|
МПЦ и спорот со СПЦ |
Внеси реплика | страница <1 7891011 20> |
Автор | |||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Благодарам на појаснувањето! |
|||||||||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Taka, taka!Не си разбрал погрешно.
Изменето од izvoren - 30.Јануари.2009 во 00:23 |
|||||||||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||||||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Ова мислиш да не се оптеретуваме со тоа што мисли СПЦ за нас или погрешно разбрав? |
|||||||||||
izvoren
Сениор Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Не се оптеретувајте со нив не заслужуваат толку внимание. Оптеретувајте се со тоа пред Бог да бидете исправни.
|
|||||||||||
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”
|
|||||||||||
Опитен
Сениор Регистриран: 20.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 699 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Отец Гаврил Светогорец е роден во Штип 1926 година. Основно и средно образование завршува дома а факултет за ликовни уметности, отсек вајарство, во Белград. Потоа работи како професор по ликовно воспитување во Штип за време на најголемиот комунизам и никогаш не изоставше богослужба и да им зборува на децата за најголемите празници. 1963 заминува на Света Гора каде се опрееделува да живее пустиножителско монаштво. Неговите подвизи, силна молитва и вера беа широко расчуени по цела Света Гора. Често комуницирал и со србските монаси, а денешни епископи кои повеке му го отежнувале отколку што му помагале за да си го реши проблемот со престојот таму. Проблемот како и денес бил политички. Од него барале да се изјасни србин или грк за да остане. измалтретиран по сите неуспешни обиди , а неколкупати бил и депортиран и на чуден начин пак се вракал назад, овојпат решил засекогаш да замини. Старец Емилијан, тогашен игумен на еден од манастирите на познатите метеори а подоцна на светогорскиот Симонопетар, сакал да го задржи како игумен на метеора, Во јерусалим го барале за игумен на св.Харитон скитот, а србите му понудиле и владичка митра, но тој во 1971 се врака во Лесново и „расколничката МПЦ„ каде подоцна направил духовен центар и прибежиште. И овде повторно имал повторно контакти со истите владици. 1989 бил избран за епископ велички односно викар на поглаварот на МПЦ. За неговата светост нема потреба да говорам, позната му е на целото Православие. доволно е да кажам дека еднаш кога поминувал по улица пред Српскта Патријаршија, Патријархот СРБСКИ Павле ги станал лугето од патријарХијата и им рекол. „Дојдете да видете ангел„ Сега се прашувам и вас ве прашувам. Ако СРПКИОТ ПАТРИЈАРХ Павле ја признал светоста на еден наш владика дали тоа значи дека благодат во МПЦ нема? и уште едно прашање: Зашто поранешниот Повардарски Митроплоит Јован додека беше Владика на МПЦ, отец Гаврил јавно го прогласи за Свети Гаврил Светогорец Еископ Велики, да после тоа да ја негира светост и балгодат во цела МПЦ? Барам конкретни одговори, а не избегнување на одговорот преку паушален и неоснован напад и плукање на се што е Македонско. Изменето од Опитен - 29.Јануари.2009 во 08:15 |
|||||||||||
Господи Исусе Христе помилуј не
|
|||||||||||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Pred da govorish za ljubovta, prvo treba da razberesh shto vo sushtina e taa. Kakva mozhe da bide "ljubovta" vo raskol? "Ljubov" ne mozhe da bide slabosta pred ugodnata laga, ni zhelbata za chovekougodie. Ti barash ljubov od drugite, i mnogu zboruvash za ljubovta, no dali sam ja imash vo sebe za nekomu da ja dadesh? Ljubovta, isto kako molitvata mozhe da bide bezmolvna, a se poznava po plodovite, ne po zborovite kako shto mislish ti. Hristos ni pokazha deka ljubovta e realna zhrtva, chii plodovi se spasitelni. Chovekot nikogash ne treba da bara neshto od drugite, ako sam ne e sposoben na istoto, a hristijaninot e dolzhen da gi ljubi i neprijatelite svoi, bez da bara vozvrat. Nasha rabota ne e da se grizhime za toa kolku ne ljubat drugite, tuku sami da gi ispolnime Bozhjite zapovedi i dobrovolno da se potchinime na voljata Bozhja. Ne e nashe da ja merime tugjata ljubov, tuku nie (sekoj vo sebe), da gi ljubime site lugje vo Hrista, i vo sekoj chovek (sekoja lichnost, dusha) da go vidime obrazot Hristov. No, kakva e taa ljubov, koja shto gi osuduva drugite za svojata nevolja? Ako svojata nacija ja ljubish povekje od Boga, kako bi mozhel da imash ljubov za blizhniot vo srceto svoe? Hristos ni gi dade dvete najgolemi hristijanski zapovedi. Prvo, zapoveda da go ljubime Gospoda svojot Bog, so seto svoe srce, so seta svoja dusha i so siot svoj razum. Patem, da go ljubime svojot blizhen kako sebesi. Znachi, prvo treba da go sakame i primime Boga vo seto svoe bitie, za da ne ispolni, i edinstveno na toj nachin, ispolneti so ljubovta Bozhja, nie sme osposobeni da go ljubime svojot blizhen kako sebesi. Vo sprotivno, ako ja prekrshime prvata Hristova zapoved, nie ne mozheme da ja ispolnime slednata. Vsushnost, Bozhjite zapovedi dovagjaat vo paket, i ako se prekrshi edna zapoved, faktichki se narushuvaat site, t.e. se narushuva siot sistem: 10:1=10. Zatoa, neophodno e blagovremeno da se kaeme za grevovite. Raskolot e grev protiv prvata Bozhja zapoved, bidejki e samovolno oddeluvanje od edinstvoto na Bogopochitanieto - od edinstvoto so Pravoslavnata Crkva. I ako se nema pokajanie za raskolot, za kakva ljubov mozhe da stanuva zbor? Bog e ljubov , a von Boga mozhe da ima emocii, eros i sekakva zemna (dushevna) forma na ljubov, no ne i vistinska duhovna (vozvishena) ljubov - Agape. A toa ne e moe mislenje, nitu se osmeluvam da imam bilo kakvo svoe mislenje vo odnos na Boga, verata i Crkvata. Site prazni razgovori za ljubovta, potiknati od emocii i so cel da se dokazhe, se patetichni. Koga ne bi bilo greshno, bi bilo smeshno da se dokazhuvame koj povekje go ljubi blizhniot, ili da gi prisiluvame drugite da ne ljubat. Vprochem, nie ne mozheme da znaeme shto imaat drugite vo srcata svoi, no sekoj treba da znae shto ima vo svoeto srce, i nasha dolzhnost e da go ljubime blizhniot, a ne od nego da iznuduvame ljubov. Ete, ti velish deka Srbite te drzhat vo raskol. No, kako e toa mozhno? Vistina e deka nikoj ne mozhe da go drzhi chovekot vo duhovno ropstvo, osven gjavolot, a vo Boga i robovite se slobodni. MPC ja obvinuva SPC za duhovno ropstvo, ne svakjajki deka sama se drzhi vo ropstvo na sopstvenoto bezzakonie. Sega, pogledni, od kade proizleguva omrazata, koja shto ja gledash pred svoite ochi? Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 01:25 |
|||||||||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Мила моја сестричке! Направи добар чекор. Многу те сакам!!! Моли се за мене! |
|||||||||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Ne sum detalno zapoznata so sluchajot na ep. Gavril, i ne sum kompetentna da zboruvam. Se izvinuvam za greshkata, i molam proshka! No, i da e taka, kako shto velish, toa ne go menuva faktot deka MPC e vo raskol. Vprochem, koga ovoj episkop zhiveel, svetite tainstva izvrsheni vo MPC bea priznati od Pravoslavnata Crkva. A denes, sostojbata e vloshena, i toa e ochevidno! I vo kolku MPC ne se ispravi (ne se pokae) za raskolot, nejzinata situacija ne mozhe sama od sebe da se reshi, tuku mozhe samo povekje da se vloshuva. Vo duhovnosta ne postoi neshto kako "status quo", t.e. se shto ne se dvizhi kon Boga, pagja udolu, i se shto ne e belo (vo svetlinata), e crno (vo mrakot), bidejki duhovniot svet e crno-bel. Pomegju svetlinata i mrakot postoi samo edno sivilo, koe se odnesuva na sostojbata na pokajanie. Zoshto me obvinuvash za kleveta? Nebare jas go izmisliv sluchajot na Govrlevo, Izgrev i dr. skandali na MPC, koishto se javni! Dali jas klevetam ili hramovi na MPC se pretvoreni vo spomenici na kulturata i narodni zbiralishta (klubovi)?! Pa, vidi shto se sluchuva vo Avstralija, a sveshtenicite vo Makedonija ne mozhat da se sprotivstavat ni na narodnite zhelbi, ta dozvoluvaat i blagoslovovuvaat paganski (k*rban) zhrtvoprinesuvanja! Ajde, ako mozhesh, pak rechi deka klevetam ili lazham! Za monashkite skandali na vladikata Naum pishuvaa site makedonski mediumi. Nekoi roditeli gi baraa svoite ischeznati, edvaj polnoletni cheda po manastirite, koi shto im gi zatvoraa vratite, nedozvoluvajki im da gi vidat, a sluchajot "Vase" beshe tolku skandalozen, taka shto seushte se pameti. Samo ti ne si slushnal za nikakvi skandali, zashto taka ti chini! A za episkopite na SPC, ush*te ti se otvoraat duri do Srbija! Za tvoja informacija, jas ne treskam nikakvi gluposti, a gorenavedenite informacii za vladikata Naum bea javno izlozheni vo makedonskite meduimi. Pa, ako sakash, sudi se so niv! Navistina, Velik e Bog! No, za vas, makedonskata nacija e povazhna od Boga, ta za pusta makedonshtina vo raskol prebivate! Ako navistina veruvash deka Bog e Velik, zoshto stravuvash od nacionalno raznebituvanje, i se plashish da se potchinish pod jurisdikcija na SPC? PS. Aman, svati vekje ednash, deka vie ne ste "vie" po moja volja, tuku sami izbirate da bidete vo raskol. A neshtata se takvi, kakvi shto se! Изменето од Asya - 29.Јануари.2009 во 01:17 |
|||||||||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
1. Se izvinuvam za greshkata i blagodaram za popravkata. A dali ep. Gavril e kanoniziran? 2. Svetite Tainstva izvrsheni vo MPC bea priznati od Pravoslavnata Crkva, dodeka gi priznavashe matichnata crkva. 3. Koga sme kaj fudbalot, gorenavedenite episkopi na SPC ne tvrdat deka go imaat darot na umnosrechna molitva, nitu imaat "shkola za isihazam", kako shto tvrdi dedo Naum, chie uchenje e sprotivno na negovoto odnesuvanje. Изменето од Asya - 28.Јануари.2009 во 22:49 |
|||||||||||
makarios
Сениор Регистриран: 20.Октомври.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1282 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
А да, сега и ова ми текна, на Хиландар после 2002 година еден српски владика има причестувано Македонци (од МПЦ се разбира).
|
|||||||||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Истотака - црквите и во Бугарија и во Србија го признаваат крштевањето на МПЦ, и дозволуваат да се биде кум (на свадба или на крштевка). Ова го знам од лично искуство и неколкукратни примери.
|
|||||||||||
Do what is right, come what may...
|
|||||||||||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
И јас имам слики, кадешто наши верници се причестени, или отци како прислужуваат со отци од другите Цркви и тоа после 2002. Нема да ги ставам овде, за да не би им нанел непријатност на владиците и свештениците од другите помесни Цркви. |
|||||||||||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Асјенка, без нервози. Овде сме да дискутираме и да се крепиме во нашите слабости.
Се додека ти го контролираш правото на другите, и мислиш дека си во право, се додека не почнеме да се сакаме јас и ти, нема да те оставам. А повторно твоето мислење не е во согласност со учењето на Црквата. Како сакаш да те оставам? Зарем не е кажано: самите себе, еден со друг, и сиот наш живот на Христа Бога да го предадеме? Зарем треба да се оставаме самите на себе? А што е тогаш со: еден со друг? Зарем не треба да се молиме еден за друг, да се сакаме, да се укрепуваме, да се бодриме? Во што се разликуваме тогаш од неверниците, ако меѓу нас го немаме тоа. А да не одиме дотаму, што истото треба да го имаме и кон непријателите. Ако ти Црквата ја сметаш за членство (тоа веќе еднаш некој ти посочи), дека Црквата се живее еднаш неделно на Литургија... тогаш ќе ти зборувам, не само јас, туку и сите други кои те сакаат. А ако ти немаш љубов спрема останатите од форумот, „вие“ пак ќе те сакаат, и ќе се молат за тебе. Во врска со авторитетот. Јас немам намера да ти бидам авторитет, туку брат во Христа. Ниту пак сакам да ти се наметнувам. Но, ако ти мислиш поинаку, прости.
Исто како што им е христијанска должност и на сите христијани. Но, ако во нечие говорење се шири омраза, тогаш, таквиот подобро да молчи и да сведочи со молчание и присуство.
Скраја да е!
Ако Светите Отци не ти се доволни факти, што друго да ти изложувам?
Ќе се, кога ќе посочиш извор, односно толкувач. Ти себеси се сметаш како „член“ на Црквата, и самото тоа по себе - за тебе е доволно за да го сметаш твојот личен став за став на Црквата.
Дај Боже да е така!
Мислам дека не сме се.
Не ти, ами Србите.
Исто како што од субјективни причини (остратени желби за поробување на народ), така се однесуваат дел од српските и грчките владици. |
|||||||||||
makarios
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||||||
Мила моја, јас не зборувам за Свети Гаврил Лесновски од 10ти век, туку за Свети Гаврил Светогорец од 20ти век, кој беше епископ и се подвизуваше најпрвин на Света Гора, а потоа и во Лесновскиот Манастир. Ако не си знаела, уште додека беше жив, правеше многу чуда - за што сведочат мештаните на Лесново и негови духовни чеда. Откако се упокои, на неговиот гроб се случуваат многубројни чуда. На една од средбите МПЦ - СПЦ, која се одвиваше во Лесново, за време на братските разговори, од гробот на свети Гаврил се излеваше благопријатна миризба, а тоа го посведочија и македонските и српските владици.
Не, и пак не. Не споредувам, туку ти укажувам. А дали јас чувствувам болка или не за монаштвото во Бугарија, не можеш да знаеш, затоа што не сум ти кажал, ниту пак си ми духовен отец.
Зарем и такви помисли ти излегуваат?
Клевети!
Значи, пак се навратуваш на твојата омилена тема. Ти мила моја, да не си имаш некој проблем?
Јас не сум слушнал за никакви скандали.
Во Македонија има закони со кој се санкционираат клевети на јавни личности. Ако некој е јавна личност, не значи дека треба да се трескаат секакви глупости.
Тоа ти така мислиш.
Аха, значи ги послуша „вие“ дека не е добро да се користи себељубивиот концепт на „вие“ и „јас“. Забележувам дека на двапати го искористи „ние“. Но, сега треба да ти посочам на друго нешто. Не е убаво своето мислење да го наметнуваш како општо прифатена вистина. Ако можам да забележам, цело време само ти мислиш така. Евентуално ти лицкаат баптистиве, и евентуално ако доведеш некој од егзархистиве истото да го велат. Ме радува што сепак го користиш својот ум за размислување, па увиде дека концептот на себељубие е погрешен. Се надевам дека вистински го сфати тоа. Велик е Бог! |
|||||||||||
Внеси реплика | страница <1 7891011 20> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |