![]() |
|
Најубави велигденски јајца |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7891011 14> |
Автор | |
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Икона на Богородица од 15.000 вапсани јајца....... Икона на Богородица направена од шарени велигденски јајца..... видите го од блиску само окото како прекрасно направено со вапсани јајца....браво!!! поставена во
велелепната катедрала „Света Софија“ во украинскиот главен град Киев.
Над 15.000 јајца рачно вапсани и нацртани според традиционален стил го
красат ова ремек-дело. Автор на грандиозната икона е украинската
сликарка Оксана Мас...... Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 17:06 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Исцртувањето со водени боички и туш, па потоа премачкување со безбоен лак е техника која ќе ви овозможи белото јајце да се претвори во вистинско ремек дело. Оние помалку стрпливите најчесто се определуваат за шарање со лепливи сликички и апликации во различни дезени.Најмладите ќе бидат најсреќни доколку им овозможите јајцата да ги сликаат со разнобојни фломастери, Јајца украсени со зачини или песок во боја изработени од бои кои не се штетни. Самолепливата лента исечете ја во саканиот облик и залепете ја на сварените јајца. Во посебни садови издвојте различни зачини (сол, црн пипер, црвен пипер...). Секое парче од самолепливата лента свалкајте го во различен зачин. Наместо зачин, може да користите песок во различни бои......... ![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Различните култури развиле и различни начини на украсување на велигденските јајца....... 1. Во Грција најраспространети се темно црвените јајца кои се мешаат со многу малку сина боја и се добива нијанса на пурпур. 2. Во делови на Германија и Австрија на Велики Четврток се користат зелени јајца. 3. Австриските уметници ги варат јајца со гранче папрат околу нив. Потоа кога ќе го извадат, на јајцето останува насликана папратта. 4. Словенските народи ги украсуваат велигденските јајца со посебен вид сребрена и златна боја. 5. Полјаците и украинците ги украсуваат јајцата со едноставни бои и шари. Одреден број јајца се украсуваат на поинаков начин и тие се наречени pysanki. 6. Во Босна, Хрватска, Германија и некои други земји јајцата служат како украс. Со помош на игла се дупнува јајцето и се испразнува во сад, а празната лушпа на Велигден се реди на дрва и грмушки. 7. Ерменците, ваквите празни јајца ги украсуваат со ликот на Исус, Дева Марија или некои други религиозни мотиви................ Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:31 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Изменето од емил - 02.Април.2010 во 16:25 |
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Во светот најпознати се велигденските јајца што ги изработувал златарот на рускиот царски двор Фаберже, во кои уживале членовите на руското владетелско семејство. Карл Фаберже бил златар за време на царувањето на Александар Трети и Николај. Изработил 57 уметнички и многу вредни велигденски јајца кои се подарувале на членовите на царското семејство и нивните роднини. Јајцата биле изработени од разни материјали: дрво, порцелан, емајл, скапоцени камења, злато, сребро и претставувале вистински уметнички скапоцености. И денес колекционерите ширум светот не прашуваат за цената, која достигнува вртоглави суми, само за да дојдат до некое од јајцата што ги изработувал Фаберже. Најголема колекција со 12 јајца од Фаберже поседува Малколм Форбс..... ![]() Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:24 |
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() Цртање со восок Цртањето со восок е еден од традиционалните начини на украсување на јајцата. Железно перо прицврстено на дрвен држач се потопува во растопен восок, па на тврдо варено јајце се изработуваат ликови. Перото постојано се загрева на свеќа, така што со восокот подобро се работи. Кога восокот ќе се стврдне на јајцето, тогаш потопете го јајцето во боја, а потоа тргнете го восокот. На тој дел каде што бил восокот ќе остане необоен. Камени јајца За јајцата да изгледаат како да се од камен или од мермер, секое одделно завиткајте го во газа или некоја ткаенина. Потоа јајцето спуштете го во врелата вода во која сте раствориле сина боја за вапсување. Од сварените јајца отстранете ја газата или ткаенината и ќе добиете јајца со различни шари, а нијансите на сината боја ќе се движат од најсветли до темносини тонови. Изменето од bijonse1 - 02.Април.2010 во 16:21 |
|
![]() |
|
емил ![]() Сениор ![]() ![]() зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
bijonse1 ![]() Сениор ![]() ![]() bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Природно вапсување на јајцата Пред вапсувањето јајцата убаво измијте ги со вода во која сте додале малку оцет или лимонов сок, а потоа изберете зеленчук, овошје или тревки со кои ќе ги варите јајцата и така природно ќе ги обоите. Еве кои бои можете да ги добиете на овој начин: Светло кафеава: лушпи од кромид (сварете ги лушпите од кромидот, а потоа во водата ставете ги јајцата и оставете ги да отстојат неколку часа, или во текот на целата ноќ - ако сакате потемна боја). Портокалова: рендан морков Светло-жолта: цветови од камилица Зелена: спанаќ и коприва Виолетова и темно-црвена: цвекло Светло-црвена: ротквички или кора од врба. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 7891011 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |