|
ЈАС ЗНАМ , НАУЧИ И ТИ..... |
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Автор | |
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со цимет против желба за благоСите кои премногу конзумираат благо а сакаат тоа да го променат.... Кога во текот на денот многу ви се пријаде благо направете си тост и врз него истурете цимет. малите количини на цимет можат да го регулираат нивото на инсулин кој е главниот виновник за чуството на глад. четвртина лажица цимет може да го смали нивото на шеќер во крвта, како и холестеролот........ |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пастата за заби го намалува апетитот
пастата за заби може да помогне да се намалат вишокот колограми. Кога ќе почуствувате глад, а сметате дека сеуште не вие време за јадење измијте ги забите и така ќе го ‘излажете’ стомакот.Ако тоа не ви помогне и сепак почнете да јадете храната нема да ви биде вкусна по миењето на забите па апетитот ќе ви се намали.Како најефикасни ги посочуваат пастите со вкус на еукалиптус и ментол.Уште еден совет е тоа да јадете слушајќи класична музика, која во просек го успорува темпото на џвакање и го продолжува оброкот за 15 мининути......... |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ok sve e toa glen i kali sho pishavte.......
ama mene pomfritot mi treba minimalno samo za garnir.... znachi 4 parchinja za cinija drugoto e morkov grashak pchenka..... i ne mi se isplakja cela prirodna procedura vremenski mislam... |
|
Kali
Сениор Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Znaes deka przen pomfrit, pa spakuvan smrznat, pa uste od KAM, e vrv na losa hrana. Poln so hemija, aditivi, i slicno sto e krajno nezdravo. Kompir obozavam da gotvam, no taze, i pecen cist ili so kaskaval stopen vrz nego, i salata. Voopsto izbegnuvam smrznata hrana kolku sto mozam povekje...mozebi ednas vo dva meseca kje si kupam smrznati morski plodovi oti mi se slabost, ama smrznato ili konzervirano izbegnuvam. Изменето од Kali - 30.Октомври.2009 во 10:54 |
|
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас редовно купувам квалитетен смрзнат помфрит но не од тој тенкиот туку четвртаст големина на прст. Доста пати сум гледала емисии како го преработуваат и зошто е убав и со крцкава цврста текстура.
Еве домашен рецепт
Откако ќе се исечка во долгнавеста форма се вари некое време едно 15 мин и внимателно на рамни подлоги се вади и се става во фрижидер убаво да се олади и стегне. Постапката може да се повтори.
Пред пржење така оладен и цврст може (не мора) да се помине во глазура од брашно, растително масло и зачини (сол) и убаво да се ицеди и пржи во длабок сад со зовриено масло или фритеза . Може и да се пече во рерна, убав е и така.
Така и фабрички се продава во супермаркетите.
Правило е за повеќето смрзнати производи да се печат или пржат директно без претходно одмрзнување.
|
|
Beauty fades, dumb is forever
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На компјутерџиите им треба витамин А...
Гледајќи во компјутерскиот екран очите секогаш реагираат на светлите и темните точки...... Очите трошат повеќе фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. А за него треба А витамин.Кога работиме на компјутер, нашите очи секогаш реагираат на светли и темни точки кои се појавуваат на екранот ако се тие визуелни сигнали силни, очите трошат повеќе родопсин, фотосензитивен пигмент кој е потребен за видот. Витаминот А игра важна улога во производството родоспин. Луѓето кои би требало да го смалат внесот на маснотии и холестерол можат да јадат храна во која има застапено повеќе бета-каротен, работи кои со помош на сончевата светлина се пертвараат во витамин А. Бета-каротенот е застапен во жолт, портокалов, црвен и зелен зеленчук и во овошје како што се праските, сушените сливи, диња, лубеница и манго........... Изменето од bijonse1 - 29.Октомври.2009 во 18:11 |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да ви кажам искрено го применив карито заедно со маслиново масло во салата.....
млјаааацц нема гајле ........не иде одпосле никакви последици |
|
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кари против канцер?Клетките на ракот најдоа на можен непријател. Станува збор за популарниот жолт зачин кари, откриваат ирските научници. Во Центарот за истражување на ракот во Корк (Ирска) научниците ги третирале клетките на ракот со состојката наречена curcumin, која се наоѓа во популарниот индиски зачин и е заслужна за неговата жолта боја. Воочено е дека curcumin-от може да ги намали туморите и дека луѓето кои јадат кари можат да бидат помалку изложени на оваа болест, иако оваа состојка брзо ги губи своите антиканцерогени својства кога ќе се свари. Шерок МекКена, која го водела истражувањето во Ирска вели дека дошле до откритие за потенцијал кој научниците би требало да знаат да го користат. Ракот секоја година низ светот убива повеќе од 500.000 луѓе. a za prasanjeto, ne znam kolku e pametno da se stava kari vo salata bez nikakva obrabotka na zacinot. jas go jadam so testenini i pilesko meso,a imam probano i vareni jajca vo sos od kari..toa se sprema i kako toplo i kako ladno predjadenje. |
|
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Go obozavam zachinot kari.....
к*ркуминот, одговорен за жолтата боја во кари зачинот тумерик, како потенцијален лек за лекување рак, артритис, остеопороза и кардиоваскуларни болести. к*ркуминот го забавува растот на туморите, како и прогресијата на сите видови рак.Исхраната богата со кари може да го заштити мозокот од стареење и ги подобрува когнитивните функции. Карито има противвоспалителни својства и својство на антиоксиданс и е добар во спречувањето на добивањето на Алцхајмерова болест, Антиоксидансите, како што е витаминот Е, се познати дека ги штитат невроните и им помагаат на пациентите кои имаат умерена деменција да ги сочуваат своите когнитивни функции. Дoколку водите борба со вишокот килограми, кои што никако не можете да ги победите, еден зачин би можел да ви помогне на патот до победата. Индискиот зачин го спречува создавањето на масно ткиво, затоа што содржи активна состојка која што помага во борбата со дебелината.Карито претставува мешавина од зачини, а една од состојките која што во голема мера помага во губењето на килограмите е индискиот шафран. Све ова го знам ок е.......само не ми е познато дали може карито да се користи при зачинување на салати ?? Има некој такво искуство?? Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:53 |
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka ne si vo pravo??
Zelkata a i lekjata ako ne se frli prvata pa duri i vtorata voda..... ke ti stvorat takvi gasovi ........polosho otkolku kaj gravot...... jas gi frlam prvite vodi i posle nema takov problem Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 22:36 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не.Само каj гравот и компирот се фрла првата вода.Дури при леча не се фрла ,пошто на неа и треба околу 25-30 мин да се свари.....
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
emil thanks
dali kako kaj gravot ili drugo bobasto varivo..... prvata voda sho zovriva se frla i kaj kupus i kompir mangja ??? Изменето од bijonse1 - 28.Октомври.2009 во 20:10 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
1.Da
2.Ne
3.Ne
4.ne
|
|
bijonse1
Сениор bella Madonna Регистриран: 14.Јануари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 16521 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne me razbirash emil.....
pomfritot fabrichki e veke sechen na tenki parcinja spremno i przeno malku.... i posle smrznato i taka se kupuva smrznato... toa go velam polugotovo...... e sega .....posle kako e pravilno ??? imam 4 tochki ... koja e pravilna?? |
|
Внеси реплика | страница <1 6789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |