IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Форум во живо: Дали еволуцијата е научно издржана?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Форум во живо: Дали еволуцијата е научно издржана?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
Автор
Порака Обратен редослед
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Статус: Офлајн
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:16
Originally posted by *moon* *moon* напиша:

nema da ostane ni eden majmun
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:15
nema da oane ni eden majmun
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:13
Originally posted by *moon* *moon* напиша:

zamisli majmunite da stanuvaat uste luge?

Hahaha, kje bide kako vo filmot Planetata na majmunite, kje ne porobat голема%20насмевка плазење
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:10
zamisli majmunite da stanuvaat uste luge?
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 20:08

Knigata Poteklo na vidovite na Carls Darvin e objavena vo 1859 godina.

Koga trebalo da bide objaveno specijalnoto izdanie na stotata godisnina od Potekloto na vidovite, V.R. Tompson, togasen direktor na Institutot za bioloska kontrola pri Komonveltot vo Otava ( Kanada) , bil zamolen da go zapise negoviot uvod.

Vo nego, toj rekol :

" Kako sto znaeme, postoi golemo raziduvanje vo mislenjata megju biolozite, ne samo vo vrska so pricinite za evolucijata tuku duri i vo vrska so vistinskiot proces.

Ova raziduvanje postoi bidejki dokazot e nezadovolitelen i ne dozvoluva nekakov siguren zaklucok.

Zatoa, ispravno e i pravilno da se svrti vnimanieto na nenaucnata javnost kon nesoglasuvanjata vo vrska so evolucijata. "
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 17:20
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Науката не ја прифатила Дарвиновата хипотеза како научна теорија, иако таа индоктринирано се претставува како таква.

Wow!

Nemam zborovi za vakvoto tvrdenje od tvojata strana, deka naukata prezentira nauchni hipotezi koi ne gi prifatila kako nauchni teorii , no go pravi toa so cel da gi indoktrinira lugjeto.

Razbiram da kazhesh deka Darvinovata teorija za evolucija mozhebi ne e sovrshena, razbiram da kazhesh deka ima nekoi nauchnici koi ne se ubedeni vo nea, no da tvrdish deka nauchnicite (vprochem tie ja pravata naukata, neli) se dogovorile da konspiriraat indoktriniranje na lugjeto poradi nekoja odredena cel navistina e nerazbirlivo.

No, kako shto i "Drushtvoto na ramnata Zemja" tvrdi deka nauchnicite konspirirat protiv choveshtvoto ubeduvajkji ne deka Zemjata e topchesta, ne me zachuduva deka i vernicite na nekoi religii tvrdat oti istite nauchnici se dogovorile da gi indoktriniraat lugjeto deka evolucija postoi.

Zatoa ne bi me zachudilo ako naskoro pochnat da tvrdat oti naukata e gjavolska izmislica ... shto potochno i ne e nekoja nova ideja bidejki svetata Inkvizicija go tvrdeshe toa vo vrvot od nejziniot cut.

No, kako i da bilo, vernicite prvin treba da ja dokazhat svojata dogma na shestdnevnoto sozdavanje na svetot, da dokazhat kako toa vo ist vremenski period na Zemjata ne postoele istovremeno site zhivotni i rastenja, kako toa denes imame razlichni rasi na lugje...    pa potoa da gi naogjaat reskite vo nauchnite teorii.

Oti negiranjeto na tugjata teorija voopshto ne ja dokazhuva dogmata za sopstvenata vera.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 14:59
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako naukata ja prifatila Darvinovata teorija togash taa e nauchno izdrzhana. 

Науката не ја прифатила Дарвиновата хипотеза како научна теорија, иако таа индоктринирано се претставува како таква. Во науката си постои строга дефиниција за тоа што е научна теорија. За една теорија да биде научна потребно е нејзините хипотези експериментално да бидат докажани и сите факти да бидат опфатени во теоријата, без исклучок.
Такво нешто не е ни приближно случај со Дарвиновата еволуција. Таа егзистира повеќе како материјалистичка филозофија за настанокот на животот без Бог.

“Научните списанија сега документираат многу научни проблеми и критики на еволуцијата и студентите треба да знаат за ова. Многу од научните критики за кои јас зборувам се добро познати од страна на научниците во различни дисциплини, вклучувајќи ги дисциплините на хемијата и биохемијата на кои јас сум работел.”
(Д-р. Филип С. Скел - професор на универзитетот во Пенсилванија (САД), член на националната академија на науки)

Извор: http://www.discovery.org/a/3174

“Идеологијата и филозофијата на нео-Дарвинизмот кој се продава од страна на неговите експерти како научна теоретска основа на биологијата, сериозно го попречува развојот на науката и го крие од студентите вистинкото поле со проблеми”
(Владимит Л. Болеиков – професор по биохемија на московскиот државен универзитет, член на руската академија на природни науки)

Извор: http://www.theportugalnews.com/cgi-b...le.pl?id=819-9

Професорот W.R.Thompson, ентомолог и тогашен директор на институтот по Биологија во Отава (Канада), во својот предговор на 100 годишното љубилејно издание на "Потеклото на видовите од Дарвин", меѓу другото, напишал:

„Фактите и толкувањата на кои се ослонил Дарвин, сега престанаа да бидат уверливи. Долготрајните истражувања за наследноста и за варијациите ја поткопаа Дарвинистичката позиција.“
(Потекло на видовите од Чарлс Дарвин, издание од 1956, вовед од W.R.Thompson, стр. 12)

Слично на него, британскиот зоолог и директор на Зоолошкото друштво во Лондон, Харисон Метјус:
Еволуцијата е `рбетот на биологијата и таа на овој начин е во карактеристична позиција да биде научно основана на недокажана теорија. Дали е ова наука на вера?
(Харисоn Метјус, „Вовед во Потекло на Видовите“ (Лондон: J.M. Dent), 1971 издание на Потекло на видовите од Чарлс Дарвин)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 14:51

ЕБОЛУЦИОНИСТИТЕ ПРОТИВ ЕВОЛУЦИЈАТА

Раширено е мислењето дека сите научници веруваат во еволуцијата. Тоа е далеку од вистината. Постојат и научници кои веруваат во постоење на интелигентен Создател.

Постои листа на преку 50 спротивставени теории на еволуцијата. Секогаш кога се нуди некоја нова теорија нејзиниот автор укажува на грешките од претходната теорија. Многу остри критики доаѓаат од страна на еволуционистите.

Самиот Дарвин во својата книга Потеклото на видовите посветил цела страна на тешкотиите кој ги видел во својата теорија. Неговата книга содржи преку 800 претпоставки кои во суштина се потполно ненаучни. Тој често користи изрази како: мислиме, ако претпоставиме, можеби, би можело да биде. Внимателниот читател на научните списанија може да забележи дека е нешто гнило во дарвинистичката држава. ( Niles Eldredge ). Про-еволуционистичкото списание Nature објавил статија ,,Развој на еволуционите теории" каде констатира дека теоријата на дарвинизмот е неприкладна да ја објасни еволуцијата во текот на големиот временски период. ( 2.11.1984)

Ние немаме апсолутни докази за теоријата на еволуцијата...и теоријата на еволуцијата би била отфрлена ако се појави подобра идеја. Дарвинизмот може на крајот да се покаже погрешен – научници од Британскиот музеј. Молекуларниот биолог Dr.M.Denton ја напишал книгата ,, Еволуција – теорија во криза" каде вели Дарвиновата теорија на еволуција ни малку ни повеќе е голем мит на 20 век за настанокот на вселената. И покрај тоа тој останува еволуционист.

Доктрините на биолошката еволуција не можат да издржат длабока, објективна критика. Тие докажуваат дека се во судир со реалноста, и се немоќни да ги решат големите проблеми. P.P.Grasse.

На предавањата за Дарвин во British association, Dr.John Durant рекол дека ,,Дарвиновото еволуционо објаснување за потеклото на човекот се претворило во модерен мит на штета на науката и друштвениот напредок.

Британскиот биолог и еволуционист Mattews Harrison вели ,,Еволуцијата е рбетот на биологијата, и таа како наука е заснована на една недокажана теорија – дали таа е наука или вера?

Soren Lovtrup, е познат шведски биолог и посветен еволуционист. Ја напишал книгата ,,Дарвинизам – побивање на еден мит". Помеѓу неговите заклучоци ја наоѓаме следнава изјава: Верувам дека еден ден дарвиновиот мит ќе биде рангиран како најголема измама во историјата на науката.
Теоријата на еволуцијата се уште е во преправања со низа на нови верзии кои ги нудат научниците што не се убедени во почетниот облик на теоријата. Верувањето дека еволуцијата се случила некаде, некогаш и некако, е верување во непознато. Теоријата на еволуцијата е догма во која и нејзините ,,свештеници" не веруваат.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2011 во 08:56

"ne stavaj vo navodnici", "promeni go zborot", dvapati:"otvori ja biblijata", "kazhi go izvorot"- vo stilot(ako smeesh,de)...

Moram da priznam, ovde mi stanuva se pointeresno...

Vo samata nasha priroda e da istrazhuvame i dokazhuvame, no, mene mi se chini deka podzaboravame da gi ZHIVEEME "nauchenite" neshta...

A jas,ako neshto ne sum nauchila kako treba! kje naucham!
ima vreme...a do togash kje probam da zhiveam...taka barem kje znam shto sum nauchila a shto ne (ispravno,de)...

Ne treba da znaesh tuku osoznaesh, ne e seedno!

Изменето од viktorija123 - 20.Март.2011 во 09:00
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 21:28
Jas ne gledam nikakov paradoks vo moeto objasnuvanje na postavenata tema, iako mozhebi za tebe toa izgleda tokmu taka.

Ako naukata ja prifatila Darvinovata teorija togash taa e nauchno izdrzhana. Dali e takva za teologijata ili ubeduvanjeto na vernicite toa e sosem ireleventno za nea.

Naukata ne gi postavuva svoite teorii spored kriterijumite na vernicite, kako i shto ne ja interesira vo kakvi dogmi veruvaat tie.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 18:15

Toa e pradoksot na celava situacija - nenauchnata teologija nauchno dokazhuva deka naukata ne e nauchna.

1. За која теологија зборуваш Messenger? На форумот ниту присуствуваа теолози, ниту пак се зборуваше за теологија. Темата, а воедно и дискусијата беше чисто научна.

2. На дискусијата немаше обиди од ничија страна да се докажува дека науката е ненаучна. На дискусијата се зборуваше за Дарвиновата еволуција и за нејзината (не)научност. Ако е нешто парадоксално во ситуацијава, тоа е да се замени зборот еволуција со наука среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 16:56
ma neee,

...poverojatno e nekoj od kal da te napravi,...preku nokj,да

...otkolku za milijarda godini da dojdesh do tuka!изненадување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 16:50
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Kои се тие (ваши) научни методи со кои „докажавте“ дека еволуцијата не е научна теорија?збунетост

Toa e pradoksot na celava situacija - nenauchnata teologija nauchno dokazhuva deka naukata ne e nauchna.

Istovremeno, taa nenauchno ja dokazhuva nauchnosta na svojata nauka za Boga.

Na krajot, nenauchnata nauka za Boga i Negovata Kreacija bara od naukata nauchni dokazi za nejzinoto sopstveno naukuvanje i nenauchno prifakjanje na teloloshkite dogmi, istovremeno davajkji si za pravo istite nikogash nauchno da ne gi dokazhi i nenauchno da negira s'e onoa shtio nauchno se protivi na nejzinata nenauka.

Изменето од Messenger - 19.Март.2011 во 16:59
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Март.2011 во 16:41

Nikogash ne dobivame informacii kako zavrshuvaat vakvite diskusii...

Дискусијата заврши со аплауз и меѓусебно поздравување на учесниците. Дискусијата доби позитивна оценка од продеканот за настава на природно-математичкиот факултет во Скопје.

Znachi, kako i sekogash, toa bilo samo edna dobra filozofsko oratorska vezhba koja se zavrshila so tapkanje po ramenjata, ostavajkji ja sekoja strana so ubavoto chuvstvo deka ja "dokazhala" svojata teza.

Dali na niv definitivno nauchno e dokazhano deka evolucijata ne postoi ili definitivno nauchno e dokazhano deka kreativizmot postoi?
Научно се покажа дека еволуцијата не е научна теорија, туку непотврдена хипотеза, дека ниту постоела, ниту пак дека има реални шанси да постои.

Znachi, kako i sekogash, ne se dokazhalo nishto. Se pokazhalo deka ako na pravniot um mu se dade shansa, toj so svoeto intelektualiziranje da "dokazhi" bilo shto.

Изменето од Messenger - 19.Март.2011 во 16:42
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,625 секунди.