![]() |
|
Евангелие на Марија Магдалена |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Автор | |
Templarius ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 11.Јули.2008 во 16:25 |
Gi molam moderatorite da ja zatvorat temava, ne sakam moja tema da bide mesto kade sto ce se prepukuvaat dve razlicni frakcii dokazuvajci nekoi raboti koi se nebitni za temata, vece golem broj na postovite se off topic taka da ve molam zatvorete ja temava.....Blagodaram...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
![]() |
|
gospel ![]() Сениор ![]() Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
постојат два начина за да разбереш.
1. читај ја библијата и ќе дознаеш 2. асиа ќе ти образложи, прашај ја незе. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Значи според ова што успеав да го прочитам само Јован и Матеј биле Исусови апостоли - ученици, додека Марко и Лука не биле.Така е госпел?
|
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Месинџер не е тука во моментов, така што - да почекаме да се врати
![]() |
|
Do what is right, come what may...
|
|
![]() |
|
gospel ![]() Сениор ![]() Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Месинџер,
ова се твои зборови: Mateja pak beshe danochnik, onoj koj odeshe po lugjeto i go sobirashe danokot za drzhavata. Toj, kako i Luka, NIKOGASH ne go ima sretnato Isus. I za nego Isus e lichnost od narodnite zboruvanja. Toj isto taka go koristi Markoviot teskst, kako i tekstovi na drugi avtori za da go sostavi svoeto evangelie. Матеј и Левиј се една и иста личност.(Митник, Цариник) Еве што зборува Библијата за Левиј или Матеј: А потоа излезе Исус и виде еден митник по име ЛЕВИЈ, кој седеше на митницата и му рече:Врви по мене. Тој остави се, стана и тргна по него. И во својот дом Левиј му приготви голема гозба... (Лука 5:27-29) Пријателе, како тврдиш дека Матеј или Левиј не бил апостол, кога Библијата така зборува. Затоа најпрво испитај, па потоа напиши. Првин рипни, па потоа речи ОП. |
|
![]() |
|
zidarski ![]() Сениор ![]() Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Се согласуваш и со грешките кои ги наведе?!
|
|
|
|
![]() |
|
deshad ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Сосема се согласувам со твојот став. ![]() |
|
![]() |
|
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
,,7 Преку секој од нас, Светиот Дух дејствува за општа полза на сите.
8 На некои луѓе Светиот Дух им дал дарба мудро да зборуваат, на други им дал особено знаење. 9 Истиот Дух на едни луѓе им дава посебна вера, а на други - дарба да исцелуваат. 10 На некои луѓе им дава моќ да прават чуда, на други да пророкуваат; НА НЕКОИ ЛУЃЕ ИМ ДАВА СПОСОБНОСТ ДА РАСПОЗНАВААТ ДАЛИ ДУХОТ КОЈ ЗБОРУВА НАВИСТИНА Е ОД БОГ ИЛИ НЕ, на други да зборуваат на различни јазици, а на трети, пак, да преведуваат од различни јазици.’’(1. Кор. 12:7-10) |
|
![]() |
|
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Павле бил опоменат да не ги прогонува христијаните но не и да стане проповедник. Прилично голема каша има направено со своите посланици кои не се проструени со силата на Светиот Дух туку со неговите римски интелектуални представи.
И не е само соборот во Никеја каде страдаа евангелијата и изворното христијанско учење. Тука е и синодот во Константинопол 543 кое го исфрли и знаењето за реинкарнацијата како и сфаќањето дека порано или подоцна сите души ќе бидат вратени преку Христа кај Бога(апокатастасис), никој нема да оди во вечно проклетство. Евангелието според Марија Магдалена е само капка во океанот, можеби сама посебе и не толку битна. |
|
![]() |
|
AlDra ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 823 |
Сосема е точно дека Матеј и Јован биле меѓу 12те Исусови апостоли. Дали Лука и Марко биле- не сакам да шпекулирам зашто нигде не сум сретнал.
Повеќе сакав да Ви обрнам внимание на следново: Павле имал висока положба, но после видението кое го добил тој се трансформирал и се откажал од неговата функција и застанал на страната на христијанството. Тоа е пример за едно Божјо чудо. Овде треба ние сите да извлечеме поука. треба да ни биде поважна вистината а не функцијата. Апостолот Павле дури бил и затворан, мачен и можеби и убиен заради неговата вера што е самото по себе дополнителен доказ за неговото видение. Навистина ретко кој би се откажал од општествената позиција само заради некое видение. Згора на сето ова Павле бил особено образован човек. Тоа се согледува по стилот на кој пишува. Се согласил да се здружи со неписмени и да оди со бедните само затоа што верувал. Човек без вера не го прави тоа. Порано и јас се сомневав дека на Соборот во Никеја на кој била составена Библијата дека е можно да бидат вршени одредени измени за да се испеглат разликите меѓу Евангелијата. Но сватив дека грешам кога ги разгледав очигледните разлики при описот на третиот ден од смртта Христова кога жените одат на гробот. Секој од евангелистите кажува по малку различна приказна (во однос на тоа колку жени отишле, дали им се јавил Исус или ангели...), но суштината е истата. Доколку се вршеле измени на текстовите сигурно дека тоа не би го оставиле така. Ист е случајот и со географските неточности кои се наведни во Дела на апостолите. |
|
![]() |
|
Не станува збор за нас или заради некој конкретен - јас би сакал тоа да се постира тука на форумов - би било многу полезно за корисниците на форумов како информација. Затоа - кога ќе имаш време...
![]() |
|
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
И двајцата разбирате англиски. На интернет можете да најдете по цели книги за датирањето и авторството на евангелијата. Ако messenger навистина го интересира тоа, нема да ме чека мене.
Наскоро ќе имам еден..хмм.. "говор" на таа тема, но вие не сте во Македонија ![]() Изменето од EvAngelos - 06.Јули.2008 во 02:19 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
|
ЕвАнгелос - би било убаво кога ќе имаш време (по одморите) да ги напишеш тука тие текстови во врска со потеклото на Евангелијата... ќе биде корисно.
|
|
|
|
![]() |
|
EvAngelos ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Слаб сум со време messenger, а и за експлицитен одговор околу авторствата на канонските евангелија би ми биле потребни најмалку по една страна текст за секое од нив. Искрено, таков напор би направил кога ќе се појави некој кој со поинакви мотиви ќе го постави тоа прашање. Не знам дали ќе ме разбереш сега, но јас, како христијанин, сум повикан да давам леб на гладните и вода на жедните, а не на некои кои сакаат само да експериментираат со таа храна, да ја споредуваат со други храни, да ја критикуваат и сл.
Во кратки црти, zidarski ти одговори на прашањето. Јас 100% се сложувам со неговиот одговор. (навистина сум задоволен сум од неговите познавања околу христијанството
![]() Поздрав
![]() |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |