IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Теорија на Еволуцијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Теорија на Еволуцијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
Автор
Порака Обратен редослед
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Статус: Офлајн
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Февруари.2009 во 00:02
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Denesnive pobornici na evolucija se pogolemi darvinisti i od samiot Darvin...

Kakvi POBORNICI, KAKVI BAKRACHI...za KAKVI pogolemi darvinisti od Darvin zborish ?
Chitash li na linkot shto pishuva, tuka nema mesto za pobornik ili za veruvanje, tuku za soodvetna egzaktnost, i na kraj kraeva, ima li nekoja druga poizdrzhana teorija.
citat od linkot:
Џејмс Вoтсон и Френсис Крик во 1953 година дојдоа до едно откритие, што ја потврдува Дарвиновата теорија за еволуцијата. Двајцата научници го открија хемискиот модел, односно кодот на развој, што секое живо суштество го носи во своите клетки.
......
Денес научниците знаат дека еволуцијата не настанува со промена на гените, туку со активирање и деактивирање на различните гени. Ова објаснување на т.н. „генетски активатори“ го потврдува фактот дека не постојат специфични „човечки гени". Човекот има околу 21.000 гени, исто колку што има и глушецот. Во најголем број се работи за истите гени. Значи, не се потребни нови гени за да настанат нови видови.

Znachi, zborime za nauka, ne za veruvanje....konkretno, Hristijanstvoto e znachajno pred se zatoa shto pretstavuva zbir na moralno - etichki kodeksi koi imalke i te kakva refleksija vrz kolektivnata svest i opshtest. moral niz izminaztite vekovi.
PS:
Inaku veruvanjata ( onie religiskite) sovremenata psihologija gi definira kako eden od modusite na svesta, t.e. svoevidni kvantno-koherentni preodni i izmenti sostojbi na individualnata svest so trajni brishenja na kvantnite memoriski atraktori na nivo na kolektivnata svest, t.e. kvanten kolaps na branovnite (talasnite) funkcii predizvikano od neposrednata slaba komunikativna sprega "svest-opkruzhuvanje" koe se procesira kako kvantno-gravitaciskoto mentalno kanalirano tuneliranje na dislociraniot del od kvantno-holografskata Hopfildova elektromagnetna/jonska mrezha na individualnata svest. Ovaa sostojba e karakteristichna za kvantno-koherentnite preodni i izmeneti sostojbi na individualnata svest t.e. vo religisko - ezoteriskite transpersonalni komunikacii....vo Biblijata vakvi raboti nema i neznam dali kje razberesh pravilno od pogore napishanovo?

Изменето од Marko sk - 23.Февруари.2009 во 00:38
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Февруари.2009 во 21:41
Originally posted by bond....james b bond....james b напиша:

ete i darwin vo pocetokot veruval vo gospod, ama ,koga prosetal niz svetot , se razubedil vo toa!

Darwin na pocetokot veruval vo Bog, no i na krajot isto taka, pred smrtta viknal svestenik za da se ispoveda za svoite grevovi pred Bog

Denesnive pobornici na evolucija se pogolemi darvinisti i od samiot Darvin...
Кон врв
bond....james b Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Ноември.2006
Поени: 850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bond....james b Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:29
ete i darwin vo pocetokot veruval vo gospod, ama ,koga prosetal niz svetot , se razubedil vo toa!
You live only ONCE!
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2009 во 20:21
na zdravje!
http://www.idividi.com.mk/Futurama/Nauka/506395/index.html

Изменето од Marko sk - 22.Февруари.2009 во 08:46
Кон врв
ZoraNaSlobodata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јуни.2008
Поени: 3392
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoraNaSlobodata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Јануари.2009 во 01:12
Originally posted by kejt-d-grejt kejt-d-grejt напиша:

има некои кои тврдат дека човекот постанал од мајмун

мооооже....

јас постанав од полицаец

За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 23:10
Originally posted by anakin anakin напиша:

i jas sum nastanal od -->среќа i toj od->.среќа..................................milioni godini.................od мајмунjas licno kje mu oddadam priznanie na toj mojot  мајмунi ako tuka na forumot dosta cesto radi ovo moe me narekuvaa мајмун ic ne me bole uvopoarno da sum golem мајмун nego golema LAGA

A bre Anakine, da ti dadam edna kniga sto zboruva kontra evolucijata ke se predomislis, a da ne pravime muabet pak licno da razgovarame.... Pozdrav !
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 21:59
Lugje, gledano evolucijski, chovekot ne poteknuva od majmuni. Poistovetuvanjeto na lugjeto i majmunite potteknuva od onie koi ne ja razbiraat ili ne sakaat da ja razberat evolucijata.

Inaku ova e dobar primer za kondicioniranosta na lugjeto... vo zemjite kade sto zhiveat majmunite lugjeto nikogash ne im se potsmevaat kako sto toa go pravat onie koi se srekjavaat so ovie primati samo vo zooloshka gradina ili vo cirkus.

Majmunite od lugjeto genetski se razlikuvaat samo 1 (eden)%. Tie se najbliskata Bozhja tvorba do nas i imajte soodveten respekt kon niv.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 18:16
А библијскиот Голијат потекнувал од Кинг Конг
Кон врв
Miki_P Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Ноември.2008
Поени: 985
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miki_P Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 17:57

Замислете кога некој би не поздравил: „Здраво интелегентни мајмуни, како сте???“, А ние, така, задоволни од поздравот, ќе му отпоздравиме: „Здраво добар мајмуне“!!! - Тоа би било вистинското!!! Ха ха ха.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
Кон врв
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 17:22
a sto im fali na majmunite?
sin mi gleda sekoj den eden crtan so majmunceto Dzordz i vcera mi vika - " Mamo onoj cickoto na Dzordz mu rece dete, a Dzordz e majmunce...."
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 17:16
i jas sum nastanal od -->среќа i toj od->.среќа..................................milioni godini.................od мајмун

jas licno kje mu oddadam priznanie na toj mojot  мајмун

i ako tuka na forumot dosta cesto radi ovo moe me narekuvaa мајмун ic ne me bole uvo

poarno da sum golem мајмун nego golema LAGA

Изменето од anakin - 15.Јануари.2009 во 17:17
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јануари.2009 во 17:10

има некои кои тврдат дека човекот постанал од мајмун

мооооже....

јас постанав од полицаец
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Август.2008 во 14:42

Теоријата на еволуцијата се појавува (или интензивира) во период кога во светот е во фаза на изградување (или интензивирање) еден политички систем - комунизмот. За нашите стари, тоа бил период во кој како што тие велат “убаво се живеело“. Како малечок паметам дека во тој период работеа и мајка ми и татко ми, платата беше редовна и навистина поминувавме, може да се каже, супер. Но, за оние кои на светот и на животот имале поинаков поглед, тоа било прилично загушливо време, време на стегнатост, време на тоталитаризам, време на владеење со личноста (која суштински е слободна и сака слобода).

Во периодот кога се воспоставувал систем за владеење над личноста, се појавува еден целокупен систем кој дава поинаков светоглед. Имено, се појавува систем на науки, кои тврдат дека СЕ’ што постои, па и луѓето / личностите се резултат на АПСОЛУТНО СЛУЧАЕН ПРОЦЕС на милијарди години еволуција. Веројатно е дека овој систем на науки (биологија, историја, археологија, географија...) не се појавува случајно во периодот на зачетокот/текот на комунизмот, бидејќи целта на целито тој склоп на системи: политика + наука бил да ја обезвредни личноста до тој степен за да може таа да биде обработувана и манипулирана од политичките структури. Имено, ако гледаме на пример во Христијанството, личноста има сериозно голема вредност: содадена е од Бога (а тоа значи дека личноста е мнооооогу скапа и драгоцена), Господ Исус Христос страдаше и маченички го положи Својот Живот (значи уште погооооолеееееееема вредност). Затоа личноста има не само право да се бори и да го брани своето личностно достоинство, туку и (можеби формално неискажана) ОБВРСКА од Оној Кој ја создал и за која Се жртвувал, да се брани и да се бори, зашто личноста е вредна и скапо платена!! Но во еволуцијата принципот е поинаков. Комунистите велат: ти човече и резултат на една аполутна случајност, ти си разумно животно, кај кое што разумот е настанат по еден апсолутно случаен процес, ти не си создаден, туку си случајно настанат и случајно ќе си заминеш од планетава. Бидејќи си животно, погледни во животинскиот свет и ќе видиш дека таму важи правилото: посилниот победува, а за послабиот никој не се жртвува, никој не крева глас, никој не го брани. Сам си препуштен на себе во многу случаи. Грабај алчно(лакомо) колку што можеш повеќе, ништо нека не ти биде свето, само пази се од властите зашто ако те фатат додека правиш зло, тешко тебе! Бидејќи си апсолутна случајност, јади, пиј, весели се денес, зашто утре може да те снема апсолутно случајно.

Ете тоа се дел од приниципите на еволуцијата + комунизмот. Ни од далеку не изгледа убаво. На тоа срамотно ниво ја фрлаат личноста.

Во верата е поинаку. Ем личноста не е еволуирано животно, туку е создадена според Божјиот Обрз и Подобие (сличност), ем личноста има Заштитник - тоа Е Бог (не е препуштена сама на себе), ем личноста има достоинство, ем за неа има личносни принципи, по кои ако се води ќе и’ биде прекрасно, ем животот има смисла и цел (не живееш само за себе и разуздано од денес за утре, туку многу повеќе живееш за доброто на оние што ги сакаш отколку за себе), ем пред тебе е Вечниот Живот, а не само овие неколку десетини години на Земјата, ем...

Изменето од Pravoslavie - 11.Август.2008 во 14:46
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Август.2008 во 18:41
Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Originally posted by deshad deshad напиша:

Ами како, секако дека Господ.Не некојси мајмун.

П.С. А мајмунот кој го создал?

А бе господ не само човекот, туку се створил
П.С.С. А господ кој го створил? Дошол од друга планета со летечка чинија.... откако и таму направил се во другите 7 дена......

Полека бе другар, на ваков начин самиот себе се уништуваш. Ти си атеист, што значи не веруваш во Бога,од проста причина што не го гледаш,од друга страна веруваш во она што го гледаш а поготово во она што науката го потврдила. На тој начин ти Атеист си дошол до заклучок дека верата е опиум за народот. Ок, нека е така.Тргни ја сега верата на страна и одговори на прашањево од научен аспект,значи дај ми научно потврден доказ за еволуцијата?

Зарем ти барам премногу?

DESHAD AKO ATEIST NE GO GLEDAL BOGA TI GO GLEDASH? SAMO PORADI TOA SHTO SI VERNIK AKO SI.
DAJ MI I TI DOKAZ DEKA POSTOI BOG.
TE MOLAM NEMOJ DA MI SE POVIKUVASH NA EDI KOJ SI TEOLOZI I DA MI POSTIRASH POSTOVI PO 3 STRANI...
DAJ MI DOKAZ DEKA POSTOI BOG!!!!!!!!!
NISHTO DRUGO NE BARAM!!!!!!!
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7891011 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.