|
Дали албанците да учат македонски? |
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Автор | ||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Него , проблем се јавува и кога треба да се разбере со Власите , Ромите , Турците од Македонија . Во македонија , според официјалната бројка , тоа се 76% од населението во Македонија , толкав процент го користат македонскиот јазик во мегусебната комуникација . Што е тогаш “ мајоризација “ ? |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
KUMANOVABOY Makedonski jazik treba da ucime zatoasto ke ni treba " ne baram od nikoj da me saka, baram malku respekt "
|
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па после во МВР ќе им досадуваат такви на Македонците да проверуваат дали точно ја пополниле пријавата... |
||
eptendosadno
Сениор Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Предпоставувам дека не би требало да учат и српски , црногорски , грчки , секаде каде што живеат Албанци и каде јазикот на државата не е официјален Албански . Но нема проблем да се знае италијански , германски , англиски , француски , холандски , јазици кои се користат во државите во кои Албанците работат и заработуваат , нели ? |
||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Љаеш НЕ касаш !
|
||
Pacifist
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: Switzerland Статус: Офлајн Поени: 1618 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nikoja ne go osporuva faktot deka treba da se uci makedonskiot jazik ... edinstveniot problem e od koga treba da se uci ... nekoi sakaat od treta, nekoi od cetvrta a nekoi drugi duri od prva ... edno znam , so silla nikomu ne mozes nisto da mu nametnes ...
|
||
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Значи според тебе мојот труд да учам албански е залуден. А јас само сакав кога ке се видам со моите пријатели да ги поздравам и на нивни мајчин јазик па така срдечно јас на нив мермингес тие мене добро утро или буна димнеаца, јас на нив мердита тие мене добар ден или буна ѕуа и така си се прашуваме за јуначко здравје покажувајки дека можеме да зборуваме на 3 јазика без проблем и да се разбереме. Колку и да се труди некој да го омаловажува македонскиот јазик мора да разбере дека секој оној кој го омаловажува официјалниот јазик на земјата во која живее секогаш ке предизвикува скепса кај сите кои го слушаат тоа. Не за друго, тие можеби ке бидат љубезни и нема да кажат ништо гласно, но верувајте никогаш нема д аве прифатат за пријател бидејки знаат дека тоа и не сте, туку го правите тоа од моментален интерес. Затоа без инаетење, човек вреди онолку колку умее туѓото да го вреднува како свое. |
||
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Учењето на македонскиот јазик не е губење на време и не е локален јазик како што велиш туку е официјален јазик што се зборува и ќе се зборува во Македонија. Ти учи си и арапски, ама утре кога ќе сакаш да си завршиш некоја работа туку во некоја македонска установа зборувај им на кинески и пополнувај формулари на шпански! |
||
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
||
Anarchy
Сениор Фатенко Регистриран: 19.Март.2009 Статус: Офлајн Поени: 6676 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Супер, со среќа со јазиците (кои и можеби навистина ги знаеш подобро, отколку јас македонскиот). Распрашај го другар ти, да ти објасни подобро што е дебата, зошто очигледно не знаеш. |
||
kumanovaboy
Сениор Регистриран: 30.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas znam angliski i turski podobro otkolku ti sto znaes makedonski, i gi znam super ovie dva jazika, a za da debatiram so tebe , imam drugar koj mi preveduva
|
||
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Зошто тогаш ти си го изгубил времето да учиш локални јазици?! Сигурен сум и дека не знаеш англиски, француски, турски... |
||
kumanovaboy
Сениор Регистриран: 30.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 98 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jazikot e bogatstvo ako vredi da se uchi toj jazik, zs da se gubi vreme so lokalni jazici koga moze da se uchi , angliski, francuski, turski, arabski, italijanski.
|
||
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
People,јазикот е богатство, колку повеќе јазици знаеш, толку повеќе вредиш.
|
||
Anarchy
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во денешно време луѓето најдобро со автоматски пушки се разбираат, што ќе им е јазик жити се.
|
||
Внеси реплика | страница <1 7891011 13> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |