![]() |
|
Втора светска војна |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 789 |
Автор | |||
Македон ![]() Сениор ![]() Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Прекрасна тема, чинам ваква навистина немаме, ќе побарма повторно.
![]() Ќе одговорам дел по дел, според твојот редослед, па натаму ќе видиме како ќе се одвива дискусијата, иако вака поставено, добро е.
Причините се многу, според мене, а како посебна би ја издвоил поделбата на Европа и светот со Версајскиот мировен договор од крајот на Првата Светска војна, но и економската состојба на Германија и земјите поразени, повторно како последица на таа војна. Со мировниот договор од Версај, всушност се потврди влијанието кое некои големи сили, во случајов победнички во Првата Светска војна, требаа да го имаат врз останатите, па дури не случајно и Лигата на народите, која се создаде, со цел утврдување на мирот и слично, се претвори во алатка на победничките страни, што дури и инегренциите кои ги имаше, не можеа наполно да бидат спроведувани без тие неколку страни. Сето тоа дополнително создаваше тензии. Од друга страна пак, голем дел од државите во Првата Светска војна не успеаа да ги задоволат своите империјалистички апетити, па постојано се подговтвуваа за војна. Како пример би ја издвоил Јапонија, но и Италија. Секако тука донекаде влегува и СССР, која истотака ги одзеде на Романија Бесарабија и Северна Буковина.
Како почеток на Втората Светска војна се зема нападот на Полска, извршен на 1.9.1939 година, но сепак, вреди да се напомене дека и пред тоа има настани, кои барем, ако ништо друго, вреди да се споменат како настани кои ја наговестуваат војната. Тоа е нападот на Манџурија од страна на Јапонија во 1937 година, нападот на Италија врз Етиопија, како и аншлусот во 1938 година.
За текот, крајот и последиците мислам дека подобро би било понатаму да дискутираме, затоа и сега нема да напишам ништо, да не го уништам текот на дискусијата. |
|||
![]() |
|||
mungos80 ![]() Модератор ![]() ![]() АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
||
Кажи го твоето мислење за оваа и да точниме со дискусија.
![]() |
|||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|||
![]() |
|||
Zeksi71 ![]() Сениор ![]() Регистриран: 18.Ноември.2009 Статус: Офлајн Поени: 2391 |
||
Ima dosta likovi koi sum gi cital na forumov so solidni opservacii na delovi od II svetska vojna, bi mi bilo drago ako bi se projavil interes za ovaa tema, a temite za koi bi se diskutiralo se:
1. Pricini 2. Pocetok 3. Tek 4. Kraj na vojnata 5. Posledici Dokolku veke postoi temava gi molam adminite da ja izbrisat, odnosno mojava tema da ja postavat na pravo mesto. |
|||
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
|||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 789 |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |