IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:08

Печени равиоли

Печени равиоли

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 5   Домат/и
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 3 чешниња Лук
  • малку   Мајчина душица
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • 200 грама Моцарела
  • 150 грама Пармезан
  • 1000 грама Равиоли
  • малку   Сол
  • малку   Црн бибер


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Равиоли (на италијански - Ravioli) е традиционален итлијански специјалитет. Аналогнмо на равиолите во Руската кујна се подготвуваат Пелмените, но за разлика од нив, равиолите можат да бидат сервирани и како десерт.
Историјата, кога се во прашање равиолите, зборува за тоа дека во Европа се донесени од Кина и то уште пред 8 век, од страна на големиот патешественик Марко Поло.

ПОДГОТОВКА:

 Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови. 
Во меѓувреме во голема тава за пржење загреваме масло на средна јачина. Ги додаваме кромидот и лукот, зачинуваме малку со сол и бибер и мешаме повремено додека не се омекнат состојките, отприлика 5 минути. 
Ги додаваме доматите и мајчината душа и чекаме да проврие сето тоа. Кога ќе проврие ја намалуваме јачината на топлината и доматите ги гмечиме или пасираме со помош на лажица и оставаме сосот да се згусне, односно да се готви уште некој 20 минути. Повремено мешаме.
Додека тоа се готви ги вариме равиолите во големо тенџере со зовриена вода и малку сол. Вариме се додека равиолите не почнат да пливаат на површината затоа што остатокот од нив ќе се зготват во рерната. Равиолите се цедат и се враќаат во тенџерето. 
Сосот го ставате во тенџерето со равиоли, промешувате и сето тоа го ставате во соодветна тава за печење и го посипувате со моцарелата и пармезанот. 
Печете додека сирењата не станат златни или 20 до 25 минути. 
Изледете ги малку пред да ги сервирате.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:07

Шпагети со грашок

Шпагети со грашок

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Шпагети
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 300 милилитри Супа од зеленчук
  • малку   Сол
  • 100 грама Путер
  • 150 грама Пршута
  • 50 грама Презла
  • малку   Магдонос
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 100 грама Кашкавал
  • 4   Жолчка/ки
  • 50 милилитри Доматен сок
  • 250 грама Грашок
  • малку   Босилок
  • 2   Белка/ки


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Шпагети со грашок

ПОДГОТОВКА:

 Еден ден порано пропржете го кромидот на 50 грама путер, додадете ги исецканата пршута и грашокот.

Посолете ги, полијте ги со супата во која сте го додале сосот од домати, па варете ги 20 минути. Додадете 50 грама павлаката и продолжете да ги варите уште 5 минути.

Сварете ги тестенините, исцедете ги и зачинете ги со подготвениот сос. Додадете им 1 лажица исецкан магдонос, босилок, 80 грама кашкавал и жолчките, изматени со малку сол и црн пипер. На крајот додадете го снегот од белки.

Прекријте една тава со масна хартија, па посипете ја со презла. Сипете ги тестенините и посипете ги со останатиот кашкавал.

Додадете неколку парчиња путер и печете ги шпагетите 30 минути на 180 степени. Покријте ги со алуминиумска фолија и оставете ги во фрижидер да се оладат.

Другиот ден тавата ставете ја 15 минути во рерна загреана на 180 степени. Отстранете ја алуминиумската фолија и печете ги шпагетите уште 10 минути на 200 степени.

Сервирајте ги тестенините топли.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:04

Макарони со брокули и тиквички

Макарони со брокули и тиквички

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Црн бибер
  • 125 милилитри Супа од зеленчук
  • малку   Сол
  • 15 милилитри Маслиново масло
  • 220 грама Макарони
  • 2 чешниња Лук
  • 200 грама Брокула


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Макарони со брокули и тиквички

ПОДГОТОВКА:

Брокулата измијте ја и исецкајте ја на ситни цветиња. Варете ја во солена вода додека не омекне. За тоа време исецкајте ги тиквичките на ситни парчиња и продинстајте ги во маслиновото масло со исецканиот лук.

Оладената и процедена брокула ставете ја во пилешката супа. Додајте сол и бибер.

Во Меѓувреме,  во солената вода сварете ги макароните што ќе ги прелиете со подготвените тиквички и брокулата.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:03

Шпагети carbonara

Шпагети carbonara
.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Шпагети
  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 150 грама Сланина
  • 15 грама Путер
  • 50 грама Печурки
  • 150 грама Пармезан
  • 1 лажица/ци Маслиново масло
  • 6   Јајца/це


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ова е класичен оброк, секогаш омилен, благодарение на одличната комбинација од сланина, печурки и пармезан.

ПОДГОТОВКА:

Во поголем сад зовријте посолена вода, па додадете ги шпагетите со малку маслиново масло.

Варете ги 8 до 10 минути, повремено мешајки ги со вилушка.

Добро исцедете ги, па оставете ги на топло. Сланината исецкајте ја на коцкички.

Растопете го путерот во поголема тава за пржење и ставете ја сланината. Пржете околу 5 минути често мешајќи.

Во посебен сад помешајте ги изренданиот пармезан, јајцата и исецканите печурки.

Зачинете со црн пипер, па оставете настрана.

Шпагетите ставете ги во сланината, а потоа внимателно ставете ја смесата од јајца и печурки, па добро промешајте.

Потоа тргнете ја тавата од огнот и веднаш послужете повторно попрскано со црн пипер.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:02

Шпагети примавера

Шпагети примавера

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 грама Шпагети
  • 200 грама Шампињони
  • 100 грама Тиквичка
  • малку   Рузмарин
  • 1   Пиперка/ки
  • 50 грама Моркови
  • 4 лажица/ци Маслиново масло
  • 100 грама Домат
  • малку   Босилок
  • 2   Главица лук


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Тиквичките содржат разни нутритиенти, кои го поттикнуваат здравјето на организмот. Високиот удел на вода, ги прави тиквичките идеален продукт за диета, а за потполно искористување на лековитите својства, се препорачува да се консумираат тиквички со кора.

Диеталните влакна, кои генерално се во кората, ги редуцираат високите количества холестерол и го штитат крвниот систем.

Лабараториските истражувања, утврдиле дека фитонутрионентите во сокот од тиквичките, имаат антиканцерогени својства, бидејќи го спречуваат мутирањето на клетките.

Екстрактите од тиквички ги редуцираат симптомите на бенигната хипертрофија на простатата, а тој ефект се засилува во комбинација со другиот зеленчук.

ПОДГОТОВКА:

Загрејте го маслото и во него пропржете го исецканиуот црн лук.

Со повремено мешање додајте ги морковите, тиквичките и пиперката, кои предхофно сте ги исецкале на тенки и кратки стапчиња.

Потоа исечете ги шампињоните на коцкички, па и нив додадете ги во предходно споменатиот сад.

На крајот додадете го доматот исецкан на коцкички.

Сипете малку вода и сето тоа издинстајте го.

Кога зеленчукот ќе стане скоро готов, сипете ситно исецкан бел лук, босилек и рузмарин.

Шпагетите посебно сварете ги во посолена вода, исцедете ги и додадете им го подготвениот прелив.

Промешајте и сервирајте топло.

По вкус, можете да додадете и малку кисела павлака.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:02

Макарони со виршли

Макарони со виршли

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 30 грама Маслинки
  • 200 грама Макарони
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 6   Виршла/ли


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 15 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Макарони со виршли

ПОДГОТОВКА:

Се варат макароните 10 минути.
Се печат виршлите на тост или плотна 5-7
минути (по проценка).
Се додава прелив на макароните (кечап или сос од
домати).

Со рецептот препорачуваме маслинки и млад кромид.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 14:38
Дај линк, може ќе ја закачиме некакосреќа
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Статус: Офлајн
Поени: 13921
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 14:23


,,,receptot posle degustacija,,,,голема насмевка,,,


,,,ej a slikata,,,,se kumurosa pica,ta,,,тага


Изменето од pajser - 19.Септември.2013 во 14:24
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 14:16
ЛЕТНА ЛАЗАЊА СО ЗЕЛЕНЧУК

Потребни намирници:

1 пакет кори за лазања

400 гр микс од зеленчук

Кромид, моркови, грашок, тиквички, пченка, пиперка, печурки, компир…

3-4 супени лажици зејтин

500 гр доматен сос

200 гр кашкавал

Сол и црн бибер

Малку босилек

За бешамел сосот:

100 гр путер

1 пакетче крем супа од печурки

600 мл млеко

Зеленчукот се обарува во зејтинот и малку вода, се додава сол, бибер и останатите зачини, а на крај се додава сосот од домати – треба да се добие сочна смеса. Се приготвува бешамел сосот –,от се растопува, се додава сувата смеса од крем супата наместо брашно и се разредува со пресно млеко и притоа се меша постојано за да не се направат грутки. Кашкавалот се ренда. Дното на тавата во која ќе се пече лазањата се покрива со сос бешамел. Следи подредување на пластови со кори, врз нив слој од зеленчуковата смеса, повторно кори, бешаме, кашкавал, зеленчук и.т.н. на крај се завршува со доматен сос и повторно бешамел. Над последниот слој се ренда обилно кашкавал. Лазањата се пече на 200 степени околу 30 минути.


Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 13:43
Добро познат рецепт уште одамна. Главните состојки сланина и јајца мора да ги има во секоја верзија, останатото варира од рецепт до рецепт.
Може да се направат и со шпагети, макарони и слично.

ТАЛИАТЕЛИ “КАРБОНАРА“

Потребни состојки:

200 мл павлака

2 жолчки

Сол

Бибер

20 гр листови босилек

4 делчиња од глава лук

2 глави кромид

60 мл масло

1 кутија талиатели

300 гр димена сланина

150 гр пармезан

Ги поставуваме талиателите да се варат во соодветен сад така што да бидат покриени со вода. Во водата додаваме една лажичка сол и две лажички масло.

Ги сецкаме сланината и кромидот.

Ја запржуваме сланината и кромидот во останатото масло, додека сланината не почне да се витка и да станува помалку крцкава, а кромидот да добие златна боја.

Ја додаваме павлаката и откако ќе проврие оставаме да крчка на оган додека павлаката не ја смени бојата од бела во жолтеникава.

После тоа ги додаваме жолчките.

Готвиме уште 2-3 минути за да може жолчката да коагулира. После тоа го додаваме босилекот и бибер по вкус.

Сварените талиатели ги мешаме со сосот и ги сервираме врели.



Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 13:34
ПАСТА СО РУКОЛА, СПАНАЌ И ПРШУТА

Потребни состојки:
200 гр паста
1 глава кромид
1 црвена пиперка
250 гр рукола
100 гр спанаќ
100 гр пршута
25 гр босилек
Масло за јадење
Ја вариме пастата во вода со сол.
Ги сецкаме пиперката и кромидот и ги пропржуваме во малку масло. Кога ќе омекнат ги додаваме руколата и спанаќот, ги зачинуваме со сол и бибер и ги поклопуваме 2-3 минути.
Ја цедиме пастата и ја додаваме во зеленчукот.
Сервираме заедно со малку босилек и пршута.


Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 10:37

Лазањи со спанаќ и риба

Лазањи со спанаќ и риба

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 750 грама Спанаќ
  • малку   Сол
  • 125 грама Сирење
  • 60 грама Сенф
  • 40 грама Путер
  • 200 милилитри Млеко
  • 1 лажица/ци Масло
  • 2 чешниња Лук
  • 400 грама Лосос
  • 1   Лимон/и
  • 1   Лазањи
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 250 грама Кисела павлака
  • 30 грама Брашно
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 40 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Нема земја во светот каде што не се прави некој вид на сирење. Сите видови имаат специфичен вкус и се подготвуваат на најразлични начини, но заедничко за сите е млекото, кое може да е кравјо, овчо или козјо.

Првите записи за сирењето се најдени во египетските папируси, но се претпоставува дека постапката за правење сирење е откриена пред повеќе од осум илјади години. Уште тогаш, како што се тврди во некои научни истражувања, се забележало дека ако млекото стои подолго време, се претвара во релативно цврста маса која, откако ќе се исцеди течноста од неа и кога ќе се исуши, може да се чува извесно време . На ваков начин на подготвување, сирењето и денес се прави во некои земји во Африка. Се разбира, сирната индустрија од тоа "прасирање" има отидено многу подалеку, па денес се познати четири илјади видови на сирење.

ПОДГОТОВКА:

Измијте го исчистениот спанаќ, потоа исецкајте ги кромидот и лукот, па заедно пропржете на масло.

Додајте го спанаќот и зачинете.

Рибата исечете ја на половина и попрскајте со сок од лимон.

За бешамел сосот пропржете го брашното на маснотија, прелијте со млеко и додадете ја павлаката, па варете на тивко околу 5 минути, додека не згусне.

Не смее да проврие.

Додадете сенф.

Сирењето исечете го на тенки парчиња.

Во плех, наизменично редете тесто, спанаќ, риба и сос.

Завршете со тестото и одозгора наредете го сирењето.

Ставете ги лазањите да се печат во загреана рерна на 200 степени.

Печете околу 40 минути и служете топло.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:21
Италијански грисини

Потребно:

* 1 пакетче свеж квасец
* 500 г брашно
* 40 г путер
* 1 лажичка сол

Приготвување: издробете го квасецет во 250 милилитри млака вода. Во длабок сад измешајте ги брашното, путерот, солта и стасаниот квасец. Замесете тесто и оставете го на топло место да стаса. Потоа, расучете го тестото во кора дебела половина сантиметар и исечете го на тенки ленти. Лентите валкајте ги на работната маса додека не станат цилиндрични како грисини, а потоа наредете ги во тавче обложено со масна хартија за печење. Загрејте ја рерната на 200 степени и оставете ги грисините во близина на рерната да отстојат 10-ина минути за да надојдат уште малку пред печењето. Грисините печете ги 10-ина минути.


(Emil)
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Септември.2013 во 08:17
Лазања ’’Болонезе
 
За бешамелот:
1 литар млеко
100 гр. брашно
100 гр. путер
1 лажица вегета
јајце
сол и бибер по вкус
200 гр кашкавал

За лазањите:
Паковка лазањи - 500 гр.
350 гр. мелено месо
0,5 дл. масло
ловор, вегета
1 лист магданос
рузмарин
250 гр. доматно пире
сол и бибер

________________________________________________________-

Бешамел
На растопениот путер додавате брашно, малку го попржувате и го додавате полека млекото и ова се вари. Потоа од кога ќе се олади се додава  изматеното јајце и зачините. Во сетоа тоа додадете пармезан или кашкавал.

Фил: Го пржите месото во маслото и кога ќе омекне го додавате магданосот, ловорот, рузмаринот, доматното пире, вегетата, пола чаша вода и сето тоа го динстате околу 15 до 20 мин.

Во ватростална чинија намачкана со масло ставате ред  лазањи (пред тоа малку сте ги обариле), ред месо и ред бешамел,и се така додека не ги потрошите состојките. Последниот ред треба да е прелиен со бешамел и на крај ставате пармезан.

Лазањите ги печете 30 минути во загреана рерна на 220 степени

(Emil)
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.