|
Месото е убиство !!! |
Внеси реплика | страница 123 14> |
Автор | |
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 21.Декември.2009 во 17:10 |
Ако човекот е создаден да јаде месо... а животните за исхрана... тогаш ја не гледам проблем во тоа ... и јадам месо и тоа како,....
Ако некој денес тоа го поистоветува со мегдоналс бизнисот и современиот свет... тоа е веќе друг проблем... не е за тука.., а за некоја друга тема... како што некој докажал дека месото е штетно, наспроти тоа докажано е дека месото е многу корисно за човечкиот организам во разумни количини... затоа не поистоветувајте “БИЗНИС“ и права на животните, пред правата на човекот... прво гледајте го човкот, затоа што тој е Човек, а потоа грижете се за животните... прво гледајте гии почитувајте ги ближните, а потоа животните,,,, п.с. животните се за исхрана... и не е лошо човек да јаде месо... не го подржувам “западниот филм“ и не глумам спасител на светот и животните... |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога моето дете случајно за прв пат влезе во “вистинска“ месарница (значи не онаму каде се продава запакувано исечкано месо), кога виде како висат јагниња и телиња од кои истекува свежа крв ги ококори очите.
Тоа е тоа, јадеме и не мислиме дали животното претрпело болка, не мислиме дали е тоа убиство или не. По природата на нештата ние сме само алка од синџирот на исхрана. Но затоа можеме зависно од нашите увбедувања да избираме дали ќе јадеме месо или не. Ние имаме избор и тоа е најдоброто што го имаме. Искрено јас ги почитувам вегетаријанците кои се определиле за таква исхрана од убедување |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Темава не е во пдф Исхрана, отворена е во Филозофија и психологија со друга цел и ве молам да не ја одвлекуваме дискусијата премногу во друг правец.
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jagleni hidrati,proteini,masti...vo umereni kolicini i ubavi i vkusni variva...
Samo sto nasiot mentalen sklop ni dava hamburgeri i pizza za rucek...ziveemo moderno de...hi hi hi.... Izbalansiranata hrana e ona sto ni treba i nemozes tugja kujna da ja napravis svoja... Sekoe klimatsko podracje dava druga kujna....a sega nie kao ke gi zafrkneme iskustvata na nasite dedovci... Ziveeme moderno de... |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Искрена да бидам, ако се прашам јас дома би готвела само посна храна, но останатите не можат без месо.
Се може да биде вкусно и убаво и без месо, има ли поубаво од посна “свети николска“ сарма со ореви и ориз? Ама... А велат дека и протеините од месото се неопходни, мислењата се многу поделени по однос на ова, којзнае. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mirisot na teloto...
Mekosta na kozata...svilenkasta i meka 'Inperfect creauters who live in flesh...and craving for flesh"-Lector Hanibal Ne odete protiv svojata priroda!-site sakame da probame krvavo biftece |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
volkswagen
Модератор Знам, комшивка ми е! Регистриран: 18.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4820 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
господ го дал чоека на земјава и да биде господар на сите животни ....
не можам да гледам додека колат некое животно, ама многу сакам мевце иначе... има и народ со развиена свест, ко на пример Од најдобриот пријател на татко ми , децата (мали по 4-5 години)... Татко му ќе купи нешто салама, едно , друго и тие: - ааааа... не јадам.... ти си го убил кутрото животно и сега јас да го јадам...нееееее |
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Patem, ako ne ste znaele, vo Amerika statistikata pokazhuva deka vegetarijancite vo prosek zhiveat poskuso od drugite lugje. Ne me prashuvajte zoshto bidejki jas ne sum nutricista, a ova ne go velam za da podrzham ili napadnam nekoj stav. Samo prenesuvam informacija koja e relevantna za ovaa tema.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dobar argument -"јадењето месо е НЕОПХОДНО за формирањето на бебето во матката на жената"
Dobra ideja za vegetarijanec bez licemerie - "може да заврши и само на вода во својата исхрана па на крајот можеби да заклучи и дек аво неа живеат микроорганизми и да умре од жед и глад" Dobro tolkuvanje - "откажувањето од јадење на месо според мене е поврзано со чувство на вина и начин на искупување." Bravo... |
|
DeepBlue
|
|
veronika_new
Сениор Регистриран: 21.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 147 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а дали некој посвети внимание на тоа што го напишав претходно, дека јадењето месо е НЕОПХОДНО за формирањето на бебето во матката на жената. Тоа ви кажува ли нешто за тоа што е природно а што не? А чисто од морален аспект, филозофски ако сакате, сметам дека да нормално дека убивањето на животните за храна Е убиство, или вид на убиство, но во исто време мислам, знам дека тоа е во природата на човекот. А доколку човек тргне против својата природа, може да заврши и само на вода во својата исхрана па на крајот можеби да заклучи и дек аво неа живеат микроорганизми и да умре од жед и глад...откажувањето од јадење на месо според мене е поврзано со чувство на вина и начин на искупување.
|
|
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I jas veruvam deka konzumiranjto na meso i mesni prerabotki doveduva do razni bolesti i poskora smrt. Srekjen sum deka ne sum vegetarijanec-od neshto i onaka mora da se umre.
Prashanjeto ovdeka e dali e zlostorstvo da se usmrti edno zzivotno za da se zadovolat nash*te prehrambeni potrebi? Dali e zlostorstvo da se usmrtati edno rastenie (pchenica na primer) za sa se zadovolat nash*te prehrambeni potrebi? Dali rastenijata chustvuvaat bolka - na primer trevata koga ja gazime? ( bi go navel uveruvanjeto na lugjeto od Japonija deka i rastenijata imaat chustva - pa zatoa tie im pred da im prijdat na saksiite so nivnoto prekrasno cvekje vnimavaat da se smireni, bez losha misla vo sebe, bez negativna energija, i im peat -i velat deka na cvetot mu e potrebna ljubov isto kako na lugjeto shto im e potrebna ljubovta) Dali rastenijata imaat nekakava primitivna forma na svest? Togash dali isto taka e nemoralno da se bide vegetarijanec - kolku shto e nemoralno da ne se bide ? Od shto bi zziveele - od sonce , vozduh, plamen(=ogan), voda i se razbira od ljubov? Изменето од Анастеа - 20.Декември.2009 во 00:26 |
|
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dali zhivotnite karnivori pravat ubistvo za da se prehranat ili ne?
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Yes, many oppinion!
Pa, drag James... Vaka... Bidejki site sme "zivotinki", postojat nekolku vidovi na podelbi na tie zivotinki... Tie podelbi sme gi napravile nie, lugjeto -zivotinki, bidejki samo nie zasega imame svest da go napravime toa... Ednata od tie podelbi e napravena spored vidot na ishranata. Znaci imame trevoPASNI, mesojadi i seshtojadi... gruba podelba, ne sum biolog. Znaci, toa e vo prirodata na rabotite. Spored taa priroda na rabotite, nie, lugjeto, kako vrv vo lanecot na postoenjeto a so toa i na ishranata, jademe hrana i od vegetativno i od zivotinsko poteklo. Bidejki JAS go smetam covekot za poseben vid na zivotinka, edinstven so svest i samosvest, pravo na sekoja edinka e da izbere kako ke se prehrani za da opstane. Tesko se somnevam deka TVOJATA svest nekako ke ja ubedi MOJATA svest da odi protiv prirodata na rabotite, kako jas gi svakam. A jas mislam deka covekot stignal do segasniot stepen na razvoj blagodarenie i na nacinot na ishrana... KOJA NE BILA VEGETARIJANSKA. I ne, ne jadam kebapi za meze, ne pijam krv kako aperitiv, ne rucam i pleskavici i kremenadli i kolbavcinja i raznici i uvijaci za rucek, ne jadam slanince za desert... Zalam sto imas takva slika za mene... Jadam sosema normalno, duri mnogu cesto i jadenje bez meso. No ne te ubeduvam i ti da jades meso, tuku samo sakam da prestanete da se nametnuvate so toa vase vegetarijanstvo, koe zasega (dobar del) e obicno pomodarstvo... Ubivanjeto na zivotni za ishrana ne e ubistvo. I toa e vo prirodata na rabotite. Ubistvo na zivotni go smetam ubivanjeto zaradi zadovolstvo. Ako site ne stavas vo isti kos, neli zivotincinja, a covekot zver ubiec, jas bi rekol vaka. Ajde nie ke pocneme da jademe vegetarijanska hrana. Imame svest, znaenje, ke izdrzime, ke preziveeme. Ama ajde da go lisime svetot od site krvolocni ubijci na zivotni. I lavovite, i meckite, i ajkulite, i piranite... se sto ubiva za ishrana, ajde da go ubieme ako ne go preobratime vo vegetarijanec... Ajde da ja smenime prirodata na rabotite... Ako mozeme... Mozeme da go smenime samo nacinot na razmisluvanje, James... A so tvoite argumenti za vegetarijanstvo i ubistva bas i ne se sl*gam. Edna moja draga drugarka ednas, isto taka se sporese so mene za moite stavovi... Gi sakase site zivotincinja, bese polna so griza, milost kon site niv. Bese simpaticno da se raspravam so nea... se dodeka ne ja napadna i iskasa kuce skitnik, i gi oseti, ne samo razbra moite stavovi. Ajde smeni ja ovaa priroda na raboti, James. Rani kuce da te kasa (lae). Postoi pricina za se. Nacin za se. Ako postoi razum, ke ima razbiranje za se. Samo treba da se deluva... Jas deluvam za ovie, zverovite, na moj nacin. Samo prasanje na vreme e koga ke pocnat da "kloniraat" hrana, James, bez ubistva... A kako vie, zastitnicite deluvate? Seuste dzukelite napagjaat...volcite jadat jagninja... fokite gi lovat ribite... ribite se jadat megju sebe... BAKTERIITE RAZGRADUVAAT... meso. Flash. |
|
DeepBlue
|
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќе ве замолам да дискутирате на темата од филозофски и морален аспект, како што барал авторот на темава.
За исхрана има соодветен подфорум.
|
|
Внеси реплика | страница 123 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |