IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС Е БОГ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС Е БОГ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 24>
Автор
Порака Обратен редослед
fileo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 165
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fileo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 20:26
“Исус е Господ, Месија и Син Божји“
Во времето на Исус, во Израел Бог го нарекувале "Adonai" кое означува Господ.
Евреите се плашеле да го изговорат името на Бог – Јехова, па затоа наместо името Божјо велеа “Adonai.“
Пример во книгата на судиите 13:8 (Тогаш Маној му се помоли на Господа и му рече: “Господи, (Адонаи) те молам, Божјиот човек, што еднаш го испрати, нека дојде уште еднаш кај нас да не поучи што треба да правиме со детето кога ќе се роди....)
Јован 13:13
“Вие Ме нарекувате Мене Учител и Господ, и право велите, зашто тоа Сум.“ оригиналниот збор во новиот завет е: k*rios - Господ (се употребува во септуагинтата)
Зборот “k*rios“ означува Господар, оној кој има власт, оној кој поседува, или оној кој има врвен авторитет има еднакво значење со зборот "Adonai".
- Јасно е дека Исус го употребува зборот Господ за да се идентификува себеси.
Овој збор Господ – k*rios е употребен во Матеј 1:20-23 каде вели:
Матеј 1:20-23
Но штом го намисли тоа, ете, (k*rios)Господов ангел му се јави на сон и му рече? “Јосифе, сине Давидов, не бој се да ја земеш Марија, својата жена, зашто зачнатото во неа е од Светиот Дух. 21 Таа ќе роди Син и ти ќе Му го дадеш името Исус, зашто Тој ќе го спаси Својот народ он нивните ревови. 22 А сето тоа се стана за да се исполни она, што (k*rios)Господ го рече преку пророкот кој вели: 23 Ете, девица ќе зачне и ќе роди Син, и ќе Го наречат Емануел, кое преведено значи: “Бог со нас!“
- И на многу други места каде на Исус му се обраќаат со “Господ“ е употребен зборот “k*rios.“ Овој збор е спомнат во новиот завет над 600 пати
Јован 8:12 Исус пак продолжи натаму велејки: “Јас Сум светлината на овој свет; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.“
Прво послание на Јован 1:5 И ова е веста што ја чувме од Него и што ви ја јавуваме вам: Бог е Светлина и во Него нема никаква темнина.
Јован 8:58
Исус им рече: “Вистина, вистина ви велам: уште пред да се роди Авраам, Јас Сум“
Во оваа изјава Исус го употребува истиот израз кој Бог го спомна на планината со Мојсеј “Јас Сум“ на стар арамејски значи “Јехова.“

Изменето од fileo - 04.Јуни.2008 во 15:52
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 01:40
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Covek moze da ti dade dusa (ne te ubiva znaci ti ja podaruva)
Covek moze da zeme dusa (te ubiva znaci ti ja zima)

Covekot stvara deca a sto se tie ako ne zivi sustestva...
??????????????????????????????????????????????

Spored ovaa doadjame do zaklucok deka vie muslimanite veruvate vo obicen covek.......koj go narekuvate bog...

Od druga strana vie ne veruvate vo onaa bozestveno vo sto nie veruvame
Covek ne moze da te voskresne ama bog moze ....

ГЛУПОСТИ!

ВПРОЧЕМ ШТО ДРУГО МОЖЕ ОД ТЕБЕ ДА СЕ ПРОЧИТА.

Ako velis ti deka se gluposti, togas sigurno ne se ???
Ajde razmisli malku sto bozestveno vie imate vo vasata religija :

-Vasiot muhamed sam se proklamiral kako prorok .... i toa mu teknalo deka e prorok duri koga ostarel .....

-Go rodila obicna zena i dodeka ne stanal popularen sto bil ???

-Negoviot seksualen zivot e hmmmmm buren balansira na granica na moralot.....

- Vodel ratovi vo koi ubival

- Imal robovi i robinki

- Edno edinstveno cudo ne napravil so koja ce ja dokaze naklonetosta na boga kon nego se se sveduva na veruvajte mi zimi majka e taka...

-Dali podignal nekogo od mrtvite - NE, no zatoa za vreme na vojnite mnogumina pratil medju mrtvite i den deneska negovoto ucenje (dzihadot) se uste ubiva mnogu nevini ludje.

- Propoveda ljubov no nekoja cudna ljubov koja e samo vo ramkite na vasata religija....(nemoj sega da vikate deka ne e tocno zasto ne e taka tocno e i ima mal milion dokazi)....

-Hadisite gi delite na jaki (visitniti) i nevisitniti sto znaci ako ima slabi ili nevistiniti deka nekoj laze a bil blisku do vasiot muhamed....

-Zenata ja tretirate kako sto ja tretirate vie si znaete ama opsto prifateno mislenje e deka ne ja tretirate, tuku ja poseduvate ....

- Vasiot k*ran koj velite deka e od Allah e ima mnogu prezavakani i prepisani rabota koi mozete da gi najdete vo Biblijata a i od drugi sveti knigi....

-k*ranot vi e prepoln so kontradiktornosti i za da se razberat treba da se citat hadisi (user manual) a kako sto vece rekov i tie hadisi se turlitava ....

- Na nieden nacin ne pokazal deka ja pobedil smrtta...

-Na ovoj svet dosol zacnat od negoviot tatko

Itn...

I pak mislite deka se gluposti ne se be ...... mozda ovaa ce ve navredi ama nemoj mnogu da placete .. vsusnost ja ne rekov nisto sto drugi pred mene ovdeka na forumov ne go rekle ...... ama ako veruvajte si vo vasata religija ..... samo ne se frlajte mnogu ... mozat mnogu gadni temi da se otvorat na smetka na vasiot prororok i mnogu raboti da se dovedat vo prasanje samo vidite toa ne se slucuva zasto ne sakame da ve navredime .... dodeka vie em suti em se bodete .... otvarate navredlivi temi samo za da bocnete a koga vas nekoj ve bocne togas plukate vrz nego velite deka ima mnogu nikovi hahahahahahaha daj boze da ima uste pet sest templari i masoni na forumov vie togas ce velite deka forumov go poseduvaat masonite hahahahaha
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јуни.2008 во 00:53
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Spored ovaa doadjame do zaklucok deka vie muslimanite veruvate vo obicen covek.......koj go narekuvate bog...

ГЛУПОСТИ!

ВПРОЧЕМ ШТО ДРУГО МОЖЕ ОД ТЕБЕ ДА СЕ ПРОЧИТА.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јуни.2008 во 01:12

Изменето од Templarius - 01.Јуни.2008 во 01:16
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2008 во 23:45
Елена, доста широк поим е "цел свет"... пред да генерализираш така, подобро е малку повеќе да се информираш...
Do what is right, come what may...
Кон врв
elen@ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Мај.2008
Поени: 90
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај elen@ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2008 во 16:09

исус не е бог тој е син на бог засо исус е син на бог така мисли цел свет засо некој би сакал да мисли разлицно од цел свет мислејкидека исус христос е бог

Кон врв
musliman Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 14.Мај.2008
Поени: 10
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај musliman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2008 во 14:10
Originally posted by Стевче Стевче напиша:

CHESTIT VELIGDEN- ISUS VOSKRESNA ZA SITE NO SPASENI SE TIE SHTO POVERUVAA VO NEGO.

VASHE E DA ODBERETE> IZBOROT I VLEZOT E EDEN.

MİJE İMAME İZBRANO VO EDEN İ EDİNSTVEN ALLAH VERUVAME. NO NE VERUVAME VO COVEK. EDEN COVEK DALİ MOXET DA Tİ DADET DUSA İLİ PA DA STVORET NESTO ZİVO? MİJE VERUVAME VO İSA NO DEKA JE PRATENİK OD ALLAHA AN BOG!
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај musliman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2008 во 13:59
[QUOTE=Al_Masih_Qam] Верувам во едниот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и земјата, на сé видливо и невидливо.

ke te prasam nesto sto znacet zborot AMİN?
İ OD KADEJE DOJDEN?
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај musliman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Мај.2008 во 13:52
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

TID=6506&PN=6

koj ti rece deka isa a.s. (isus) pocinal. isa a.s. ne pocinat toj je krenat od zemjava allah c.c. ko krenal. no isa a.s. pak ke dojdet na zemjava.
i kako mozet eden bog da umret toa dokazuva deka isa a.s. (isus) deka ne je bog. deka je covek i deka islamot je pravedna veras!!1

Изменето од musliman - 31.Мај.2008 во 13:56
Кон врв
Al_Masih_Qam Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Мај.2008
Поени: 113
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Al_Masih_Qam Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Мај.2008 во 23:19
Верувам во едниот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и земјата, на сé видливо и невидливо.

И во едниот Господ Исус Христос, Синот Божји Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови: Светлина од Светлина, вистински Бог од вистинскиот Бог, роден, несоздаден, единосуштен на Отецот, преку Кого сé постанало. Кој заради нас луѓето, и заради нашето спасение слезе од небесата, и се воплоти од Светиот Дух и Дева Марија, и стана човек. И Кој беше распнат заради нас, во времето на Понтиј Пилат, и страдаше и беше погребен. И Кој воскресна во третиот ден, според Писмото. И Кој се вознесе на небесата, и Кој седна оддесно на Отецот; и Кој пак ќе дојде со слава да им суди на живите и мртвите, и Неговото Царство не ќе има крај.

И во Светиот Дух, Господ Кој дава живот, Кој исходи од Отецот, Кому заедно со Отецот и Синот Му се поклонуваме и Го славиме, и Кој говорел преку пророците. Во една Света Соборна и Апостолска Црква. Исповедувам едно крштение за опростување на гревовите. Го чекам воскресението на мртвите: И животот во идниот век. Амин!

Изменето од Al_Masih_Qam - 29.Мај.2008 во 23:19
AL MASIH QAM! HAQQAN QAM!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ХРИСТОС БОГ!
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 17:43
Originally posted by trebo.r.a trebo.r.a напиша:

За возраста на Аиша погледнете тука :

Аишините години

Кон врв
trebo.r.a Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јануари.2008
Поени: 356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај trebo.r.a Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Мај.2008 во 00:18
За возраста на Аиша погледнете тука :

Аишините години
Кон врв
svemirski_duh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Февруари.2008
Поени: 676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај svemirski_duh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 21:06
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Само што има различни мислења на темата... ајде да не навлегуваме во тоа...

Toa e druga rabota.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Мај.2008 во 20:57
Само што има различни мислења на темата... ајде да не навлегуваме во тоа...
Do what is right, come what may...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 24>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,218 секунди.