IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што не’ учи библијата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што не’ учи библијата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 13>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Што не’ учи библијата?
    Испратена: 30.Октомври.2008 во 17:22
Majkl, jas ne rekov deka SITE medijumi pagjaat vo trans, tuku spomenav deka toa e najbliskoto sto znam za direktnoto prenesuvanje na zborovi od religiska gledna tochka. Inaku, se razbira ima medijumi koi tvrdat deka go pravat toa i bez da pagjat vo nikakov trans, sto stanuva popularno vo Evropa so pochetokot na minatiot milenijum.

Primerite koi ti gi naveduvash vo svojata replika samo se potvrda na onoa sto prethodno go rekov.

Na strana od seto toa, vo sekoj chovek kako Bozhje chedo i Negova kreacija, vgraden e "interfejsot" za direkten kontakt so Kreatorot, taka sto sekoj od nas, dokolku e dovolno tivok i dopushti Bozhjeto shepotenje da stigne do nego, ke gi slushne Negovite zborovi. Ovie zborovi se lichna poraka, kako refleksija od lichnosta sto slusha, no najchesto imaat i opshtochovechka vrednost bidejki site nie go imame istiot mejkup, go delime istoto milje i posledovatelno gi spodeluvame istite vrednosti.

Изменето од Messenger - 30.Октомври.2008 во 17:23
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 15:47
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nemam nishto protiv napishanata kniga kako edeno tolkuvanje na Isusovite zborovi, no ne mi se dopagja sto vo nea se pretstavuva Isus vo prvo lice ednina, kako toj lichno da go zboruva toa.

Rabotata e sto Bozhjite proroci sekogash so svoi zborovi gi prenesuvale neshtata sto gi osoznale, a ovde imame klasichen sluchaj na medijum koj, navodno, Isus go koristi direktno da gi prenese svoite zborovi.

... osven vo vremeto na paganizmot koga vo grchkite i rimskite hramovi prorochicite se opivale so drogi, pagjale vo trans i preku niv govorele nivnite bogovi. Ako gresham ve molam da me popravite i da posochite na takvi primeri. ...

Еден од критериумите за вистинско пророштво е дека нема паѓање во транс. Пророкот(инструментот) низ кој се објавува Вечниот, е во потполно будна состојба!!!

Ne mi e poznato deka do sega imalo vakov sluchaj vo chovekovata istorija,

Такви примери во историјата има многу: на пр. Христовите објави преку

Хилдегард Бингенска(1098-1179) која вели
„И гле, во 43-та година од мојот животен пат ... Видов голем сјај, во кој ечеше глас од Небото, велејќи ми: О слаб смртнику, пепел од пепел и прав од прав, кажи го и запиши го оноа кое го гледаш и слушаш! ...„

Некаде на форумов постирав извадок од една објава каде Христос директно користејќи ја како медијум остро го критикуваше тогашниот клер. Експресно беше прогласена за вештерка која шири ерес, но не им успеа да ја погубат. Подоцна беше прогласена за католичка светица.

Потоа Јакоб Лорбер(1800-1864), австриец роден во Словенија, долго време музичар и диригент, кој подцна стана како велеше „само писар Божји!„. Еден ден го чул гласот Христов во своето внатрешно како вели јасно: „Јакобе, Јакобе...стани и запиши ги зборовите Мои! Така Говори Господ за сите луѓе: И зборовите овие се верни и вистинити. Кој сака да зборува со Мене тој ми приоѓа мене, и Јас ќе му го положам одговорот во срцето негово. Но сепак, оние со чисто срце само, можат да го примат тонот на гласот Мој!...„

или Берта Дуде(1891-1965) родена во Лигниц(тогаш Германија, денешна Полска) која ги примаше Христовите објави во периодот 1937-1965. Таа за тоа објасни во својата автобиографија: „Tako mi je jednog određenog dana, dok sam osluškivala svoju unutrašnjost, jasno i glasno došao niz reči, koje sam zapisala. To je bila prva poruka koju sam zapisala i ona je započinjala ovako: ‘U početku bijaše Riječ! Te Deum (= početna riječ himne ‘Te Deum laudamus’, tj. ‘Tebe Bože slavimo’) Stvoritelju Neba i Zemlje!’

A onda su se pojavile sumnje: ‘Da li si to sama od sebe napisala?’ – Ukratko, hrvala sam se, molila se i vodila mnoge unutarnje borbe, ali uvijek su riječi iznova nadolazile poput bujice, poput velikog toka mudrosti pred kojim sam drhtala. – A onda me Sâm Bog oslobodio sumnji, On mi je odgovorio i prepoznala sam Ga u Njegovoj Riječi kao našeg Oca. Moja vjera je rasla, sumnje su postajale sve manje, a ja sam primala i zapisivala svakodnevno. „

Изменето од Majkl - 04.Ноември.2008 во 21:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 15:41
Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Еднаш рече дека не веруваш баш дека книгите од Новиот Завет се директни откровенија од Бог... или нешто слично (ме мрзи да ти го барам коментарот). Ме интерсира да ми го објасниш тоа во конотација со горенаведеното од твоја страна. (не ви го следам муабетот...може веќе си го објаснил тоа...)
Реков: не верувам дека Стариот и Новиот завет се апсолутна реч Божја, туку, дека за жал во нејзе има примеси и на речта свештеничка(на пр. поголемиот дел од она што му се става во уста на Мојсеј), како и реч преведувачка т.е. човечка. Исто така не верувам дека со затворањето на кориците на Библијата божјата објава завршила. Бог говорел во сите времиња преку пророци вестојавители.

Изменето од Majkl - 30.Октомври.2008 во 15:56
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 15:25
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

... самиот Тој кога вели:„Јас Христос, ја објаснувам, исправам и продлабочувам речта...„ Тоа е Христова објава т.е. Христос е авторот, <span style="text-decoration: underline;"><span style="font-weight: bold;">...</span></span>
Чекај, чекај! Не разбирам. Сакаш да речеш дека Христос, како автор има нешто на писмено оставено во наследство, нешто кое ги толкува одредени настани во библијата, а ова е само ново издание на тоа дело?
Тоа е Христов диктат од 1989го. преку внатрешната Реч. Феномен кој го имале сите Божји пророци. Ќе се обидам да појаснам преку на пр. библијските книги: имаме на пр. Јован Откровението го примил, а не го измислил или прераскажал, туку го примил како објава, за разлика од на пр. Делата апостолски кои прераскажуваат што се случило но не се директна објава во смисла дека некој дословно ги диктирал.

Еднаш рече дека не веруваш баш дека книгите од Новиот Завет се директни откровенија од Бог... или нешто слично (ме мрзи да ти го барам коментарот). Ме интерсира да ми го објасниш тоа во конотација со горенаведеното од твоја страна. (не ви го следам муабетот...може веќе си го објаснил тоа...)
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 14:46
ОК! Го прифаќам ова само како твое право на такво верување!
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 14:46
Nemam nishto protiv napishanata kniga kako edeno tolkuvanje na Isusovite zborovi, no ne mi se dopagja sto vo nea se pretstavuva Isus vo prvo lice ednina, kako toj lichno da go zboruva toa.

Rabotata e sto Bozhjite proroci sekogash so svoi zborovi gi prenesuvale neshtata sto gi osoznale, a ovde imame klasichen sluchaj na medijum koj, navodno, Isus go koristi direktno da gi prenese svoite zborovi.

Ne mi e poznato deka do sega imalo vakov sluchaj vo chovekovata istorija, osven vo vremeto na paganizmot koga vo grchkite i rimskite hramovi prorochicite se opivale so drogi, pagjale vo trans i preku niv govorele nivnite bogovi. Ako gresham ve molam da me popravite i da posochite na takvi primeri.

Voopshto ne se obiduvam da presuduvam dali vaka prenesenite misli vo navedenata kniga se avtentichni ili ne i toa mu go ostavam na sekoj chlen da si reshi samiot za sebe. Istovremeno bi rekol deka tekstot e istovreden kako i mnogu drugi knigi koi se zanimavaat so interpretiranjeto na Isusovite zborovi i sigurno deka ne e otpovekje da bide prochitan od onie koi se vo postojano traganje po sushtinata na Isusovoto propovedanje.

Изменето од Messenger - 30.Октомври.2008 во 14:47
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 14:15

... самиот Тој кога вели:„Јас Христос, ја објаснувам, исправам и продлабочувам речта...„ Тоа е Христова објава т.е. Христос е авторот, <span style="text-decoration: underline;"><span style="font-weight: bold;">...</span></span>
Чекај, чекај! Не разбирам. Сакаш да речеш дека Христос, како автор има нешто на писмено оставено во наследство, нешто кое ги толкува одредени настани во библијата, а ова е само ново издание на тоа дело?
Тоа е Христов диктат од 1989го. преку внатрешната Реч. Феномен кој го имале сите Божји пророци. Ќе се обидам да појаснам преку на пр. библијските книги: имаме на пр. Јован Откровението го примил, а не го измислил или прераскажал, туку го примил како објава, за разлика од на пр. Делата апостолски кои прераскажуваат што се случило но не се директна објава во смисла дека некој дословно ги диктирал.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 14:10

... самиот Тој кога вели:„Јас Христос, ја објаснувам, исправам и продлабочувам речта...„ Тоа е Христова објава т.е. Христос е авторот, ...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:39

Во таа книга која ми ја наведе, впечаток ми остави следниов цитат: „Ja, Krist, objaѕnjavam, ispravljam i produbljujem rijeс:“ Ова го пишува како наслов после секое поглавје од избрани цитати од библијата, каде се разработуваат, дообјаснуваат наведените цитати. Но, тоа е така прикажано како да Исус самиот зборува, како самиот тоа го дообјаснува, „Ја Крист...“. Дали и колку ова е дозволиво, некој друг да се претставува и да зборува како да е самиот Исус?Мислам дека подобро би било самиот автор да наведе како тој го разбира значењето на тие зборови, а не да се „претставува“ како Исус!
Авторот на книгата не е човек. „Ова е Мојата Реч:Алфа и Омега„ не се представува некој друг, и никој не зборува во името на Исус. Христос дословно говори самиот Тој кога вели:„Јас Христос, ја објаснувам, исправам и продлабочувам речта...„ Тоа е Христова објава т.е. Христос е авторот, Христос самиот се објавува. Причината за тоа е објаснето(во хрватското издание) на стр.35-41 во предговорот, како и во поглавието на стр.43-48. Ovo je Moja Riječ - Alfa i Omega - Kristovo otkrovenje
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 13:06
NE STANUVA ZBOR ZA GORDOST
VO BIBLIJAT PISHUVA BIDETE PRAVEDNI I DOBRI, A NE DOBRI I RAMNODUSHNI
TOA E PRINCIP KOJ SEKOJ HRISTIJANIN TREBA DA GO SLEDI
ZNACHI DA NE OSTANAM RAMNODUSHEN I DA BIDAM GORD SE DVE RAZLICHNI RABOTI
BIBLIJAT JASNO UKAZUVA NA RAZLIKATA MEGU GORDOSTA I NERAMNODUSHNOSTA
HRISTIJANITE , ZA RAZLIKA OD ATEISTITE , KOMUNISTITE I FASHISTITE NE SE VOsh*tUVAAT NA SEKOJ I NA SEKOGO
INAKU OVA E FORUM I MESTOTO E ZA STAVOVI,NELI?

IMAJTE SAMO EDEN BOG I NEGO SLAVETE GO, I NE VOsh*tUVAJTE IM SE NA UBICI I CAREVI I UCHITELI OD OVOJ SVET, A ZA VOZVRAT BOG KE VE NAGRADI I NA NEBOTO I NA ZEMJATA, I BOG KE VI DADE ONOLKU BOLKA KOLKU SHTO MOZI DA IZDRZITE,I ONOLKU LJUBOV KOLKU SHTO NAVISTINA I ZASLUZUVATE, ZASHTO LJUBOVTA E BOZJI DAR, A BOLKATA E POSLEDICA NA PADOT NA ADAM I EVA,A GORDOSTA E DEL OD BOLKATA
tokmu ova ne uchi biblijata
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 12:18
Е да, оф мори мајко е работава!
Рабани, гледам си го прочитал постот од кој вадиш цитат. Но, дали го прочита следниот мој пост? Очигледно не си. Затоа еве го оној дел каде објаснувам зошто сите тие личности ги споредувам

Знаев дека ќе има неко оваков коментар, но незнаев кој прв ќе биде.
Да, факт е дека сите тие ја имале таа способност да привлечат, убедат, заведат, да се стекнат со следбеници ... или како сакаш речи го тоа! И јас токму на таа нивна способност се воодушевувам. Сосема друга работа е за што сето тоа го користеле. Ја сваќаш поентата?среќа

Дали сега ти стана нешто појасно, или гордоста не ти дава да ја прифатиш грешката во поимањето на поентата на мојот пост?

Изменето од Zlatnik - 30.Октомври.2008 во 12:18
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:49
газење%20од%20смеењеof mori majko
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
rabani Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 02.Август.2008
Поени: 490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rabani Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:42

... eve ke izjavam deka imam vrven respekt za Isus. No toa ne me pravi hristijanin bidejki ne se soglasuvam so hristijanskite dogmi.
Верувале или не, иако сум атеист, имам огромен респект кон Исус, но не од теолошка гледна точка, дека тој е господ - божји син ..., туку од сосема друг, човечки аспект. Му се восхитувам како човек кој со своето учење (јас тоа некогаш го нарекувам и политика) успеал да покрене огромна маса луѓе. Секако тоа заслужува почит. Истото тоа почитување (кон способни луѓе кои ја имаат таа дарба, харизма да организираат и да предводат маса луѓе) ја имам и кон Мухамед, кон Сидарта (Буда) ... како и кон Александар, Ханибал, Наполеон, Хитлер, Тито, Тоше...!

aleksandar ja nasledi vlasta
hanibal , hitler, napoleon i tito ubivaa i masakriraa za da ja zemat vlasta
za muhamed nesakam da pishuvam
buda i isus go odea svojot pat bez nasilstvo
buda beshe bogat princ, ama se otkaza od nasledstvoto i si trgna po svojot pat
na isus , satana vo pustinata mu ponudi da bide car na zemnite carevi, a ovaj odbi
toshe imashe harizma i darba od bog
a ti ochigledno nemash ni prosta darba, za da napravish prosta razlika
DOAGA ISUS SO 200000 SVETII
ZA DA IM STAVI KRAJ NA SITE PROKLETII
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2008 во 10:14
Прво за Мајкл, го прочитав оние делови кои се однесуваа на „материјалното“ (стр. 445 и 611) и искрено нема баш некои подетални објаснувања. Како најсоодветно за оваа тема го најдов овој цитат: Pripazite: „Kome je dano, taj primljeno ne smije zadrzati za sebe, veс dati dalje“.
А сега плус и за Зидарски намигнување Еве да прифатам дека е со преносно значење давањето пари (таленти) на слугите, за да тие понатаму ги оплодуваат истите (значи, да ја шират верата, љубовта...). Но не ми е јасно, зошто газдата, кога се вратил, рекол дека ја сака каматата за него? Иако таа не му припаѓала, оти тој, нели, „жнеел каде не сеел“. Кое е тука преносното значење на овие зборови? И, ако има некое разумно објаснување за неговата желба за стекнување поголемо богатство (кое требало да му го набават слугите), тогаш зошто истата парабола не се употреби и за човекот кој исто така сакал да има поголемо богатство (поголем амбар за житото)? Зарем овде под „житото“ неможе да се подразбере истото она како и за „талентите“? Која е разликата? И од каде можеме да ја согледаме (или прочитаме) таа разлика?

На крај, повторно само за Мајкл (извини Зидарскинамигнувањеголема%20насмевка). Во таа книга која ми ја наведе, впечаток ми остави следниов цитат:
„Ja, Krist, objaѕnjavam, ispravljam i produbljujem rijeс:“
Ова го пишува како наслов после секое поглавје од избрани цитати од библијата, каде се разработуваат, дообјаснуваат наведените цитати. Но, тоа е така прикажано како да Исус самиот зборува, како самиот тоа го дообјаснува, „Ја Крист...“. Дали и колку ова е дозволиво, некој друг да се претставува и да зборува како да е самиот Исус?
Мислам дека подобро би било самиот автор да наведе како тој го разбира значењето на тие зборови, а не да се „претставува“ како Исус!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.