IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Уметност , култура и традиција
  Активни теми Активни теми RSS - Дневник - во малку поинаква форма...
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дневник - во малку поинаква форма...

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 22>
Автор
Порака Обратен редослед
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2013 во 09:37
gledame vo horizontot
kako da ima nesto tamu za nas
a horizontot ne' gleda nas
kako da imame nesto za nego
ima i imame
cel zivot mu dolzime neshto
najcesto sebesi
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Blue Scarlet Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Регистриран: 03.Ноември.2009
Поени: 9011
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Мај.2013 во 11:18

“The Lost Train”

You gave me permission to see you,

Like a punched ticket for the lost train,

I stand alone with reservation for two,

Remorse with no excuse rush through my brain…

I told you my silent truth long time ago,

To meet my craziness half way from the dream,

Then you will see me, then you will know,

Then you will hear whisper loud as a scream …..

I stood close to the midnight fire,

To warm up my scars and light my desire,

Even if I close my eyes painfully tight,

The thick ice still remains white and bright ….

When I left and you were gone,

With nothing said and nothing done,

I moved my heart three quarters near the moon,

Banished from my body too soon ….

The lost train never left the station,

We remain silent, lost in translation,

two thousand years we have been apart,

Now it’s too late to retrieve my heart ….

Shaking hands on solid ice does not bring the heat,

An empty shell inside the walls is still missing the beat,

I give the world the remains as a charity feast,

The tenderness is long gone, welcome the beast ….  

Изменето од Blue Scarlet - 13.Мај.2013 во 18:30
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Април.2013 во 17:04
Потсетување .... од една пожолтена папка .... среќа

TOJ: Uste edna vecer pominata so ubavi misli, nasoceni kon edna nestvarna, nerelana idnina, fantazija. Se e izmisleno, se e perfektno poradi toa sto e izmisleno. Nema nedostatoci, nema maani, site se odbegnati pri nejzinoto sozdavanje. Tokmu zatoa e i fantazija, bidejki e sovrsena. Se e sovrseno, malku jas, povekje ti, najvekje situacijata... 
No od seto toa, samo ti si blisku do sovrsenstvoto...

TAA: Celo vreme slikas slika za ideal ..... gi vpivas site mozni boi za da go sozdades onaa sto go baras , onaa sto ti e potrebno, onaa za sto sonuvas ..... Cetkata e nesovrsena, rakata neposlusna ... samo zatoa sto slikaat eden son neznaci deka na slikata nema da ima damki ......

TOJ: Sto e sovrseno, milady? Samo zelbata covecka. Za zal, ni svetot sam po sebe, kolku de e vosh*tuvacki, sepak e nesovrsen. A nie sme proizvod na svetot, so samoto toa nesovrseni. Znaci, ostanuva zelbata kako sovrsena, bilo da e dobra ili losa. Tezok e patot kon samospoznavanjeto, da se osoznaes, da se razberes, ako voopsto mozes da kazes takvo nesto. Togas mozebi kje mozes da si gi definiras zelbite. Uste potezok e patot kon nivnata realizacija, a skoro nevozmozen za nivna sovrsena realizacija. Ostanuva coveckata karakteristika - vecno da se trudi da go postigne sovrsenoto. Kje gi zamisli boite, kje si ja smiri rakata, kje se skoncentrira da ja naslika slikata najdobro sto moze. No nema mnogu platna za slikanje. Ponekogas ima samo edna moznost da ja naslika svojata slika. Damkite kje se pojavat, mozebi kje moze da proba da gi preslika, pokrie... no kje ostanat tragite na intervencijata, sekoj kje primeti deka tuka nesto ne e vo red, nesto se slucilo, nesto go poprecilo umetnikot da ja naslika svojata sovrsena slika... No ako temata e pogodena, sekoj kje zastane pred slikata koja go odzema zdivot, pa i ako ima ponekoja greska... Ne sitnicarat site, nekoj sepak se razbira vo ubavina. Ubavino.

TAA: Ako svetot e nesovrsen togas zosto site barame sovrsenstvo? .... zosto ne se naucime samite sebesi da bideme skromni vo nasite zelbi za da bidat lesno ostvarlivi? ... Sekoe delo samo po sebe e unikat , mozebi zad nego ke se nanizat iljadnici kopii no pak sekoja ke bide razlicna po nesto .... prifakanjeto na nesovrsenosta na umetnikot znaci i prifakanje na negoviot trud .... pa slikata vo koja go vlozil svoeto srce stanuva besceneta kolku i da e nesovrsena ... umee da izmami iskrena nasmevka a taa e raritet vo vreme na cinizam i licemerie .....Zatoa koga ke se pogledne slikata treba da se svidi srceto na umetnikot . Srce moe . --

TOJ: Od potragata po sovrsenstvo ne smeeme da se otkazeme. Toa sme go dobile kako poklon od sozdatelot i e premnogu vredno. Koga prvpat kje se zadovolime so ona sto go imame, covestvoto kje pocne da umira. No, toa e druga tema. Kako sto kazav, sekoj ima svoi zelbi. Zelbite se sovrseni, no realizacijata treba da soodvetstvuva so moznostite. Tuka e zamkata. Ako tuka se fatis, nisto nema da te zadovoli. No ako se spoznaes, kje si ja ostvaris zelbata najubavo sto mozes, najblisku do tvoeto sovrseno. I, kako sto rekov, nemame mnogu shansi. Ako ja utnes temata, ili ako se posomnevas vo nea, kje probas da ja preslikas slikata so druga. A slika vrz slika retko uspeva. 
Krajnosti. Jas i ti sme dve krajnosti, Prekrasna. Pogledni ne. Ti popravas, jas uste ne sum ja odbral temata za slikanje. Koj e vo pravo? Jas kje kazam - TI. Od moj aspekt, sega. 
No, ja razbiram "umetnosta", go cenam trudot. I kje zastanam pred sekoja slika na koja ima sto da se vidi, I kje se nasmeam kako na utrinsko sonce, vo prvite denovi od proletta. Sonce moe.

TAA: Covekot treba da nauci da gleda so srceto a ne so ocite ...Zelbata se ragja dlaboko vo nas, treba vistinski da ja pocuvstvuvas za da mozes vistinski da ja dozivees...no sepak treba da bide del od realnosta a ne del od fantazijata za da mozes da ja dofatis koga ke ja pruzis rakata kon nea a ne samo da go pocuvstvuvas prazniloto ..... I zelbata e nesovrsena zatoa sto i samata e rodena poradi posakuvanje na nesovrsenstvo ...Covekot ednas go slika svoeto zivotno delo, go zapocnuva ama nikogas ne go zavrsuva , zatoa sto krajot na toa delo bi bil i kraj na zivotot .... Zatoa e najdobro da ne se poprava, da ne se preslikuva, da ne se brise , ... toa delo nikogas nema da se zavrsi ama sepak ke ima dusa . Duso moja.

TOJ: Site setila se vo optek, prekrasna. I da, dusa treba da se ima. I se ima, no kakva. A ponekogas se zaborava, se krie, se zatura vo najmracnite delovi od naseto bitie. Zelbata e kristalno cista, te sakam, sakam da te imam... Za mene ti si sovrsena, iako si nesovrsena. Za mene. No mojata slika kje ima druga tema, a tvojata vekje ima boi. 
Bitno e da se vneses so inspiracija, so ljubov, da probas da naslikas remek delo, od ljubov, za ljubov. Ljubov moja.

TAA: Kolku cesto ti se slucilo da zastanes pred slika i ednostavno taa da te osavi bez zborovi ... stois so podzinata usta , siroko otvoreni oci i ja vpivas so site setila ... Ne cesto neli?... Koga ke naides na takva slika dozvoluvas taa da se vovlece vo tebe i ja kries ljubomorno od ocite na svetot plasejki se da ne ja izgubis ..... I sto ako taa e samo del od edna izlozba na milion sliki .... taa e POSEBNA , zatoa sto taa stanala del od tebe.... Vrednosta na takvo delo e neprocenliva, zatoa sto toa delo ja otslikalo tvojata zelba ...Zelbo moja.

TOJ: I prasanje e dali ti ja odbiras ili taa te bira. Odis, gledas vistinska umetnost, se vosh*tuvas. Sakas mnogu, ama so edna vospostavuvas vistinska megjusebna vrska. Ti so nea, taa so tebe. Odis, gledas, pak se vrakjas da ja vidis. Taa ti stanuva reper, merilo za ocenuvanje na drugite. A nema niedna druga ista kako nea. Taa e, edna e. Edinstvena moja.

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2013 во 18:24

“You.Are.Mine”

Проголтана  од длабока темница,

Заштитнички обвиткана во ранлива голотија,

Тишина прекршена со допир на ладна свила

И шепот што одекнува од невидливи ѕидови

- You.Are.Mine!

Чувствувам како телото ја предава битката,

Кревам бело знаме со наведнат поглед

Уморна од прошетка со краток синџир,

Топла рака ми ја поткрева главата со шепот

- You.Are.Mine!

Соочена со поглед што некогаш гордо го носев,

И искривена насмевка на аголот на пеколни усни,

Воздивнувам и вдишувам мирис на ментол

Сакам да допрам, да бакнам, да повторам

- You.Are.Mine!

Разбудени соништа во поседувано тело,

Трепет од допир на прсти што лизгаат

И врел здив на задниот дел од вратот,

Животински крик и шепот низ стиснати заби

-You.Are.Mine!

Се или Ништо ..... 

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Март.2013 во 19:00

„Четвртина љубов“

Кажи ми кои трагови да следам сега,

Оставаш ли стапки кои ветерот ги брише,

Да нацратам нов круг, нов стаклен дом,

Таму зарем нема полесно да се дише.

Знаеш ли како се живее на четвртина љубов,

Кога си навикнат да ја нема, да не постои,

При чиста совест ќе  потпишам оправдание

За деновите поминати во опсесивна - посесивност.

Можеш ли да веруваш во зборови на молитва,

Кога поетот се држи за проколнати стихови,

Иронично ќе ги вразам рацете со тага до болка

Ќе почнам ли да верувам тогаш во Бога?

Велат тишината влече синџир од зборови,

Ги копа длабоко во душата без почит и почаст,

Тие ме будат секогаш кога другите заспиваат

Потврдуваат дека ме имаат, ме поседуваат.

Живеам на четвртина љубов и влажен воздух,

Без зборови во рамка за црно бел филм,

Тука и таму разлевам и црвено за живот во страст,

Кој реажисира сценарио без него со неа?

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Март.2013 во 09:15
kejt,interesen dnevnik,ima i malku rima.
prodolzi
Кон врв
kejt-d-grejt Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Ноември.2007
Поени: 6228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kejt-d-grejt Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Март.2013 во 22:07
Џошуа, џубре едно џубросано, значи партали ќе летаат од тебе само ако те дофатам!

п.с. ем плус педерче скапано

п.с.п.с. немој да ме бришите бе...
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Амазонка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blue Scarlet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Февруари.2013 во 11:02

„Бакнеж на заминување“

Се најдов себеси под ѕвезедно небо,

Легната на црна земја без трева,

Барав соѕвездија и оправдување,

За еден бакнеж на заминување.

Но што е човек, без копнеж и сон,

За пируета на тенок лед,

Утра без мирис на чај од камилица и мед,

Заминување без бакнеж, не е во ред!

Часовникот покажува утро завиткано во мрак,

Одзвонуваат чекори во трка со првиот зрак,

Костумот поубаво ти стои без очите со каење,

Доволна е насмевка и бакнеж на заминување.

Не барам зборови силувани во тишина,

Фотографии закачени полни со прашина,

Имам еден живот исполнет со воздивнување,

Каде е  мојот бакнеж за заминување?

Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Кон врв
SwanBlack Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 24.Јануари.2013
Поени: 1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај SwanBlack Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2013 во 13:38
Pakiranje

skitnica u parku
promatra šetače
kišne kapi se cijede
kao sline gladi

ukrašeni okviri umjetnosti
zjape kroz mutne izloge

pakiranje je važno
curicama u roza haljinama
kolekcionarima
netaknutih originala
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јануари.2013 во 21:08
Кон врв
pajser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
kloshar

Регистриран: 04.Март.2011
Локација: Lao People's Dem. Rep.
Поени: 13948
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pajser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јануари.2013 во 23:48
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Ova ti dobra

Polako nestajem kao cigareta
uvek mi prvi dim najbolji
Svađa još traje
koliko toga od mene danas nestaje

Prestaju pauze u disanju
kretanja postala dinamika osećaja
Nema zvukova,tišina miluje tvoje grudi
šareni krugovi boje purpura crtaju tela

...nisu naša,progutala ih požuda

Gorčina guta ukus jezika kad obližem usne
ljubiš, grliš,nestaneš,u trenu se presvučeš
Savijam malo ne u veliko da kroz svilu
pružaš ruke u daljini otimaš se dodiru

Idiote, skote ne traži od mene da ološ budem
da se sada igram bujicom slova kroz ukrštene reči
Spakovan mi kofer u hodniku čeka korake
kad ljubiš zadnjeg još uvek tražiš prvog

... kartu u jednom smeru na ime strast, moliću lepo

,,,,,
 ,,,e ovaa stvarno ,,,e dobra,,,,pozdrav druzhe i prodolzhi taka,,,да,,,
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
Кон врв
Raine Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2013
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Raine Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јануари.2013 во 02:47
patetike nikad dosta
dokle ces bit u svoju kozu gosta?
ma daj stani malo pogledaj oko sebe
nije sve tako sivo......bice jos sad zurim
Srejkata vo tvojot zivot zavisi od kvalitetot na tvoite misli
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Декември.2012 во 10:13
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2012 во 15:08
fala ti zezoсреќа
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,578 секунди.