|
Зошто мноштво верски заедници? |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |
Чико
Група Регистриран: 31.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 44 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Февруари.2008 во 18:43 |
Многумина пробуваат да го спознаат Бога на начин кој нема да ги направи морално одговорни,кој нема да ги осведочи за потребата за опростување на кривицата и ослободување од гревот.Избегнувајќи ја средбата со Неговиот вистински карактер,тие пробуваат да Го почувствуваат и доживеат и да со тие доживувања ја смират својата совест и ја угушат жедта на својата душа.Многумина пробуваат Бог да го спознаат преку чувствата,да Го изберат преку своето телесно срце,а да Го живеат со својата волја(самоконтрола),додека разумот го користатсамо да го оправдат целиот систем на погршно верување.Меѓутоа,Бог се спознава преку разумот,избира преку волјата,чувствува преку чувствата,а се живее со срцето.Само разумното познавање на Бога преку исправната представа за Неговиот карактер може да резултира со осведочување на човекот за неговата духовна потреба.А осведочувањето за потребата е услов за да човекот ја покори својата волја на Бог и да доживее искуство на духовно новораѓање.
Изменето од Чико - 23.Февруари.2008 во 18:43 |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човекот чиј ум е ограничен со искуството на гревот не може ни да сфати ни да посака повозвишено искуство.За да ја има слободата на волјата,човекот мора прво да ја има слободата на умот.Слободата на умот ни го пружи откровенитео на Божјиот карактер.Со сестрана анализа може да испитаме дали авторитетот на библијското откровение е достојно за нашата доверба како вдахнато откривение на Божјата волја и вистина.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Без разлика на различните размислувања,вистината е една и универзална.Прашањето е дали сме искрени при нејзиното барање или само сакаме да си ги оправдаме своите верувања и со тоа да си ја утешиме својата немирна совест.
Бог рекол:Кој бара,тој и ќе најде,кој тропа,на тој ќе му се отвори. Дали сме заинтересирани за нашето бечно добро или? |
|
postariot brat
Сениор Регистриран: 20.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 491 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Quot capita, tot sententiae.
Kolku glaj, tolku umoj. Dodeka ima lugje, ke ima i razlicni svakjanja za Bog, a pogotovo ego-centrici ko Anakin, taa sarenolikost ke ja zbogatuvaat, se dodeka se prasuvaat pogresni prasanja i se dodeka sporednite raboti se pobitni od glavnite. Bog e zakonot na ljubovta, i toj podrazbira smirenost srekja ljubov kon sekogo i se a pogotovo vo rabotite sto gi pravime, znaci koga dejstvuvame. Znaci ne e bitno dali ti veruvas vo Isus, Krisna, Allah, ili The almighty Anakin se dodeka ne pocnes da se sakas samo sebe i da gi preziras drugite a pogotovo da im kazuvas na drugite deka ti si The One i togas ke treba vo najmala raka da go dokazes toa :da odgovaris na site prasanja koi ti gi postavuvaat lugjeto, da lekuvas, pomagas, spasuvas, pa duri i vetrovi da smiruvas za da spasis nekogo, koj veruva vo tebe, i za site hristijani da poveruvaat vo tebe treba da se spustis od neboto na oblak. A ako ne uspees da se dokazis pred drugite deka si Bog , postoi opasnost da zavrsis poloso od Isus, koj barem bil raspnat, ti mozes da zavrsis ismean, i staven vo ludnica, ili najstrasno-ignoriran od site(osamen). |
|
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога грешните мотиви би можеле разумно да се оправдаат,тогаш тие повеќе не би биле грешни.Затоа кога го избираме гревот,тогаш се плашиме да мислиме бидејќи сме во опасност да ги раскринкаме сопствените мотиви како грешни.Од мудроста бегаме во површност ,додека разумот повеќе нема функција да го разликува доброто од злото,туку да злото го представи како добро на нашата совест.Како гревот е невозможно да се оправда со разумни аргументи,ние се повикуваме на ирационални аргументи:чувства,авторитети,бројот на оние кои ја застапуваат некоја идеја...наместо на смислата,што предизвикува губење на разумот.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Човекот е оној кој ја носи одлуката за тоа дали ке биде заведен или ќе го употреби разумот за да ја испита секоја наука,со која ќе дојде во контакт.
"Возљубени,не верувајте му на секој дух,туку испитувајте ги духовите-дали се од Бога,зашто многу лажни пророци излегоа во светот."1Јованово посл.4,1 |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Разумот ни е даден за да можеме да ја сфатиме суштината на добротата наспроти гревот,за да таква, можеме да ја разликуваме од злото,и да со својата слободна волја можеме да ја избереме.
За разлика од гревот,вистинската божанска љубов е разумно сфатлива,затоа што таа е самата разумен и суштински одговор на барањата на Небото и потребите на ближните. |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Во неможноста да разумно ги оправда своите грешни пориви пред својата совест,човекот доаѓа во искушение да го изгуби здравиот разум
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кога човекот би го користел својот ум за искрено испитување на суштинските работи за животот,и кога секој би размислувал,тогаш може да замислиш каков би бил светот?
Како што човекот е склон да се бори за ослободувањене не од самиот грев,туку само од неговите симптоми на нивото на однесување и чувствата,постои потреба гревот да се дефинира како состојба која сама по себе е лоша,за да може човекот својот проблем да го реши во самиот корен.Затоа е потребно да зборуваме за моралниот закон кој го дефинира гревот како кршење,а вистинската љубов како исполнување на тој закон. Изменето од Чико - 07.Февруари.2008 во 11:05 |
|
MAJA DIKOVA
Група Регистриран: 27.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 47 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
IMAS INTERESNO RAZMISLUVANJE,SAMO KOJ KAKO GO RAZBIRA.TOCNO E TOA DEKA SME STANATI SAMO POVRSNI BEZ DLABOKO RAZMISLUVANJE.
|
|
BidiFit
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 454 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако веќе се работи за верски заедници кои веруваат во нешто што е Високо,Свето и Извор на добрина и благосостојба нека има мноштво, но зошто се мразат и убиваат меѓу себе?
Нели тие мноштво верски заедници ги учат за убави работи? |
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Твоја е одлуката која ја носиш во животот.
Коренот на секој грев е во човековата ирационална и потполна бесмислена независност-"независност по секоја цена".Гревот е единствено и најголемо нешто што човек може,во потрага посреќата и смислата,да го оствари независно од Бога. Човекот ,потпирајќи се на својата грешна природа,се соочува со три нерешливи проблеми:ограничени идеали,одсуство на желбата за спасение и неспособноста да го оствари. Ограничувајќи се со своите мотиви и своето искуство,човекот едноставно ниту сака да знае,ниту сака,ниту може себе да си помогне. |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga nekoj kje mi kaze donekade mi ide da puknam abe jas sum egocentrik pazi kako se izrazuvas |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Чико
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи пак станува збор за ЧОВЕКОТ,а?
|
|
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |