IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Библијата и Инцестот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Библијата и Инцестот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
Автор
Порака Обратен редослед
melhisedek Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Август.2008
Статус: Офлајн
Поени: 225
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај melhisedek Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Библијата и Инцестот
    Испратена: 14.Август.2008 во 21:34
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Мај.2008 во 04:50
Прочитај го целосно поглавјето, ќе ти стане јасно каков е односот кон тоа што го сториле и зошто тоа е напишано.
Do what is right, come what may...
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Мај.2008 во 21:34
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Требо - да, може. Провери убаво, па јави се. Да не навлегувам во детаљи, но адреналинот и во несвесна состојба на умот, може да го доведе телото во состојба за полов однос.
А Лот, никогаш повторно не го направил тоа со ќерките негови! Тој самиот не е виновен за постапката што неговите ќерки ја направиле.
А за Амнон, како што реков - не е пророк и плус е казнет соодветно.

Кажи ми дали ќерките на Лот се казнети за овој сериозен престап?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 21:46
Требо - да, може. Провери убаво, па јави се. Да не навлегувам во детаљи, но адреналинот и во несвесна состојба на умот, може да го доведе телото во состојба за полов однос.
А Лот, никогаш повторно не го направил тоа со ќерките негови! Тој самиот не е виновен за постапката што неговите ќерки ја направиле.
А за Амнон, како што реков - не е пророк и плус е казнет соодветно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 21:26

А каде тоа си прочитал ти дека Амнон е пророк?!?!?!?!?! Прв пат слушам за ова!!!
И не е точно дека сите пророци се опишани како инцестоидни личности! Единствен пример на инцест е случајот на Лот, кој бил во несвесна состојба, односно инцестот е извршен од неговите ќерки (кои не се пророци, се разбира), а не од него.
А тоа што сите се опишани со човечки особини, тоа е точно - затоа што биле луѓе, како и сите нас, со гревови, со добри особини, со лоши особини. За добрите биле наградувани, за лошите биле казнувани. Токму затоа служат за пример за луѓето - кога правиш добро, си наградуван, кога правиш зло, си казнуван.

Во несвесна состојба,мижи да те лажам.Зидарски те сметам за доста интелигентен човек,ама некако овде почна да ми преташ лево-десно.Ајде консултирај се со било кој лекар,психолог,научник ДАЛИ Е МОЖНО ЧОВЕК ВО НЕСВЕСНА СОСТОЈБА ДА ИМА ИНТИМЕН ОДНОС?

Ова ни во научна фантастика нема да го најдеш,верувај ми.
И плус на тоа стапот го кркал неговиот народ,а тој со ќерките и понатаму си уживал,па дури му изродиле и потомство.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 20:01
А каде тоа си прочитал ти дека Амнон е пророк?!?!?!?!?! Прв пат слушам за ова!!!
И не е точно дека сите пророци се опишани како инцестоидни личности! Единствен пример на инцест е случајот на Лот, кој бил во несвесна состојба, односно инцестот е извршен од неговите ќерки (кои не се пророци, се разбира), а не од него.
А тоа што сите се опишани со човечки особини, тоа е точно - затоа што биле луѓе, како и сите нас, со гревови, со добри особини, со лоши особини. За добрите биле наградувани, за лошите биле казнувани. Токму затоа служат за пример за луѓето - кога правиш добро, си наградуван, кога правиш зло, си казнуван.
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 19:38
Nesto ne mu se skokat nekomu a >??
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 18:21
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Откако се издадени овие закони, дали можеш да наведеш еден единствен пример во кој се прекршени? Како што можеш да забележиш, примерите се од првата и втората книга на Мојсеј, додека законите се од третата.

Ете ти пример во погорниот пост,каде се прекршени законите од ТРЕТАТА КНИГА МОЈСЕЕВА.Баш ме интересира твојот коментар на ова.

И плус ако добро запримети Пасусите ти ги дадов само како аргумент на твојот предизвик кој е спомнат погоре.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 18:19

Еве ти го одговорот, во самиот текст:
12 А таа му рече: „Немој, брату мој! Не ме срами, зашто така не се прави во Израел. Не прави таков срам!
13 Каде би се криела јас со мојот срам? А и ти ќе бидеш како бесрамник во Израел! Туку зборувај со царот: тој нема да ме одрече за тебе!”
14 Ама тој не сакаше да ја послуша, и бидејќи посилен од неа, ја совлада и легна со неа.

Ако ја знаеше историјата на Амнон, ќе знаеше дека Абсалом се осветува за тоа што тој го сторил со Тамара. Истотака - Давид се одрекува од него.
Ова е конкретен пример за грев, за погрешна постапка и е јасно ставено до знаење дека е грешно - тоа го пишува во самиот текст. Како што реков многупати на темава - тоа е историска референца кон нешто што се случило и е дадено како пример за грев.

Да де историска референца е навистина,и е дадена како пример за грев и тоа е Ок. Ама другар бе,ако ја прелисташ целата Библија поготово Стариот Завет,буквално не постои ниту една спомната личност во неа која не направила блуд или инцест.Сите пророци и личности се опишани или како пијаници или како блудници,или како инцестоидни личности.Ретко кој поминал чист и без ваква флека.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 15:50
Еве ти го одговорот, во самиот текст:
12 А таа му рече: „Немој, брату мој! Не ме срами, зашто така не се прави во Израел. Не прави таков срам!
13 Каде би се криела јас со мојот срам? А и ти ќе бидеш како бесрамник во Израел! Туку зборувај со царот: тој нема да ме одрече за тебе!”
14 Ама тој не сакаше да ја послуша, и бидејќи посилен од неа, ја совлада и легна со неа.

Ако ја знаеше историјата на Амнон, ќе знаеше дека Абсалом се осветува за тоа што тој го сторил со Тамара. Истотака - Давид се одрекува од него.
Ова е конкретен пример за грев, за погрешна постапка и е јасно ставено до знаење дека е грешно - тоа го пишува во самиот текст. Како што реков многупати на темава - тоа е историска референца кон нешто што се случило и е дадено како пример за грев.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 12:07

Откако се издадени овие закони, дали можеш да наведеш еден единствен пример во кој се прекршени? Како што можеш да забележиш, примерите се од првата и втората книга на Мојсеј, додека законите се од третата.

Ете ти пример во погорниот пост,каде се прекршени законите од ТРЕТАТА КНИГА МОЈСЕЕВА.Баш ме интересира твојот коментар на ова.

Изменето од trebo.r.a - 15.Мај.2008 во 12:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 11:53
Едноставно,кога се нема одговор се преминува во филозофирање.Но,мање-више не е битно тоа.Битно е да напоменам дека јас досега сите цитати ги извадив од Библијата,а не од ракав.Еве сега што пишува во ВТОРА КНИГА САМОИЛ 13 ГЛАВА ПАСУС 1-17 :

1 А потоа се случи ова: Давидовиот син Авесалом имаше убава сестра по име Тамара, и во неа се вљуби Давидовиот син Амнон.

2 Амнон се измачуваше толку што речиси се разболе заради својата сестра Тамара: зашто таа беше девица, па Амнон не гледаше можност да и направи што и да било.

3 Ама Амнон имаше пријател по име Јонадав, син на Давидовиот брат Сама; а Јонадав беше мошне снаодлив.

4 И тој го праша Амнона: „Откаде е тоа, царски сину, што си млитав секое утро? Нема ли да ми кажеш?” А Амнон му одговори: „Вљубен сум во Тамара, сестрата на својот брат Авесалом.”

5 А Јонадав му рече: „Легни во постела и направи се болен, па кога ќе дојде татко ти да те посети, ти речи му: ‘Дозволи да дојде мојата сестра Тамара да ми даде да јадам; ако таа зготви јадење пред моите очи, да го видам тоа, тогаш ќе јадам од нејзината рака.’”

6 И така, Амнон легна и се преправи болен. Кога дојде царот да го посети, Амнон му рече на царот: „Дозволи да дојде мојата сестра Тамара за да зготви пред моите очи неколку колачи и јас ќе се закрепнам од нејзината рака.”

7 Тогаш Давид и порача на Тамара во дворецот: „Оди во куќата на брата си Амнона и зготви му јадење!”

8 Тамара отиде во куќата на својот брат Амнон. А тој лежеше. Таа зеде брашно, го замеси, направи колачиња пред неговите очи и ги испече.

9 Потоа зеде сад и ги стави пред него, но Амнон не сакаше да јаде, туку рече: „Испрати ги сите оттука!” И сите излегоа од кај него.

10 Тогаш Амнон и рече на Тамара: „Донеси ми го јадењето во спалната, за да се поткрепам од твојата рака!” И Тамара ги зеде колачињата што ги беше зготвила и му ги донесе на брата си Амон во спалната.

11 А кога му пружи за да јаде, тој ја фати со раката и и рече: „Дојди, моја сестро, легни со мене!”

15 Тогаш ја замрази веднаш со силна омраза, та омразата со која ја замрази беше поголема од љубовта со која ја љубеше порано. И и рече Амнон: „Стани! Оди си!”

16 А таа му одговори: „Не, брату мој! Ако ме избркаш сега, тоа ќе биде поголемо зло од она што си ми го направил!” Ама тој не сакаше да ја слуша,

17 туку го повика момокот што му служеше и му заповеда: „Избркај ја сега оваа од кај мене, исфрли ја и заклучај ја вратата зад неа!”

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 01:50
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Е,ајде де појасни што е работата.Извади ги сите мои лапсузи на виделина.Поправи ме каде сум погрешил,јас пишувам и прашувам за да научам.

Зошто да ги вадам твоите лапсузи на виделина? Јас не сум твој професор, ти не си мој ученик. Што имам јас од тоа ако твоите лапсузи бидат видени? Аплауз од твоите неистомисленици? Суетна гордост? Губење време?
Јас искрено ти кажав дека имаш лапсузи, ајде да не звучи навредливо ќе ги наречеме грешки во твоите коментари и пријателски те советував да ја прочиташ целата Библија за да даваш сериозни коментари/критики. Но ти очигледно ме сфати погрешно.
И немој мене да ме фарбаш дека ти прашуваш за да научиш среќа Не сум јас од вчера, погледни кога сум регистриран. А и не само јас, туку и сите што се регистрирани тука од пред 1-2 месеци сфатиле дека вие не прашувате за да научите, туку заради... ајде да не одам оф топик.
Оние кои прашуваат за да научат јас одма ги препознавам и им одговарам и тие научуваат - од прва, а не со вртење во кругови и бескрајни цитирања. Ако имаат живци зидарски и другиве нека се замараат со вас (очигледно имаат време на претек), но јас... еве јас би се извинил што се вметнав во дискусијава. Слободно продолжете си со играта, пардон дискусијата среќа а сите вие кои сте искрено заинтересирани и имате прашања или нејаснотии околу оваа тема, слободно обратете ми се на ЛП, ма да сметам дека одговорите горе-доле и веќе се дадени на темава.

офтопик: zidarski, приметувам напредок во твоите библиски познавања. Навистина си човек кој учи, кој знае од каде да учи, да барата со аргументи, да истражува, да го вреднува наученото, да го применува. Верувам многумина ќе бидат благословени од твоето знаење, не тука на форумов, туку таму каде што си. Божји благослов и мир со тебе големо%20гушкање
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 00:38
EvAngelos ako on ne ja procital ne znaci deka ostanatite tuka ja nemaat procitano , tuka sme i nie koi sto sme ja procitale i toa ne samo povrsinski tuku podlaboko sme vlegle vo nejzinoto proucuvanje , taka da ne se obiduvaj da omalovazuvas nekogo..........

jas te vidov tebe i vidov kakvo znaenje poseduvas koa ne si pred PC.

I JAS MOZAM ISTOTO DA GO KAZUVAM ZA TEBE .......TAKA DA IMAJ RESPEKT PREMA DRUGITE I AKO NESTO NE MU E JASNO RAZJASNETE MU NA COVEKOT AKO STE VO MOZNOST , VO SPROTIVNO NE MORA DA ODGOVARAS NA NEGOVITE POSTOVI SO NAVREDI .
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.