IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Најубави велигденски јајца
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најубави велигденски јајца

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
Автор
Порака Обратен редослед
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 17:14
 
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:55
 
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:42

Икона на Богородица од 15.000 вапсани јајца.......

         

Икона на Богородица направена од шарени велигденски јајца.....

видите го од блиску само окото како прекрасно направено со вапсани јајца....браво!!!аплауз

поставена во велелепната катедрала „Света Софија“ во украинскиот главен град Киев.

Над 15.000 јајца рачно вапсани и нацртани според традиционален стил го красат ова ремек-дело.

Автор на грандиозната икона е украинската сликарка Оксана Мас......аплауз



Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 17:06
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:41
 
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:34

Сликани јајца
Исцртувањето со водени боички и туш, па потоа премачкување со безбоен лак е техника која ќе ви овозможи белото јајце да се претвори во вистинско ремек дело. Оние помалку стрпливите најчесто се определуваат за шарање со лепливи сликички и апликации во различни дезени.Најмладите ќе бидат најсреќни доколку им овозможите јајцата да ги сликаат со разнобојни фломастери,
Јајца украсени со зачини или песок во боја
изработени од бои кои не се штетни. Самолепливата лента исечете ја во саканиот облик и залепете ја на сварените јајца. Во посебни садови издвојте разли­ч­ни зачини (сол, црн пипер, црвен пипер...). Секое парче од самолепливата лента свалкајте го во различен зачин. Наместо зачин, може да користите песок во различни бои.........голема%20насмевка
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:30

razni-veligdenski-obicai

Различните култури развиле и различни начини на украсување на велигденските јајца.......
Во секоја земја Велигден се прославува слично, но постојат специфични мали разлики и обичаи кои се практикуваат поодделно.

1. Во Грција најраспространети се темно црвените јајца кои се мешаат со многу малку сина боја и се добива нијанса на пурпур.

2. Во делови на Германија и Австрија на Велики Четврток се користат зелени јајца.

3. Австриските уметници ги варат јајца со гранче папрат околу нив. Потоа кога ќе го извадат, на јајцето останува насликана папратта.

4. Словенските народи ги украсуваат велигденските јајца со посебен вид сребрена и златна боја.

5. Полјаците и украинците ги украсуваат јајцата со едноставни бои и шари. Одреден број јајца се украсуваат на поинаков начин и тие се наречени pysanki.

6. Во Босна, Хрватска, Германија и некои други земји јајцата служат како украс. Со помош на игла се дупнува јајцето и се испразнува во сад, а празната лушпа на Велигден се реди на дрва и грмушки.

7. Ерменците, ваквите празни јајца ги украсуваат со ликот на Исус, Дева Марија или некои други религиозни мотиви................мечтаење



Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:31
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:24
 

Изменето од емил - 02.Април.2010 во 16:25
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:24

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:24

Скапоцени велигденски јајца
Во светот најпознати се велигденските јајца што ги изработувал злата­рот на рускиот царски двор Фаберже, во кои уживале членовите на руското владетелско семејство. Карл Фабе­рже бил златар за време на царувањето на Александар Трети и Нико­лај. Изработил 57 уметнички и многу вредни велигденски јајца кои се подарувале на членовите на царското семеј­ство и нивните роднини. Јајцата биле изработени од разни материјали: дрво, порцелан, емајл, скапоцени камења, злато, сребро и претставувале вистински уметнички скапоцености. И денес колекционерите ширум светот не прашуваат за цената, која достигнува вртоглави суми, само за да дојдат до  некое од јајцата што ги изработувал Фаберже. Најголема колекција со 12 јајца од Фаберже поседува Малколм Форбс.....да 

Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:24
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:22

Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:20

Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:13
http://www.ohridnews.net/sliki/vesti1/2009/04/16/23-35-30_4041/jajca2.jpg              http://photos4.hi5.com/0084/681/391/m91fgI681391-02.jpg
Цртање со восок
Цртањето со восок е еден од традиционалните начини на украсување на јајцата. Железно перо прицврстено на дрвен држач се потопува во растопен восок, па на тврдо варено јајце се изработуваат ликови. Перото постојано се загрева на свеќа, така што со восокот подобро се работи. Кога восокот ќе се стврдне на јајцето, тогаш потопете го јајцето во боја, а потоа тргнете го восокот. На тој дел каде што бил восокот ќе остане необоен.

Камени јајца
За јајцата да изгледаат како да се од камен или од мермер, секое одделно завиткајте го во газа или некоја ткаенина. Потоа јајцето спуштете го во врелата вода во која сте раствориле сина боја за вапсување. Од сварените јајца отстранете ја газата или ткаенината и ќе добиете јајца со различни шари, а нијансите на сината боја ќе се движат од најсветли до темносини тонови.


Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:21
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Статус: Офлајн
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:10
 
Кон врв
bijonse1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
bella Madonna

Регистриран: 14.Јануари.2009
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 16521
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bijonse1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Април.2010 во 16:06


Природно вапсување на јајцата
Пред вапсувањето јајцата убаво измијте ги со вода во која сте додале малку оцет или лимонов сок, а потоа изберете зеленчук, овошје или тревки со кои ќе ги варите јајцата и така природно ќе ги обоите. Еве кои бои можете да ги добиете на овој начин:
Светло кафеава: лушпи од кромид (сварете ги лушпите од кромидот, а потоа во водата ставете ги јајцата и оставете ги да отстојат неколку часа, или во текот на целата ноќ - ако сакате потемна боја).
Портокалова: рендан морков
Светло-жолта: цветови од камилица
Зелена: спанаќ и коприва
Виолетова и темно-црвена: цвекло
Светло-црвена: ротквички или кора од врба.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,184 секунди.