IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Италијанска кујна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Италијанска кујна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
Автор
Порака Обратен редослед
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 19:46

Канелони со мелено месо

Канелони со мелено месо

Состојки

  • 16 канелони
  • 400 гр мелено месо
  • 300 гр доматно пире
  • 1 главица кромид
  • 200 мл неутрална павлака
  • 200 мл вода
  • 1 лажиче чили
  • 1 лажиче оригано
  • 100 гр кашкавал

Подготовка

Во тава најпрво се пржи меленото месо. Кога месото ќе обели се додава исечканиот кромид. Во друга тава се става доматното пире, водата, чилито и ориганото. Сето тоа се става на оган и се меша со жица. Кога кромидот и месото ќе се испржи, во тавата се додава неутралната павлака. Потоа канелоните ги полниме со филот со меленото месо и се редат во намрсена тава за печење. Се преливаат со доматниот сос и тавата се затвора со фолија. Тавата се става во рерна и канелоните се печат околу 20 мин. Потоа ја вадиме фолијата и одозгора рендаме кашкавал. Тавата пак ја враќаме во рерна (без фолија) и печеме уште 10 мин.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2013 во 19:45

Канелони со пилешко

Complexity
Канелони со пилешко

Состојки

  • состојки
  • 1 пиле
  • 1 пакување канелони кои не се варат
  • 1 главица кромид
  • 1 кисела павлака
  • 2 јајца
  • 200 мл млеко
  • 100 гр. кашкавал
  • за бешамел сос
  • 50 гр. маргарин
  • 50гр. брашно
  • 500гр. млеко

Подготовка

Пилето се вари потоа се чисти од коските и месото се сецка. Настрана се прави бешамел сосот.

Бешамел сос
Се топи маргаринот на тивок оган се додава брашното се пржи но да остане бело се додава млекото со постојано мешанје се додека зоврие и не се згусне.
Главицата кромид се сецка се пржи и кога ќе се испржи се додава исецканото месо се пропржува и се додава пола од бешамелот и се зачинува со сол и бибер.
Со оваа смеса се полнат канелоните претходно не сварени и се редат во намрсено тавче. Во втората половина од бешамелотсе додава 200 мл млеко павлаката јајцата и се убаво се меша и со оваа смеса се полеваат канлоните одузгора се посипува со рендан кашкавал и се паче додека порумени.



Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2013 во 11:26
Лазањи со шампињони

Состојки:
1 главичка кромид
2 чешниња лук
500гр. лазањи (неварени)
500гр. свежи шампињони
250гр. мелено месо
100гр. кашкавал
30мл. масло
1л. сос од домати
1 лажичка сол

за бешамел сос
50гр. путер
60гр. брашно
500мл. млеко
половина лажичка сол

Ситно исечканиот кромид се пржи во масло. Во тавата со кромид се додаваат исечканите шампињони и лукот, па се пржат заедно околу 10 мин. Потоа се додава меленото месо и се пржи уште 10 мин. Во испржената смеса се додаваат сол и зачини, а се додава и сосот од домати и филот се остава да врие уште 5 мин.
Бешамел сосот се приготвува на следниов начин:на тивко се растопува путерот и се додава брашното, потоа постепено млекото, се додека не се згусне смесата и се додава вегета и сол.Потоа бешамел сосот се додава во филот.
Лазањите се варат,3-4 минути само колку да омекнат.

Во тава подмачкана предходно со маргарин се редат прво лазањинте,па филот. Постапката се повторува се додека има кори.
На крај се ренда кашкавал и се пече на 200°С 20-30 мин.
[IMG]
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
evangeline Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Август.2011
Локација: Naxos
Статус: Офлајн
Поени: 6758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangeline Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Септември.2013 во 02:50
Originally posted by емил емил напиша:

ПАСТА ВО СОС ОД СИРЕЊЕ И ЛУК


Потребни состојки:

-          едно пакување шпагети или било кој друг вид на тестенини

-          маслиново масло

-          3 чешниња лук

-          еден врзоп магдонос

-          150 гр сирење

-          сол и бибер

Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE

Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 21:01

Шпагети со лешници

Шпагети со лешници

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 300 грама Шпагети
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 50 грама Тиквичка
  • малку   Сол
  • 60 грама Путер
  • 200 милилитри Млеко
  • 3 чешниња Лук
  • 300 грама Лешник
  • 1   Кришка/ки леб


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Шпагети со лешници.

ПОДГОТОВКА:

Излупете го лукот, ставете го во сад и варете го на пареа 7-8 минути. Изронете го лебот и потопоте го со млеко.

Неколку лешници исечете ги на парченца, а останатите сомелете ги. Додајте ги на лебот, додајте го и лукот, па матете ги сè додека не добиете хомогена смеса.

Потоа посолете ја смесата и оставете ја да отстои. Во меѓувреме сварете ги шпагети, исцедете ги и зачинете ги со путерот, сосот од лешници и црниот пипер. Добро измешајте ги, додајте ги на површинат лешниците што ги оставивте настрана и испржените парчиња тивички, потоа сервирајте.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 21:00

Макарони со јајца и нане

Макарони со јајца и нане

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 500 грама Макарони
  • 3   Ливчиња нане
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Макарони со јајца и нане

ПОДГОТОВКА:

Макароните сварете ги во насолена вода во која сте додале 1 - 2 лажици масло.

Исцедете ја.

На масло пропржете го сечканиот кромид, додајте ги изматените јајца, измешајте па вмешајте ги макароните.

Потоа убаво измешајте и на крај додајте ливчиња нане.

Малку измешајте и послужите.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Септември.2013 во 20:59

Шпагети со шпаргли

Шпагети со шпаргли

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 250 грама Шунка
  • 500 грама Шпаргли
  • 400 грама Шпагети
  • малку   Сол
  • 100 грама Пармезан
  • 3 лажица/ци Маслиново масло
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Главица лук
  • 3   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Меките врвони на шпарглите, искомбинирани со шунка, јајца и пармезан во ова вкусно јадење.

ПОДГОТОВКА:

Излупете го стеблото на шпарглите, и исфрлете ги сите дрвенести делови.

Исецкајте ги на мали парченца, па ставете ги во поголем сад со малку посолена вода во која сте додале сосема малку шеќер.

Варете ги 10 до 15 минути, или додека шпарглите не омекнат, потоа исцедете ги, па оставете ги на топло.

Варете ги шпагетите во посолена вода, околу 10 минути, или додека не омекнат, па исцедете ги и оставете ги на топло.

Излупете го лукот и кромидот, па тенко исецкајте ги.

Шунката исецкајте ја на коцкички и оставете ја на страна.

Растопете го путерот во тава, па додадете ги лукот и кромидот и пржете додека не омекнат, повремено мешајќи ги.

Измешајте ги јајцата со пармезанот, па измешајте ја шунката.

Мешавината од јајца ставете ја во тава со лук.

Со лажица мешајте ги јајцата додека не се испечат, за да не се залепат на тавата.

Смесата од јајца и шунка помешајте ја со шпарглите, па се заедно измешајте со шпагетите.

Веднаш послужете.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:42

Макарони со туна

Макарони со туна 

Состојки

250g макарони

сол
1 лажица путер
1 лажица обичнo сeнаменско брашно
1/2 чаша Битолско трајно млеко со 3,2% мм
3 јајца

кромид (по вкус)
1/2 лажичка црвен пипер

сок од цеден лимон
250g конзервирана туна
1/4 шолја БиМилк Ајдамер (рендан)

магдонос

пармезан

Инструкции за приготвување

  1. Загрејте ја рерната на 180°C.
  2. Во голем сад зовријте вода во која сте додале малку сол и пригответе ги макароните според инструкциите на кесата. Исцедете ги и оставете ги настрана.
  3. Ставете го путерот во загреана тава. Откако ќе се растопи, постепено додавајте го брашното и пропржете го 2-4 минути.
  4. Тргнете ја смесата од огнот и постепено додавајте го Битолското трајно млеко, постојано мешајќи додека не се згусне.
  5. Додајте го кромидот и претходно изматените јајца. Зачинете со сол (по вкус), црвен пипер и сокот од лимон. Истурете ја смесата врз ренданиот Ајдамер.
  6. Измешајте ја целата смеса со туната и варените макарони и оставете ја на тивок оган околу 5 минути.
  7. Печете во рерна околу 20 минути.
  8. Ставете во чинија за сервирање, поросете со пармезан и украсете со магдонос.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:39

Шпагети со песто-сос

Потребно:

400 г шпагети
сол
бибер
2 китки босилек
100 г пармезан
2 чешниња лук
50 г мелени бадеми
125 мл маслиново масло

Приготвување: сварете ги шпагетите во солена вода, т.е. според упатството на пакувањето. Босилекот измијте го, исушете го и ситно исечкајте го. Исто така, и лукот ситно исечкајте го. За песто-сосот измешајте ги босилекот, лукот, ренданиот пармезан, мелените бадеми и маслиновото масло (или, без претходно сечкање, сите состојки ставете ги во миксер и добро сомелете ги). Сосот зачинете го со сол и бибер. Шпагетите исцедете ги, но зачувајте малку вода во која се вареа, па измешајте ги со сосот. Шпагетите поклопете ги и оставете ги да отстојат 10-тина минути за да го впијат вишокот вода, па сервирајте ги топли

(Emil)

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:19

Њоки со доматен сос и пармезан


Њоки со доматен сос и пармезан, декорирани со свеж босилек

Ако ја сакате италијанската кујна и ако тестенините редовно се на вашето мени, тогаш дефинитивно ќе ги обожавате њоките. Тие се едноставни за приготвување, а поради тоа што немаат силен вкус, можат да се комбинираат со различни сосови, па секојпат ќе имате нов специјалитет.

Њоките можат да се купат како готов производ, но домашните њоки имаат посебен шмек, па засукајте ги ракавите и подгответе се за нова авантура во кујната.

Состојки

1kgкомпири
1 ½ шолјибрашно (~200g)
½ шолјаситно рендан пармезан
1јајце
500mlдоматен сос
1чешне лук
1 лажичкамелено морско оревче

босилек

сол

црн бибер

маслиново масло

Подготовка на њоките

  1. Сварете ги компирите во длабоко тенџере со солена вода. Исцедете ги и оставете ги да се изладат. Излупете им ја лушпата и изрендајте ги ситно во длабок сад. Многу е важно компирите да бидат ситно рендани за да нема големи парчиња и да се добие соединето тесто без грутки.
  2. Во ренданите компири додајте го брашното, пармезанот, морското оревче и зачинете со сол и бибер по вкус. На крајот додајте го и јајцето и започнете да мешате со дрвена лажица. Потоа со рацете месете го тестото додека компирите не се соединат со брашното.
  3. Поросете брашно на површината на работната маса, земете мал дел од тестото и развлекувајте го во долга колбасеста форма. Дебелината на „колбасот“ од тесто треба да изнесува 1 до 2 сантиметри. Со нож расечете го обликуваното тесто на парчиња долги околу 2 сантиметри (по желба може и поголеми). Со врвот на прстот од едната страна на секое парче направете мала вдлабнатина, а на другата страна со виљушка направете ребреста текстура. Ребрестата текстура помага сосот подобро да се задржи на њоките.
  4. Во тенџере со вода додајте една лажичка сол и ставете го на оган за водата да зоврие. Во врелата вода додајте ги њоките. Њоките се готови откако ќе испливаат на површина. Извадете ги од водата.

Подготовка на сосот

  1. Во тавче ставете 1 лажица маслиново масло. Откако ќе се загрее, додајте го ситно исечканиот лук и пржете додека лукот не добие златна боја.
  2. Додајте го доматниот сос и зачинете со босилек, црн бибер и сол по вкус. Препорачливо е да се користи свеж босилек, но и сувиот ќе го збогати јадењето со примамлива арома.
  3. Мешајте и пржете додека сосот не се згусне.
  4. Полејте ги њоките со сосот и врз нив поросете малку пармезан. Украсете со ливчиња босилек.

Совет:

Ако не сакате њоките да бидат премногу меки и ако сакате да имаат крцкава златна надворешност, пред да ги ставите во сосот, кратко пропржете ги во тавче со минимално количество масло.

Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:14

Siennese макарони со пармезан

Siennese макарони со пармезан

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шунка
  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 50 грама Путер
  • 250 грама Печурки
  • 100 грама Пармезан
  • 125 грама Ореви
  • 500 грама Макарони
  • малку   Босилок


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Софистицирано, а сепак едноставно јадење од макарони со сос од пермазан, шунка и ореви, зачинети со свеж босилок.

ПОДГОТОВКА:

Варете ги макароните во поголем сад со малку посолена вода, околу 8 до 12 минути.

Добро исцедете ги па оставете ги на топло.

Исецкајте ливчиња босилек и ситно исецкајте ги оревите.

Растопете го путерот во огноотпорен сад, додадете ги босилекот и оревите, па пржете ги 10 минути на тивок оган, повремено мешајќи.

Шунката и печурките ситно исецкајте ја, па додадете ја во садот заедно со босилекот и оревите.

Зачинете со сол и црн пипер по вкус.

Додадете ги макароните, па мешајте над тивок оган, за сосот да навлезе во шуплините на макароните.

Помешајте пола пармезан, а со останатата половина изрендајте одозгора и веднаш послужете.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:13

Пикантни макарони со кари

Пикантни макарони со кари

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 150 милилитри Суво бело вино
  • малку   Сол
  • 400 грама Ракчиња
  • 1   Праз
  • 1   Пикантно пиперче/ња
  • 6 лажица/ци Масло
  • 350 грама Макарони
  • 1   Китка магдонос
  • 2 лажица/ци Кари


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

За 4-тири порции.

ПОДГОТОВКА:

Исчистете ги ракчињата, измијте ги и избришете ги. Исчистете го празот, оставете малку од зелениот дел и исечете го на тенки ленти. Пржете го 2 минути на 3 лажици масло.

Додајте ги ракчињата и карито и пржете ги на силен оган 2 минути. Полијте ги со виното и оставете го да се редуцира до половина, па посолете го.

Сверете ги тестенините, исцедете ги и префрлете ги во тавата со сосот. Пржете ги 2 минути на силен оган, мешајќи ги повремено, и додајте вода доколку е потребно. Додајте малку пикантно пиперче, исечкан магдонос и останатото масло.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:11

Шпагети со сос од туна и школки

Шпагети со сос од туна и школки

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 400 грама Шпагети
  • 200 грама Школки
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 375 грама Туна
  • малку   Сол
  • малку   Оригано
  • 50 милилитри Масло
  • 30 милилитри Маслиново масло
  • 2 чешниња Лук
  • 250 грама Домат


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 25 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Дагњите се школки со плаво-црна боја, а се силно прицврстени за подлогата (карпите), со што се штитат да не бидат однесени од брановите и морските струи. Дагњите се школки со плаво-црна боја, а се хранат со планктони и алги.

Ако случајно бидат однесени од брановите на површина, оклопот цврсто им се затвора, така што можат со саати да останат на површината без вода.

На пазарот најчесто се нудат дагњи од најчистите делови на Јадранското море.

Созревањето на дагњите е до 4-тири години.

ПОДГОТОВКА:

Доматот излупете го, а месото исецкајте им го на ситни коцкички.

Исцедете ги школките и туната, а туната малку иситнете ја со вилушка.

Потоа ситно исецкајте го лукот. Во тава за пржење, загрејте масло и додадете го лукот, па пржете мешајки додека не омекне, мешајки.

Додадете ги доматите и динстајте 5 минути, а потоа додадете ги школките, добро измешајте и варете 5 минути додека често мешајки, се заедно добро се загрее. На крајот од подготовката на овој сос се додава туната. Динстајте уште 2-4 минути.

Потоа зачинете според вкус со вегета и црн пипер. Држете на топло.

Во меѓувреме, во поголем сад сварете на тивок оган посолна вода.

Потоа во водата ставете малку масло, па шпагетите.

Варете 8 до 10 минути, повремено мешајте со вилушка.

Измијте ги и исцедете ги шпагетите, па прелијте ги со предходно подготвениот сос, па наросете со оригано.

Послужете.
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
Valerija Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 105588
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Valerija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Септември.2013 во 08:09

Макарони со модар патлиџан

Макарони со модар патлиџан

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 2 лажица/ци Сол
  • 500 грама Модар Домат
  • 1 чаша 200мл Масло
  • 400 грама Макарони
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 200 грама Домат
  • 1 лажица/ци Дафинка
  • 1 мала лажица Бибер


  • Време за подготовка: 50 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Модар патлиџан (Solanum melongena)
Се нарекува и црн (темен) патлиџан. Може да се одгледува на отворени површини само во топлите области. Во другите (поладни) области се одгледува само во стаклени градини.

Кај нас најчесто се среќаваат овалните, темновиолетови додека во други земји може да се сретнат и други облици: јајцевидни, капчести, долгнавести, во облик на боздоган, на краставица и змиести модри патлиџани.

На пазарот се наоѓа во текот на целата година, па затоа и може да претставува дел од секојдневниот оброк преку целата година.

ПОДГОТОВКА:

Рецептот е за 4 лица.

Половината од кромидот се пржи во масло додека не пожолти.
Се земаат 2-та црни патлиџани со средна големина.
Се сечат дршките од патлиџаните, се мијат и се сечат на коцки заедно со лушпата.
Заедно со кромидот се пропржуваат колку да упијат од маслото.
Промешајте ги неколку пати и додадете еден поголем црвен домат.
По желба може да се додадат и лупени црвени домати од конзерва, но во лето кога е сезона на доматите, подобро е да бидат свежи.
Додадете сецкан магдонос и повторно промешајте.
Зачинете со сол, бибер, зачинета сол и малку суво нане.

Откако ќе ги измешате сите намирници, додадете 1 чаша вода и оставете ги на тивко да се варат половина час.

Во друг сад се варат макароните.
Откако ќе се сварат макароните, се послужуваат со сосот од модри патчиџани.

 
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.