IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Разлика помеѓу православните и католиците
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Разлика помеѓу православните и католиците

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Статус: Офлајн
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Разлика помеѓу православните и католиците
    Испратена: 29.Мај.2008 во 22:58
Originally posted by only_me only_me напиша:

Originally posted by butel2 butel2 напиша:

razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter

Ne e vistina. Podobro bi bilo da se kaze pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque...koj vo nikoj slucaj ne podrazbira podredenost..ama toa nasite svesteni lica treba malce da go prodlabocat vo svoite studii pa togas se ke im e jasno...

Ако толку се разбираш, тогаш образложи каде се состои „pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque“.

За погорниот коментар - прашањето за Filoque ниту е единственото, а уште помалку е најважното прашање. Доста е сложено и не верувам дека некој на форумов ќе види посебен аир ако фатиме да го разглабаме и одговараме.

Пишав погоре за сериозните разлики помеѓу РКЦ и ПЦ и на кратко тоа е тоа.

AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 22:50
Originally posted by Паланчански Паланчански напиша:

Разлика...
Па кај едните е поп, а кај другите вратар. И двајцата го лажат народот...

Абе не е дека нема разлика. Не е решението ѓубрето да го сметеме под тепих. Да немаше разлика, немаше да има дијалог меѓу православните и римокатолиците околу спорните прашања.
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 20:05
Nema razlika site sme hristijani....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 09:10
ne, tyuku tvojot nacin na diskutiranje, cinizam, navredi i se taka vo toj stil ne mi se dopagjaat. slobodno diskutiraj ti za toa sto jas go pisuvam , no zabeleskite kon mojata licnost zacuvaj si gi za sebe.
Кон врв
only_me Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: Israel
Поени: 295
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 18:45
Zaso butelce? neli smeam da diskutiram so tebe? Ili moite teorii se tolku posilni i poosnovani od tvoite, iako sum so nekomunisticki sfakanja, pa ednostavno ti e strav da diskutirame?
Nese sekiraj, imam jas trpelivost za toa...dokolku sakas, mozeme zaedno da izlezime na videlina:D od mrakot sto go ima staveno komunizmot vrz mnogu raboti pa za zal i vrz religijata....
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 23:10
Originally posted by only_me only_me напиша:

Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
-------------------------------------------------------

i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok
Da ne znaev deka si porasnata vo Juga, ke se cudev od kade toj zaklucok, no nese sekiraj te sfakam....

cudi se, ne se cudi... tvoj problem , a mene zaobikoli me
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 20:31

Еве по незнам кој пат се повторува она што од секогаш не сум можел да го разберам.Светиот Дух потекнува од Отецот,светиот дух потекнува од отецот и синот,светиот дух........манџа со повеќе зачини.Бог е еден а не тројца,и во иднина не обидувајте се да ме убедувате дека Светиот дух,Отецот и синот се Бог,зошто 1000 пати ми докажавте дека зборувате за 3 различни личности.
-------------------------------------------------------

i religiite se kako politickite partii.... se e interes i borba za vlast i nadmok
Da ne znaev deka si porasnata vo Juga, ke se cudev od kade toj zaklucok, no nese sekiraj te sfakam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 20:27
Originally posted by brza brza напиша:

jas gledam  samo edna ochigledna razlika,...ednite stojat,...a,drugite sedat,....po crkvite!
Toa ne e nekoja razlika....a dodeka se sedi neli moze da se moli_?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај only_me Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 20:21

razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.

od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi.

ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata.

bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter

Ne e vistina. Podobro bi bilo da se kaze pogresnoto tolkuvanje kaj pravoslavnite na Filoque...koj vo nikoj slucaj ne podrazbira podredenost..ama toa nasite svesteni lica treba malce da go prodlabocat vo svoite studii pa togas se ke im e jasno...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 16:30
jas gledam  samo edna ochigledna razlika,...ednite stojat,...a,drugite sedat,....po crkvite!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 14:58
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA

Sto mislish, zoshto e toa taka ?

Iskreno nemam tocni informacii koi se pricinite za ovaa podrska na katolickata crkva.
Bi procital so zadovolstvo ako nekoj poveke znae vo vrska so ovaa neka napise.

Mozebi imat vrska MAKEDONSKITE SVETCI, kako Kiril i Metodij, Naum i Kliment Ohridski, samiot grad Ohrid od kade pocnuva Hristijanizacijata na ovoj del na Evropa, mozebi i poradi MAJKA TREZA.
Neznam navistina ovie se samo predpostavki.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 14:21
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA

Sto mislish, zoshto e toa taka ?

Изменето од Messenger - 26.Мај.2008 во 14:21
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
kultuzin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kultuzin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 11:54
Katolickata i pravoslavnata crkva se edno te isto, za zal 1054 hristijanskata crkva mislam poradi borba za vlas se podeluva na istocno i zapadno krilo, so tek na vremeto poradi reformite najmnogu vo katolickata crkva razlikit se zgolemile.
Moj stav e deka ovie razliki kako sto se stvorile treba da se najde nacin kako da isceznat.
Jas sum pravoslaven Makedonec megutoa ne mi se sviga sto pravoslavnite crkvi se podeleni i maksimalno politizirani od taa strana mozenbi ne e vo red sto papata se smeta za bezgresen megutoa so ova e obezbedeno vodene na vernicite od eden centar a katolicite s eprepoznavat po toa sto se katoloici a ne po toa od koja drzava doagat.
Za zal Bartolomej vo Istambul e samo figura i nema nikakva vlast vrz pravoslavniot svet.
A toa sto i se slucuva na MAKEDONSKATA CRKVA od strana na Srpskata ,Grckata i Bugarskata a i sto taka na Ukrainskata od strana na Ruskata pokazuva kolku rabotite ne se namesto vo pravoslavieto i kolku ima politika vo verata sto e navistina absurd.
Za sreka MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA E VO CELOST PODRZANA OD KATOLICKATA,

Македонија му оддаде почит на св. Кирил

Папата Бенедикт се интересирал за проблемот со името и за зачленувањето во НАТО и во ЕУ

РИМ - Премиерот Никола Груевски, кој ја предводеше државната делегација на чествувањето на св. Кирил во Рим, во саботата имаше средба со папата Бенедикт Шеснаесетти и со монсињор Доминик Мамберти, државен секретар при Светиот стол.

„Со папата разговаравме за темата која сега е најактуелна во Македонија. Многу го интересираше проблемот што го имаме со името, нашиот пат за зачленување во НАТО, зачленување во Европската унија. Му кажав неколку детали и нашите проблеми со тоа прашање. Се разбира, од Ватикан и порано, а и сега имаме поддршка“, изјави Груевски по средбата.
Кон врв
Паланчански Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Локација: Dubrovnik
Поени: 1655
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Паланчански Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Мај.2008 во 06:14
Разлика...
Па кај едните е поп, а кај другите вратар. И двајцата го лажат народот...
Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.