|
Fiksen objektiv ili zum? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | ||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 01.Август.2008 во 13:33 |
|
Jas milam deka na ovaa tema zboruvame za objektivi i zumovi, a ne za tela.
Razlika postoi megju D80 i D300 poradi razlichnite senzori i elektronika, a da ne zboruvame za D3 i D700. No toa e kompletno druga tema za muabet.
|
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
BIGGER IS BETTER
SIZE DOES MATTER FF si e FF 35mm kako standard od 70 godini e standard i vo gledanje na fotografiite. Baska celata tehnologija na lekji razvivana tolku godini. I normalno deka FF si e FF Изменето од Tegla - 31.Јули.2008 во 20:49 |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 15.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1594 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zoran,
Znaes deka jas sum pobornik na tezata: "It's the eye, not the camera" (so mali ogranicuvanja sekako). Sepak, testiranjeto na D700 e na pat da mi ja "promeni verata". Ne znam sto da kazam, ama dinamickiot opseg i renderiranjeto na detalite vo senkite i highlights-ite i voopsto na svetlinata ... pravi od nisto-nesto . Cekam samo da gi zemam fajlovite od kaj Jane da go vidam toa na print! All that said, verojatno do sega ce bev presrecen so Nikkor 24-120... Ama na D700 koga ce go stavis, site maani mu se gledaat, osobeno koga ce go sporedis so Nikkor 17-35. <Sigh> |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Upotrebuvajte onoa sto vi treba ili sto vi se dopagja. Postojat nekoi preporaki, no toa ne znachi deka mora da se venchate so niv. Mnogu povazhna e tehnikata i umeshnosta pri fotografiranjeto otkolku se drugo.
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Hehehe, up-close and personal |
||
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka klikni TUKA
|
||
Tegla
Сениор Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Zavisi, jas licno sakam za portreti 50-80mm. Nad toa mi e premnogu 2d perspektivata. Sekoj ima razlicen stil. Bitno e da izglea dobro. |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sto da ti kazam, jas ZNAM ZA fintata, ama NE JA ZNAM fintata!
Povece e do soodnosot na rastojanieto od koe slikas i na crtite na liceto, otkolku do izoblicuvanjeto. Sto podaleku si, tolku se podelikatni crtite na liceto. Vtora pricina e sto ostavanjeto dovolno prostor na "modelot" da "dise" vodi do po-relaksirana atmosfera - generalno. Imeno, retko koj dobro podnesuva koga nekoj mu go narusuva "licniot prostor" Pozdrav |
||
|
||
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
hehe mire,
znam deka ansel e golem i deka ne e do kamerata, nego to go zedov kako primer deka ima nekoi finti koi so pr. luge kako mene ushte ne gi znaeme. eve sea citav vo edna kniga deka za portreti kao najubo bilo nekade okolu 100 - 135 mm staklo, zaso imalo najmalku izoblicuvanje. licno, sea zasea, ne mislam da investiram poke vo oprema, iam stalak, iam d40, iam 18-200, iam daljinsko :) taka da, mislam deka so ova so go imam mi e poke od dosta da naucam neso poke vo odnos na umetnicko-estetskiot del. pozdrav |
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Da si mi ziv i zdrav! Seuste e toa pobitnata rabota ... da napravis eden cekor povece kon podobra fotografija - "walk the extra mile" Samo treba da se seti covek kako toa izgledalo i sto pravel pred da ja nabavi celata taa "fancy" oprema. Nesto poradi sto gi pocituvam "analognite" fotografi na sajtov/forumot. So digitalcite stanuva se potesko da razmisluvas na "filmski" nacin, potrebno e da vlozis napor da si vlijaes na podsvesta. Vo sekojdnevniot pritisok na vremeto, se naodjam sebesi kako premnogu cesto "razmisluvam digitalno" |
||
|
||
kavadar66
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 87 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Фиксен или зум ???
да речиме Canon нуди 50-60 објективи Nikon одприлика исто толку, плус туѓи продукти.... Кога ке се одлучиш за некој и ќе го набавиш - за два-три дена ќе помислиш дека грешка си направил.... Најубаво е човек да земе еден и почне да го уче. На “времето“ со СМЕНА 8 ќе се укочуваш, ќе лежиш и што уште не, само да фотографиите не се исти со на другите... |
||
Mire
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne tilt staklo tuku View kamera.
Toa se onie so mev namesto klasicen objektiv ....kako harmonika. Ona sto go dozvoluva takviot set-up e absolutna kontrola na ramninata na fokusiranje, perspektivata i DOF-ot. Ova od pricina sto view kamerata ovozmozuva i ramninata na mediumot i na lecata da se stavaat pod agol vo odnos na scenata. Kontrolata koja Ansel ja imal vrz ovoj aspekt na fotografijata cesto se zapostavuva vo odnos na negovite postignuvanja vo transferiranjeto na scenata vo konecen print, od aspekt na ekspozicija i dinamicki opseg. |
||
|
||
sasebt
Сениор Регистриран: 10.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 311 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a be ne e se do opremata, ama, koa gi gleav fotkite od ansel adams, breeej si vikam, top. posle toa nekade procitav deka koristev tilt staklo. jas licno ne ni znaev deka postoi takva rabota. zatoa i postaviv prasanje pogore.
pozdrav |
||
Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
||
kavadar66
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 87 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ногу убав муабет....
Како фотоаматер (фотографирам од мерак) пробав многу објективи. Едно време имав и Canon EF 50/1.0 на EOS 5 но бидејќи во тоа време немав(а исега немам) фотолабараторија, на фотографиите кои ми ги правеа, не приметував разлика помеѓу фотографиите направени со “единицата“ и оние кои беа фотографирани со истата камера со објектив EF 35-135/ 4-5.6 За среќа успеав навреме да го “сменам“ па сега со дигиталец, зумобјектив и Photoshop.... Сакам да кажам во денешно време на дигитални камери и “јаки“ компјутери многу поважно ми е да одкријам и фотографирам “оригинален“ момент, одколку тоа како ќе испадене некоја од десетината фотографии кои ќе ги направам (една сигурно ќе се “дотера“) А ако не верувате погледнете на idividi, па косата ќе ви се наежи кога ќе ги видете HDR претерувањата... Зум омбјективите во денешно време се сигурно поквалитетни од “фиксните“ од пред некоја година, а и по економични. ( ама на Canonот EOS 5 работам со филм и EF 50/1.4 кога сум убеден дека е се како што треба) |
||
itan14
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 545 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Toa i jas go kazav, ama malku razlicno. Telinjata se dobri za lice-izraz-portret PS Zoran ima pravo, davaat "sigurnost", t.e. go odalecuvaat "sramot" |
||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |