|
ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ |
Внеси реплика | страница <1 9394959697 98> |
Автор | ||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
OK аџија, bez etiketiranje "ateistichko" ili nekakvo drugo (bidejki ovie argumenti gi slusam i od hristijani koi ne gi prifakaat ponudenite objasnuvanja kako da zemaat nafora - onaka kako sto im e ponudeno), dali nekogas imas razmisleno so sloboden um, bez da sledis veke prigotveni tolkuvanja i odgovori na ovie prasanja, bez da chustvuvas moralen pritisok i odgovornost da mora da gi prifatis "oficijalnite" obidi za objasnuvanje na gore postavenite prashanja? Dali nekogas si se prashal dali seto toa ne izgleda barem malu kontradiktorno? Koga ke razmislish so smiren, spokoen um, ne afektiran od nikakvi prethodni soznanija, tradicii, kazuvanja, veruvanja, tolkuvanja...koga ke gi razgledas postavenite pretpostavki edna po druga, ne ti izgleda deka ima nesto sto ja preskoknuva logikata i se obiduva da gi spoi rabotite koi inaku ne mozat taka lesno da stojat edna do druga? Sovrseniot Bog sozdava sovrsenstvo od svetot...ne sozdava i nas po svoj lik, ne pravi gospodari na zemjata i bidejki vide deka e MNOGU DOBRO (mnogu dobro - znachi MNOGU DOBRO, ne znachi malu dobro) resi da se odmori. Nikade vo delot na sozdavanjeto na svetot i ljugjeto ne pisuva deka nie ne sme bile sozdadeni dobro ili sme imale maani. Ova ne se nitu moi, nitu bilo chii drugi tolkuvanja, tuku samo gi iznesuvam pishanite raboti od Stariot Zavet onakvi kakvi sto se, zbor po zbor, neli? E sega, nie si dodavame nekakvi tolkuvanja, sto ne se napishani vo toj del na Stariot Zavet, pa velime... da, chovekot e napraven spored likot Bozhji, AMA... ...Човекот е создаден слободен (како и Бог), но не и сезнаен (за разлика од Бог). Како таков, тој нема капацитет да го одбира најдобриот пат, па го одбира погрешниот, бидејќи гревот е честопати завиткан во најубава опаковка, но со трула содржина... Hmmm...jas toa ne go chitam vo Stariot Zavet. Tamu pishuva "I vide Bog deka e MNOGU DOBRO se ona sto go bese sozdal". Ne mislish li deka, koga se pishuval ovoj verojatno najvazen detal za nas lugjeto, za naseto sozdavanje i seto ona sto odi so nego, deka bilo od najgolema vazhnost da se napise onaka kako sto bilo? Ne da se ostava nedokazhani raboti i so toa prostor za pretpostavki i tolkuvanja, pa da mora sega nie da gi dodavame nasite idei i da se raspraveme okolu toa? I ako go prifatime tvrdenjeto na hristijanskite vernici deka vo Biblijata se e tochno, bidejki toa e Bozhjiot zbor, zosto togas da ne go prifatime kako tochno onoa sto go pisuva vo ovoj del, deka nie sme sozdadeni po Bozhjiot lik bez nikakvi naznacheni maani? Jas ne chitam deka se spomnuvaat nekakvi ogranichuvanja vo sozdavanjeto na lugjeto i zgora na toa Bog e mnogu zadovolen! Ne ti izgleda deka nie se obiduvame da dodademe raboti koi ne postojat vo Biblijata vo ovoj del? Sekoj onoj sto za prv pat ke go chita Stariot Zavet ke go postavi istoto prasanje - od kade sega zboruvame za: ...Човекот е создаден слободен (како и Бог), но не и сезнаен (за разлика од Бог). Како таков, тој нема капацитет да го одбира најдобриот пат, па го одбира погрешниот, бидејќи гревот е честопати завиткан во најубава опаковка, но со трула содржина... ... koga za toa ne stanuva nikakov zbor vo svetoto pisanie? Kako toa Bog e sreken i zadovolen od chovekovoto sozdavanje po svojot lik, a vamu nie komentirame deka toj nas ne sozdal da ne razbirame kade e najdobriot pat i go odbirame pogresniot, onoj so trula sodrzhina, pravime i se ragjame so grev?! Ne ti izgleda ova kako rastegnuvanje na onoa taka ednostavno i jasno prikazano vo Biblijata "sto e" vo nesto sto sega za nas "bi trebalo da bide"? Koga priogjam na ovaa tema so chist i otvoren um (ne kondicioniran kako hristijanin) mene mi izgleda deka ova nase interpretiranje namerno e kreirano za ovoj del od Stariot Zavet za da ni "pomogne" natamu vo vrska so "vechniot grev", patenjeto, zloto, neposlusnosta, spasuvanjeto i t.n. Bog ne sozdava znachi, spored naseto tolkuvanje, da bideme nesovrseni-gresni (izvini, ama nema nachin kako so drugi zborovi ova da se zaobikoli), pa... Затоа, Бог го дава Неговиот совршен закон - кој е УПАТСТВО, за да човекот го одбира СОВРШЕНИОТ Божји пат. Но, повторно, човекот нема капацитет да го прати ни тоа, бидејќи е одвнатре искривен, извитоперен... Попривлечни му се гревовите, од светоста. Aha, znachi Bog ne napravi po svojot lik, ama ne bas po svojot lik za da ne bideme kako nego, znachi NESOVRSENI, ama ni dava zakon koj e SOVRSEN i bara od nas da go sledime zakonot, sto znachi da bideme SOVRSENI! Ako razmisluvas kako normalno inteligenten chovek od ulica, dali ti pravi ova nekakva logika? Mene sigurno ne. Najmalu bi ochekuval nesto takvo od SOVRSENO bitie kako Bog. Da ne odam podaleku, ajde da ja gledame rabotava od nasiot sekojdneven zivot. Dali bi napravile kompjuter, na primer, so tochno odredeni karakteristiki, za da barame od nego nesto sto definitivno izlaga nadvor od negovite performansi i limiti? Ili da dizajnirame avtomobil koj ke odi maksimalno 100 kilometri na chas, a da ochekuvame od nego brzina od 300 kilometri na chas? Ti bi napravil nesto takvo? Jas sigurno ne. Ako tebe i mene, kako nesovrsheni bitija, toa bi ni bilo skraja na umot, zosto toa bi go napravil Bog? Znachi svesno ne sozdal onaka za da nemozeme da pravime onoa sto Toj bara od nas! I ne kaznuva rigirozno poradi toa so generacii i generacii bez da imame nikakva shansa da gi ispolnime Negovite baranja! Ti ova mozes da go razberes? Jas ne. Ako ima nekoja logika i argumenti tuka, ne prazni demagogii, ajde da razbereme. Sto sledi potoa e navistina mnogu interesno. Sega Bog, verojatno uviduvajki sto storil, verojatno od pokajanie i od zal, ni go praka negoviot ednoroden sin Isus kako zrtva za nasite grevovi koi bea napraveni poradi Bozjeto resenie. Bog go praka sin mu kako svoja zrtva za iskupivanje na nasite grevovi od Negovo ime do Nego! ??? Ne samo sto sovrseniot Bog "de facto" samiot sebe se zrvtuva preku svojot ednoroden sin, tuku i taa zrtva si ja prinesuva samiot sebe preku nas! Pokraj toa, za da bide ovaa zrtva izvedena, toj ne tera, kako sto znaeme od istorijata, da gi prekrsime dvete negovi zapovedi : - Ne ubivaj - Ne svedoci lazhno protiv svojot blizhen Gledaj na ova so normalni, nereligski ochi, so um nekondicioniran od nikakva religija, od nikakva demagogija, od nikakvi veruvanja, tolkuvanja i pretpostavki. Na sto ti lichi ova? Kakva logika ima tuka? Kako ova se povrzuva so Bozhjata sovrsenost, so Negovite sovrseni kreacii i Negovite sovrseni zakoni. Duri i ako go prifatime naseto pogore spomnato dodatno tolkuvanje vo Stariot Zavet (sega gledame zosto e toa tolku potrebno da se vmetne onamu kade ne postoese) za nesovrsenosta na chovekovata kreacija, povtorno ne moze da se zavrze edna obichna, ednostavna logika. Ako imas argumenti so koi ke mi pokazes cvrsta i ednoznachna logika vo ovaa meshanica na kontradiktornosti, poveli, ke ti gi poklonam moite ochi i ushi. No, te molam bez pretpostavki, tolkuvanja, koj sto rekol, "kako bi trebalo da bide" od "onoa sto e" i t.n. Baram samo cvrsta logika koja bi stavila red vo ova bezredie od idei, zelbi i veruvanja, onaka da bide ednostavno razbirliva za sekoj chovek koj prv pat se soochuva so vakvite hristijanski tolkuvanja. Na krajot... ...Светиот Дух е тој кој ПОМАГА човекот да го возљуби Божјиот закон повеќе од гревот. Тоа не значи дека човекот ќе стане совршен, бидејќи тоа е само во „рајот“, туку полека ќе се преобразува кон тоа. Uste eden paradoks, kako da ne ni bese dosta do sega. Svetiot Duh e praten preku Isus da ni pomogne da go vozljubime (da go zasakame, a ne da go zadovolime bidejki ne sme kreirani za toa) Bozhjiot zakon poveke od grevot (znachi ne da se odstranime od grevot bidejki ne mozeme nitu toa da go storime) bez da imame shansa da staneme sovrseni, bidejki toa ne cheka samo vo Rajot. Sega zosto Isus bese zrtvuvan i zosto e praten Svetiot Duh koga ne mozeme da stigneme podaleku od onamu kade sto sme denes? Ova ne e samo retorichko prasanje, tuku fakt. I pokraj Isusovata zrtva i donesuvanjeto na Svetiot Duh, chovekot ne samo sto ne se smenil na poarno vo ovie 2.000 godini (bidejki samite interpretiravme deka ne e sozdaden da bide takov), tuku stana uste polos, pa veke znaeme deka Bog ni go prigotvi Strasniot sud. Povtorno kaznuvanje! Sega, nastrana od pretpostavki, vrtenje knigi, spisanija, tolkuvanja, demagogii, pretpostavki, ubeduvanja i veruvanja, rekla-kazala, nastrana od site kondicioniranja i tradicii od minatoto, prifatenite interpretacii koi nikogas navistina ne sme gi proverile i stavile pod seriozno pretresuvanje i t.n., nastrana od seto toa sto go nosime kako bagazh so od naseto ragjanja sto ni e ostaveno vo nasledstvo od isti takvi lugje kako nas (koi nikogas ne dobile logichno objasnuvanje na rabotite, tuku gi prifakale bez pogovor na verba), nastrana od seto toa sto ni ja zatvara slobodata na umot da razmisluvame kako vozrasni inteligentni lugje, dali postoi ednoznacna, nedvosmislena logika na vaka sostavenata konstrukcija na rabotite, logika i objasnuvanje sto moze da bide lesno razbirliva za sekoj chovek na planetava, bez da ostavi mesto za diskusii? Te molam ne go svakaj tekstov kako moe lichno obrakanje to tebe, bidejki ne e so takva intencija, iako go staviv vo takva forma. Ne se chustvuvaj povikan da go branis hristijanstvoto oti duri togas ke ja promasime temava. Ne sakam nikoj da oseti "vernichka dolzhnost" da brani nesto samo zatoa sto e del od negovata religija. Bi sakal, dokolku e mozno, da se povede razgovor na inteligentni lugje so otvoreni umovi i srca koi se spremni da gi stavat pred sebe site svoi ubeduvanja i somnezi so cel da razbereat nesto poveke za sebe i za svojot Kreator. Ne go stavam vo prashanje postoenjeto na Tvorecot nitu negovite nameri i celi, bilo koi da se tie, tuku sakam da se svrtime iskreno kon nas i kon nasite gledanja i razbiranja kako dosledni kreacii na Semokniot. Dokolku nemate da kazete nisto esencijalno i potencijalno prosvetluvachki vo odnos na gore iznesenoto ke vi bidam blagodaren na molchenjeto. Ve molam bidete k*rtoazni i ne se dostreluvajte so etiketi i pogrdni zborovi bidejki taka nema da dokazeme nisto poveke od onoa sto go znaeme do sega. Изменето од Messenger - 15.Ноември.2006 во 04:16 |
||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро супер. Во ред. Завршуваме. Само сакав да го додам тоа со искуството. Пробај да го искусиш... Ете Финито. |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Dobro aj ja da te prasam ?
1.Ako Bog e olicetvoren vo Isus ... pred Isus da bide olicetvoren nemalo BOG ?? Бог имало отсекогаш. Исус е само обликот во кој тој се вплоти меѓу нас, за да ни го објави ЦЕЛОСНО Бога. Ако сакаш една не скроз соодветна илустрација(иако мравките не комуницираат, мислам ќе сфатиш): Мравката човечкиот говор не може да го разбере. Над нејзиното ниво е. Таа знае дека има некое суштество, човек, но што е итн., не знае. Но може со друга мравка да се разбере. Така и ние, имаме слика за некаков Бог, но додека тој не дојде меѓу нас, во наш облик, со наш јазик, нема да сфатиме. 2. Ili vo nekoi zabutani djungli kade nikogash nemalo civilizacija pred da receme 2500 godini zar za niv nemalo BOG ?? Бог имало отсекогаш. Тие што не знаат за Христа, можат да знаат нешто за Бог, (како мравката за човекот) но немаат појасна слика за него. 3.I vo nekoi djungli sea tamu kade ne ni znaat za Hrista nema BOG ?? Види под 1 и 2. 4. Ja ne se sl*gam deka isus e bog...moze samo da e bozji pratenik ( prorok izbranik , niska koja ne povrzala so vecnata kosmicka mudrost i energija i nisto poveke ) se sl*gash ?? Не. 5.I uste nesto kinezite pred 5000 godini ne go poznavale ISUS ama znaele deka ima Bog vo vid na energija Tao oni pogreshile ? A hinduistite i tie bile greshka ? Pa i evreite greska li se a postara religija imaat od nashata ? Види под 1. Тие не погрешиле во целост, но имале само делумна слика на тоа што и каков е Бог. 6.Ako pogreshile site tie sto im dava za pravo na hristijanite ili bilo koi drugi vernici ( formalisti ) da mozat da go eksluziviraat Bogot kako edinstveno svoj ? Бог не е наш. Ние сме Божји! Jas samo ke kazam crkvite , djamii i drugi chuda se samo opijum za masite, sredstvo za kontrola na plitki umovi i nisto poveke... da se bogatat luge prodavajki prazna slama i da se kontrolira masata... Во глобала си во право. Zatoa pljukam na sekoja forma... ne e toa sustinata sto bilo koj prorok sakal da go prenese... se se toa lagi i izmami... toj koj go bara bog neka ne go bara u crkva i djamija neka go najde vo sebe.. neka ne filozofira i palamudi za negoviot zbor ...nego neka bide covek i kolku tolku od vreme navreme neka pravi dobri dela...vo najdobra opcija ama barem ako ne moze neka ne pravi LOSHI DELA...toa e celata sustina . TOA E SUSTINATA koja sekoe vistinsko ucenje i vernik treba da go ima znae i pochituva vo svojot pat. Se sl*gash ? Не. Човекот нема капацитет да не прави лоши дела, а уште помалце да прави добри дела. Од различни перспективи, доброто дело за еден, е лошо дело за друг. Затоа има стандард за вистина над нашата жабја перспектива. Aj sea neka mi pojasni nekoj sekoe prasanje po prasanje spremen sum da slusam ...logicki da sfatam...a za nekoi pisanija od nekoi knigi ...poslanija...chuda...za koi pojma neam koj gi pisal i koj gi prepisal...sto dodal skratil prekroil ... ich ne me interesira niti moze da mi stane del od mojata memorija koja nema da ide na delete. Povelete vernici Ок |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти одговорив и на ова. И сега те љуби, и сега те благословува со живот и среќа. Тебе Анакин не ти треба рационален одговор. Тебе ти треба искуство на Бога. Искуси го. Пробај го. Моли се, искрено, без сомнежи и скриени стравови... Не воздржувај никаква себичност или горчина пред него. Дај му месец дена на искрена вера, покајание, молитва, читање и поучување од Неговиот збор, и ако потоа си на истото како и денес, нема да имам што повеќе да ти кажам... |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ok zavrsuvame se vrtime vo krug
sekako ti blagodaram adzija imase samo ubavi zborovi fala pozdrav od anakin te pocituvam tebe i tvojata vera |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
--------------------------- Dobro aj ja da te prasam ? 1.Ako Bog e olicetvoren vo Isus ... pred Isus da bide olicetvoren nemalo BOG ?? 2. Ili vo nekoi zabutani djungli kade nikogash nemalo civilizacija pred da receme 2500 godini zar za niv nemalo BOG ?? 3.I vo nekoi djungli sea tamu kade ne ni znaat za Hrista nema BOG ?? 4. Ja ne se sl*gam deka isus e bog...moze samo da e bozji pratenik ( prorok izbranik , niska koja ne povrzala so vecnata kosmicka mudrost i energija i nisto poveke ) se sl*gash ?? 5.I uste nesto kinezite pred 5000 godini ne go poznavale ISUS ama znaele deka ima Bog vo vid na energija Tao oni pogreshile ? A hinduistite i tie bile greshka ? Pa i evreite greska li se a postara religija imaat od nashata ? 6.Ako pogreshile site tie sto im dava za pravo na hristijanite ili bilo koi drugi vernici ( formalisti ) da mozat da go eksluziviraat Bogot kako edinstveno svoj ? Jas samo ke kazam crkvite , djamii i drugi chuda se samo opijum za masite, sredstvo za kontrola na plitki umovi i nisto poveke... da se bogatat luge prodavajki prazna slama i da se kontrolira masata... Zatoa pljukam na sekoja forma... ne e toa sustinata sto bilo koj prorok sakal da go prenese... se se toa lagi i izmami... toj koj go bara bog neka ne go bara u crkva i djamija neka go najde vo sebe.. neka ne filozofira i palamudi za negoviot zbor ...nego neka bide covek i kolku tolku od vreme navreme neka pravi dobri dela...vo najdobra opcija ama barem ako ne moze neka ne pravi LOSHI DELA...toa e celata sustina . TOA E SUSTINATA koja sekoe vistinsko ucenje i vernik treba da go ima znae i pochituva vo svojot pat. Se sl*gash ? Aj sea neka mi pojasni nekoj sekoe prasanje po prasanje spremen sum da slusam ...logicki da sfatam...a za nekoi pisanija od nekoi knigi ...poslanija...chuda...za koi pojma neam koj gi pisal i koj gi prepisal...sto dodal skratil prekroil ... ich ne me interesira niti moze da mi stane del od mojata memorija koja nema da ide na delete. Povelete vernici |
||
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не знам. Но штом така си одлучил, така и ќе биде. Мислам уште начинот на кој го постави прашањето те издава: ти не го бараш одговорот, туку потврда на твојот став. Додека (ако) е така, нема да го најдеш ни Бога ни одговорот. |
||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
togas da pred 2000 godini
a sega? Изменето од anakin - 15.Ноември.2006 во 01:30 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ти одговорив.
На Бог му е толку важно што те создал. Те благословил со живот. Те благословил со секојдневни радости. И умре за тебе. Ова ли ти личи дека не му е гајле? |
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
baram nenaogjam
gledam i nevidov citam no ne mi e logicno nitu srceto ne mi kazuva taka imam loso srce? Изменето од anakin - 15.Ноември.2006 во 01:29 |
||
|
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако не бараш, нема да најдеш...
Ако не гледаш, нема да видиш... Ако не читаш, нема да дознаеш... a ova bog saka da mi se sluci? ili ne mu e vazno? na toa odgovori mi na toa bre |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па не гледаш тогаш анакин. Погледни околу себе... Види го светот. Види го животот. Уживаш ли во животот? Кој ти го дал тоа?
Хартија... Ха... Мешаш сега и баби и жаби. Исус е на хартија, но Исус е и историска вистина. Малиот принц не е историска вистина. Исус не е само хартија. Како ти мислиш една група на 12 луѓе, рибари, окупирани итн., за 100 години без политички и насилни методи ќе ја преврти моќната Римска Империја на колена? Со обично проповедање, меѓусебна љубов и сведочење на ОЧЕВИДЦИТЕ на Христовиот живот, смрт и воскресение? Таа млада црква е најголемиот доказ дека НЕШТО се случило. Можеби не се сложуваш дека се случило тоа што го тврди црквата, но секој сериозен историчар ќе ти признае дека нешто драматично морало да се случи, оваа група на маргинализирани евреи да ја преврти тогашната цивилизација. Ако не бараш, нема да најдеш... Ако не гледаш, нема да видиш... Ако не читаш, нема да дознаеш... |
||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zasto nemozam da najdem barem edno od toa SE?
toa so isus e samo pisano na hartija znam deka i istorija e napisana na hartija no i odiseja je napisana na hartija i maliot princ e napisan na hartija |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е сега веќе доаѓаш до вистинското прашање: Дали Бог те потикнува на вера?
Бог направи СЕ од негова страна да не потикне, но изборот е наш. Бог толку го возљуби човекот што таа љубов не ја искажа само со добрината на створението и животот, туку ја докажа и со сопствената смрт во ликот на Исус Христос. Бог толку не засака, што беше спремен со сопствената жртва да не потикне кон вера. Ако тоа не зборува ништо за Бог, ако тоа не е поттик за тебе, тогаш кој треба да е виновен? |
||
Внеси реплика | страница <1 9394959697 98> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |