IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Втора светска војна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Втора светска војна

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
Автор
Порака Обратен редослед
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 17:24
Прекрасна тема, чинам ваква навистина немаме, ќе побарма повторно.да
Ќе одговорам дел по дел, според твојот редослед, па натаму ќе видиме како ќе се одвива дискусијата, иако вака поставено, добро е.

Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Ima dosta likovi koi sum gi cital na forumov so solidni opservacii na delovi od II svetska vojna, bi mi bilo drago ako bi se projavil interes za ovaa tema, a temite za koi bi se diskutiralo se:
1. Pricini

Причините се многу, според мене, а како посебна би ја издвоил поделбата на Европа и светот со Версајскиот мировен договор од крајот на Првата Светска војна, но и економската состојба на Германија и земјите поразени, повторно како последица на таа војна. Со мировниот договор од Версај, всушност се потврди влијанието кое некои големи сили, во случајов победнички во Првата Светска војна, требаа да го имаат врз останатите, па дури не случајно и Лигата на народите, која се создаде, со цел утврдување на мирот и слично, се претвори во алатка на победничките страни, што дури и инегренциите кои ги имаше, не можеа наполно да бидат спроведувани без тие неколку страни. Сето тоа дополнително создаваше тензии. Од друга страна пак, голем дел од државите во Првата Светска војна не успеаа да ги задоволат своите империјалистички апетити, па постојано се подговтвуваа за војна. Како пример би ја издвоил Јапонија, но и Италија. Секако тука донекаде влегува и СССР, која истотака ги одзеде на Романија Бесарабија и Северна Буковина.

2. Pocetok

Како почеток на Втората Светска војна се зема нападот на Полска, извршен на 1.9.1939 година, но сепак, вреди да се напомене дека и пред тоа има настани, кои барем, ако ништо друго, вреди да се споменат како настани кои ја наговестуваат војната. Тоа е нападот на Манџурија од страна на Јапонија во 1937 година, нападот на Италија врз Етиопија, како и аншлусот во 1938 година.

3. Tek
4. Kraj na vojnata
5. Posledici

Dokolku veke postoi temava gi molam adminite da ja izbrisat, odnosno mojava tema da ja postavat na pravo mesto.

За текот, крајот и последиците мислам дека подобро би било понатаму да дискутираме, затоа и сега нема да напишам ништо, да не го уништам текот на дискусијата.
Кон врв
mungos80 Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
АНАРХИСТ

Регистриран: 21.Октомври.2009
Поени: 4330
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mungos80 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 15:50
Кажи го твоето мислење за оваа и да точниме со дискусија.
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2010 во 06:02
Ima dosta likovi koi sum gi cital na forumov so solidni opservacii na delovi od II svetska vojna, bi mi bilo drago ako bi se projavil interes za ovaa tema, a temite za koi bi se diskutiralo se:
1. Pricini
2. Pocetok
3. Tek
4. Kraj na vojnata
5. Posledici

Dokolku veke postoi temava gi molam adminite da ja izbrisat, odnosno mojava tema da ja postavat na pravo mesto.
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 789
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.