IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Интима > Љубов
  Активни теми Активни теми RSS - Како би објасниле, ШТО Е ЉУБОВ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Како би објасниле, ШТО Е ЉУБОВ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 100>
Автор
Порака Обратен редослед
LUPUS ET Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 30
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LUPUS ET Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 18:04
Само збор и ништо повеќе.
,,ODLUCHIV: CRIG BLIC,,
Кон врв
zajkoo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Јули.2007
Локација: Vatican City State
Поени: 200
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zajkoo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 01:06
Ljubovta e kako dolen vesh, poslatka e ako pocesto se menuva
Биди добар со сите,услужлив за повеќето, близок со неколку, пријател со еден, непријател со ниеден.
Кон врв
miror Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 02.Октомври.2007
Поени: 11
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај miror Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 00:47
nesto bez koe nemozes da zivees i ti treba vo sekoj mig od zivotot-no ne e tvoj robсреќа
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 00:44
ljubov spas od stravot тага
abe mozgam tova 3 sati
nesum mrdnal nitu mikron
( mikron e stotinka od milimetarot)
ajde prosvetli ne

odnaprej multsumesc

Изменето од anakin - 03.Октомври.2007 во 00:44
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 23:36

Ja poznavas TAA licnost sto cel tvoj zivot bese pokraj tebe i te trpese?
Ne, koj e toj?
TI.
A go znaes li odgovorot na se sto postoi?
Sto e toa???
TI.
A ke pogodis li sto e resenieto na
site tvoi problemi???
Ne, se predavam!
TI.
              Anthony De Mello

Изменето од Анастеа - 23.Мај.2010 во 12:58
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 23:17
Originally posted by bluebell bluebell напиша:

ova e bezveze go imam chueno odamna a mozhebi ima i vistina vo nego
"dve srca vrzani dve gakji odvrzani"газење%20од%20смеење

Ne e bezveze !...ova e drevna mudrost !...kup so zlato...
Кон врв
bluebell Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
the craziest

Регистриран: 14.Септември.2007
Поени: 8041
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bluebell Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 23:04
ova e bezveze go imam chueno odamna a mozhebi ima i vistina vo nego
"dve srca vrzani dve gakji odvrzani"газење%20од%20смеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 22:28
Sto e Ljubov ?
-Spas od stravot !
A od sto se plasime ???
-Od Ljubovta !!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 22:05
Ako sakas ljubov
treba da BIDES vreden
da te sakaat…..
          KAZANOVA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 20:42
ljubovta so zborovi ne se opisuva. kako ke mu objasnite na toj sto e slep za zelenata boja?
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 19:09
Lizenje ! Ne moze da i ja lizes nekoja sto ne ja sakas !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 18:47
Se setiv na edna misla na platon: “od slobodniot covek ne mozes da napravis rob, zatoa sto slobodniot covek e sloboden duri I va zatvor”. Toa odgovara na edna stara ezreka od evangelieto: |”ako nekoj te natera da pomines edna milja, ti so nego pomini dve”. Mislevte deka od men eke napravite rob ako mi natovarite Tovar na grbot, no ne e taka. Slobodata ne se naogja vo nadvoresnite okolnosti. Slobodata se naogja vo srceto. Koga ednas ke ja doznaete mudrosta, koj ke moze da ve porobi? Vo evangelieto se veli: “zboguvajki se od tolpata, se kaci na planina sam da se moli. Se stemni, a toj I natamu bese gore”. Ete, sto e vistinska ljubov. Dali ste pomislile nekogas deka e najlesno da se saka koga ste sami? Sto znaci da se saka? Znaci da se vidi nekoja licnost, situacija, predmet vo vistinsko svetlo, a ne kako sto gi zamisluvame. I na taa situacija, taa licnost, na toj predmet, da im se dade odgovorot koj go zasluzuvaat. Bukvalno e nevozmozno nekoj da tvrdi deka ljubi, ako ne e vo sostojba da gi vidi rabotite okolu sebe.
Sto ne sprecuva da vidime? Nasata uslovenost. Nasite kategorii, predrasudi, proekcii, etiketi koi ni gi nametnale nasite iskustva i kulturata. Jasnoto gledanje e nesto najteskoto sto coveckoto sustestvo moze da go dostigne zatoa sto bara disciplina i buden um. Poveketo lugje megjutoa, sakat da se prepustat na svojata mentalna mrzelivost, mesto da se potrudat vo sekoj moment da vidat nekoja licnost ili rabota vo nejzinoto vistinsko svetlo ili svezina.
                                Antoni De Melo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 17:50
Originally posted by superbaby superbaby напиша:

LJUBOV? Zbor od 5 bukvi a sepak ne mozeme da mu go najdeme vistinskoto zna4enje...Nikoj ne moze da ja definira ljubovta...! Sekoj moze da i dava razno zna4enje ali...nikoj ne znae shto navistina e ljubov. Spored mene... covek samo ednas moze da ljubi...znaci samo eden e vistinskiot ili vistinskata! Ljubovta e kompromis, doverba i da najdesh dobar bra4en drugar komu mozes skoro se da mu kazes i so nego da gi podelis i ubavite i neubavite momenti.. I koga ke ti bide najtesko da te islusa... No kako sto rekov nikoj ne znae sto navistina e ljubovta pa... ova e moe mislenjeсреќа

STO   E   VISTINSKA    LJUBOV ?

Vljubenoto srce ostanuva meko I custvitelno. No koga po sekoja cena sakame da dobieme nekoja rabota, stanuvame bezmilosni, tvrdi bazcustvitelni. Kako mozat da se sakaat drugite lugje, koga ni se potrebni? Mozat da bidat samo iskoristeni. Ako si mi potreben za da bidam sreken moram da te koristam i da manipuliram so tebe, da pronajdam nacin i sistem za da te ostavam. Ne mozam da te ostavam sloboden. Vistinski mozeme da gi sakame drugite , duri koga ke se oslobodime od zavisnosta za niv. Koga potrebata za drugite ke zgasne, covek ke se najde sred pustina. Na pocetokot dozivuvate uzasno custvo na napustenost, no ako toa go izdrzite, oddednas ke odkriete deka toa ne e napustenost, toa e samo osamenost. Sami sme i pustinata pocnuva da cveta. Taka, najposle ke otkriete sto e ljubov, Bog, realnost.
Megjutoa, odrekuvanjeto od drogata na pocetokot moze da e mnogu tesko osven ako ne sme nadareni so golema sposobnost za razbiranje, ili ako dovolno sme stradale. Stradanjeto e odlicna rabota-samo toa vo ovoj slucaj moze da ni pomogne. Toa moze da se upotrebi za da prestaneme da stradanje. Megjutoa, poveketo lugje ednostavno prodolzuvaat da stradaat. Toa go objasnuva sudirot koj ponekogas go prezivuvam megju ulogata na duhoven ucitel, i ulogata na psihoterapevt. Terapevtot veli: „ke se obideme da go ublazime stradanjeto“. Duhovniot ucitel veli: „da ja ostavime ovaa zena da strada-vo odreden moment ke i zdodee takviot odnos so drugite lugje na kraj ke resi da izleze od svojot zatvor, od emotivnata zavisnost od drugite lugje“. Dali e podobro da se ponudi paliativ, ili da se otstrani rakot? Ne e lesna odluka.
Nekoj so odvratnost ja frla knigata na masa. Ostavete go neka ja frla. Nemojte da ja zemate mesto nego, zboruvajki mu deka se e vo red. Duhovnoto prosvetluvanje e samo svesnost, svesnost svesnost. Koga vasata majka se ljutela, ne zboruvala deka nesto so nea ne e vo red, tuku deka so vas nesto ne e vo red, inaku ne bi se nalutila. E, pa ubavo, otkriv nesto. Ako si ti besna, mamo, togas nesto ne e vo red so tebe. Zatoa soocise so svojot bes. Zadrzi go i soocise so nego. Toj ne e moj. Ako nesto ne e vo red so mene ili pomalku od toa, ke go procenam bez razlika na tvojot bes. Toj nema da vliae vrz mene. Koga ke mi trgne od raka da postapuvam na ovoj nacin, togas za nekoe cuto uspevam da bidam prilicno objektiven vo sudirot so samiot sebe. Samo navistina svesna licnost uspeva da go odbie predzemanjeto na vinata I gnevot I da rece: “dobi napad na bes”. Steta. Ne sum ni najmalku zelen povtorno d ate spasuvam I odbivam da se custvuvam vinoven”. Nemam namera da se mrazam za nesto sto sum go napravil. Vinata e tokmu toa. Ne sakam da se custvuvam loso, nitu da se prekoruvam za nesto sto sum go napravil, bilo da e gresno ili pravilno. Gotov sum da go analiziram, nabljuduvam I da kazam: “da loso postapiv, nesvesno go napraviv toa”. Ete zasto teolozite velat deka isus ne mozel na nikogo da mu nanese zlo. Toa mi se cini sosema razbirlivo, zatoa sto prosvetlenata licnost ne moze da nanese zlo. Taa e slobodna. Isus bil sloboden i so samoto toa ne mozel da nanese zlo. No vie bidejki mozete da nanesete zlo, ne ste slobodni.
Antoni De Mello
Кон врв
GoXI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 105
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GoXI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2007 во 15:17

Abe kakva ljubov sto se zanesuvate. Stotici definicii napisaa za nesto sto odamna ne postoi. Ami ljubovta bese vo socijalizmot, komunistite ja izmislija za da e*at bez pari. Kaj ste videle vo ova moderno vreme ljubov, denes se e interes.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 7879808182 100>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.