IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Етичко-моралните норми и хомосексуалноста
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Етичко-моралните норми и хомосексуалноста

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака Обратен редослед
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Етичко-моралните норми и хомосексуалноста
    Испратена: 30.Јули.2009 во 01:40
Kade zhivee homoseksualecot ne e relevantno za kreacijata na prirodata. Prirodata ne sozdava nishto specijalno samo za da gi zadovoli posebnite moralni normi na opshtestvata.

Moralnite normi se relevantni samo za opshtestvoto. Zatoa na pochetokot na temata rekov deka:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Moralot e nepishan zakon prifaten od chlenovite na opshtestvoto. Kako takov obichno vodi poteklo od mnogu damneshni vreminja i e del od skoro site religijski uchenja.

Mislam deka definicijata kazhuva se...

Ako ne sakash da se sudruvash so opshtestvenite normi, togash gledaj da se soobrazish so niv ili ne go deklariraj onoa sto opshtestvoto moralno go sankcionira.

So drugi zborovi, dokolku sakash da bidesh chlen vo edno opshtestvo ne mora da veruvash vo opshtoprifatenite principi na zhiveenje i opshtenje, no respektiraj gi. Ako toa go saka mnozinstvoto, togash najdemokratski e istoto da bide prifateno od site. Toa ne te obvrzuva da veruvash i da se slozhuvash so mnozinstvoto, no kako chlen na zaednicata te obvrzuva da go pochituvash.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 01:29
Ако е моралот општествена категорија а создаденото не зависи од оп. санкционирање, тогаш каде живее хомосексуалецот?
Со ретки исклучоци, живее во општеството.
Според тоа, подложен е на морално санкционирање. Од себе-сопствената совест можеби и од околината...
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2009 во 01:03
Moralot ne e prirodna kategorija, tuku opshtestvena.

Onoa sto e sozdadeno od prirodata ne zavisi od opshtestvenoto sankcioniranje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 16:44
Originally posted by RebeL RebeL напиша:

Зошто мора да го ставаш тој збор во наводници? Знам, можи се фаќам за сламка, знам, ситничар сум, ама сепак кога се пишува некој збор во наводници, тоа се прави со цел да се исмее зборот во наводници или оној кој го кажува зборот или нешто во кое ние не веруваме. Како што често тоа го прават на пример грците кога не цитираат нас и ќе речат ---оние од нивната (или т.н.) „Република Македонија“---  <- нели ви е навредливо тоа?

Можеби не ти било тоа целта.. ама јас да си кажам....среќа

Затоа што не ми се допаѓа етикетата.
Не сакам да ги дефинирам личностите по сексуалната ориентација, па повеќе пишувам хомосекс. ориентирани, а не геј. Ни сакам да ме нарекуваат стрејт.

Кон врв
diogenskopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Ноември.2007
Поени: 2063
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај diogenskopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 16:32
...Rebel deckic..ne vredi da debatiras so luge koi imaat seuste srednovekovni svakanja..ne razbiraat deka vremeto na palenje vestici vo Salem e dalecno minato 
Кон врв
RebeL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Април.2005
Поени: 656
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 16:06
Originally posted by Kali Kali напиша:

И он беше ’’геј’’, нели?

Зошто мора да го ставаш тој збор во наводници? Знам, можи се фаќам за сламка, знам, ситничар сум, ама сепак кога се пишува некој збор во наводници, тоа се прави со цел да се исмее зборот во наводници или оној кој го кажува зборот или нешто во кое ние не веруваме. Како што често тоа го прават на пример грците кога не цитираат нас и ќе речат ---оние од нивната (или т.н.) „Република Македонија“---  <- нели ви е навредливо тоа?

Можеби не ти било тоа целта.. ама јас да си кажам....среќа

Изменето од RebeL - 10.Јануари.2008 во 16:08
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!
Кон врв
RebeL Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Април.2005
Поени: 656
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај RebeL Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јануари.2008 во 16:02
Originally posted by ...Well... ...Well... напиша:

...epa brate buntovnik, ako e taka i koa sme vishe kaj namentuvanjeto so sila na nekoj nachin, odgovori mi na prashanjevo zasto ima tolku otvoreno temi za homoseksualnosta na ovoj forum, dali toa nekoj se obidue da reklamira neshto, nametne ili propoveda ili sto e rabotata...ednostavno ima premnogu vnimanie i temi za da bide se toa taka naivno kao sto probuete da go predstavite...moe mislenje sekako...:)

Епа брате бунар голема%20насмевка се зезам Well, има толку теми во врска со хомосексуалноста отворени на овој форум со цел да се разбијат бројни предрасуди, стереотипи, и заблуди кои мнозинството од луѓето во мкд ги имаат. Со цел да дознаат нешто повеќе околу тоа оние кои не се запознаени со таа појава, со цел да се објаснат некои работи кои се нејасни - сето тоа од прва рака, осетено од своја кожа, а не измислено или фантазирано. Ок е?
-=Rules Are Made To Be Broken=-
ЗАЧУВАЈТЕ ЈА КИРИЛИЦАТА! ПИШУВАЈТЕ МАКЕДОНСКИ НА КИРИЛИЦА!
Кон врв
...Well... Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...ExtraVagant...

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 5231
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ...Well... Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 23:02
Originally posted by RebeL RebeL напиша:

Originally posted by Mishell_G Mishell_G напиша:

Moralnosta ne se sogleduva vo seksualnata preferencija.. Moralot e odraz na licnosta, bez ogled na nejziniot stil na zivot. Ne postoi korelacija pomegju ovie dve raboti.

Точно! намигнувањеаплауз Истото и јас што го зборам нон стоп на другите теми. Секој си има свои зацртани различни морални норми и вредности, и неможе тие да бидат наметнати од еден на друг со сила.

...epa brate buntovnik, ako e taka i koa sme vishe kaj namentuvanjeto so sila na nekoj nachin, odgovori mi na prashanjevo zasto ima tolku otvoreno temi za homoseksualnosta na ovoj forum, dali toa nekoj se obidue da reklamira neshto, nametne ili propoveda ili sto e rabotata...ednostavno ima premnogu vnimanie i temi za da bide se toa taka naivno kao sto probuete da go predstavite...moe mislenje sekako...:)
Кон врв
doriangray Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Опсесивен компулсивец

Регистриран: 03.Јануари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 1460
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај doriangray Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 20:22
Originally posted by sensei sensei напиша:

Zdravjeto ima golema vrska. Sakam da ukazam deka glavnata teza na pro-homo taborot deka strejtasite gi diskriminiraat homosite zaradi nekoi prazni, apstraktni i zastareni eticko-moralni normi e non-sens i zamena na tezi. So toa se odvrakja vnimanieto od faktot deka se saka da se pomogne na psiho-socioloskoto zdravje na tie lugje, i da se spreci ponatamosnoto sirenje na bolesta.Zatoa ne mi se dopagja nametnuvanje na debata za eticko-moralni normi, koga problemot e strogo medicinski.
Aко не ти се допаѓа темава, не пишувај, ионака одиш оффтопик. Ако тврдиш дека е болест, префрли се на другите теми и со факти и аргументи од медицинскиот свет, поткрепи ги твоите квази-размислувања.
(Хинт: Препрочитај ги хинтовите)

И како што кажа, ’’геј свет’’, да. Зашто секс-ориентацијата да биде основа на се? Зашто да не сум само другарка, туку стрејт-другарка, а ти геј-другар?Добро, нема да навлегувам веќе понатаму, може да ни стане непријатно беспотребно.
Ах, дефинитивно погрешно сум те разбрал, а и ти мене. “Етикетата“ геј- и стрејт- ја ставив за да не пишувам опширно, лица со хомосексуална или хетеросексуална определба. Не ми беше целта да вршам диференцијација.

Инаку, ако ти Оскар Вајлд ти е инспирација за никот, и мене ми е една од поомилените книги:)И он беше ’’геј’’, нели?
Не сум знаел дека бил хомосексуалец, никот ми се допадна, бидејќи го гледав филмот со глумецот што ми е на аватар. Еве од вас дознавам.

Marginalnite grupi imaat potreba da bidat marginalizirani, od poveke pricini vnatresni i nadvoresni. Edna nadvoresna pricina e deka taka se pokorisni vo potkopuvanjeto na opstestvoto. Razdeli - kompromitiraj - vladej

~Кои се тие маргинални групи, закои ти зборуваш?
~Која е таа маргинална група што сака да биде маргинализирана?
~Доколку користиш повиско ниво на изрзување, осигурај се тоа што го кажуваш да има смисла.
Don't tell me what to do 'cause I'll never be uptight like you.
Don't look at me that way 'cause I ain't never gonna change.
And if you're talking about my life you're only wasting your own time!
Кон врв
majstorce62 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...

Регистриран: 23.Декември.2007
Поени: 4251
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај majstorce62 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 19:56

koja e razlikata pomegju pedofilija i homoseksualnost? I dvete se seksualna opredelba. Samo vtoroto e opravdano od dnevno-politicki pricini.

Како може педофилијата да е определба. Таа е злоупотреба на деца за задоволување на изопачени страсти. Значи, ако некој сака за злоупотреби дете, тоа е негова лична определба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 18:24
GOLEMA!
PEDOFILIJA E ZLOUPOTREBA NA DECA
HOMOSEXSUALNOST E DOBROVOLNA OPREDELBA NA DVAJCA VOZRASNI
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 18:20
koja e razlikata pomegju pedofilija i homoseksualnost? I dvete se seksualna opredelba. Samo vtoroto e opravdano od dnevno-politicki pricini.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 18:08
NE POCITUVAM LUGJE KOI NA BILO KOJ NACIN POVREDUVAAT DRUGI LUGJE.
A HOMOSEXSUALCITE NE MOZAT DA TE POVREDAT, OSVEN AKO NE DAJ BOZE MNOGU SE ZANESITE VO LJUBOVNIOT ZAR плазење hihi...
A SE` DODEKA NE NE` POVREDUVAAT, NE SE ZAKANA ZA OPSTESTVOTO I MOZAT DA SI NOSAT CIPKANI GAKJICKI VO KOJA BOJA SAKAATголема%20насмевка
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
sensei Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Октомври.2005
Поени: 2005
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sensei Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2008 во 17:59
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

IMA MNOGU NESOVRESENOSTI OKOLU NAS: I PEDOFILIJA I INCEST I UBISTVA...KUPISTA, KUPISTA NASEKADE OKOLU NAS, JAS HOMOSEXSUALNOSTA VO NIV NE JA VBROJUVAM

Hah, prasanje na vreme e koga i tie raboti nema da gi vbrojuvas... Relativizam i se e mozno.
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.