobarajte ja knigata "The Gnostic Gospels" od renomiranata profesorka po religija na univerzitetot vo Princeton, doktorka Elaine Pagels.
Ne sum siguren dali e prevedena na makedonski jazik i dali e mozhno da se najde vo Makedonija. Ako nekoj bezdrugo saka da ja ima ovaa kniga, no ne e vo mozhnost da ja pronajde i da ja kupi, togash neka mi se javi i jas besplatno kje mu go pratam mojot primerok.
http://img517.imageshack.us/i/51w9jhsfgsl.jpg/">
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 01:49
Не постојат гностички евангелија. Постојат само гностички списи кои биле наречени "евангелија" со цел да се наметнат во ист кош со библиските евангелија. Тие немаат ни структура на евангелие. Во повеќето од нив нема ни наратива, туку само колекции на филозофски изреки кои што авторот се обидел да му ги стави во устата на Исус и во перото на веќе починатите Христови апостоли.
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 04:07
Wow... chovek uchi dodeka e zhiv.
Vakvo temelno nauchno objasnuvanje na evengelijata do sega nemam prochitano... znachi gi zakopa site nauchnici, profesori, doktori po nauki... fakulteti, univerziteti... s'e po red. Lugjeto pojma nemaat kakvi dokumenti chitaat, shto prouchuvaat, shto govorat i shto pishuvaat.
OK, sega razbravme deka postoi tochno utvrden urnek za evangelijskoto pishuvanje avtorizirano od Boga, so zashtiten trademark za strukturata i formata na pishuvanjeto koe mora da e potpolno identichno so onie evangelija sobrani vo Noviot Zavet.
I razbravme deka site tie, takanarecheni evangelija, bile nekakvi tendenciozno nashkrtani pisulchinja so koi nekoi samonarecheni pisateli se obidele so sila posthumno na Isusa da mu stavat zborovi vo usta koi toj nikogash ne gi kazhal, kako i da gi vteraat vo perata na pochinatite Hristovi apostoli... bidejki taka nemozhat da se branat. Ova go znaeme so 100% sigurnost oti lichno im gi drzhevme svekjite dodeka govorea i pishuvaa.
Na krajot, koga na siot nauchen svet mu ja objasnivme zabludata vo koja zhiveel, mozhe slobodno da si gi zatvori katedrite i da gi spali knigite... tuka mozheme i nie da mu pomogneme bidejki, ako ne za drugo, barem za toa imame iskustvo bogato dve iljadi godini.
http://img836.imageshack.us/i/watcmen.jpg/">
|
Постирано од: melhisedek
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 16:01
EvAngelos напиша:
Не постојат гностички евангелија. Постојат само гностички списи кои биле наречени "евангелија" со цел да се наметнат во ист кош со библиските евангелија. Тие немаат ни структура на евангелие. Во повеќето од нив нема ни наратива, туку само колекции на филозофски изреки кои што авторот се обидел да му ги стави во устата на Исус и во перото на веќе починатите Христови апостоли. |
i jas taka mislam
------------- ----------osana--------
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 00:32
Messenger напиша:
Isto taka, nema nikogash da najdesh vo gnosticizmot molenje upateno kon tie simboli. Tie samo vizuelno ja sintetiziraat doktrinata, no ne pretstavuvaat objekti na obozhavanje.
|
Ама затоа може да се сретне големо влијание од паганизмот и почитување пагански традиции, како што е на пример отелотворувањето на мудроста од грчката философија во Софија, која е претставена како Божја еманација.
Иако мудроста се восфалува и во книги од Стариот Завет, сепак таа не е антропоморфна личност, како што е во паганистичкото сфаќање на древните Грци, кое било прифатено од гностиците, па Софија се појавува и како своевиден "партнер" на Христос, кој истотака се смета за Божја еманација.
Патем, не е на одмет да се каже и дека не го признавале целосно Стариот Завет, го искривувале, го толкувале во склад со нивната философија, па наместо човекот да е создаден по ликот и подобието на Бога, како што јасно пишува, тие сметале дека истиот е создаден според ликот на Демијург.
-------------
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 00:38
Messenger напиша:
P.S. Gnosticizmot kako doktrina postoel ushte pred pojavata na Hristijanstvoto, a kako hristijansko veruvanje egzistiral paralelno so onoa sto nie denes go narekuvame Pravoslavie. Toa bilo tolku silno sto vo Nikea pravoslavnata struja pobedila posle dolgi raspravii (duri i tepachki). Iako potoa gnosticizmot, kako hristijansko veruvanje, bil anatemisan, sveshtenicite egzekutirani, a knigite unishtuvani, toa nikogash ne ischeznalo potpolno, pa duri i denes se srekjava kako religiozno veruvanje i kako spiritualno/filozofski pogled na svetov. |
Дали можеш да посочиш конкретен доказ за ова што го говориш?
Јас колку што знам гностицизмот немал никакво влијание на Соборот во Никеја, бидејќи таму се спорело за учењето на Ариј, а не на гностиците. Гностиците биле ограничени, ниту малку не биле влијателни, за разлика од аријаните, кои биле побројни и влијателни.
-------------
|
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 01:18
Гностичарите - одкако си го наполниле стомачето - веруваат според нивната наука (гноза) дека таа (гнозата) е поважна и од Милоста, поважна од Мудроста БОЖЈА (Христос) - тоа Чудесно Вечно Евангелие - во Која/во Кое ние е се' дарено што е совршено!
Тука се сопнувале и се сопнуваат гностичарите противејќисе на Евангелието, бидејќи заслепени со своето “знаење“ не се во можност да ја увидат ширината, должината, висината, длабината ... на Милоста БОЖЈА (Христос) преку Која и за Која е се'!
Заповедај им на богатите од овој свет да не се гордеат, ниту да се надеват во непостојаното богатство, туку на живиот Бог, Кој ни дава за наслада се во изобилие; нека прават добро, нека се збогатуваат со добри дела, да бидат штедри и сочувствителни. И на таков начин да си собираат сокровиште - добра основа за иднината, за да постигнат живот вечен.
О Тимотеје, пази го она што ти е предадено и бегај од нечисти и празни разговори и од расправии на лажната наука (gnosis), на која некои и се предадоа и се отклонија од верата.
Благодатта (Милоста) нека биде со тебе.
Амин. ( 1 Тимот. 6 : 17 - 21 )
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 02:07
Македон напиша:
Messenger напиша:
Isto taka, nema nikogash da najdesh vo gnosticizmot molenje upateno kon tie simboli. Tie samo vizuelno ja sintetiziraat doktrinata, no ne pretstavuvaat objekti na obozhavanje.
|
Ама затоа може да се сретне големо влијание од паганизмот и почитување пагански традиции, како што е на пример отелотворувањето на мудроста од грчката философија во Софија, која е претставена како Божја еманација.
Иако мудроста се восфалува и во книги од Стариот Завет, сепак таа не е антропоморфна личност, како што е во паганистичкото сфаќање на древните Грци, кое било прифатено од гностиците, па Софија се појавува и како своевиден "партнер" на Христос, кој истотака се смета за Божја еманација.
Патем, не е на одмет да се каже и дека не го признавале целосно Стариот Завет, го искривувале, го толкувале во склад со нивната философија, па наместо човекот да е создаден по ликот и подобието на Бога, како што јасно пишува, тие сметале дека истиот е создаден според ликот на Демијург. |
Makedon, toa e isto kako so Svetoito Toistvo, kako so angelite, heruvimite... vo katolichko/pravoslavnoto hristijanstvo samiot Bog, Kretatorot na s'e shto postoi, e antropomorfna lichnost isto kako kaj paganite.Sovrsheniot, seznajniot i nepogreshliviot Bog e pretstaven kako ljubomoren, voinstven, tendenciozen, se predomisluva, se nagagja so lugjeto, pravi dogovri so niv, se kae, prostuva, ljubi, preti... Ne samo shto e 100% antropomorfen tuku i 100% kontradiktoren vo odnos na negovata sovrshenost. Gnosticite ja nemaat taa kontradiktornost vo nivnoto uchenje. Kaj niv Bog ne e antropoimorfna lichnost i ne se odnesuva kako lugjeto, ne e ljubomoren, ne pravi razlika megju svoite cheda na "negov narod" i nekavi "tugji narodi", ne gi tera lugjeto na megjusebni vojni do istrebuvanje i t.n. Gnosticite velat deka toa ne e Bog i toa ne e Bozhje delanie.
Sega, za toa koj shto iskrivuval, koj e vo pravo so interpetaciite na pisanijata, a koj e vo greshka, da ostavime za nekoja druga posoodvetna tema. Oti normalno e deka sekoj onoj koj se pretplatil na edno veruvanje kje tvrdii deka tokmu negovata pretplata ne bila promashena investicija. Zatoa hristijanite se ubeduvaat vo edno, muslimanite vo drugo, budistite vo treto i t.n.
Toa shto ednite veruvaat vo edno, povikuvajki se na edni pisanija i interpretacii, ne dokazhuva nishto zatoa shto i drugite isto taka se povikuvaat na pisanija i interpretacii. Ako ne beshe taka denes kje imavme samo edno veruvanje i edna religija.
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 02:29
Messenger напиша:
Македон напиша:
Messenger напиша:
|
Патем, не е на одмет да се каже и дека не го признавале целосно Стариот Завет, го искривувале, го толкувале во склад со нивната философија, па наместо човекот да е создаден по ликот и подобието на Бога, како што јасно пишува, тие сметале дека истиот е создаден според ликот на Демијург. |
Makedon, toa e isto kako so Svetoito Toistvo, kako so angelite, heruvimite... vo katolichko/pravoslavnoto hristijanstvo samiot Bog, Kretatorot na s'e shto postoi, e antropomorfna lichnost isto kako kaj paganite. Pochnuvajki od Stariot i zavrshuvajki so Noviot Zavet, Bog e pretstaven kako l;jubomoren, voinstven, nareduva, se predomisluva, se nagagja so lugjeto, pravi dogovri so niv, se kae, prostuva, ljubi, preti...
Sega, za toa koj shto iskrivuval, koj e vo pravo so interpetaciite na pisanijata, a koj e vo greshka, da ostavime za nekoja druga posoodvetna tema. Oti normalno e deka sekoj onoj koj se pretplatil na edno veruvanje kje tvrdii deka tokmu negovata pretplata ne bila promashena investicija. Zatoa hristijanite se ubeduvaat vo edno, muslimanite vo drugo, budistite vo treto i t.n.
Toa shto ednite veruvaat vo edno, povikuvajki se na edni pisanija i interpretacii, ne dokazhuva nishto zatoa shto i drugite isto taka se povikuvaat na pisanija i interpretacii. Ako ne beshe taka denes kje imavme samo edno veruvanje i edna religija.
|
Messenger, Софија е увезено грчко божество, не е некаква оригинална концепција на која се досетиле гностиците, туку е грчко божество. Паганско грчко божество. Има и други позајмици, од другите религии.
Неспоредлива е Света Троица со паганските божества кои гностиците ги позајмиле под влијание на платонизмот и други философии.
Бог во Стариот Завет е мошне јасен, дејствува во рамки на Законот, како што и се склучил Завет со народот.
Инаку кога говорев за искривување мислев на мошне јасни нешта, не на такви подложни на интерпретации.
Такво јасно нешто е креацијата на човекот, каде е јасно дека Бог го створил според Својот лик и подобие. Нема место за интерпретација, независно каква философија и да се вметне и како и да се толкува, јасна е реченицата.
Никаков ѓавол, Демијург, или нешто слично не е споменато. Никаква претплата кон верување, заедница, Црква не може да ја измени реченицата.
-------------
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 02:35
Македон напиша:
Messenger напиша:
P.S. Gnosticizmot kako doktrina postoel ushte pred pojavata na Hristijanstvoto, a kako hristijansko veruvanje egzistiral paralelno so onoa sto nie denes go narekuvame Pravoslavie. Toa bilo tolku silno sto vo Nikea pravoslavnata struja pobedila posle dolgi raspravii (duri i tepachki). Iako potoa gnosticizmot, kako hristijansko veruvanje, bil anatemisan, sveshtenicite egzekutirani, a knigite unishtuvani, toa nikogash ne ischeznalo potpolno, pa duri i denes se srekjava kako religiozno veruvanje i kako spiritualno/filozofski pogled na svetov. |
Јас колку што знам гностицизмот немал никакво влијание на Соборот во Никеја, бидејќи таму се спорело за учењето на Ариј, а не на гностиците. Гностиците биле ограничени, ниту малку не биле влијателни, за разлика од аријаните, кои биле побројни и влијателни. |
Makedon, so prashanjevo pokazhuvash deka ne si dovolno informiran za nekoi raboti. Porano govorevme povekje za Soborot vo Nikea i za toa koj doshol, a koi ne dodshle tamu, zoshto se sluchilo toa, koi uchenja bile pretstaveni i podrhzani od Konstantin i zoshto bilo toa, kade se krshele kopjata vo raspravanjeto i vostanuvanjeto na dogmata i t.n. Vo sekoj sluchaj, postojat dovolno podatoci za seto toa. Poveli http://www.google.ca/search?hl=en&source=hp&q=Gnostics+in+Nicea&btnG=Google+Search&meta= - tuka i istrazhuvaj.
Megju drugoto, kako na chovek koj sekogash bara fakti i dokumenti za kazhanite i zbidnatite raboti, najtoplo ti ja preporachuvam knigata shto prethodno ja postirav. Taa ne samo shto kje ti ja otkrie dispozicijata na hristijanskiot gnosticizam vo odnos na pravoslavieto, tuku kje ti ja pretstavi i istorijata na Hristijanstvoto vo prvite 200 godini. Knigava e isponleta so citati, referenci i dokumenti.
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 02:44
Македон напиша:
Такво јасно нешто е креацијата на човекот, каде е јасно дека Бог го створил според Својот лик и подобие. Нема место за интерпретација, независно каква философија и да се вметне и како и да се толкува, јасна е реченицата.
Никаков ѓавол, Демијург, или нешто слично не е споменато. Никаква претплата кон верување, заедница, Црква не може да ја измени реченицата. |
Tokmu taka govorat gnosticite vo knigite koi postojano bile unishtuvani od onie koi sakale toa da go sokrijat. Toa bilo nivnoto objasnuvanje zoshto Presvetliot, Premudriot, Seznajniot i Sovrsheniot Bog ne mozhel da bide istovremeno i onoj koj gi delel chedata na "Negovi" i "tugji", koi gi teral lugjeto vo vojni i krvoprolevanja, koj bil Ljubomoren, Osvetoljubiv i Nemilosrden.
Razberi, gnosticite od site strani na svetov ne palele nichii knigi i ne progonuvale nikakvi vernici. Tie ne sakale da go sokrijat onoa vo koe veruvale drugite. Toa go pravele katolicite/pravoslavnite. Sekogash koga kje barash nekakvi fakti, dokazi ili pisanija imaj go ova vo vid.
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 02:48
Messenger напиша:
Македон напиша:
Messenger напиша:
Јас колку што знам гностицизмот немал никакво влијание на Соборот во Никеја, бидејќи таму се спорело за учењето на Ариј, а не на гностиците. Гностиците биле ограничени, ниту малку не биле влијателни, за разлика од аријаните, кои биле побројни и влијателни. |
Makedon, so prashanjevo pokazhuvash deka ne si dovolno informiran za nekoi raboti. Porano govorevme povekje za Soborot vo Nikea i za toa koj doshol, a koi ne dodshle tamu, zoshto se sluchilo toa, koi uchenja bile pretstaveni i podrhzani od Konstantin i zoshto bilo toa, kade se krshele kopjata vo raspravanjeto i vostanuvanjeto na dogmata i t.n. Vo sekoj sluchaj, postojat dovolno podatoci za seto toa. Poveli http://www.google.ca/search?hl=en&source=hp&q=Gnostics+in+Nicea&btnG=Google+Search&meta= - tuka i istrazhuvaj.
Megju drugoto, kako na chovek koj sekogash bara fakti i dokumenti za kazhanite i zbidnatite raboti, najtoplo ti ja preporachuvam knigata shto prethodno ja postirav. Taa ne samo shto kje ti ja otkrie dispozicijata na hristijanskiot gnosticizam vo odnos na pravoslavieto, tuku kje ti ja pretstavi i istorijata na hritijanstvoto vo prvite 200 godini. Knigava e isponleta so citati, referenci i dokumenti.
|
Мessenger, токму така, говоревме, па затоа и прашав.
Гностиците ниту биле тема на Соборот, ниту нивното учење. Се сложувам дека индиректно влијаеле можеби врз аријанството, но никакво верување на гностиците било тема на разговор, ниту пак биле претставени од било кој член од илјадниците присутни на тој Собор, а биле присутни сите Епископи од Римската Империја, освен оние од Британија. Старите епископи испратиле пратеници, бидејќи не можеле да патуваат.
Нивното учење било сосема различно од другите, па дури не можело ниту да дојде до Соборот, затоа што сепак и самата нивна организација довела до тоа.
На крајот на криштата, тие биле и почитувачи на пагански божества. Зарем може воопшто и да се помисли дека ќе бидат удостоени со можност оние кои не биле ниту сметани за Христијани да присуствуваат на такво нешто?
Доколку сметаш дека би било полезно, може да отвориме тема и за Никејскиот собор, или да активираме стара, доколку постои, па ако сум во заблуда, да се поучам.
За препораката за книгата од се срце ти благодарам, такво нешто несомнено вреди да се прочита, независно од верското убедување.
Ќе се потрудам да ја најдам во Македонија, можам да се сетам на едно место каде би можело да ја има, па дури и да е на англиски, нема да ми пречи.
-------------
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 03:01
Македон напиша:
За препораката за книгата од се срце ти благодарам, такво нешто несомнено вреди да се прочита, независно од верското убедување. |
Tokmu taka i mislev.
Македон напиша:
Ќе се потрудам да ја најдам во Македонија, можам да се сетам на едно место каде би можело да ја има, па дури и да е на англиски, нема да ми пречи. |
Ako imash poblemi javi mi po LP.
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 15:35
Messenger напиша:
vo katolichko/pravoslavnoto hristijanstvo samiot Bog, Kretatorot na s'e
shto postoi, e antropomorfna lichnost isto kako kaj
paganite.Sovrsheniot, seznajniot i nepogreshliviot Bog e pretstaven kako
ljubomoren, voinstven, tendenciozen, se predomisluva, se nagagja so
lugjeto, pravi dogovri so niv, se kae, prostuva, ljubi, preti... Ne samo
shto e 100% antropomorfen tuku i 100% kontradiktoren vo odnos na
negovata sovrshenost.
|
BOG e takov kakov sto e . Toj kazuva deka i Negovoto Sveto Ime , oznaceno so tetragramatonot YHWH znaci JAS SUM KOJ SUM, ili JAS SUM ONOJ KOJSTO E .
Sovrseniot, Seznajniot i Nepogresliviot BOG e tokmu takov.
Vo Biblijata nekoi raboti za BOG se napisani so covecki termini za da mozat lugjeto da go razberat.
Na pr. , koga veli BOG deka e ljubomoren ako vidis od kontekst na stihovite toa se odnesuva na toa deka BOG veli zaludno e za lugjeto da se poklonuvaat na idoli i lazni bogovi koga od niv nema da dobijat nikakva pomos i deka Toj Svojata slava nema da ja deli so idolite.
Messenger напиша:
Gnosticite ja nemaat taa kontradiktornost vo nivnoto uchenje. Kaj niv
Bog ne e antropoimorfna lichnost i ne se odnesuva kako lugjeto, ne e
ljubomoren, ne pravi razlika megju svoite cheda na "negov narod" i
nekavi "tugji narodi", ne gi tera lugjeto na megjusebni vojni do
istrebuvanje i t.n. Gnosticite velat deka toa ne e Bog i toa ne e Bozhje
delanie.
|
A od kade ja dobile Gnosticite taa informacija za BOG? Od kade znaat TIE deka BOG e tokmu takov kako sto go pretstavuvaat?
|
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 22:25
A od kade znaeme NIE deka Bog e tokmu takov kakov shto ni go pretstavuvaat?
A od kade znaat ONIE deka Bog e tokmu takov kakov shto go pretstavuvaat?
A od kade znaat ONIE ONAMU deka Bog e tokmu takov kakov shto go pretstavuvaat?
A od kade znaat TIE TAMU deka Bog e tokmu takov kakov shto go pretstavuvaat?
A od kade znaat ONIE ONAMU pozadi TIE TAMU deka Bog e tokmu takov kakov shto go pretstavuvaat?
....
|
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 00:43
Messenger напиша:
Македон напиша:
Никаков ѓавол, Демијург, или нешто слично не е споменато. Никаква претплата кон верување, заедница, Црква не може да ја измени реченицата. |
Tokmu taka govorat gnosticite vo knigite koi postojano bile unishtuvani od onie koi sakale toa da go sokrijat. Toa bilo nivnoto objasnuvanje zoshto Presvetliot, Premudriot, Seznajniot i Sovrsheniot Bog ne mozhel da bide istovremeno i onoj koj gi delel chedata na "Negovi" i "tugji", koi gi teral lugjeto vo vojni i krvoprolevanja, koj bil Ljubomoren, Osvetoljubiv i Nemilosrden.
|
Во Стариот Завет Бог ја има пред се поставено правдата како основа на која ги гради односите со луѓето. Затоа Бог ги брка Адам и Ева од рајот, затоа стануваат тие смртни, затоа го казнува Каин со прогонство, врз таа основа го склучува Законот со единствените кои верувале во Бога, врз таа основа се заканува со збришување на народите кои ги жртвуваат своите деца на Молох, врз таа основа св. пророк Мојсеј и Арон не влегуваат во ветената земја, врз таа основа Израел е казнет со ропство, но затоа пак бранет од напаѓачите кога бил праведен, врз таа основа е Христовата жртва на крстот. Едноставно, во Стариот Завет доминира правдата над милоста, согласно склучениот Завет кој се темели на таа основа, а тоа е така се до Христовата жртва за гревот на човекот на крстот, кога почнува да се гради нов однос меѓу човекот и Бога, базиран на милоста, прошката, но не замерувајќи ја и правдата, претставена преку вечната казна.
Очигледно,гностиците повлијаени од платоновата и други философии имале претстава за Бог кој се достигнува со знаење, кој за разлика од Господ Бог, не интервенира во меѓучовечките односи онака како што интервенирал Самиот Господ Бог.
-------------
|
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 00:56
I zarem ednostavnata zdrava logika, chistata i neindoktrinirana svest, ne veli deka ne mozhe da postoi Sovrsheno Seznanie, Sovrshena Nepogrshlivost, Sovrshena Ljubov i Sovrsheno Milosrdie dodeka istovremeno postoi i ljubomora, kaznuvanja, teranje na eden narod vo krvoprolevanje so drug narod, osvetoljubie, senje strav i trepet, baranje zhrtvi i t.n.
Neli ne mozhe da se stavi znak na ravenstvo megju ovie raboti?
Neli?
I ostavi ja Apologetikata na strana bidejki taa nema nishto zaednichko so logikata i vistinata, a ima s'e so branenje na dogmata po sekoja cena.
Ne mora da odgovorish... samo nekoj den, koga kje bidesh spokoen i neisprovociran, poniraj vo sebe i iskreno pojdi po odgovorot na ova prashanje, bez da imash na um odnapred prigotven odgovor. Pojdi onaka, so rpazen um, ischisten od site prochitani raboti, site tradicii, obichai, teologii... so prazen i nevin um, kako onoj na malo dete, kako nova bochva vo koja nikogash ne bilo chuvano vino.
|
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 01:29
Messenger напиша:
I zarem ednostavnata zdrava logika, chistata i neindoktrinirana svest, ne veli deka ne mozhe da postoi Sovrsheno Seznanie, Sovrshena Nepogrshlivost, Sovrshena Ljubov i Sovrsheno Milosrdie dodeka istovremeno postoi i ljubomora, kaznuvanja, teranje na eden narod vo krvoprolevanje so drug narod, osvetoljubie, senje strav i trepet, baranje zhrtvi i t.n. |
А зарем совршениот Господ не е и Совршено Праведен? Ако правдата бара казна тогаш неизвршувањето на казната е неправда, независно дали кон себе или некој друг. А Господ е Праведен, зарем не? Истоака е и Милостив, но има дела кои не заслужуваат прошка. Зарем и Господ Исус Христос не говореше дека оние кои ќе им сторат лошо дело на децата, подобро е да си врзат камен и да скокнат во вода? Зарем не говореше за огненото езеро, каде ќе има плач и крцкање со заби?
Messenger напиша:
Neli ne mozhe da se stavi znak na ravenstvo megju ovie raboti?
Neli? |
Може, ако основата е правдата, тогаш зошто да не може?
Messenger напиша:
I ostavi ja Apologetikata na strana bidejki taa nema nishto zaednichko so logikata i vistinata, a ima s'e so branenje na dogmata po sekoja cena.
Ne mora da odgovorish... samo nekoj den, koga kje bidesh spokoen i neisprovociran, poniraj vo sebe i iskreno pojdi po odgovorot na ova prashanje, bez da imash na um odnapred prigotven odgovor. Pojdi onaka, so rpazen um, ischisten od site prochitani raboti, site tradicii, obichai, teologii... so prazen i nevin um, kako onoj na malo dete, kako nova bochva vo koja nikogash ne bilo chuvano vino. |
Воопшто не сум испровоциран. Зарем мислиш дека дискусиите на овој подфорум и со тебе ги доживувам како провокација? Ни најмалку! Напротив, уживам во квалитетите дискусии на овој подфорум, а и во дискусиите со тебе, независно што можеби не сме истомисленици, што е сосема нормално.
Може нема да веруваш, но се случи да го читам Новиот Завет, пред да го прочитам Стариот Завет. Ми беше лектира во средно школо во прва година, се бараше да биде прочитано Евангелието по Јована, јас не разбрав како што требаше, па го прочитав цел Нов Завет, а не требало, а Стариот Завет го немав прочитано.
Кога го читав подоцна Стариот Завет, истото се прашував и јас, па поминувале часови во размислување на ова прашање, се додека не го прочитав сиот, па повторно не го прочитам Новиот Завет, па сега повторно да го читам Стариот Завет.
Несомнено, во Стариот Завет, Господ не дозволува да се појде надвор од Законот, правдата е воздигната на пиедестал, не случајно Господ го повикува Израел на постојана праведност, напоменувајќи му за грешките и отстапките од Законот. Има многу слични примери во Стариот Завет, во кој Бог водејќи се од праведноста дури и своите пророци ги лишува од некои нешта. Мојсеј, кој говорел со Бога, независно од тоа што Бог го бранел во секоја прилика, сепак бил лишен од можноста да влезе во ветената земја, каде што го водел народот многу години.
-------------
|
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 03:39
Македон напиша:
А зарем совршениот Господ не е и Совршено Праведен? Ако правдата бара казна тогаш неизвршувањето на казната е неправда, независно дали кон себе или некој друг. А Господ е Праведен, зарем не? Истоака е и Милостив, но има дела кои не заслужуваат прошка. |
Apsolutna Pravednost ne odi raka pod raka so Apsolutno Milosrdie. Oti ednoto go ponishtuva drugoto. Ako si Apsolutno Praveden togash kje treba da go sankcionirash sekoj grev, a ako si Apsolutno Milosrden togash treba da go prostish sekoj grev. Ne treba chovek da e prosvetlen za da go razbere ova.
Ne bi shirel povekje bidejki vekje izlagam nadvor od temata, no razmisli okolu toa koga kje konteplirash za Apsolutniot i Sovrsheniot Bezgreshen Bog koj e ljubomoren, osvetoljubiv, bara da mu se prinesuvaat zhrtvi, gi tera lugjeto vo krvoprolevanje do istrebuvanje i t.n.
|
|