IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
Автор
Порака Обратен редослед
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 20:15
Eve go odgovorot:

Ne bi sakal da komentiram na vakvi gluposti no da ne ostane dilema.

Ne pisuvam za onoj provokatorot povtorno,tuku za ostanatite,se nadevam i gledam ima porazbrani i veke go svatile slucajot.

Nikoj ne se prasuva zosto Isus nemal zena ? I ako prasame,lesnoumno ke ni dadat odgfovor deka toa bilo naredba od Otecot itn.
Nikoj ne gleda loso vo toa sto Solomon imal stotici zeni (spored biblijata)
Nikoj ne gleda na toa sto Avram imal 2 zeni (spored biblijata).
Nikoj ne gleda na toa sto aman sekoj prorok imal poveke od edna zena (spored biblijata).... Zosto da e problem samo kaj Muhammed a.s ??? Isus nemal nitu edna zena i bez zena umrel (zarem ne e i toa problem ???????). Sekako deka ne e....

Nikoj ne saka da nazre na minatoto,kakvo bilo togas vremeto,kako togas se ziveelo,kakvi bile uslovite...... problem e samo eden slucaj ??? Neli e pogresno da kritikuvame cel roman samo zatoa sto edna negova stranica ne ne voodusevila ???

Ima li pameten covek koj ke svati deka so dozvolata da se zemat do 4 zeni (zakonski) ustvari e SPRECEN SEKAKOV VID NA BLUD a voedno i zemanje na poveke od edna zena ????

Da trgneme od pocetok. Vo predislamskiot period zenskoto dete so raganjeto se steknuvalo edinstveno so pravoto da bide zivo zakopano. Mazot imal pravo na deset, dvaeset, so drugi zborovi na neogranicen broj na zeni. Svoite robinki gi prinuduval da mu zarabotuvaa po pat na prostitucija. So dozvoluvanjeto na brakot so najmnogu cetiri zeni, Islamot vsusnost vostanovil ogranicuvanje na povekezenstvoto i tendencijata za zenata, bidejki ja spasil od sramota, ponizuvanje, porobenost i najbrutalnoto - prisilnata smrt. Za da ne go obrazlagame ova posebno, da se zaprasame dali sovremenata zena vo formalnite uslovi na monogamniot brak e strekna, zadovolna i e na vistinsko nivo na coveckoto dostoinstvo, koga znaeme deka e zadlabocena vo zivot vo koj caruva razvratot i nemoralot od sekoj vid. Sto e podostinstveno za zenata: Da bide vtora zena vo zakonit brak so site prava ili da bide ljubovnica sto vo tajnost bara fizicki zadovolstva?
Pokraj toa Islamot taka go uslovil povekezenstvoto, sto toa e prakticno nevozmozno. Imeno, brakot so dve, tri ili najmnogu cetiri zeni mu e dozvolen samo na covekot, koj moze da bide ednakvo praveden kon niv:
„Ako se plasite deka nema da mozete da bidete pravedni kon sekoja, togas zadovolete se samo so ednae” i „ Vie sigurno nema da mozete da bidete ednakvi kon zenite i da go sakate toa” (En-Nisa, 31, 129). Znaci,ne e samo da ti padne na pamet da zemes uste edna zena i toa da go storis.Ima uslovi.Ne e kako sto e slucaj so biblijata:

(Zak. 22,28-29) Ako čovjek naiđe na mladu djevicu koja nije zaručena te je pograbi i s njom legne, pa budu uhvaćeni na djelu, (29) tada čovjek koji je s njom ležao neka djevojčinu ocu dade pedeset srebrnika. "

Znaci,ti se bendisa,grabnija,naprajsi kejf i plati mu na tatkoi i gotovo.... Ne mozes da se ozenis so uste edna zena ako prvata ne ti dade dozvola toa da go storis ! A ako se slozi prvata,nema znaci nikakva nepravda. Nemoj da me prasate koja zena bi se slozila,,,, glupavo e.

Da ne odime daleku... prasanjeto bese za Aisa r.a... ke recete deka begam od temava.

Povtorno ke spomnam.Kako sto na Isus a.s mu bese naredeno od Sozdatelot da ostane bez zena,taka i na Muhammed s.a.w.s.

Likot na Aisa r.a mu go donel Dzibril a.s na parce od svila.

Kako sto prethodno Acelera spomna. Za toa vreme toa bilo taka.
Se zemale daleku pomladi za daleku postari i zgora na toa se zloupotrebuvale... Drugo,vo tie podracja,Fakt e deka devojkite rano sozrevale. Aisa r.a Bese kerka na Ebu Bekir es sidik r.a Naj dobriot drugar na Resulullah s.a.w.s.

Aisa r.a bila veke zaprosena od Mut'am b. Adijjev sin sto dokazuva na toa deka vo taa doba bilo i to kako normalno (ova go citame od istite izvori kade sto onie samo na godinite se fakjaat a ne gledaat nisto drugo).

Havla bint Hakim mu predlozila da se ozeni so Sevda koja imala poveke od 45 godini sto dokazuva na postoenje i prirodnos na takva praksa.

Prof. dr. Fejsal el-Mevlevi tvrdi i argumentuje deka polno sozrevanje vo nekoi kraevi mozat da bidat cak i vo osma do devetta godina na zivotot.

Zasto Aisinite r.a roditeli (tatko i majka) ne go osporavale ova ???? Dali nekoj Tatko i Majka bi dopustil nesto takvo vo denesen vakat ????? No togas bilo taka.

Da bese greska na Muhammed a.s Allah bi go sprecil vo toa,kako sto e slucaj so zarobenicite na Bedr,kako slucajot so slepiot itn.

k*rejsiite edvaj bi cekale da iskoristat prilika da go optuzat Muhammed s.a.w.s no po toa prasanje od niv NISTO NE SE NAVEDUVA. Mnogu jasno. Kolkavi kritiki i napadi imalo od strana na k*rejsiite koi i tie gi zabelezale,no za ovoj slucaj nisto ne spomnuvaat,znaci,NORMALNO BILO.

Istata godina ja Ozenil Sevda koja imala 45 godini sto ja pobiva teorijata deka Muhammed a.s dobil sexualno preobrazuvanje (neuzubillah).

I za kraj. Gledajte si,spoznajte si ja vasata religija ne cackajte tamu kade sto ne vi e mesto... oti,ako otvoram tema,togas ispagja deka imame omraza prema Hristijanite i deka sakame samo biblihata da ja napagjame.

Jas da ziveev vo vremeto na Resulullah s.a.w.s so cest i zadovolstvo mojata 6 godisna kerka ke mu ja dadev.Znaejki kakov bil.

Nema da naucite nisto dodeka detalno ne gi spoznaete rabotite. Podobro e da znaes malku,ama detalno odkolku mnogu a povrsno... vidismse brukate na sekade. Primer temata za Adem a.s znae deka bil mnogu visok pa zel da kritikuva a ne se ni obidel da go pobara odgovorot da razmisli na nego...... Ne e se onaka kako sto izgleda. (mudra izreka)
Dodeka patnikot vo Avionot (za koj pokasno ke naucime deka bil Musliman) gi miel nozete vo umivalnikot,stjuardesata go napadnala oti toa ne e ubavo,deka ne se mijat noze vo umivalnik,oti tamu taa liceto si go mie....... (pazi,na prv pogled izgleda taka)... Ja prasal patnikot: Kolku pati denes go mies liceto ??? 2 pati rekla.
E... jas (rekol patnikot) denes nozeve gi mijam 5 pati... taka sto nozeve mio pocisti se od liceto tvoe.

Sekoe dobro.

Eve i kade e odgovoreno:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=6506&PN=6
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 20:10
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Возраста на Аиша...

Bujrum,po stoti pat so zadovolstvo ke ti odgovoram !

PS: Cela tema bese otvorena vo vrska so toa prasanje. Zosto otkako se odgovori temata ispari ?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 20:05

Возраста на Аиша...

Bujrum,po stoti pat so zadovolstvo ke ti odgovoram !
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 19:56
Возраста на Аиша...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 19:51

И да одговорам во твој стил - одговорено е, ама не е ништо кажано... и самите вие имате недоразбирања и нејаснотија околу тоа прашање...

Okolu koe prasanje ?
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 19:38
И да одговорам во твој стил - одговорено е, ама не е ништо кажано... и самите вие имате недоразбирања и нејаснотија околу тоа прашање...
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 19:14
Цитирај дали веруваш дека Исус е Пророк испратен од Бог?
ако веруваш тогаш зошто не си послушен на Неговите зборови?

Na koi toa Isusovi zborovi ne veruvame ? Dali vie veruvate na Mojsievite zborovi ??????

Цитирај Исус направил многу чуда. но мохамед ниту едно.

I Mojsie napravil mnogu cuda (pa ne e Bog) nitu Avram napravil cudo no sepak e Bozji pratenik. Vo kakov narod bil praten Isus,sto ne izbezno bilo da pravel cuda.Cuda pravel (pa da ne kazam go ubile) no pokusale da go ubijat. Zamisli i cuda da ne pravese !
Muhammed ne napravil nitu edno cudo,no denes Islamot e naj brojna religija vo svetot.
PS: Ima i cuda,samo ti ne znaes

Se podolu ti se patos komentari na koi bezbroj pati e odgovoreno.

Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 16:17
дали веруваш дека Исус е Пророк испратен од Бог?
ако веруваш тогаш зошто не си послушен на Неговите зборови?
Исус направил многу чуда. но мохамед ниту едно.
оној кој е испратен од Бог прави Божји дела.
спореди го Исус и мохамед. дали имаат исти дела?
ако немаат, тогаш еден е лажен пророк?
погоди кој?
пророкот Илија правеше божји дела.
се помоли на Бог и падна оган од небото,
пророкот Елисеј се помоли и војската на неприателот Израелски ослепе. види и други пророци. секој има направено Божји дела.
што е со мохамед?
Исус рекол пазете се од лажните пророци кои вои доаѓаат во овча кожа по нивните плодови ќе ги познаете, доброто дрво раѓа само добри плодови. Божји човек прави Божји дела, грешен човек прави грешни дела, добар човек прави добри дела.
дали Исус се оженил со 9 годишно девојче или мохамед?
Кон врв
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 16:08
многу испревртено толкување на Словото Божјо Ebu-Hurejre.
сега немам време но ќе изнесам аргументи кои ќе покажат дека грешиш.
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2008 во 17:44
Originally posted by Ebu-Hurejre Ebu-Hurejre напиша:

Vo Biblijata zborovite Sin Bozji se sinonim za Bozjata ljubov koja sto jai ma prema nas

Mnogu ubavo kazano! Sinot Bozji e Ljubovta na Boga, a Bog e Ljubov. Sinot Bozji navistina e Bog!

Al Masih Qam!
Кон врв
Ebu-Hurejre Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Октомври.2007
Поени: 667
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 03:56

Velite deka Isus e BogoCovek

Imeno Isus nikogas ne kaza takvo nesto za sebe

No kaza deka zaludno ke go obozavaat i deka ke veruvaat vo doktrini izmisleni od lugeto

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  15  

9 Но напразно Ми се поклонуваат, учејќи науки, што се човечки заповеди.’”

Site Hristijanski doktrini vo koi sto veruvaat deneska se samo izmislici od lugeto I nema nisto zaednicko so onaa sto gi ucese Isus

Od samite zborovi na Isus koi senaogat vo Noviot Zavet, jasno se dostava do znaenje deka on nikogas ne pobaral da bide Bog ili sin Bozji

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  8

28 Затоа Исус им рече: „Кога ќе Го издигнете Човечкиот Син, тогаш ќе сознаете дека тоа Сум Јас и дека ништо не правам Сам од Себе, туку дека зборувам она што Татко Ми Ме научи.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  14  

28 Чувте дека ви реков: Одам и ќе ви дојдам. Ако Ме љубите, ќе се зарадувате дека одам при Мојот Татко, зашто Таткото е поголем од Мене.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава  15 

34 А во деветтиот час Исус извика со силен глас: „Или! Или! Лама Савахтани!”- што значи: „Боже Мој, Боже Мој, зошто Ме остави!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава  23  

46 Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” И кога го рече - издивна.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава  13

32 А за оној ден и час, никој не знае: ни ангелите на небото, ниту Синот, а само Таткото.”

Da se kaze deka Bog zazema covecki oblik so toa sto se rodi kao covek, e nadvor od coveckiot razum i zdravata logika oti Isus spiese  a vo   Псалм  121

4 Не, не дреме и не спие Тој, Израелевиот чувар.

Ili kako toa da Isus e Bog koa on I samiot imal potreba da se moli na Boga

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава  5 

16 А Тој се повлекуваше во пустината и се молеше.

Ili kakov e toj Bog koj sto moze da se iskusuva od Satanata porocitajte vo (Luka 4:1-13)

Dodeka vo Poslanieto do Jakov se veli deka Bog ne moze da se iskusuva

Zar ne spaga seto ovaa vo kontradikcija so toa sto pisuva vo

ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО СОЛУНЈАНИТЕ Глава  5  

21 испитувајте сè, задржувајте го доброто.

Vie razmislete sami i odlucete sami.

Se povikuvate na toa deka Isus e Bozji Sini kao argument cesto se povikuvate na stihot

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  3

17 И ете, глас од небесата говореше: „Овој е Мојот возљубен Син, во Кого Ми е милината!”

Jas samo ke vi kazam deka zborot Sin ne treba da se zeme bukfalno , oti vo Biblijata ima dosta drugi Proroci i obicni luge koi sto se nareceni Sin ili Sinovi

ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава  4

22 Тогаш речи му на фараонот: ‘Вака вели Господ: „Израел е Мој првороденец.

ВТОРА КНИГА САМОИЛ Глава  7 

13 Тој ќе му изгради дом на Моето име, а јас ќе го зацврстам неговиот престол засекогаш.

14 Јас ќе му бидам татко, а тој ќе Ми биде син: ако направи беззаконие, ќе го казнам со човечка прачка и со ударци како што ги задаваат човечките синови.

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ Глава  22 

10 Тој ќе Му изгради Дом на Моето Име, тој ќе Ми биде син, а Јас ќе му бидам Татко нему, и ќе го утврдам неговиот царски престол над Израел довека.”

КНИГА НА ПРОРОК ЕРЕМИЈА Глава  31

9 Еве, тргнаа со солзи, сега ги враќам утешени! ќе ги водам покрај поточните води, по рамен пат на кој не ќе се сопнуваат, зашто Јас Сум му татко на Израел, Ефрем е Мој првенец.

Stanuva se po dramaticno ….sea se postavuva prasanje koj e Bozjiot prvenec Efrem ili Izrael kako sto ni naveduva (Izlez 4:22) .

Pa duri i obicnite luge bile Bozji sinovi

ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава  14

1 „Вие сте синови на Господа, својот Бог. Не правете си врз себе врезаници ниту потстрижувања на челото за покојникот.

ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО РИМЈАНИТЕ Глава  8

29 зашто оние кои ги познаваше однапред, нив и ги предопредели да се преобразат според ликот на Неговиот Син, за Тој да биде Првороденец меѓу многуте браќа.

Ako site ovie se Bozji sinovi , sto e Isus togas?!!!

Bog na David mu veli:

Псалм  2

7 „Ја објавувам Господовата одлука: Тој ми рече: *Ти си Мој Син, Јас те родив денес.

Znaci David e rodeniot Sin na BOGA , no ovie zborovi ne bi trebalo da gi svatime bukfalno tuku toa se Metafori.

Ovie zborovi moze da se upotrebuvaat za site onie koi sto gi saka BOG , Isus rece deka Tatkoto ne e samo negov Tatako , tuku e Tatko i na drugite.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  5

45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните.

46 Зашто ако ги љубите оние, кои ве љубат вас, каква награда имате? Зар и цариниците не го прават тоа исто?

47 И ако ги поздравувате само своите браќа; што правите особено?Зар не го прават истото и цариниците?

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”

Vo Biblijata zborovite Sin Bozji se sinonim za Bozjata ljubov koja sto jai ma prema nas

Ke sledi prodolzuvanje

Pozdrav do site

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 03:54

Velite deka on e Bog radi toa sto on e ispolnet so Svetiot Duh.

Ako ovoj kriteriom go navedete za da ja dokazete Isusovoto Bozenstvo , togas istiot kriterium bi trebalo da vazi i za ostanatite koi sto se ispolneti so Svetiot Duh.

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ Глава  5 

32 Ние сме сведоци за тоа и Светиот Дух, Кого Бог им Го даде на оние, кои Му се покоруваат.”

ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ Глава  6 

5 И предлогот му се допадна на целото множество, па ги избраа: Стефана, маж полн со вера и со Светиот Дух,…..

ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПЕТАР Глава  1 

21 зашто никогаш пророштвото не дошло од човечка волја, туку светите Божји луѓе зборувале носени од Светиот Дух.

ВТОРО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ТИМОТЕЈ Глава  1  

14 Запази го доброто што ти е доверено преку Светиот Дух, Кој живее во нас.

Nekoi ke kazat deka Isus bil napolnet od Svetiot Duh dodeka bil uste vo utrobata na majka i.

Ne bil samo on procitaj vo Евангелие според Лука Глава  1

13 Но ангелот му рече: “Не бој се, Захарија, зашто се услиша твојата молба и женати Елисавета ќе роди син, и ќе му ставиш име Јован.

14 И е бидеш радосен и весел, и мнозина ќе се зарадуваат поради неговото раѓање.

15 Зашто тој ќе биде голем пред Господа и нема да пие вино ни сикер, а ќе се исполни со Дух Свети уште од утробата на мајка си;

Velite Isus pravel cuda pa go naveduvate kao Kriterium za negovoto Bozestvo

Samiot Isus ni ima kazano deka sam od sebe nisto ne moze da napravi

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  5 

30 Но Јас ништо не можам да правам Сам од Себе. Како што слушам, така и судам, и Мојот суд е праведен, оти не ја барам волјата Моја, а волјата на Отецот, Кој што ме пратил.

Znaci samo ja zastapuval voljata na Otecot , kako mu kazal taka napravil

E takvi cuda so voljata na otecot imaat napraveno i drugite

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  4

42 Некој човек дојде од Вал Салиса и му донесе на Божјиот човек леб од првите плодови, дваесет јачмени лебови и зрна во класје. А тој заповеда: „Дај им на луѓето да јадат!”

43 Но неговиот момок одговори: „Како можам тоа да го ставам пред сто луѓе?” Тој одговори: „Раздај им на луѓето, и нека јадат, зашто Господ вели вака: ‘Ќе јадат, и ќе остане.’”

44 И тој стави пред нив. И јадоа, и уште остана, според Господовото слово.

ПРВА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  17

6 Гавраните му донесуваа леб наутро, а месо навечер; пиеше од потокот.

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  5 

14 И така слезе, се изми седумпати во Јордан, според зборот на Божјиот човек; и телото му стана пак како кај мало дете - се очисти!

15 Тој се врати кај Елисеј, со сета своја придружба, влезе, застана пред него и му рече: „Еве, сега знам дека нема Бог во сета земја, освен во Израел. Затоа те молам, прими подарок од својот слуга.”

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  6  

17 И Елисеј се помоли вака: „Господи, отвори му ги очите да види!” И Господ му ги отвори очите на момокот, и тој виде: гората околу Елисеј сета покриена со огнени коњи и со коли!”

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  6 

18 Кога Арамејците слегоа спрема него, Елисеј Му се помоли на Господа вака: „Порази ги со слепило овие луѓе!” И на Елисеев збор ги удри со слепило.

ПРВА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  17

22 Господ ја послуша молбата на Илија, душата се врати во детето, и тоа оживе.

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  4 

32 Елисеј влезе во куќата и го најде детето како лежи мртво на неговата постела.

33 Откако влезе, ја затвори вратата зад себе и Му се помоли на Господа.

34 Потоа се качи на постелата, легна на детето, ја сложи својата уста на неговата уста, своите очи на неговите очи, своите раце на неговите раце; дишеше над него, те се стопли телото на детето.

35 Потоа стана и се прошета по куќата таму-ваму, потоа пак се качи, и дишеше над него. А тогаш детето кивна седумпати и ги отвори очите.

36 И Елисеј го повика Гиезиј и рече: „Повикај ја таа Сунамка.” Тој ја повика. Кога стигна пред него, и рече: „Земи го својот син.”

Pa duri I od samiot dopir na nekoj si mrtovec so koskite na Elisej bilo dovolno da voskresne

ВТОРА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  13 

21 Се случи некои - погребувајќи човек - да ги здогледаат разбојниците: го фрлија мртовецот на Елисеевиот гроб и си отидоа. Мртовецот, откако ги допре Елисеевите коски, оживе и застана на нозе.

Mojsie pravi cudo

ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава  14 

22 Израелците слегоа во морето на исушеното дно, а водите стоеја како прегради оддесно и одлево.

Ako velite deka Isus izgonuval demoni ,

Toa go imaat napraveno i Apostolite

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  7 

22 Мнозина ќе Ми речат во оној ден: ‘Господи, Господи, не пророкувавме ли во Твое име; не изгонувавме ли бесови во Твое име; и не правевме ли многу чуда во Твое име?’

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  24

24 зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, па ќе прават големи знаци и чуда, за да ги заблудат, ако е можно, и избраните.

Duri i za laznite proroci Isus ni veli deka mozat da napravaat cuda

Da ne mu padne sea na nekoj na pamet da si kaze deka site ovie cuda gi imaat napraveno molejki se na Boga i nisto sami ne mozele da napravaat , zatoa ke ve potsetam deka ni samiot Isus ne mozese nisto sam da si napravi sam od sebe

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  5 

30 Јас ништо не можам да правам Сам од Себе…….

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава  11

20 Но ако Јас ги изгонувам нечистите духови со Божјиот прст, значи дека Божјото Царство дошло при вас.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Ноември.2007 во 03:53

Tuka na forumot veke poveke pati sme dale odgovor na veke postavenite prasanja, no sekoj pat posle nekolku odgovoreni prasanja se vrakaat povtorno na prvoto prasanje I se odnesuvaat kao da toa nikogas ne go postavile , zatoa tuka ke se obidam kolku sto mozam poveke stihovi da navedam na koi sto ke se setam  so koi stihovi Hristijanite se obiduvaat da gi navedat kao argumenti za turkanje na nivnite tezi vo vrska so Isus

Veruvaat vo trojstvo

Veruvat deka Isus e Bog

Veruvaat deka Isus e sin Bozji

Veruvaat deka Isus voskresnal

Veruvaat deka Isus umrel vo krst radi nivnite grevovi te on so toj cin gi iskupuva nivnite grevovi

Kao argumenti na seto ovaa gi naveduvat slednive stihovi:

Se povikuvat na stihot koj sto stoi vo:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  14 

11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.

Ovoj stih ne e dokaz za postoenje na sveto trojstvo od slednive pricini:

Vo ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  17  pisuva

21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

Znaci ovdeka jasno se gleda deka Otecot i sinot se edno, no i Apostolite se edno so Otecot, radi toa sto se vo sinot . Ako Isus e Bog , zosto togas I Apostolite da ne se Bogovi ?.......oti i Apostolite se vo Boga kako sto e i Isus. Ako Otecot sinot I svetiot duh go socinuvaat sveti trojca i koa ke gi dodademe i Apostolite ke gi socinuva brojka od 15 vo edno a ne tri vo edno

Se povikuvaat na   ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  14   

9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’

Znaci Isus go prasuva Filip: kako mozes da kazes pokazi mi go Tatkoto , koa veke si me videl mene , so drugi zborovi zarem preku moite dela i cuda koi vi gi pokazav seuste ne veruvas vo postoenjeto na tatkoto . Tatkoto ne moze da se vidi no ni prakal razni znaci so koe ni ima ukazeno i potvrdeno za negovoto postoenje i mok. Vo drugo mesto veli:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  4  

24 Бог е Дух, и кои Му се поклонуваат, треба да Му се поклонуваат во дух и вистина.”

ili   ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  5

37 И Таткото, Кој Ме прати, Самиот сведочи за Мене. Вие ни го чувте некогаш Неговиот глас, ниту го видовте Неговото лице,

Pa kako mozad da kazat pokazi ni go Boga ?......toa sto tie vidoa bese samiot Isus no ne Boga ……isto taka pavle veli vo ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ТИМОТЕЈ Глава  6 

16 Кој единствено има бесмртност, живеејќи во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел ниту може да Го види. Нему чест и вечна сила. Амин!

No koj e svetiot duh?

Vo Matej ni e dadeno vaka  ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ Глава  1 

18 А раѓањето на Исуса Христа стана вака: кога Неговата мајка Марија беше свршена за Јосифа, пред да се состанат, се најде забременета од Светиот Дух.

No ako sporedime so toa sto kazuva Luka ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА Глава  1

26 А во шестиот месец, Бог го испрати ангелот Гавриел во галилејскиот град, по име Назарет,

27 при девица свршена за маж, по име Јосиф, од Давидовиот дом. А името на девицата беше Марија.

Ke utvrdime deka svetiot duh ne e nikoj drug tuku samiot Angel Gabriel

No dali e Isus Bog , za dokaz se povikuvate na ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН Глава  1

1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.

I po ovaa ke se utvrdi deka postojat dva Boga Otecot Bog i sinot Bog( Isus)

No ova se kosi so mnogu stihovi vo Biblijata:

ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава  4  

39 И така, денес сознај и засади во своето срце: Господ е Бог горе на небото и тука на земјата - друг нема.        Nzci eden e I na neboto I na zemjata , nema Otec i Sin

ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА  Глава  6 

4 „Чуј, Израелу! Господ е наш Бог, Господ е Еден!

КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА Глава  44

6 Вака зборува Израелевиот Цар и неговиот Искупител, Господ над Воинствата: ‘Јас Сум првиот и Јас Сум последниот: нема Бог освен Мене.

КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА Глава  45  

18 Да, вака зборува Господ, Творецот на небесата - Тој е Бог - Кој ја вообличи и ја создаде земјата, Кој ја зацврсти и не ја создаде пуста, туку ја вообличи за живеење: „Јас Сум Господ и нема друг.      (Eden e nema drug , nema sin nitu sveti duh)

I kako sto gledame samo edniot Bog e sozdatel na se , nitu e Isus nitu e Svetiot Duh

ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава  4  

35 Тоа ти беше покажано тебе за да знаеш дека Господ е вистински Бог и дека нема друг освен Него.

ИЗЛЕЗ - ВТОРА КНИГА МОЈСЕЕВА  Глава  8

10 „Утре,” рече. „Нека биде како што велиш - одговори Мојсеј - да знаеш дека никој не е како Господ, нашиот Бог.    ( nitu Isus nitu bilo koj drug)

ПРВА КНИГА ЦАРЕВИ Глава  8

23 и рече: „Господи, Израелев Боже! Ниеден бог не Ти е сличен ни на небесата ни долу на земјата, Тебе Кој ги пазиш Заветот и љубовта кон Своите слуги, што чекорат пред Тебе со сето свое срце.

ПРВА КНИГА ЛЕТОПИСИ Глава  17

20 Господи нема таков Каков што си Ти, ниту има Бог освен Тебе, според сè што чувме со своите уши.

КНИГА НА ПРОРОК ЗАХАРИЈА Глава  14 

9 И Господ ќе биде Цар над сета земја. Во оној ден Господ ќе биде единствен и Неговото име единствено.

Od site gorenavedeni stihovi mozeme da zakljucime deka Bog e samo eden , nema Sveti Troijca(Otecot Sinot i Svetiot Duh) tuku samo eden i edinstven Bog koj sto nikoj ne mu e ramen nitu mu e slicen nekoj vo bilo sto .

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО Глава  12 

29 Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,        ( nasiot ne vasiot, tuku veli nasiot Bog , kade sto se iskljucuva sebesi da on bide eden od Bogovite koi bi ja socinile Sveta Troica)

ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО КОРИНТЈАНИТЕ Глава  8 

4 И така, во однос јадењето на идолски жртви, знаеме дека идолот не е ништо во светот и дека нема друг Бог освен Единиот.

ПРВО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ПАВЛЕ ДО ТИМОТЕЈ Глава  2  

5 Зашто Бог е Еден , и Еден е Посредникот меѓу Бога и луѓето: Човекот Христос Исус,

Vnimavajte  : Bog e eden , a koj e posrednikot …..Bogot Isus?.......Bozjiot sin Isus?.....NE

No koj?........COVEKOT ISUS

COVEKOT

Pa sea ili Jovan 1:1 ima pravo a ostanatite stihovi se lazni,….. ili pak obratno e ….vie odlucite.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ebu-Hurejre Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Ноември.2007 во 00:37
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Pa sto ne te pouci i tebe Adzija za losite prevodi tuku samo na Pravoslavie ?

Аџија поучува таму кај што има потенцијал да се научи.

Ubavo priznanie deka EvAngelos nema potencijal
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,298 секунди.