|
Италијанска кујна |
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Автор | ||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Канелони со мелено месоСостојки
ПодготовкаВо тава најпрво се пржи меленото месо. Кога месото ќе обели се додава исечканиот кромид. Во друга тава се става доматното пире, водата, чилито и ориганото. Сето тоа се става на оган и се меша со жица. Кога кромидот и месото ќе се испржи, во тавата се додава неутралната павлака. Потоа канелоните ги полниме со филот со меленото месо и се редат во намрсена тава за печење. Се преливаат со доматниот сос и тавата се затвора со фолија. Тавата се става во рерна и канелоните се печат околу 20 мин. Потоа ја вадиме фолијата и одозгора рендаме кашкавал. Тавата пак ја враќаме во рерна (без фолија) и печеме уште 10 мин. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Канелони со пилешкоСостојки
ПодготовкаПилето се вари потоа се чисти од коските и месото се сецка. Настрана се прави бешамел сосот. Бешамел сос |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Лазањи со шампињони
Состојки: 1 главичка кромид 2 чешниња лук 500гр. лазањи (неварени) 500гр. свежи шампињони 250гр. мелено месо 100гр. кашкавал 30мл. масло 1л. сос од домати 1 лажичка сол за бешамел сос 50гр. путер 60гр. брашно 500мл. млеко половина лажичка сол Ситно исечканиот кромид се пржи во масло. Во тавата со кромид се додаваат исечканите шампињони и лукот, па се пржат заедно околу 10 мин. Потоа се додава меленото месо и се пржи уште 10 мин. Во испржената смеса се додаваат сол и зачини, а се додава и сосот од домати и филот се остава да врие уште 5 мин. Бешамел сосот се приготвува на следниов начин:на тивко се растопува путерот и се додава брашното, потоа постепено млекото, се додека не се згусне смесата и се додава вегета и сол.Потоа бешамел сосот се додава во филот. Лазањите се варат,3-4 минути само колку да омекнат. Во тава подмачкана предходно со маргарин се редат прво лазањинте,па филот. Постапката се повторува се додека има кори. На крај се ренда кашкавал и се пече на 200°С 20-30 мин. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со лешнициПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Шпагети со лешници. ПОДГОТОВКА:
Излупете го лукот, ставете го во сад и варете го на пареа 7-8 минути. Изронете го лебот и потопоте го со млеко.
Неколку лешници исечете ги на парченца, а останатите сомелете ги. Додајте ги на лебот, додајте го и лукот, па матете ги сè додека не добиете хомогена смеса. Потоа посолете ја смесата и оставете ја да отстои. Во меѓувреме сварете ги шпагети, исцедете ги и зачинете ги со путерот, сосот од лешници и црниот пипер. Добро измешајте ги, додајте ги на површинат лешниците што ги оставивте настрана и испржените парчиња тивички, потоа сервирајте. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со јајца и нанеПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Макарони со јајца и нане ПОДГОТОВКА:
Макароните сварете ги во насолена вода во која сте додале 1 - 2 лажици масло.
Исцедете ја. На масло пропржете го сечканиот кромид, додајте ги изматените јајца, измешајте па вмешајте ги макароните. Потоа убаво измешајте и на крај додајте ливчиња нане. Малку измешајте и послужите. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со шпарглиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Меките врвони на шпарглите, искомбинирани со шунка, јајца и пармезан во ова вкусно јадење. ПОДГОТОВКА:Излупете го стеблото на шпарглите, и исфрлете ги сите дрвенести делови.Исецкајте ги на мали парченца, па ставете ги во поголем сад со малку посолена вода во која сте додале сосема малку шеќер. Варете ги 10 до 15 минути, или додека шпарглите не омекнат, потоа исцедете ги, па оставете ги на топло. Варете ги шпагетите во посолена вода, околу 10 минути, или додека не омекнат, па исцедете ги и оставете ги на топло. Излупете го лукот и кромидот, па тенко исецкајте ги. Шунката исецкајте ја на коцкички и оставете ја на страна. Растопете го путерот во тава, па додадете ги лукот и кромидот и пржете додека не омекнат, повремено мешајќи ги. Измешајте ги јајцата со пармезанот, па измешајте ја шунката. Мешавината од јајца ставете ја во тава со лук. Со лажица мешајте ги јајцата додека не се испечат, за да не се залепат на тавата. Смесата од јајца и шунка помешајте ја со шпарглите, па се заедно измешајте со шпагетите. Веднаш послужете. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со тунаСостојки
Инструкции за приготвување
|
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со песто-сос Потребно: (Emil) |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Њоки со доматен сос и пармезанАко ја сакате италијанската кујна и ако тестенините редовно се на вашето мени, тогаш дефинитивно ќе ги обожавате њоките. Тие се едноставни за приготвување, а поради тоа што немаат силен вкус, можат да се комбинираат со различни сосови, па секојпат ќе имате нов специјалитет. Њоките можат да се купат како готов производ, но домашните њоки имаат посебен шмек, па засукајте ги ракавите и подгответе се за нова авантура во кујната. Состојки
Подготовка на њоките
Подготовка на сосот
Совет:Ако не сакате њоките да бидат премногу меки и ако сакате да имаат крцкава златна надворешност, пред да ги ставите во сосот, кратко пропржете ги во тавче со минимално количество масло. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Siennese макарони со пармезанПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Софистицирано, а сепак едноставно јадење од макарони
со сос од пермазан, шунка и ореви, зачинети со свеж босилок. ПОДГОТОВКА:
Варете ги макароните во поголем сад со малку посолена вода, околу 8 до 12 минути.
Добро исцедете ги па оставете ги на топло. Исецкајте ливчиња босилек и ситно исецкајте ги оревите. Растопете го путерот во огноотпорен сад, додадете ги босилекот и оревите, па пржете ги 10 минути на тивок оган, повремено мешајќи. Шунката и печурките ситно исецкајте ја, па додадете ја во садот заедно со босилекот и оревите. Зачинете со сол и црн пипер по вкус. Додадете ги макароните, па мешајте над тивок оган, за сосот да навлезе во шуплините на макароните. Помешајте пола пармезан, а со останатата половина изрендајте одозгора и веднаш послужете. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Пикантни макарони со кариПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:За 4-тири порции. ПОДГОТОВКА:
Исчистете ги ракчињата, измијте ги и избришете ги.
Исчистете го празот, оставете малку од зелениот дел и исечете го на
тенки ленти. Пржете го 2 минути на 3 лажици масло.
Додајте ги ракчињата и карито и пржете ги на силен оган 2 минути. Полијте ги со виното и оставете го да се редуцира до половина, па посолете го. Сверете ги тестенините, исцедете ги и префрлете ги во тавата со сосот. Пржете ги 2 минути на силен оган, мешајќи ги повремено, и додајте вода доколку е потребно. Додајте малку пикантно пиперче, исечкан магдонос и останатото масло. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Шпагети со сос од туна и школкиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Дагњите се школки со плаво-црна боја, а се силно
прицврстени за подлогата (карпите), со што се штитат да не бидат
однесени од брановите и морските струи. Дагњите се школки со плаво-црна
боја, а се хранат со планктони и алги. ПОДГОТОВКА:Доматот излупете го, а месото исецкајте им го на ситни коцкички.Исцедете ги школките и туната, а туната малку иситнете ја со вилушка. Потоа ситно исецкајте го лукот. Во тава за пржење, загрејте масло и додадете го лукот, па пржете мешајки додека не омекне, мешајки. Додадете ги доматите и динстајте 5 минути, а потоа додадете ги школките, добро измешајте и варете 5 минути додека често мешајки, се заедно добро се загрее. На крајот од подготовката на овој сос се додава туната. Динстајте уште 2-4 минути. Потоа зачинете според вкус со вегета и црн пипер. Држете на топло. Во меѓувреме, во поголем сад сварете на тивок оган посолна вода. Потоа во водата ставете малку масло, па шпагетите. Варете 8 до 10 минути, повремено мешајте со вилушка. Измијте ги и исцедете ги шпагетите, па прелијте ги со предходно подготвениот сос, па наросете со оригано. Послужете. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||||||||||||
Макарони со модар патлиџанПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Модар патлиџан (Solanum melongena) ПОДГОТОВКА:
Рецептот е за 4 лица.
Половината од кромидот се пржи во масло додека не пожолти. Се земаат 2-та црни патлиџани со средна големина. Се сечат дршките од патлиџаните, се мијат и се сечат на коцки заедно со лушпата. Заедно со кромидот се пропржуваат колку да упијат од маслото. Промешајте ги неколку пати и додадете еден поголем црвен домат. По желба може да се додадат и лупени црвени домати од конзерва, но во лето кога е сезона на доматите, подобро е да бидат свежи. Додадете сецкан магдонос и повторно промешајте. Зачинете со сол, бибер, зачинета сол и малку суво нане. Откако ќе ги измешате сите намирници, додадете 1 чаша вода и оставете ги на тивко да се варат половина час. Во друг сад се варат макароните. Откако ќе се сварат макароните, се послужуваат со сосот од модри патчиџани. |
||||||||||||||||||||||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||||||||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |