|
ПЕНЗИИ ЗА ТЕРОРИСТИТЕ НА ОНА, БОРЦИ НА РМ |
Внеси реплика | страница <1 678910 24> |
Автор | |
Ninja 35
Модератор Регистриран: 24.Февруари.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 17840 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колку пати сум си помислил.....
"""Да се врати 2001...ама да го имам денешниов памет"""""......
|
|
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро, не сакав да ја развивам приказната со други детали, за да не забегам премногу од главната идеја! Сметав дека со наведување дополнителни информации би ги заморил читателите. А основната цел на постот беше накратко да ја доловам атмосферата под која се живееше во тие денови, а со самото тоа „да ја нагласам заслугата, на оние кои не’ натераа да одиме по планините ризикувајќи (но и губејќи) си ги животите, да добијат заслужени пензии“! Инаку тие земуници кои ги спомнуваш, но и другите по целиот Жеден, всушност не беа земуници, туку „обесправените“, се разбира според нивни кажувања, во тие дупки „ си гаселе вар“. А ете ние безобразни, сме ги избркале од таму! |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а, денес во Кавадарци ПРЕС:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7543&PN=48 погледајте пост напишан Денес во 20:54 Изменето од orlov - 04.Ноември.2009 во 21:32 |
|
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|
Buggyman
Сениор Регистриран: 26.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1308 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Златник, забораваш да додадеш за спиењето во “земуници“ низ падините на Жеден, над самиот извор, покрај провизорниот пат во кој половина здравје се губеше...
|
|
Homo homini lupus est...
|
|
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
„...По којзнае кој пат во текот на ноќва проверувам дали автоматот (калашников) ми е откочен. Дали е ставен на поединечно или рафално! Тоа го правам рутински, само со допир на прстите, бидејќи погледот ми е насочен во блиската шумичка на падините на Жеден (над изворот „Рашче“). Но, од темнината одвај може да се препознае шумата, а не што би можела таа да крие во себе. За момент го тргам погледот од шумата и го проверувам панцирот на мојот соборец пушкомитролезец, дали му е добро врзан и повторно погледот го насочувам таму, од кај што потенцијалнио демне непријателот, вооружени групации на албански екстремисти. Притоа помислувам на моите дома ... како ќе им биде без мене, како ќе ме гледаат како инвалид ... Во таа мачна, напната ситуација, во која во секој момент очекуваш некаков шум, некакво движење, некој звук ... помислуваш и на зборовите од командирот:„ ... не смеете први да пукате. Само во случај на самоодбрана, можете да употребите оружје ...“ , па си мислам аха, добро е. Кога тие први ќе пукнат и, ако имам среќа да не ме погодат, тогаш ќе можам да им возвратам. Само, разбира се, да не употребам прекумерна сила!“ Оти па европјаниве тоа чекаат за да речат:„ ааа тој пукна само еднаш и не те погоди, а ти му возврати со рафал ...тоа не е во ред ...“ и, правец - Хаг!
Овој текст погоре е приказ на само еден миг од атмосферата на боиштето кое јас лично го доживував во борбата против албанските екстремисти во 2001 година. Истите тие кои сега бараат да им платам за тие мои лични (но и на моите блиски) претрпени стравови, трауми... И ако притоа, некој од нив ме убиеше, сега мојата споруга и моите родители треба да издвојуваат сопствени пари за да им платат на тие што ме убија. За тие што тогаш се кренаа со оружје в рака да бараат некакви си права (мижи Асан да ти бајам) и што денес бараат пензии - знам дека немаат, но имаат ли барем малку морално чувство нашиве политичари, па да им дозволат на тие кои убиваа борци кои ја бранеа Македонија од тие терористи, од тие нецивилизирани насилници, да им дадат пензија или било какво друго обесштетување? Не само по основа на донесување на некој нов закон, туку по било која друга основа! Дали со ваквите постапки во иднина ќе има други (будали!) кои ќе се нафатат да ја бранат Македонија? Или веќе дигнавме раце, се предадовме? Или ке нема повеќе со кого да се бориме? |
|
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу убав напис во Нова Македонија со една исправка која мора да се додаде, не ја доживува цела Македонија 2001 туку најмногу семејствата на бранителите и самите бранители
Македонија повторно ја доживува 2001 година преку тужби и камати |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Реакциите во медиумите и јавноста воопшто изгледа вродија со плод или барем се надевам дека ќе ги натера одговорните да најдат разумно решение за оние кои навистина не заслужуваат државата или владините и судските работници да се поигруваат со нивната мака и трагедија.
Министерката Јанкулоска ќе се сретне со државниот правобранител за барањата на бранителите |
|
Makedonec84
Група Регистриран: 01.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 55 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mene ne mi e zelba da idete vo albanija...koj saka neka zivee tuka...samo tie sto kje ziveat tuka kje mora da gi pocituvaat site nasi zakoni!!! A teroristite, predavnicite i nivnite simpatizeri, odnosno site onie koi i mislat loso na Makedonija i makedonskiot narod...podobro kje im bide da si odat!!! |
|
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Срамота е ова што се случува. Да протестираат наши војници, бранителите враќаат пари, а терористите да земаат пензија?!
Со наши пари да ги храниме оние кои пукаа и убиваа нашите деца, оние кои многу фамилии завија во црно....каде отиде Македонија... |
|
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Љаеш НЕ касаш !
|
|
Makedonec84
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А ако терористите од ОНА добијат пензии...ќе биде многу лошо за сите!!! Ако сакаат албанците соживот...нека научат дека живеат во Македонија. А ако не им се допаѓа тука, нек си одат во албанија!
|
|
Makedonec84
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Македонците никој не успеал да ги уништи, а биле многу пати поробувани и измачувани!! Така да, прашање на време е кога ќе почне да застанува на нозе македонскиот народ!!! Ако сме сложни тоа ќе се случи многу брзо. Поздрав до сите вистински Македонци на форумов! Да живее Македонија!!! Да живее македонскиот народ!!! |
|
aLbaneso
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 27.Септември.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 933 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Изменето од aLbaneso - 03.Ноември.2009 во 15:40 |
|
Љаеш НЕ касаш !
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
....a , na onoj ...kondovecot....treba da mu se dade ...dupla penzija....ne e shala ,...eden ...edincat,...da ja dupi cela drzava! alal da mu e!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Внеси реплика | страница <1 678910 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |